AnasayfaBlogPerformans Değerlendirme Yöntemleri - 360° Örneği
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Yöntemleri - 360° Örneği

10 Şubat 2015
Beyaz gömlekli ve siyah kravatlı takım elbiseli bir adam ayakta durmaktadır. Yüzünün üst kısmını kaplayan siyah beyaz desenli bir yüz maskesi var. Maske, üzerinde küçük daireler ve kareleri andıran desenler bulunan kumaştan yapılmıştır. Ahşap tabanlı bir ampulün önünde durmaktadır, ampulün tabanı daireseldir ve ampul hafifçe kavislidir. Ampul parlak sarı bir ışık yaymaktadır. Adam elleri cebinde ayakta duruyor ve dümdüz karşıya bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade vardır.
Performans Değerlendirme YöntemiAvantajlarıDezavantajları ve Riskler
360 Derece Performans DeğerlendirmesiÇok yönlü ve objektif bir değerlendirme sunar. Astları, üstleri, müşteriler, tedarikçiler gibi birçok paydaştan geri bildirim alınır.Oldukça maliyetlidir. Gizlilik konusunda risk taşır.
Geleneksel Performans Değerlendirmesi (Üstün astı denetlemesi)Tek yönlü ve belirli bir açıdan değerlendirme sunar. Amir tarafından çalışanın performansı değerlendirilir.Duygusal değerlendirmelere ve kişisel çıkarların etkisine açıktır. Genellikle objektiflikten uzaktır.
Değerlendirme FormlarıStandart bir formatta ve sistemli bir şekilde performans değerlendirmeyi sağlar. Gizlilik daha kolay sağlanır.Formlar genellemenin üzerinde durduğu için bireysel farklılıkları göz ardı edebilir.
Elektronik Performans DeğerlendirmeHızlı ve etkin bir şekilde performans takibi ve değerlendirme sağlar. Gizlilik genellikle iyi korunur.Elektronik sistemlere aşinalık gerektirir. Teknik sorunlar veya güvenlik ihlalleri yaşanabilir.
Eğitim ve Gelişim Odaklı Performans DeğerlendirmeÇalışanın geliştirilmesi gereken yönlerini belirler. Eğitim ve gelişim ağırlıklı bir yaklaşım sunar.Eksik yönler üzerine odaklanıldığı için motivasyonu düşürebilir. Sürekli eğitim ve gelişim gerektirebilir.

Günümüzde artık birçok şirket 360 derece performans değerlendirmenin doğruluğuna inanıyor ve artık uygulamada 360 derece performans değerlendirme örneklerine sıkça rastlıyoruz. 360 derece performans değerlendirmede bir yönetici, personelin performansını astları, üstleri, müşteriler, tedarikçiler gibi kişilerden raporlar alarak birleştirir bir rapor alarak sunar.

Bu uygulamanın asıl amacı işçinin performansının adil bir şekilde değerlendirilmesi ve kişiler arası hırs ya da öne çıkma arzusunun kimsenin performans değerlendirmesine etki etmemesidir. 360 derece performans değerlendirmede birçok ortak paydaştan bildirimler alınarak adil bir değerlendirme yapılabiliyor.

Çalışana da bu bir rapor olarak geri bildirim şeklinde sunuluyor. Bu rapor personelin eğitimi ve geliştirilmesi gereken yönlerini tespit ederek nelere ağırlık verilmesi gerektiğini ve eğitimin hangi konular üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirliyor.

Performans değerlendirme yöntemleri

Performans değerlendirme ikiye ayrılır. Günümüzde sık kullanılan geleneksel performans değerlendirme üstün astı denetlemesi ve performansını değerlendirmesidir. Bu tip değerlendirme bir yuvarlak masa toplantısıdır ve 360 derece performans değerlendirmedeki gibi objektif değildir. 360 derece performans değerlendirme ise çok yönlü ve tek kişinin düşüncesine dayanmayan bir yöntemdir.

360 derece performans değerlendirmenin iyi yönleri nelerdir ?

Geleneksel performans değerlendirme yöntemlerinde üst astı denetler ve geri bildirim yapardı. Eğer amirinizle bir problem yaşıyorsanız vay halinize...

360 derece performans değerlendirme ise yalnızca yukarıdan aşağıya değil, aynı zamanda müşteriler ve tedarikçiler gibi birçok kişinin görüşüne başvuruluyor. Böylece daha doğru bir değerlendirme yapılabiliyor. Geleneksel performans değerlendirmede amiriniz duygusal davranabilir, kişisel çıkarları olabilir ya da objektif olmayan değerlendirmeler yapabilir. Ancak 360 derece değerlendirme sisteminde bu pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden çalışanlar tarafından da sevilen bir performans değerlendirme metodudur.

360 derece performans değerlendirmenin kötü yönleri nelerdir ?

Bu performans değerlendirme yöntemi oldukça maliyetlidir. Geleneksel yönteme göre şirketin daha fazla para harcaması gerekir. Çünkü birçok kişinin görüşünü almak için ayrı ayrı görüşmeler yapacak, anket ve gözlem yoluyla çalışmalar yürütülecektir. Eğer bu tip çalışmalar yapılmazsa o zaman yine performans değerlendirme doğru yapılmamış olur ve objektifliğini yitirebilir.

