AnasayfaBlogÖzgeçmiş Kaç Sayfa Olmalı?
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Kaç Sayfa Olmalı?

20 Eylül 2018
Kameraya gülümseyen bir kadının yakın çekimi görüntünün odak noktasıdır. Omuzlarına dökülen sarı saçları var ve gözleri parlak ve mutlu. Üzerinde küçük siyah bir dikdörtgen olan beyaz bir gömlek giymektedir. Arka planda simgelerle dolu beyaz bir ızgara, siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret ve siyah bir büyüteç var. Kadının göğsünün yakın çekimi, gömleğinin ve kolyesinin yanı sıra göğüs dekoltesinin ayrıntılı bir görüntüsünü ortaya koyuyor. Görüntü, kadının gülümsemesini ve gözlerini öne çıkaracak şekilde çerçevelenmiş ve görüntüye sıcaklık ve mutluluk hissi veriyor.

Hiç ummadığınız bir anda harika bir iş fırsatı karşınıza çıkabilir. Uzun zamandır beklediğiniz kariyer hayali aniden parmaklarınızın ucunda. Sizi iş görüşmesine davet ettiler. Sizinle bir “iş görüşmesi yapmak istiyoruz” telefonu aldınız. Bu durumda kafanızda aniden beliren birkaç telaş olur: özgeçmişimi güncellemem gerek.

İş görüşmesine giderken özgeçmişinizi güncellemelisiniz. Özgeçmişimizi aslında belirli periyotlar halinde güncellemeliyiz. Ancak bunu pek yapmıyoruz. Ne zaman bir iş görüşmesine davet edilsek aklımıza özgeçmişimizi güncellemek geliyor.

Özgeçmiş bir sayfa mı olmalı, yoksa iki sayfa mı?

Cevap çok basit. Size kaç sayfa lazım? Bunu Google üzerinde arasanız 100’den fazla kaynakta cevap bulabilirsiniz. Ama gerçek şu ki, özgeçmiş hazırlamayı okuldan öğrendik. Üniversite döneminde bir eğitmen bize nasıl hazırlayabileceğimizi gösterdi ve hepimiz aynı şablonda özgeçmiş hazırladık. Ancak zaman çok hızlı ve teknoloji büyük bir değişim içerisinde. Dijital dönemde özgeçmişler her zaman kağıt üzerinden gönderilmek zorunda değil.

Kaliteli özgeçmiş hazırlayın.

Kariyer hayatınız ilerledikçe özgeçmişinizde bir zamanlar mevcut olan şeylerin artık olmadığını göreceksiniz. Geçmişte kullandığınız bir bilgisayar programı artık kullanılmıyor olabilir. Bu sebeple geçmişte olan her şeyi yazmamalısınız. Eğer sürekli iş değiştiriyorsanız her işi özgeçmişinize yazmayın. Mevcut pozisyonunuzun başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan işleri daha fazla ön plana çıkarın. Çok karşılaşmayacağımız bir örnek ama bir özgeçmişte “3 yıl evde çocuğuma baktım” adı altında iş deneyimi yazılmıştı. Eğer bebek bakım işine başvurmayacaksanız böyle bir şeyi yazmanın anlamı yok.

Bir İK uzmanı olarak şunu söylemek istiyorum; eğer 2-3 sayfadan oluşan bir özgeçmişle görüşmeye geliyorsanız geçmişinizin çok kapsamlı ve deneyimlerle dolu olduğunu belirtmek istediğiniz anlamına gelir. Adı özgeçmiş olan (öz-geçmiş) bir belgeyi gereksiz bilgilerle doldurmaktan vazgeçin. Duymak istediğimiz şey şu: üretimi % kaç arttırdınız? Satışlar siz işe başladıktan sonra % kaç arttı? Bunları söyledikten sonra özgeçmişinizde ne yazdığının önemi yok.

Bir pozisyondaki başarılarınızı kısaca anlatabilirsiniz. Eğer daha uzun yazmanız gerekiyorsa ikinci ve üçüncü sayfaya geçebilirsiniz. Ancak yine de bunları ek olarak vermeniz daha uygun olur.

Tek sayfa yetmiyor mu?

Kusursuz bir içerik oluşturdunuz. Tek sayfaya bir şekilde sığdırdınız. Kenar boşluklarını kaldırdınız ve yazı boyutunu 8 puntoya kadar küçültüp sığdırmayı başardınız. Harika! İş görüşmesine giderken yanınızda büyüteç götürmeyi unutmayın. Kimse o küçücük yazıları okumak için özel bir eğitim almadı. Ayrıca yanımızda büyüteç taşımıyoruz. Eğer böyle bir aşamaya gelirseniz iki sayfa özgeçmiş oluşturmak daha iyidir. İnanın bana böyle daha iyi.

İkinci sayfa fazla mı oldu?

Özgeçmişte ikinci sayfaya geçtiniz ancak ikinci sayfa bir iki satır içerikten oluşuyorsa bu durumda bunu ilk sayfaya sıkıştırmanız daha doğru olur. Özellikle bu içeriği oluşturduğum günlerde ülkemizdeki kağıt fiyatlarının inanılmaz şekilde arttığı bir dönemde kağıt israfı yapmamanız daha doğru olur.

İkinci sayfayı doldurmak istiyorsanız buraya işe alım uzmanının pek ilgilenmediği veya özel bilgileri ekleyin. Örneği hangi sporu yaptığınız, hobileriniz, nelerden hoşlandığınız ve boş zamanlarınızda ne yaptığınızı ekleyebilirsiniz. Bu iş hayatı dışında sosyal bir yaşamınızın olduğunu gösterecektir.

Ayrıca bunları sadece metin biçiminde hazırlamanız gerekmez. Grafikler, tablolar, çizelgeler ve diğer araçlar bunları anlatabilir. Örneğin yüzmeyi seviyorum yazmak yerine yüzme görseli eklemeniz daha anlatıcı olabilir.

Özgeçmiş hazırlama sürecinde yukarıda anlattığım kriterleri göz önünde bulundurarak doğru bir özgeçmiş hazırlamaya çalışın.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? İki sayfa özgeçmiş mi hazırlamak gerekiyor? Yoksa tek sayfa yeterli mi? İK uzmanı meslektaşlarımdan bu sorunun cevabını duymayı çok istiyorum. Aşağıda yorum bölümünde fikirlerinizi benimle paylaşın.

cv kaç sayfa olmalı özgeçmiş kaç sayfa olmalı cv hazırlama özgeçmiş hazırlama
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019