AnasayfaBlogPandeminin Etkileri Nelerdir?
Problemler

Pandeminin Etkileri Nelerdir?

07 Haziran 2021
Bu görüntü, etrafına beyaz bir bant sarılmış bir küreyi göstermektedir. Beyaz bant açıkça görülebiliyor ve ince, esnek bir malzemeden yapılmış gibi görünüyor. Kürenin kendisi açık mavidir ve tüm nesne düz bir yüzey üzerinde durmaktadır. Kürenin üst kısmı hafifçe görülebiliyor ve sola doğru hafifçe eğilmiş gibi görünüyor. Işık görüntünün sol üst köşesinden geliyor ve küreye hafif bir gölge düşürüyor. Beyaz bant spiral bir desenle sarılmış ve spiralin çizgileri giderek birbirine yaklaşıyor.
Pandeminin Etki AlanlarıEtkileriSonuçları
Bireysel YaşamSosyal mesafe, iletişim azlığı, evde sıkılmaKişisel gelişim için online kurslara yönelim, evde spor ve hobi aktiviteleri
EğitimOkulların kapatılması ve online eğitime geçişEvde düzen oluşturma gerekliliği, eğitim seviyesine göre farklı deneyimler
İş TakvimiEvden çalışma sistemiBireylerin çalışma düzenini ayarlama zorunluluğu
Ekonomiİşlerini kaybedenler, gelir azlığı, ticaret engellendiGeçim sıkıntısı, alım gücünün azalması
Küçük İşletmelerPandemi nedeniyle iş yapamama veya işini kaybetmeGelir yetersizliği, borçlar
TurizmSeyahat kısıtlamaları ve uçuşların durdurulmasıTurizm gelirlerinde düşüş, iş kaybı
Sosyal MedyaEvde kalma süresinin uzamasıBilgisayarda ve sosyal medyada geçirilen sürenin uzaması
SağlıkTemizlik ve bağışıklık odağında gelişmelerSağlıklı beslenmeye artan ilgi, su kullanımı artışı
Petrol EndüstrisiSeyahat kısıtlamalarının olduğu dönemde ihtiyacın azalmasıPetrol fiyatlarında düşüş ve artış
Kamu Yardımlarıİşsizlik yardımları, temel ihtiyaç yardımlarıKamunun mali yükünün artması

2019 yılının son aylarında Çin’de ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemiştir. Virüsün yayılması ile birlikte hem bireysel hem de toplumsal birtakım tedbirler almak zorunlu hale gelmiştir. Bireyleri fizyolojik yönden kısıtlayan salgın psikolojik olarak da etkilemiştir. Hem evde kalanlar hem de salgına rağmen çalışmak zorunda olanlar kaygı ve stres altında kalmışlardır.

Sadece kişiler değil iş sektörlerinin de bir kısmı pandemiden fazlasıyla etkilenmiştir. Her alanda farklı etkiler gösteren salgınla baş edebilmek ve hızlı karar vermeyi sağlamak için bilim kurulu oluşturulmuştur. Aralıklı ya da evden çalışma gibi sistemler uygulanarak salgının en az hasarla atlatılması ve kademeli olarak normalleşmeye geçiş sağlanmaya çalışılmıştır. Şimdi gelin pandemi nedir ve ne gibi etkileri bulunur inceleyelim.

Pandemi Nedir?

Pandemi, aynı anda birden çok ülkede görülen ve tehlikeli bir boyuta ulaşan salgın hastalıklara verilen isimdir. Bu isimlendirme Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Her hastalık pandemiye sebep olmaz. Bir hastalığın pandemi olarak sayılabilmesi için daha önce görülmemiş yeni bir virüs olması, kolay bulaşması ve bulaşma sürekliliğinin olması gerekir.

Pandemi oldukça ciddi bir durumdur. Bu nedenle yanlış bir adlandırma ya da yanlış bilinen şeyler insanları gereksiz panik ve korkuya sevk edebilir. Bu nedenle doğru ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinilmelidir. Daha önceki pandemilere bakıldığında kontrol altına alınabilirlik durumunın kısıtlı olduğu görülür. Ancak koronavirüs Dünya Sağlık Örgütünün yöntem ve önerileri dahilinde ülkelerin de katılımıyla kontrol altında tutulmuştur.

Pandemi tüm olağan düzeni bozan bir süreçtir. Var olan sosyal hayatı etkiler. Bu süreçte hijyen kurallarına üst düzeyde uyulması gerekir. Mümkün olduğu kadar evde kalınması önerilir. Bu da sevdiği aktiviteleri yapmaya zaman bulamayanlar için kazanlıdır. Hobi alanları, yeni iş fikirleri ya da sertifika sahibi olmak için online eğitimler pandemide evde bulunulan süreçte tamamlanabilir. Pandeminin olumsuz durumunu olumlu şekilde değerlendirmek de mümkündür.

