AnasayfaBlogProfesyonel Fotoğraf Çekimi İçin 5 Tavsiye
Fotoğrafçılık

Profesyonel Fotoğraf Çekimi İçin 5 Tavsiye

01 Mart 2020
Kum ve sakin mavi bir denizle çevrili bir plajda duran beş kişilik bir grup. İki kişi fotoğraf makinelerini tripodlara yerleştirmiş, diğerleri ise ufka bakıyor. Gökyüzü bir bulut karışımıyla doludur ve güneş batmakta, gökyüzünü pembe ve turuncu tonlarına boyamaktadır. Arka planda, gökyüzünde bir duman bulutu görülebiliyor. Bir kişi güneşin altında durmuş, elinde bir sırıkla kameraya doğru bakmaktadır.
Profesyonel Fotoğrafçılık TavsiyeleriGerekli MalzemelerNasıl Kullanılır?
Bol pratik yapın ve farklı bakış açılarına sahip olun--
Fotoğraf çekim tekniklerini öğreninKaliteli fotoğraf makinesiKonunuzu belirlemeniz ve makineyi düzgün bir şekilde ayarlamak gereklidir
Bakış açınızı ayarlayın--
Uygulanabilir çekim tekniklerini öğreninTripod, flaşlar ve reklektörTripod fotoğrafın sabitlenmesi, flaşlar ışıklandırma ve reklektörler ışığın yansıtılması için kullanılır
Fotoğrafı düzenlemeyi öğreninFotoğraf düzenleme yazılımıDijital düzenlemeler ve rötuşlar yapmak için kullanılır
Profesyonel çekim malzemelerini tanıyınDar ve geniş açılı lenslerKonunuzun odak noktasını belirler ve mekanın geniş veya dar çıkarılmasını sağlar
Fotoğrafçılık dalınızı belirleyin--
Açıları iyi belirlemeyi öğrenin--
Fotoğrafı çekerken konuyu hakim olun--
Farklı ışıklandırma tekniklerini öğreninFlaşlar ve reklektörFarklı ışıklandırma efektleri için kullanılır

Profesyonel bir çekim için de gerekli şey gözünüzün diğer insanlardan farklı açıya sahip olmasıdır. Bunun için bol pratik ve fotoğrafçıların fotoğraflarına göz atmak gerekir. Fotoğraf çekimi gerçekleşirken bakış açınız ve bilgileriniz, çekeceğiniz konuya yansır. Konunuzu doğru ve etkili çekebilmek için ise aldığınız eğitimin yanı sıra teknik ve uygulamalardan da yararlanmalısınız. Herkesten farklı bir göz ve özgünlükle doğru açıyı yakalayarak profesyonel bir çekim aşamasına yaklaşabilirsiniz. Tabii profesyonel çekim birçok etkene bağlı olarak gerçekleşir. En önemlisi fotoğrafçının deneyimine bağlı, konuya ve nesneye hakim olmasıdır. Fotoğrafçılıkta temel seviyeden ileri seviyeye geçmek niyetindeyseniz ileri düzey bilgilere de aşina olmalısınız. Bu bilgiler, sizin de çabanızla doğru bir çekim yapmanızı sağlayacaktır.

Fotoğrafçılıkla hangi sebeplerle olursa olsun uğraşmak istiyorsanız profesyonel çekim tekniklerini de bilmelisiniz. Bir meslek olarak profesyonel fotoğrafçılık, detayları bilmeyi ve çekimlere hakim olmayı gerektiriyor. Eğer fotoğrafçılık alanında bir kariyer hedefiniz varsa bu alanın profesyonel yönüne de aşina olmalısınız. Bunun dışında amatör fotoğrafçılıktan profesyonelliğe geçiş için de bu durum geçerlidir. Sizi tanıtacak ve profesyonel yapacak olan fotoğrafçı gözünüz ve profesyonel çekimlerinizdir. 

