AnasayfaBlogPowerPoint Online Sunum Hazırlama
Bilişim

PowerPoint Online Sunum Hazırlama

30 Ocak 2020
Bu görsel kırmızı ve beyaz arka plana sahip bir dizüstü bilgisayarı tasvir etmektedir. Dizüstü bilgisayarın üzerinde, içinde beyaz bir 'P' harfi bulunan kırmızı bir kareden oluşan bir logo bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarın sağ üst köşesinde kırmızı ve sarı bir ışık bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarın sağında, kırmızı zemin üzerinde bir grafik ve pasta grafik bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarın sağ alt köşesinde kırmızı bir daire ve içinde beyaz bir harf bulunan bir logo vardır. Sol altta, beyaz süslemeli kırmızı bir kutu var. Dizüstü bilgisayar görüntünün ana odağıdır ve beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş gibi görünmektedir.
Konu BaşlığıAçıklamaEk Bilgiler
PowerPoint OnlinePowerPoint sunumlarınızı düzenlemek için ve sunum yapmak için kullanabileceğiniz bir alternatiftir. Bulut teknolojisi sayesinde her yerden erişim sağlayabilirsiniz. Son dakika değişikliklerini kolayca yapabilirsiniz.
PowerPoint Online SunumuTemel düzenleme özelliklerine sahip bir sunum hazırlama platformudur.Metin, fotoğraf, şekil, SmartArt ve animasyonlar eklenebilir. Metin tipleri sınırlıdır. Kendi ortamınızı ekleyemezsiniz.
Ortam Dosyası EklemePowerPoint Online'da YouTube'dan çevrimiçi videolar ve PowerBI gibi eklentilerden grafikler ve veriler ekleyebilirsiniz.Bilgisayarınızdan videoları ve sesleri eklenemez.
AnimasyonlarPowerPoint Online da animasyon seçenekleri sınırlıdır.Sadece 8 geçiş animasyonu mevcuttur. Masaüstü versiyonunda bulunmayan animasyonlar uyarlanamaz.
Yazı tipleriPowerPoint Online; 18 yazı tipi içerir.Üçüncü taraf yazı tiplerini yükleyemez veya bilgisayarınıza yüklediğiniz yazı tiplerini seçemezsiniz.
Microsoft PowerPointMicrosoft PowerPoint, bir slayt gösterisi sunum programıdır.İlk olarak 1987 yılında geliştirilmiştir. Şablonları, resim ve video ekleme, şekil çizme, grafiği oluşturma, ve animasyonlar oluşturma özellikleri mevcuttur.
PowerPoint SlaytPowerPoint sunusu, boş bir PowerPoint slayt ya da bir şablondan oluşturduğunuz ve paylaşmak istediğiniz bilgileri içeren bir slayt grubudur.Sunumnun tek sayfası. Bir sunumu oluşturan birkaç slayttan oluşur.
Microsoft Office 365Microsoft PowerPoint'in en güncel sürümü Office 365'te bulunmaktadır.Office 365, Microsoft’un bulut tabanlı abonelik hizmetidir.
ŞablonÇeşitli stil ve tasarımlar uygulanmış olarak oluşturulmuş bir dosya.Şablon, kullanıcıya hızlı bir başlangıç yapma imkanı sunar.
AnimasyonlarHerhangi bir slayttaki öğeleri animasyonlarla hareketlendirabilirsiniz.Animasyonlar, sunumlara dinamizm ve hayat katar.

Geçtiğimiz otuz yıl içerisinde Microsoft’un PowerPoint uygulaması sunumlarla eş anlamlı hale geldi. Bir topluluğa karşı konuşma, yeni bir ürün sunumu, bir yönetim kurulu toplantısı gibi faaliyetlerin hepsi genellikle bir PowerPoint sunumu ile yapılır. Dizüstü bilgisayarınızdan sunum yapıyorsanız ve bilgisayarınızda Microsoft Office yüklüyse bu oldukça kolaydır. Ancak bir o kadar hatta çok daha zor da olabilir.