Pandeminin Etkileri

Pandemi en çok iş anlamında etkiler ortaya çıkarmıştır. Ancak bireysel anlamda da genç, yaşlı, çalışan ya da çalışmayan herkeste birtakım etkileri olmuştur. Bunların en önemlisi sevdiklerimizle aramıza mecburi mesafeler koymasıdır. Kişiler arasındaki iletişim azalmıştır. Bu da evde sıkılmaya ya da sebep olmuştur.

Okulların kapatılması, online eğitime devam etmesi ya da iş yerlerinin evden çalışma sistemine geçmesi başlarda herkesin hoşuna gitse de sonradan evde de bütün bunlar için ayrı bir düzen oluşturmayı gerektirmiştir. Bu düzeni ayarlayabilenler kişisel gelişimlerine destek olması açısından online kurslara katılmışlardır.

Evde kalma süresi uzadıkça bilgisayarda ve sosyal medyada geçen süre uzadığı için bu da bir sorun haline gelmiştir. Hareket alanının ve sporun azalması bedensel sorunlara yol açmıştır. Kapanan iş yerleri sebebiyle çalışamayan kişilerde geçim kaygısı ve stres bozukluğu ortaya çıkmıştır. Temizlik ve bağışıklığı güçlendirme konularına özellikle dikkat edilince sağlık beslenmeye olan ilgi ve su kullanımı da artmıştır. Aslında bu süreçte normalde yapılamayacağı düşünülen şeylerin evden nasıl yapılabildiği de ortaya çıkmıştır. Hayat eve sığdırılmıştır.

  • Pandeminin Ekonomiye Etkileri

Pandemi başladığı günden beri tüm alanları etkilediği için dolaylı yoldan en büyük etkisi ekonomiye hacmine sahip ülkelerde görüldüğü söylenebilir. Temel gıdalar ve ihtiyaçlar dışındaki üretim faaliyetleri azaldığı için gelirler de azalmıştır. Pek çok kişi işini kaybetmiş ve bunun getirdiği geçim sıkıntılarını yoğun bir şekilde yaşamıştır. İllerin ya da ülkelerin sınırlarının kapatılması da seyahat ya da ticaret geçişlerini engellemiştir.

Seyahat kısıtlamalarının olması petrol ürünlerine olan ihtiyacı azalttığından önce fiyatlar düşmüş sonrasında yasakların esnetilmesiyle petrol fiyatlarına ciddi artışlar yansımıştır. Bu da alım gücünü azaltmıştır. Alım gücü olanların da alışveriş vb. faaliyetlere temkinli yaklaşması ekonominin canlanması için yeterli gelmemektedir. Ekonomik kayıpları azaltabilmek ve vatandaşlara yardım edebilmek için kamu tarafından hazırlanan bütçe paketleri, işsizlik yardımları, ve temel ihtiyaç yardımları kamunun yükünün artmasına sebep olmuştur.

Pandeminin ekonomik etkisi en çok düşük gelirli ailelere ve küçük işletmelere olmuştur. Bu ailelerdeki çocukların uzaktan eğitime katılma oranının da düşük olduğu görülür. Ekonomik anlamda eskiye dönüşün sağlanabilmesi ve istihdamın yeniden artması için pandeminin sonuna gelmek gerektiği söylenebilir.

  • Pandeminin Turizme Etkisi

Salgın başladığında seyahat kısıtlamaları da başlayınca turizm de darbe almıştır. Başlarda bu kısıtlamalar yalnızca virüsün görüldüğü ülkelerde uygulanırken pandemi etkilerini arttırınca tüm dünyada uygulanmaya başlamıştır. Uçuşlar durdurulmuş, otobüsler de yarı kapasite ile yolculuklarına devam etmiştir. Tatiller için daha çok izole mekanlar olan müstakil villa tercih edilmiştir. Otel ve pansiyon gibi kalabalık oluşturabilecek yerlerde de müşteri kapasitesi aza indirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yoğun hijyen tedbirleri ışığında oteller de müşterilerini ağırlamaya başlamıştır. Bu da tatil fiyatlarına yansımıştır. Pandemi etkilerini azaltınca kısıtlamalar da azalmıştır ancak hala istenen her yere özgürce gidilememektedir. Bu da turizm gelirlerine yansımıştır. Az kapasite ile çalışan yerler personelde de azalmaya gitmiştir. Sonuç olarak turizmdeki istihdamda da daralma meydana gelmiştir. Tur şirketlerinde de durum çok farklı değildir. Salgının sona ereceği tarih öngörülemediğinden tur rezervasyonu yaptıranlar ya seyahatini tamamen iptal ettirmiş ya da ileriki bir tarihe ertelemiştir.

