AnasayfaBlogOscar Ödüllü Kadın Yönetmen: Chloé Zhao
Başarılı İnsanlar

Oscar Ödüllü Kadın Yönetmen: Chloé Zhao

04 Mayıs 2021
Bu resimde iki kadın yan yana durmaktadır. Soldaki kadın sol eliyle başına dokunurken, sağdaki kadın sağ elini uzatıp başına dokunuyor. Her iki kadın da gülümsüyor ve neşeli bir an yaşıyor gibi görünüyor. Soldaki kadın kahverengi ve beyaz bir ceket giymiş, sağdaki kadın ise saçlarını topuz yapmış. Arka planın bulanık olması fotoğrafın odağının iki kadın olduğunu gösteriyor. Bu görüntü iki kadın arasındaki samimi bir dostluk anını yakalıyor.
AdıBilgiBaşarılar
Chloé ZhaoÇin doğumlu, 39 yaşında bir film yönetmeniOscar ödülleri tarihine geçen ikinci kadın yönetmen, ödülü alan Asya kökenli ilk kadın yönetmen
Frances McDormandChloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı 'Nomadland' filminin başrol oyuncusuEn iyi kadın oyuncu Oscar ödülünü kazandı
Anthony Hopkins83 yaşında bir aktörEn iyi erkek oyuncu Oscar ödülünü kazandı ve Oscar kazanan en yaşlı oyuncu unvanını aldı
NomadlandChloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı bir filmEn iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu olmak üzere 3 ödül kazandı
Kathryn BigelowAmerikalı bir film yönetmeniOscar kazanan ilk kadın yönetmen oldu
The RiderChloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı bir diğer filmPrestijli festivallerde beğeni kazandı ve ABD Ulusal Film Eleştirmenleri tarafından en iyi film olarak seçildi
EternalsChloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı ve Marvel'in sosyal medya hesaplarından ilk görüntülerin paylaşıldığı filmHenüz belirsiz
Altın Küre ÖdülleriSinema ve televizyon ödülleriChloé Zhao, 'Nomadland' filmiyle en iyi yönetmen ve en iyi film ödülünü kazandı
John ReddyChloé Zhao'nun ilk filmi 'Kardeşlerimin Öğrettiği Şarkılar'ın başrol oyuncusuFilm, Sundance ve Cannes film festivaline katıldı
Brady JandreauChloé Zhao'nun 'The Rider' filminin başrol oyuncusu ve gerçek hikayenin kaynağıFilm, çeşitli prestijli festivallerde beğeni topladı ve ABD Ulusal Film Eleştirmenleri tarafından en iyi film olarak seçildi

Oscar ödülleri 93’üncü kez sahiplerini buldu. Tören pandemi sebebiyle de 2 ay gecikmeli yapılabildi. Diğer adıyla 93. Akademi Ödülleri töreninde pek çok anlamda ilkler yaşandı. Sinema dünyasının zirve ödülleri kabul edilen ödül töreninde; en iyi kadın oyuncu Oscarını Frances McDormand, en iyi erkek oyuncu Oscarını da Anthony Hopkins aldı. 83 yaşındaki Hopkins, oscar kazanan en yaşlı oyuncu unvanının da sahibi oldu. 

Chloé Zhao, en iyi yönetmen ödülünü aldı. Böylece 93 yıllık Akademi Ödülleri tarihine geçti. Bu ödüle uzanan ikinci kadın yönetmen oldu. Ayrıca ödülü alan Asya kökenli ilk kadın yönetmendi. Nomadland filmiyle en iyi yönetmen Oscarını kazanan Chloé Zhao, ödülü iyiliğe tutunmak isteyenlere armağan etti.

En iyi yönetmen Oscarını alan ilk kadın kimdi? Oscar kazanan ilk kadın yönetmen Kathryn Bigelow: The Hurt Locker (Ölümcül Tuzak) filmiyle 2010 yılında Oscara uzanmıştı. Daha önce En İyi Yönetmen kategorisinde aday gösterilen kadın yönetmenler de vardı. Lina Wertmüller, Jane Campion ve Sofia Coppola. Kathryn Bigelow Akademi ödüllerine aday gösterilen dördüncü kadın yönetmendi ve ödülü kazanan ilk kadın yönetmen.

Chloé Zhao imzalı Nomadland gecenin en iyi filmiydi. Nomadland; en iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu olmak üzere 2021 Akademi Ödüllerinde 3 ödül kazandı. 93. Akademi ödülleriyle ilgili ufak girizgahtan sora gelelim yazının başlığına. Oscar tarihine geçen Chloé Zhao, yolculuğuna.

