AnasayfaBlogÖzgeçmiş Hazırlamaktan Daha Etkili Olabilecek 3 Yöntem
İş Arama

Özgeçmiş Hazırlamaktan Daha Etkili Olabilecek 3 Yöntem

06 Ağustos 2019
Genç bir kadın bir sandalyede oturmuş, dizüstü bilgisayarına bakıyor. Başında bir eşarp ve saat var; uzun, düz saçları var. Yüz ifadesi konsantre olmuş gibidir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekran görülebiliyor. Yüzü kısmen kadraja girecek kadar ona yakındır. Dizüstü bilgisayar beyazdır. Sandalye nötr bir renktedir ve kadının giysileri çoğunlukla siyahtır. Oda iyi aydınlatılmış ve nötr renktedir. Kadının elleri dizüstü bilgisayarın üzerinde durmaktadır. Derin düşüncelere dalmış, dizüstü bilgisayarının içindekileri inceliyor gibi görünüyor.
YöntemlerYararlarıÖrnek Uygulamalar
Web Sitesi/Blog OluşturunKişisel bilgi ve çalışmalarınızı sergiler, işe alım uzmanlarına daha geniş bir bakış açısı sunar.Kendinize ait bir Wordpress sitesi oluşturun ve öğrendiğiniz excel formülleri hakkında videoları bu siteye ekleyin.
LinkedIn KullanınProfesyonel bir ağdaki varlığınızı gösterir ve diğer profesyonellerle bağlantı kurma imkanı sunar.Linkedln profili oluşturun ve hedeflediğiniz işletmedeki İK departmanından kişilerle bağlantı kurun.
Projelerle Konuşunİşe alım uzmanına geliştirme ve problem çözme becerilerinizi gösterir.Satış hacmini artıracak bir proje oluşturun ve bu projeyi işe alım uzmanına sunun.
Yeni Bir Yetenek EdininKendinizi geliştirir ve fark yaratır.İnsan Kaynakları departmanında 'Dijital İK' konusunda eğitim alın ve bu becerinizi özgeçmişinizde belirtin.
Etkinliklere KatılınSosyal becerilerinizi ve profesyonel ağınızı geliştirir.Sektörle ilgili etkinlik, seminer ya da konferanslara katılın ve bu etkinlikleri CV'nizde belirtin.
Özgeçmişinizi KişiselleştirinÇalışmak istediğiniz şirket için özel hazırlanmış bir CV, ilgili ve özverili olduğunuzu gösterir.Her başvuru için özel yazılmış bir özgeçmiş hazırlayın ve başvurduğunuz şirkete özel bilgiler ekleyin.
Özgün OlunYaratıcılığınızı ve özgünlüğünüzü gösterir, kendinizi diğer adaylardan ayırmanızı sağlar.Özgeçmişinize, genellikle eklenmeyen farklı ve özgün yeteneklerinizi ekleyin.
Referanslarınızı Kullanınİşverenlere güven sağlar ve profesyonel geçmişiniz hakkında bilgi verir.Önceki işverenlerinizden, mentorlarınızdan veya profesyonel ağındaki kişilerden alınan önemli referansları belirtin.
Bülten AboneliğiSektörle ilgili gelişmeleri takip etmeyi ve güncel kalmanızı sağlar.İlgilendiğiniz sektörle ilgili bültenlere abone olun ve bu bilgileri iş mülakatlarında kullanın.
Portföy OluşturunBecerilerinizi ve yeteneklerinizi somut bir şekilde gösterir, işe alımlarda daha etkilidir.Bir adım öteye giderek kendi web sitenizde ya da kullanabileceğiniz bir platformda profesyonel portföyünüzü oluşturun.

İş arama sürecinde iş arayanlara yapılan tavsiyelerin başında şu geliyor: öne çık! Çünkü bu uzun uzun özgeçmiş hazırla, güzel kıyafetler giy, profesyonel görün demekten daha kısa ve basit bir ifade. Öne çıkmamız isteniyor çünkü günümüzde tüm adaylar birbirine benziyor. Adayların neredeyse tamamı yüksek lisans yapmış, hepsi ingilizce biliyor. Peki kimi seçmeliler?