Slaytlarınızı, sunumun icra edileceği faaliyeti organize eden kişilere e-postayla göndermeniz gerekebilir ve kullandığınız PowerPoint sürümünün aynısının onlarda da yüklü olduğunu umabilirsiniz. Ya da PowerPoint dosyanızı sunum bilgisayarında açmak için yanınızda bir flash bellek taşıyabilirsiniz.

Normalde Microsoft Office programları kullanmıyorsanız, özellikle slaytlarınızda son dakika değişikliği yapmanız gereken durumlarda az önce bahsettiğim hususlar ne yazık ki sizin probleminiz için mükemmel çözümler değildir. Bu gibi durumlarda PowerPoint Online ihtiyacınız olan alternatiftir. PowerPoint Online sayesinde istediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz her an slaytlarınızı düzenleyebilir ve sunum yapabilirsiniz.

PowerPoint Online Sunum Nedir?

PowerPoint Online sunum hazırlama için temel düzenleme özelliklerinin hepsini barındırmaktadır. PowerPoint Online ile sunumlarınıza metin, fotoğraf, şekil, SmartArt ve animasyonlar ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte sunumunuzu PowerPoint Online'dan yapabilirsiniz. PowerPoint Online’ın masaüstü uygulamalarından temel farklılıklardan biri ortam dosyası ekleme seçenekleridir. PowerPoint'in masaüstü sürümlerinde, diğer Office uygulamaları ve makrolardan alınan verilerle birlikte bilgisayarınızdan video ve ses ekleyebilirsiniz.

PowerPoint Online'da, Office eklentileri bölmesine PowerBI ve diğer eklentilerin grafikleri ve verileriyle birlikte YouTube'dan çevrimiçi videolar da ekleyebilirsiniz. Masaüstü sürümüne nazaran PowerPoint Online'da animasyon seçenekleri daha sınırlıdır. PowerPoint Online, grafik hızlandırması gerektirmeyen animasyonlar içeren Fade ve Push dahil yalnızca sekiz geçiş animasyonu içerir. Windows veya Mac’de PowerPoint ile hazırladığınız sunum, PowerPoint Online’da mevcut olmayan bir animasyon içeriyorsa, bu animasyonu değiştirmeniz hatta sunumunuzu animasyon olmadan yapmak zorunda kalabilirsiniz.

PowerPoint Online sunum hazırlama esnasında yazı tipleri başka bir temel farklılıktır. PowerPoint Online; Arial, Comic Sans, Courier New, Garamond, Georgia, Rockwell, Tahoma, Times New Roman ve Verdana gibi 18 yazı tipini içerir. Üçüncü taraf yazı tiplerini yükleyemez veya bilgisayarınıza yüklediğiniz yazı tiplerini seçemezsiniz. Bu nedenle, PowerPoint sunularınızın her yerde harika görüneceğinden emin olmak için öncelikle PowerPoint Online'da bulunan yazı tiplerine sadık kalın. PowerPoint Online'daki tek seçenek oldukları için bu kolaydır.

Ancak farklı bir PowerPoint uygulaması kullanıyorsanız, sunularınız için tercih yaparken her türlü ortam ve uygulamada sorunsuz çalışan yazı tiplerini seçmenizi tavsiye ederiz. Sonuç olarak; özel yazı tipleri kullanmadığınız, YouTube dışı videolar eklemediğiniz veya gelişmiş animasyonlar oluşturmadığınız sürece PowerPoint Online sunum hazırlama için ihtiyaç duyacağınız her şeyi içerir.

PowerPoint Nedir?

İş hayatında sürekli olarak karşımıza çıkan, katıldığımız toplantı ve faaliyetlerde gerçekleştirilen sunumların mimarı olan PowerPoint nedir hiç merak ettiniz mi? Microsoft PowerPoint, ilk olarak 1987 yılında Macintosh bilgisayar için Forethought firması tarafından geliştirilen ve 1990 yılında Microsoft tarafından satın alınan bir slayt gösterisi sunum programıdır. Günümüzde Microsoft PowerPoint'in en güncel sürümü Office 365'te bulunmaktadır.