Bu tip çalışmalar genellikle elektronik ortama aktarılarak raporlanır ve çalışanın takibi bu elektronik sistem üzerinden yapılır.

360 derece performans değerlendirmenin sakıncalı yönleri nelerdir ?

Performans değerlendirme yöntemleri arasında en iyi sayılsa da 360 derece geri bildirimin en önemli sakıncası "gizlilik" olarak öne çıkmaktadır. Takım arkadaşları arasında değerlendirme yapıldığında ve takım arkadaşları birbirleri hakkında değerlendirme yaptıklarında, bu değerlendirme sonuçları iyi korunmazsa ve takım üyelerinden birinin eline geçerse önüne geçilemez sorunlar doğacaktır. Bunun önlemini almak için şirketlerin dış kaynak kullanmaları ve profesyonel destek almaları önerilir. Kullanıcı adları ve şifreleri oluşturulmalı ve bu bilgilerle değerlendiriciler değerlendirme yapmalıdır. Ayrıca bu bilgileri de güvenli bir ağ üzerinde saklaması gerekiyor.

Performans Değerlendirme Formu

Aşağıda yer alan örnek performans değerlendirme formunu inceleyebilirsiniz. Formun başında açıklamalar bölümü mutlaka olmalıdır. Kendi performans değerlendirme formunuzu oluşturacaksanız buna mutlaka dikkat ediniz.

360 Derece Performans Değerlendirmesi, Çok yönlü ve objektif bir değerlendirme sunar Astları, üstleri, müşteriler, tedarikçiler gibi birçok paydaştan geri bildirim alınır, Oldukça maliyetlidir Gizlilik konusunda risk taşır, Geleneksel Performans Değerlendirmesi (Üstün astı denetlemesi), Tek yönlü ve belirli bir açıdan değerlendirme sunar Amir tarafından çalışanın performansı değerlendirilir, Duygusal değerlendirmelere ve kişisel çıkarların etkisine açıktır Genellikle objektiflikten uzaktır, Değerlendirme Formları, Standart bir formatta ve sistemli bir şekilde performans değerlendirmeyi sağlar Gizlilik daha kolay sağlanır, Formlar genellemenin üzerinde durduğu için bireysel farklılıkları göz ardı edebilir, Elektronik Performans Değerlendirme, Hızlı ve etkin bir şekilde performans takibi ve değerlendirme sağlar Gizlilik genellikle iyi korunur, Elektronik sistemlere aşinalık gerektirir Teknik sorunlar veya güvenlik ihlalleri yaşanabilir, Eğitim ve Gelişim Odaklı Performans Değerlendirme, Çalışanın geliştirilmesi gereken yönlerini belirler Eğitim ve gelişim ağırlıklı bir yaklaşım sunar, Eksik yönler üzerine odaklanıldığı için motivasyonu düşürebilir Sürekli eğitim ve gelişim gerektirebilir
Performans Değerlendirme Yöntemleri - 360 Derece Örneğiperformans değerlendirme değerlendirme formu performans değerlendirme formu performans değerlendirme performans değerlendirme yöntemleri
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan bir daire şeklinde toplanmış, ellerinde çeşitli boyutlarda ve malzemelerde bardaklar tutmaktadır. Grubun ortasında, yüzünde parlak bir gülümseme olan bir adam, üzerinde mutlu bir yüz çizilmiş bir kupa tutuyor. Solunda elinde mavi bir kupa tutan bir kadın, sağında ise üzerinde yüz resmi olan bir bardak tutan bir kişi var. Grubun geri kalanı, her biri kendi bardağıyla merkezin etrafında kümelenmiş. Ön planda bir kadının yüzünün yakın çekimi ve bir kişinin yüzünün yakın çekimi var, her ikisi de görüntünün merkezine doğru bakıyor. Arka planda gülümseyen bir adamın kolajı görülüyor.
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme ve Sonuçları

25 Ekim 2018
Görüntüde beyaz bir hap tutan bir elin yakın çekimi yer alıyor. El siyah bir eldiven giymiş ve bir kara tahta üzerine yazı yazıyor gibi görünüyor. Tahta koyu yeşil ve yazılar beyaz renkte. Elin kısa kahverengi saçları var ve hap da aynı beyaz renkte. Arka planda, yeşil bir yüzey üzerinde üç sarı yıldız var. İlk yıldız resmin sol üst köşesine yakın, ikinci yıldız resmin ortasına yakın ve üçüncü yıldız resmin sağ üst köşesine yakın. Yıldızların boyutları değişmekte ve yüzeyden hafifçe yükselmiş gibi görünmektedirler.
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Kavramları ve Tanımlar

21 Şubat 2023
Bir grup insan bir fabrikada çalışmaktadır; bazılarının üzerinde mavi tulumlar, bazılarının üzerinde ise beyaz gömlekler vardır. Özellikle bir adam mavi bir şapka takmaktadır. Arka planda dairesel bir nesnenin yakın çekimi, bir bilgisayar klavyesi ve kırmızı ve beyaz nesnelerden oluşan bir çizgi vardır. Sahne, makine sesleri, konuşan insanlar, yağ ve ter kokusuyla doludur. İşçiler görevlerine odaklanmıştır ve pencerelerden gelen ışık alanı aydınlatmaktadır. Yoğun ve üretken bir atmosfer.
Performans Değerlendirme

Performans ve Performans Değerlendirme Kavramı Nedir?

25 Eylül 2018