Elbette profesyonel bir uğraşa girişmeden önce kaliteli bir fotoğrafçılık eğitimi almalı ve ileri çekim tekniklerini öğrenmelisiniz. Fotoğrafı güzelleştiren ve farklılaştıran çekim ve işleme noktalarını da iyi bilmeniz fotoğrafı özgün kılacaktır. Yani bir fotoğrafı çekmekle iş yalnızca başlar, daha sonra ise fotoğrafı düzenlemek gerekir. Fotoğrafçılıkta profesyonel çekim malzemelerini tanımak, çekimde kullanacağınız araçlara aşina olmak ve en önemlisi bakış açınızı ayarlayabilmek son derece önemlidir. Yazımızda da profesyonel çekim için gerekli malzemeleri ve tavsiyeleri sizlerle paylaşacağız.

Fotoğraf Çekimi İçin Hangi Malzemeler Gerekir?

Aldığınız fotoğrafçılık eğitimi sonrası profesyonel bir çekim gerçekleştirmek isteyebilirsiniz. Tabii ki bunun için gerekli ekipmanları ve bilgileri edinmeniz gerek. Alacağınız dijital fotoğraf makinesinin profesyonel kapasitesini öğrenmelisiniz. Daha sonra konunuz ne ve neyi çekeceksiniz, bunu belirlemeniz lazım. Bütçenizi de önceden gerekli ekipmanları alabilecek şekilde ayarlamasınız. Ayrıca ileride profesyonel bir çekim yapma hedefiniz varsa hangi fotoğrafçılık dalında çekimler yapacağınızı da düşünmeniz önerilir. Çünkü "fotoğrafçı" tanımı artık geçerli bir meslek değildir. Bunun yerine doğum fotoğrafçısı, düğün fotoğrafçısı, belgesel fotoğrafçısı, reklam ve stüdyo fotoğrafçısı gibi pek çok alt dal vardır.

Fotoğrafçılık mesleğinin genişlemesi ve gelişmesi sonucunda ortaya çıkan alt dallar, hangi çekimin nasıl tekniklerle, malzemelerle olacağını da belirler. Buna bağlı olarak da edinmeniz gereken ekipmanları alabilirsiniz. Hangi dalda olursa olsun, profesyonel çekim için gerekli görülen bazı ortak malzemeler vardır. Bu bölümde gerekli malzemelerin listesini bulabilirsiniz.

Dar ve Geniş Açılı Lens

Diğer bir adıyla objektif, konunuzun odak noktasını belirler. Geniş açılı lensler, 35mm, 28mm, 24 ve 21 mm kısa odak uzunluğuna sahiptir. 15mm ve daha geniş açılı lensler ise balıkgözü objektif olarak bilinir. Geniş açılı lens, mekânı genişletme etkisi verir ve alan derinliği de geniştir. Yani manzara, doğa, alanın konusuna dikkat çekebileceğiniz her tür bakış için geniş açılı lens kullanmalısınız.

Dar ve zoom lensler de ise portre, spor müsabakaları, asıl konunun odağı dışında istemediğiniz görüntüleri almayan bir kullanıma sahiptir. Dar açılı lens, mekânı daraltır ve alan derinliği de dardır. Bu objektif ile asıl konunuz olan nesne ön planda olur ve arka plan flulaşır. Profesyonel çekimde hangisini kullanacağınız ise konunuza ve mesleğinizin alt dalına bağlıdır.

Tripod

Profesyonel çekim için en gerekli malzeme, sabitleyici olarak tripoddur. Konunuzu doğru çekmek ve elinizin titremesinden korumak için fotoğraf makinenizi sabitlemeniz gerek. Tripod, enstantane sayısal değerinin düşük olduğu durumlarda elin titremesinden kaynaklanan hataları önler. Bunun dışında gece çekimleri ve profesyonel çekimlerde olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir malzemedir.