Microsoft PowerPoint nedir sorusuna özetle bir cevap verecek olursak, PowerPoint bir sunum yazılımıdır. Sunum yazılımı, toplantılarda veya sınıf ortamlarında göreceğiniz slayt türlerini oluşturmanın ve göstermenin en kolay yoludur. Microsoft PowerPoint, sunum oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm özelliklerle birlikte gelir. Boş bir sunumla başlayabilir veya önceden yapılandırılmış çeşitli şablonlar arasından seçim yapabilirsiniz.

Şablon, çeşitli stil ve tasarımlar uygulanmış olarak oluşturulmuş bir dosyadır. Bu seçenek, kullanıcıya tek bir tıklatmayla sunuya başlamanın kolay bir yolunu sunar. Ayrıca bilgisayarınızdan ve internetten resim ve video ekleyebilir, şekil çizebilir ve her türlü grafiği oluşturabilir ve ekleyebilirsiniz. Diğer özelliklerinin yanı sıra, herhangi bir slayttaki öğeleri de sunarken hareketlendirebilir ve animasyonlar oluşturabilirsiniz.

PowerPoint Slayt

PowerPoint sunusu, boş bir PowerPoint slayt ya da bir şablondan oluşturduğunuz ve paylaşmak istediğiniz bilgileri içeren bir slayt grubudur. PowerPoint sunusunu bir defter, slayt grubunu ise o defterin yaprakları gibi düşünebilirsiniz. PowerPoint slayt, Microsoft PowerPoint yazılımıyla oluşturulmuş bir sunumun tek sayfasıdır. Bir sunum birkaç slayttan oluşur. Sunumu kitlenize görüntülediğinizde, her bir PowerPoint slayt sunum ekranının tamamını kaplar. Sunumunuzu yaptıkça ekranda görünen PowerPoint slayt geçilir ve bir sonraki yeni bir slayt ekranda görünür.

Hayatımızın neredeyse her alanında sunumlarla karşılaşıyoruz. İlk eğitimimizle başlayıp, akademik ve iş yaşamlarımızla devam eden sunumlar hepimiz için vazgeçilmez bir araçtır. Okuma, yazma, konuşma ve araştırma gibi becerileri kapsayan sunumlar aracılığıyla izleyici ile görsel ve sözlü iletişim kurarak amaçladığımız hedefe ulaşmaya çalışırız.

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Her sunum sizde aynı etkiyi oluşturmaz. Hepimiz okulda, konferansta veya TV'de konuşma ve sunumlar gördük. Sizi dinlemeye, ufkunuzu genişletmeye, heyecanlandırmaya yönelik sunumlar var ancak sizi uyutan, sıkan ve bitene kadar size saniyeleri saydıran sunumlar da var. Peki neden farklı etki yaratıyorlar? Neden bazı sunumlar bizi kendisine hayran bırakırken diğeri çekilmez oluyor? Çünkü bir sunumu güçlü kılan şey, sunumu yapan kişinin etkili sunum teknikleri nelerdir sorusunun cevabını bilmesi ve bu teknikleri kullanmasıdır. Şimdi hep birlikte, etkili sunum teknikleri nelerdir sorusunun cevabını inceleyelim.

Etkili sunum;

  • Bireysel başarının farkında olan,

  • Kaygı ve motivasyonu kontrol eden,

  • Kitle merkezli,

  • İzleyicilerde etki yaratacak bir ana mesaj içeren,

  • Sözlü ve yazılı dilin kullanımına büyük özen gösterilen,

  • Önemli ölçüde beden dili kullanılan,

  • Görsel ve işitsel teknoloji tarafından desteklenen bir sunumdur.

Etkili bir sunum hazırlamanın önemi ve olası sonuçları aşağıda listelenmiştir.

  • Dinleyici yeni konular hakkında yeni bilgiler öğrenebilir.

  • Dinleyicinin görüşlerinizi ve fikirlerinizi kabul etmesi daha olasıdır.

  • Fikirleriniz kabul edildikçe ve uygulamaya konuldukça, kendi hayatınızda birçok değişiklik yaşayabilirsiniz.