Bu sebeple size verilecek tavsiyelerin çoğunda ön plana çıkmanız isteniyor. Yersiz bir tavsiye değil. Ben de derslerimde iş görüşmesinde diğer adaylar öne çıkmaları gerektiğini söylüyorum. Herkes kağıt üzerinde harika görünüyor. Ama iş görüşmesine gittiğinde o mükemmellik kayboluyor.

Nasıl öne çıkabilirim?

İş ararken diğer adaylardan farklı olmak ve öne çıkmak istiyorsanız sadece harika bir özgeçmiş hazırlamanız yetmez. Bu size inandırıcı gelmeyebilir ama süper referanslarınızın olması da yetmez. Göstermeniz gerek başka özellikleriniz var. Başarma azmi, mesleğe olan bağlılığınız, iş ahlakı ve dürüstlük gibi şeyler öne çıkmanızı sağlayabilir.

Bir fırsatın size geleceğini düşünmeyin. Fırsat bulduğunuzda öne çıkın. Adana Friedman

Bir iş görüşmesine gittiğinizi düşünün. 8 aday var ve hepiniz aynı üniversiteden mezun oldunuz. Bildiğiniz yabancı diller aynı. İmkansız gibi gözükse de not ortalamanız bile aynı olabilir. İşe alım yöneticisi özellikleri aynı olan kişiler arasında seçim yaparken ne yapmalı?

İyi bir iş bulmak istiyorsanız özgeçmiş tek başına işe yaramayacak. Daha fazla dikkat çekmelisiniz. Neler yapabileceğinize birlikte bakalım.

İş arama sürecinde öne çıkabilmek için 3 yöntem

Web sitesi ya da blog oluşturun.

Bir İK uzmanı olarak söylemeliyim ki iş arayan adayların büyük çoğunluğu hazır özgeçmişleri kullanıyor. Kariyer sitelerinin ücretsiz verdiği özgeçmiş taslaklarıyla iş arıyorlar. Aslında size özel bir cv hazırlamanız gerekir desem bu dikkat çekmek için yeterli olur. Zaten farklı bir şey yapmış olacaksınız.

Bunu bir adım daha öne taşıyalım. Bir web sitesi ya da blog açın. Bunu yapmak öyle sanıldığı kadar zor değil. Dr. Sertaç Dalgalıdere’nin ücretsiz WordPress eğitimiyle kısa sürede web sitesi kurmayı öğrenebilirsiniz. Dersin içinde ücretsiz tema ve eklentilerde mevcut. Üstelik web sitesi barındırma için indirim kodu bile veriyor. Bunu buraya not olarak eklemiş olayım.

Web sitesi açmak önemli, çünkü her 5 işe alım uzmanından 4’ü adayı araştırmak için yazdığı yazılara ya da web sitesine bakmanın faydalı olduğunu söylüyor. Siz işe alım uzmanı için bir sayfalık özgeçmişten ibaretsiniz. Onlar sizin sosyal yaşamınızı da merak ediyor. Akşama kadar evde oturan ve TV izleyen biri mi, yoksa aktif ve etkinlik dolu biri mi olduğunuzu merak ediyorlar. Sizi işe aldıklarında işyerine dinamizm mi yoksa uyku hali mi kazandıracağınızı merak ediyorlar. Bunu özgeçmişinizde anlatamazsınız.

Özgeçmişinize excel bildiğinizi yazabilirsiniz. Ama web sitenize excel formülleriyle ilgili bir video ekleyerek bunu gerçekten bildiğinizi ispatlayabilirsiniz.

LinkedIn kullanın.

LinkedIn iş arama ve iş bulma üzerine odaklanmış profesyonellerin bulunduğu bir web sitesi. Ancak bir işletmeyle iletişime geçmek için mükemmel bir araç. Bu web sitesinde insanlar çalıştıkları işletmeleri ve pozisyonlarını yazıyorlar. Site içerisinde arama yaparak hedeflediğiniz işletmede İK departmanından birini bulun ve mesaj gönderin. İşletmenin insan kaynakları politikasıyla ilgili bilgi alabiliir ve hatta bir kahve içmek için randevu alabilirsiniz.