Flaşlar

Fotoğrafın güzel ve kaliteli çıkması için ışığa gereksinim vardır. Işığın fazla olmadığı durumlarda dijital fotoğraf makinesinde bulanan flaş kullanılır. Flaşlar, dahili ve harici olarak ayrılır. Dahili flaş, ışığı direkt konunun odağına yerleştirdiğinden sık kullanılmaz. Harici flaş- tepe flaşı ise daha kullanışlı olarak fotoğrafın ışığını, rengini ve şiddetini ayarlayabilme olanağını sağlar. Flaşlar; gece çekimlerinde, ters ışık olduğunda gölgeyi engellemek için ve fazla aydınlatmanın olmadığı durumlarda kullanılır.

Reklektör

Özellikle dış çekimlerde reklektör yani "yansıtıcı" kullanılır. Işığın ne ölçüde yansımasını istiyorsanız reklektör ışığı o yöne yansıtmaya yardımcı olur. Birçok renge sahip reklektör; portre, moda, stüdyo alanlarında aktif kullanılır. Reklektör kullanımı farklı renklerine bağlı olarak gölgeyi yumuşatmak, sert ışıkta ışık şiddetini düşürmek, portre çekiminde ten rengini güçlendirmek ve renk sıcaklığında değişiklik yapma gibi pek çok işleve sahiptir.

Fotoğraf Makinesi Ekipmanları

Yukarıdaki malzemeler dışında fotoğraf makinesi edinirken yanınızda olması gereken araçlar vardır. Fotoğraf makinesi çantası, hafıza kartınız, şarj aleti, filtreler, yedek pil ve dış çekimler için çekim çadırı ile şemsiyeler. Yine stüdyo fotoğrafçılığında çeşitli çekim araçları yardımıyla profesyonel çekim gerçekleşir. Bunlardan ayrı olarak fotoğraf çekildikten sonra photoshop ya da lightroom üzerinden ihtiyaca göre düzenleme yapmalısınız.

Etkili Bir Fotoğraf Elde Etmek İçin Yapmanız Gerekenler

Fotoğrafçılık, bol pratik yapılarak kişiyi geliştiren bir alandır. Yalnızca fotoğrafçılık eğitimi almak, iyi fotoğraf çekeceğiniz anlamına gelmez. Alınan eğitim size fotoğraf makinesiyle nasıl bir konuyu çekebileceğinizi öğretir, asıl öğretici ise pratik yapacak olan sizsiniz. Gözlemleriniz, duygularınız, kompozisyonu nasıl kullanacağınız, o âna ve bakış açınıza bağlıdır. Dolayısıyla pratiğin yapmanın büyük önemi vardır, yaratıcılık; gözlem yeteneğiniz ile birlikte kendini gösterecektir. Edindiğiniz bilgi ve teknikleri fotoğraf çekimine nasıl yansıtacağınız ile ilgili tavsiyeleri aşağıda bulabilirsiniz. 

Kompozisyon

Belki de fotoğraftaki en önemli konu, kompozisyon kullanımıdır. Fotoğrafta kompozisyon sizin konuyu anlatış biçiminizdir. Herkesin farklı bir hikâye anlatımı ve bakışı vardır. Kompozisyon kullanımı da bir fotoğrafı özgün ve etkili hâle getiren kuralları taşır. Çektiğiniz fotoğrafın bir anlamı içermesi hatta anlamsızlık duygusunu dahi kapması lazım. Bu kompozisyon içeriği fotoğrafçının kendi dünyasındaki anlatışıdır. Bilinen ve kullanımıyla farklı bir etki bırakan kurallar ise şöyledir; denge, desen, çizgiler, (özellikle diagonal çizgi) 1/3 kuralı, çeşitlilik ve ilgi merkezinin belli olması. Ayrıca profesyonel bir fotoğrafçı bu kuralları kullanmadan da kendi kompozisyonu yaratabilir.