  • Dinleyici, kendi hedefine ulaşmak ve zamanı etkin kullanmak için sunumunuzdan etkilenerek kendisine bir yol haritası oluşturabilir.

  • Merak duygusu öğrenme arzusu ile artacaktır.

  • Heyecan ve güven oranı artacaktır.

  • Dinleyicinin bir konu hakkındaki kafa karışıklığı giderilerek netleşecektir.

  • Etkili sonuçlar elde etmek için önemli bir araçtır.

Etkili Sunum Hazırlama Adımları

Sunum Öncesi

  • Sunumunuzun amacını belirleyin. İçeriğini belirlemeden önce sunuyu neden hazırladığınıza bakın. İçerik kriterleri amacınıza göre farklı olacaktır. Sunumların içeriğini desteklemek için hem bilgilendirici hem de mizahi konuları, fikirleri ve hikayeleri kullanın.

  • Sunumunuz için bir plan belirleyin. Sununuz için ön bir taslak oluşturun ve her bir başlığa ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin.

  • Sunumunuzun konusuna hakim olun. Sunum yaptığınız konu hakkında ihtisaslı vb. dinleyicileriniz olabilir. Onları etkileyebilmeniz sunum yaptığınız konuya hakim olmanızla mümkündür.

  • Sunumunuzu yapacağınız mekanı inceleyin. Sununun yansıtalacağı ekran, dinleyicilerin konumu, mekanın büyüklüğü vb. konularda bilgi sahibi olun. Videolarınız veya slaytlarınız varsa, farklı bir bilgisayar kullandığınızda bunların görüntülenebildiğinden emin olun.

  • Sunumunuzu yapacağınız kitleyi tanıyın. Dinleyicilerin demografik yapısı veya kültürlerine göre sunumuza yön verin. Bu sayede hem daha anlaşılabilir olursunuz hem de kitelenizin saygısını kazanırsınız.

Sunum Anı

  • Sununuzu canlı hale getirmenin yollarını araştırın.

  • Sunumunuza ilgiyi artırmak için tablolar, istatistikler, resimler, posterler ve film klipleri kullanın.

  • Dinleyicilerinizle göz teması kurmaktan korkmayın.

  • Ses tonunuzu, jest ve mimiklerinizi kullanmayı unutmayın.

  • Bir sahnede olduğunuzu unutmayın.

  • Samimi ve doğal olun.

  • Notlarınızdan veya ekrandan çok uzun okumalar yapmayın. Samimi bir ortam oluşturun ve karmaşık olanlara nazaran kısa cümleler kurmayı tercih edin.

  • Slayttaki cümleleri kelimesi kelimesine tekrarlamayın.

Sunum Sonrası

  • Ana noktaları kısaca özetleyerek sunumunuzu sonlandırabilirsiniz.

  • Her zaman soru-cevap bölümü için bir zaman ayırın ve bu bölüm için önceden hazırlıklı olun.

Eğer siz de izleyici kitlenizi canlı tutmak ve bunu yapabilmek için ihtiyacınız olan materyalleri sunumlarınızda etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız, Enstitü bünyesindeki Etkili Sunum Teknikleri eğitimini almanızın size çok faydası olacaktır.