İşletmenin aradığı adayla ilgili neye önem verdiğini öğrenmeniz bu yöntemle işten bile değil.

Projenizle konuşun.

Bir işletmede işe başlamak için değil, direkt cam çerçeve kırarak girmek istiyorsanız proje yapın. Örneğin işletmenin satış hacmini arttıracak öneride bulunun ve bunun için proje yapın. Projenizin kusursuz olması şart değil. Bir şeyler yapıyor olmanız öne çıkmak için yeterli. Proje yaparak hem öne çıkabilir hem de iş görüşmesine davet alabilirsiniz.

Bonus: Yeni bir yetenek edinin.

Dünya çok hızlı gelişiyor ve öğrendiklerimizle sürekli aynı işi yapmamız mümkün değil. Her gün yeni bilgiler çok hızlı şekilde yayılıyor. Güncel bilgilere hakim olmamız ve takip etmemiz bizden beklenen görevler arasında.

Fark yaratmak istiyorsanız yeni bir şey öğrenin. Örneğin insan kaynakları departmanında iş arıyorsunuz. Dijital İK eğitimine katılın ve başvurduğunuz işletmenin İK departmanının dijitalleşmesine öncülük edebileceğinizden bahsedin. Şirkete hareketlilik getiren her zaman kazanır.

Web Sitesi/Blog Oluşturun, Kişisel bilgi ve çalışmalarınızı sergiler, işe alım uzmanlarına daha geniş bir bakış açısı sunar, Kendinize ait bir Wordpress sitesi oluşturun ve öğrendiğiniz excel formülleri hakkında videoları bu siteye ekleyin, LinkedIn Kullanın, Profesyonel bir ağdaki varlığınızı gösterir ve diğer profesyonellerle bağlantı kurma imkanı sunar, Linkedln profili oluşturun ve hedeflediğiniz işletmedeki İK departmanından kişilerle bağlantı kurun, Projelerle Konuşun, İşe alım uzmanına geliştirme ve problem çözme becerilerinizi gösterir, Satış hacmini artıracak bir proje oluşturun ve bu projeyi işe alım uzmanına sunun, Yeni Bir Yetenek Edinin, Kendinizi geliştirir ve fark yaratır, İnsan Kaynakları departmanında 'Dijital İK' konusunda eğitim alın ve bu becerinizi özgeçmişinizde belirtin, Etkinliklere Katılın, Sosyal becerilerinizi ve profesyonel ağınızı geliştirir, Sektörle ilgili etkinlik, seminer ya da konferanslara katılın ve bu etkinlikleri CV'nizde belirtin, Özgeçmişinizi Kişiselleştirin, Çalışmak istediğiniz şirket için özel hazırlanmış bir CV, ilgili ve özverili olduğunuzu gösterir, Her başvuru için özel yazılmış bir özgeçmiş hazırlayın ve başvurduğunuz şirkete özel bilgiler ekleyin, Özgün Olun, Yaratıcılığınızı ve özgünlüğünüzü gösterir, kendinizi diğer adaylardan ayırmanızı sağlar, Özgeçmişinize, genellikle eklenmeyen farklı ve özgün yeteneklerinizi ekleyin, Referanslarınızı Kullanın, İşverenlere güven sağlar ve profesyonel geçmişiniz hakkında bilgi verir, Önceki işverenlerinizden, mentorlarınızdan veya profesyonel ağındaki kişilerden alınan önemli referansları belirtin, Bülten Aboneliği, Sektörle ilgili gelişmeleri takip etmeyi ve güncel kalmanızı sağlar, İlgilendiğiniz sektörle ilgili bültenlere abone olun ve bu bilgileri iş mülakatlarında kullanın, Portföy Oluşturun, Becerilerinizi ve yeteneklerinizi somut bir şekilde gösterir, işe alımlarda daha etkilidir, Bir adım öteye giderek kendi web sitenizde ya da kullanabileceğiniz bir platformda profesyonel portföyünüzü oluşturun
iş arama iş arama yöntemleri iş bulma yöntemleri iş arama önerileri
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019