Chloé Zhao Kimdir?

Chloé Zhao, 39 yaşında. Çin’in başkenti Pekin’de doğdu. Babası çelik şirketinde çalışıyordu. Üvey annesi Song Dandan ile büyüdü. Dandan komedi oyuncusuydu ve Zhao da televizyonla iç içe bir hayat sürdü. Devam etmeden burada ufak bir bilgi de paylaşmak istiyorum. Geçmişteki bazı konuşmaları sebebiyle Chloé Zhao’nun başarısının ülkesinde sansüre uğradığı haberlerde yer aldı.

Chloé Zhao, Çin’de doğmuş olsa da hayatını ülkesinde devam ettirmedi. 14 yaşında İngiltere’ye göç etti. Yatılı okulda kaldı. O yıllarda İngilizceyi yok denecek kadar az biliyordu. Zekiydi ve İngilizceyi de kısa sürede öğrendi. Yıllar sonra öğretmenleri de ondan övgüyle bahsediyordu. İngiltere’nin Brighton kentinde yaşadı. İngiltere yıllarını “yaratıcı ve kaygı dolu” ifadeleriyle anlatmıştı.

İngiltere’den sonraki durağı Amerika oldu. 2000 yılında liseyi bitirmek için Los Angeles'a geldi. Mount Holyoke'de siyaset bilimi okudu. Onu siyasetten uzaklaştırmak için dört yıl yeterliydi. Kendini siyasetten çok insanlara yakın hissediyordu. Üniversiteden sonra farklı işlerde çalıştı. Hikayeler anlatmak istiyordu ancak resim, fotoğrafçılık ve müzik alanında yetenekli değildi. New York Üniversitesi'nde film okuluna kaydoldu. Okulun sanat yönetmeni ünlü yönetmen Spike Lee idi. 2010 yılında okulunu tamamladı.

Chloé Zhao Filmleri

Chloé Zhao, fimlerinde yerel halktan amatör oyuncuları oynattı. İlk filmi Kardeşlerimin Öğrettiği Şarkılar'ın başrol oyuncusu John Reddy'yi bir okul yıllığında buldu. Kardeşlerimin Bana Öğrettiği Şarkılar Sundance ve Cannes film festivaline katıldı.

İlk filminin çektiği dönemde Brady Jandreau ile tanıştı. Brady Jandreau rodeocuydu ve ikinci fiminin de konusu oldu. İkinci filmi The Rider Brady Jandreau karakterinin rodeo kazasından sonra yaşamını yeniden kurması anlatılıyordu. Bu filmin yapımcısı Chloé Zhao’nun babasıydı. Film 2017 yılında gösterime girdi.

The Rider filmi; Telluride, Toronto, New York gibi prestijli festivallerde beğenildi. Ayrıca; ABD Ulusal Film Eleştirmenleri tarafından en iyi film seçildi. Filmleri, anlattığı hikayeleri ve oyuncularıyla Hollywood'un en çok takip edilen yönetmenlerinden biri haline geldi.

Oscar kazanan filmi Nomadland fiminin hikayesi Jessica Bruder'in 2017'de yayımlanan Nomadland: Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century kitabına dayanıyordu. Uyarlama senaryo aslında. Nomadland: 21. Yüzyılda Amerika'da Hayatta Kalmak kitabı hayatını yollarda, karavanlarda geçirenleri anlatıyordu. Chloé Zhao, kitapta anlatılan pek çok hayatı yakından tanıdı. Filmde bu kişilere de rol verdi. Filmin başrolünü ise Frances McDormand oynadı. Frances McDormand filmdeki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülüne uzandı.

Zhao'nun son filmi ise Eternals. Eternals filminden ilk görüntülerde Marvel’in sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Oscar Ödüllü yönetmenin bu filmi sinemaya yeni ve ölümsüz bir kahraman daha kazandırıyor. Chloé Zhao’nun Oscar kazanması filme olan ilgiyi de artırdı. Filmin kadrosuyla da Zhao'nun önceki filmlerinden ayrılıyor. Kumail Nanjiani, Brian Tyree Henry, Salma Hayek ve Gemma Chan'ın yanı sıra Angelina Jolie ve Richard Madden filmde rol alan oyuncular. Pandemi sebebiyle çekimler uzasa da film post prodüksiyon aşamasında. 