PowerPoint Online, PowerPoint sunumlarınızı düzenlemek için ve sunum yapmak için kullanabileceğiniz bir alternatiftir , Bulut teknolojisi sayesinde her yerden erişim sağlayabilirsiniz Son dakika değişikliklerini kolayca yapabilirsiniz, PowerPoint Online Sunumu, Temel düzenleme özelliklerine sahip bir sunum hazırlama platformudur, Metin, fotoğraf, şekil, SmartArt ve animasyonlar eklenebilir Metin tipleri sınırlıdır Kendi ortamınızı ekleyemezsiniz, Ortam Dosyası Ekleme, PowerPoint Online'da YouTube'dan çevrimiçi videolar ve PowerBI gibi eklentilerden grafikler ve veriler ekleyebilirsiniz, Bilgisayarınızdan videoları ve sesleri eklenemez, Animasyonlar, PowerPoint Online da animasyon seçenekleri sınırlıdır, Sadece 8 geçiş animasyonu mevcuttur Masaüstü versiyonunda bulunmayan animasyonlar uyarlanamaz, Yazı tipleri, PowerPoint Online; 18 yazı tipi içerir, Üçüncü taraf yazı tiplerini yükleyemez veya bilgisayarınıza yüklediğiniz yazı tiplerini seçemezsiniz, Microsoft PowerPoint, Microsoft PowerPoint, bir slayt gösterisi sunum programıdır, İlk olarak 1987 yılında geliştirilmiştir Şablonları, resim ve video ekleme, şekil çizme, grafiği oluşturma, ve animasyonlar oluşturma özellikleri mevcuttur, PowerPoint Slayt, PowerPoint sunusu, boş bir PowerPoint slayt ya da bir şablondan oluşturduğunuz ve paylaşmak istediğiniz bilgileri içeren bir slayt grubudur, Sunumnun tek sayfası Bir sunumu oluşturan birkaç slayttan oluşur, Microsoft Office 365, Microsoft PowerPoint'in en güncel sürümü Office 365'te bulunmaktadır, Office 365, Microsoft’un bulut tabanlı abonelik hizmetidir, Şablon, Çeşitli stil ve tasarımlar uygulanmış olarak oluşturulmuş bir dosya, Şablon, kullanıcıya hızlı bir başlangıç yapma imkanı sunar, Animasyonlar, Herhangi bir slayttaki öğeleri animasyonlarla hareketlendirabilirsiniz, Animasyonlar, sunumlara dinamizm ve hayat katar
powerpoint sunum online sunum powerpoint online etkili sunum
Bu, profesyonel bir ortamda duran iyi giyimli bir adamın görüntüsüdür. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymekte ve desenli bir kravat takmaktadır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bir eli cebinde, diğer eli yanında, sade bir arka planın önünde duruyor. Kendinden emin ve başarılı görünüyor. Duruşu kendinden emin ve kararlı görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, bu da çevresinin farkında olduğunu gösteriyor. Bu adam güç ve sofistike bir hava yayıyor ve muhtemelen alanında önemli bir figür.
Murat Çelik
Blog Yazarı

Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbise giymiş bir kadın tuğla bir duvarın önünde durmakta ve sağ elinde bir gözlük tutmaktadır. Sol elinde bir telefon tutmakta ve işaret parmağıyla bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Görüntünün odağında ön planda, yakın planda ve ortalanmış bir sandalye yer alıyor. Sandalyenin desenli minderi ve metal kolları olan koyu kahverengi bir kumaşı var. Kadın lacivert bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giymiş, gözlüklerinin çerçeveleri açık renk. Saçları kısa ve koyu kahverengi, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Slayt Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020
Bir adam bilgisayar ekranının önünde duruyor, ellerini önünde kavuşturmuş. Ekran bulanık, mavi ve kırmızı bir arka plana sahip ve bir bilgisayarın ekran görüntüsünü içeriyor. Ekranın sağ üst köşesinde, bir bilgisayar ekranının silik, bulanık bir görüntüsü görülebilmektedir. Adam beyaz bir gömlek giyiyor ve oda parlak bir şekilde aydınlatılmış. Önündeki ekrana dikkatle odaklanmış, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Sunum Teknikleri

En İyi 5 Sunum Hazırlama Programı

03 Mart 2020
Sunumda herkese hitap edebilmek için nesnel metinler kullanmak, istatistik ve sayısal verilerle desteklemek sunumun ilgi çekme oranını artırır. Ayrıca araştırmalarımız yalnızca metinlere yönelik değil resimlerin de bulunması lazım. Etkili bir sunum için ilgi çekici görse seçmek çok önemli. Görsellerin üzerinde herhangi bir link, isim vs. olmamasına dikkat etmelisiniz.
Sunum Teknikleri

Başarılı Bir Sunum Nasıl Hazırlanmalı?

15 Mayıs 2019