İleri Düzey Fotoğrafçılık Bilgisi

Temel fotoğrafçılık dışında ileri düzey fotoğraf bilgi ve uygulamalarına sahip olmak gerek. Profesyonel bir çekimde neyi nasıl hangi açıyla çekeceğinizi çekim teknikleri ve ileri bilgilerle karar verebilirsiniz. İleri düzey fotoğrafçılık için kurs ve ilgili seminerlere katılabilir, alan bilginize katkı sunacak teknikleri öğrenebilirsiniz.

Uzmanlık Dalını Belirleme

Yetkin olmak istediğiniz fotoğrafçılık alt dalını belirlemeniz nasıl bir çekim yapmanız hakkında da yol gösterir. Bu aynı zamanda hangi ekipmanları edinmeniz gerektiği hakkında fikir verir. Örneğin, düğün fotoğrafçısı ile reklam fotoğrafçının farklı ekipmanları ve çekim teknikleri vardır. Uzmanlık dalı, sahip olduğunuz bilgi dağarcığını alanınızda da kullanmanızı kolaylaştırır ve alana özgü teknikler dışında fazla efor harcamanıza gerek kalmaz.

Fotoğrafçılığa İlgi ve İstek

Profesyonel bir uğraş olarak fotoğrafçılık, ilgi ve sabır ister. Meslek dahilinde ilerlemek, deneyime ve ilginize bağlıdır. Bu ilgi; fotoğrafçılık alanını takip etmek, ileri eğitim almak, mesleğe yönelik çaba sarf etmek ve çekim yapmaya hevesli olmaktır. Birçok fotoğrafçı, meslek sorunları ve sıkıntılarına karşı ilgilerini sürdürmeyi başarıyor. Fotoğrafçılık, ilginizin sürdürülebilmesi bağlı olarak sizi geliştirecek ve profesyonel bir kariyeri de sağlayacaktır.

Konuya Hakim Olma

Konunuzu aşina olmak, hem kompozisyon kullanımınızı kolaylaştırır hem de hangi ekipmanı etkin kullanmanız gerektiğini söyler. Neyi neden çekeceğinizi bilerek yaptığınız çekim uygulaması, daha kaliteli bir sonuç çıkaracaktır. Kafanızda belirlediğiniz odak nokta ve fikri nesne ya da model aracılığıyla nasıl kurgulayacağınızı bilmek, size zaman da kazandırır. Profesyonel bir fotoğrafçı anlık görüntülerin peşinde olsa da o görüntünün nasıl ortaya çıkabileceğini de hesaplamalıdır. 

Bol pratik yapın ve farklı bakış açılarına sahip olun, -, -, Fotoğraf çekim tekniklerini öğrenin, Kaliteli fotoğraf makinesi, Konunuzu belirlemeniz ve makineyi düzgün bir şekilde ayarlamak gereklidir, Bakış açınızı ayarlayın, -, -, Uygulanabilir çekim tekniklerini öğrenin, Tripod, flaşlar ve reklektör, Tripod fotoğrafın sabitlenmesi, flaşlar ışıklandırma ve reklektörler ışığın yansıtılması için kullanılır, Fotoğrafı düzenlemeyi öğrenin, Fotoğraf düzenleme yazılımı, Dijital düzenlemeler ve rötuşlar yapmak için kullanılır, Profesyonel çekim malzemelerini tanıyın, Dar ve geniş açılı lensler, Konunuzun odak noktasını belirler ve mekanın geniş veya dar çıkarılmasını sağlar, Fotoğrafçılık dalınızı belirleyin, -, -, Açıları iyi belirlemeyi öğrenin, -, -, Fotoğrafı çekerken konuyu hakim olun, -, -, Farklı ışıklandırma tekniklerini öğrenin, Flaşlar ve reklektör, Farklı ışıklandırma efektleri için kullanılır
fotoğrafçılık eğitimi fotoğrafçılık profesyonel çekim kompozisyon ileri düzey fotoğrafçılık
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.