Yurt içi turizminin yurt dışı turizmine göre daha hareketli olduğu söylenebilir. Ancak burada da insanların tercihlerinin değiştiği gözlenebilir. Çok kalabalık olmayan yerler, toplu taşıma kullanılmayan şahsi araçla gidilebilecek yakın mekanlar ve özellikle hareket alanı sağlayan farklı tatiller planlanmıştır. Açık havada yapılan etkinliklerin bulunduğu tatil fırsatları, kamp turizmi ya da bisiklet gibi sporların olduğu planlar daha cazip görünmektedir.

Pandeminin Sağlık Sektörüne Etkisi

Virüsün hızla yayılması sağlık sektörünün hazırlıksız yakalanmasına neden oldu. Ancak kısa sürede pek çok sektörel gelişim kaydedildi. Yani pandemi sağlık sektöründe iyi gelişmelere de sebep oldu. Bu süreçte kullanılmak için birçok yazılımdan ve uygulamadan faydalanıldı. Bu yazılımlar ya da sistemler aracılığıyla evden çıkamayacak durumdaki hastalara bile görüntülü görüşmeyle canlı bağlantı mümkün oldu. Bu da ileriki dönemlerde de teknolojinin ve dijital hasta mantığının sağlık sektörüne yavaş yavaş girmesini sağladı.

Virüse yakalananların sonuçları aile hekimlerinin sistemine yollandı. Böylece aile hekimleri kendi sorumlu olduğu bölgelerdeki hastalarını ve karantina sürelerini takip edebildi. Hastanelerdeki pek çok servis pandemi servisine dönüştürüldü ve acil müdahaleler dışındakiler randevuya kapatıldı. Buralarda çalışanlar da dönüşümlü olarak pandemi servislerinde görevlendirildi. Bu, hastanelerdeki gereksiz hasta yükünü azalttı. Ancak sağlık çalışanlarının iş yükü pandeminin etkisiyle çoğaldı. Doktor ve hemşirelere hastanede ya da hastane yakınlarında izole yerler hazırlandı. Bu sayede virüsü taşıma ya da bulaştırma riskinin de önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak izinleri, istifa hakları ve çeşitli sosyal hakları bir süreliğine kaldırılan sağlık çalışanları da bundan doğrudan etkilendi.

Bunun dışında hastanelerde kullanılan maske, eldiven gibi hijyenik malzemelerin üretimleri de yerli firmalar tarafından yapıldı. Böylece hem kısa sürede malzeme temin edilebildi hem de ekonomiye katkı sağlanmış oldu. Pandemi genel olarak kötü etkilere yol açsa da ülkelerin kendilerini, sistemlerini ve teknolojilerini geliştirmeleri için bir fırsat sağlamıştır denilebilir.

Bireysel Yaşam, Sosyal mesafe, iletişim azlığı, evde sıkılma, Kişisel gelişim için online kurslara yönelim, evde spor ve hobi aktiviteleri, Eğitim, Okulların kapatılması ve online eğitime geçiş, Evde düzen oluşturma gerekliliği, eğitim seviyesine göre farklı deneyimler, İş Takvimi, Evden çalışma sistemi, Bireylerin çalışma düzenini ayarlama zorunluluğu, Ekonomi, İşlerini kaybedenler, gelir azlığı, ticaret engellendi, Geçim sıkıntısı, alım gücünün azalması, Küçük İşletmeler, Pandemi nedeniyle iş yapamama veya işini kaybetme, Gelir yetersizliği, borçlar, Turizm, Seyahat kısıtlamaları ve uçuşların durdurulması, Turizm gelirlerinde düşüş, iş kaybı, Sosyal Medya, Evde kalma süresinin uzaması, Bilgisayarda ve sosyal medyada geçirilen sürenin uzaması, Sağlık, Temizlik ve bağışıklık odağında gelişmeler, Sağlıklı beslenmeye artan ilgi, su kullanımı artışı, Petrol Endüstrisi, Seyahat kısıtlamalarının olduğu dönemde ihtiyacın azalması, Petrol fiyatlarında düşüş ve artış, Kamu Yardımları, İşsizlik yardımları, temel ihtiyaç yardımları, Kamunun mali yükünün artması
Pandeminin Etkileri Nelerdir Pandeminin Etkileri Pandeminin dünyaya etkileri Pandeminin ekonomiye etkileri pandeminin sağlığa etkileri pandeminin turizme etkileri pandeminin bireysel etkileri
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901