Chloé Zhao’nun Kazandığı Ödüller

Chloé Zhao, Nomaland filmiyle Altın Küre Ödülleri’nde de en iyi yönetmen ve en iyi film ödülünü almıştı. Altın küre ödüllerinde de tarihe geçmişti; en iyi yönetmen ödülünü kazanan Asya kökenli ilk kadın yönetmendi. 
Chloé Zhao’nun yönetmenliğini üstlendiği “Nomadland” 77. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü aldı.

Nomaland filmi ile Chloé Zhao’nun kazandığı ödüller;

  • 93. Akademi Ödülleri: En İyi Yönetmen, En İyi Film

  • Altın Küre Ödülleri: En İyi Yönetmen En İyi Film

  • BAFTA Ödülleri: En İyi Yönetmen

  • Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği: En İyi Yönetmen

Kathryn Bigelow Kimdir?

En İyi Yönetmen kategorisinde Oscar adayı gösterilen kadın yönetmenler önceki yıllarda da vardı: Lina Wertmüller, Jane Campion ve Sofia Coppola. Kathryn Bigelow Akademi ödüllerine aday gösterilen dördüncü kadın yönetmendi ve ödülü kazanan ilk kadın yönetmen. Bigelow’un sinema aşkı gençlik yıllarına dayanıyor. Yönetmenlikten önce Colombia Üniversitesi’nde eğitim aldı, yüksek lisans yaptı. Alanı sinema eleştirisiydi. 

İlk filmini 1978 yılında çekti; kısa filmdi. İlk uzun metrajlı filmi 1983 yılında çektiği The Loveless (Aşksız) oldu. Karanlık Bastığında (Near Dark) filmiyle 1987 yılında adını sinema otoriterine duyurdu. Kırılma Noktası (Point Break) filmi kült filmler arasına girdi. 2000 yılında çektiği Suyun Ağırlığı (The Weing of Water filmi) diğer filmlerinden ayrı bir yerdeydi. Ölümcül Tuzak filmiyle 2010 yılında En İyi Yönetmen Oscarını kazandı ve sinema tarihine adını yazdırdı. 

Chloé Zhao ve Kathryn Bigelow; 93 yıllık Akademi Ödülleri tarihinde En İyi Yönetmen Ödülü’ne uzanan iki kadın yönetmen. 93 yılda 5 kadın yönetmen aday oldu ve sadece iki yönetmen bu ödüle uzandı. Konuyla ilgili değerlendirmeyi size bırakıp yazıyı özetleyen sorulara gelelim.

Chloé Zhao, Çin doğumlu, 39 yaşında bir film yönetmeni, Oscar ödülleri tarihine geçen ikinci kadın yönetmen, ödülü alan Asya kökenli ilk kadın yönetmen, Frances McDormand, Chloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı 'Nomadland' filminin başrol oyuncusu, En iyi kadın oyuncu Oscar ödülünü kazandı, Anthony Hopkins, 83 yaşında bir aktör, En iyi erkek oyuncu Oscar ödülünü kazandı ve Oscar kazanan en yaşlı oyuncu unvanını aldı, Nomadland, Chloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı bir film, En iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu olmak üzere 3 ödül kazandı, Kathryn Bigelow, Amerikalı bir film yönetmeni, Oscar kazanan ilk kadın yönetmen oldu, The Rider, Chloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı bir diğer film, Prestijli festivallerde beğeni kazandı ve ABD Ulusal Film Eleştirmenleri tarafından en iyi film olarak seçildi, Eternals, Chloé Zhao'nun yönetmenliğini yaptığı ve Marvel'in sosyal medya hesaplarından ilk görüntülerin paylaşıldığı film, Henüz belirsiz, Altın Küre Ödülleri, Sinema ve televizyon ödülleri, Chloé Zhao, 'Nomadland' filmiyle en iyi yönetmen ve en iyi film ödülünü kazandı, John Reddy, Chloé Zhao'nun ilk filmi 'Kardeşlerimin Öğrettiği Şarkılar'ın başrol oyuncusu, Film, Sundance ve Cannes film festivaline katıldı, Brady Jandreau, Chloé Zhao'nun 'The Rider' filminin başrol oyuncusu ve gerçek hikayenin kaynağı, Film, çeşitli prestijli festivallerde beğeni topladı ve ABD Ulusal Film Eleştirmenleri tarafından en iyi film olarak seçildi
Oscar Ödüllü Kadın Yönetmen: Chloé Zhao Chloé Zhao Chloé Zhao Filmleri Chloé Zhao kimdir Chloé Zhao ödülleri Kathryn Bigelow Kimdir Chloe Zhao Nomadland
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.