AnasayfaBlogOrganik Trafik Nedir?
SEO

Organik Trafik Nedir?

16 Ekim 2019
Bu görüntü, masa üzerinde duran ve çeşitli nesnelerle çevrili bir bilgisayarı tasvir etmektedir. Sol üst köşede bir grafik gösteren bir ekran görülüyor. Sağ alt köşede ise yemyeşil yapraklarıyla bir saksı bitkisi görülüyor. Görüntünün ortasında bir kum saatinin yakın çekimi de mevcut. Sol altta, siyah bir yüzey üzerinde siyah bir nesne görülüyor. Görüntünün ortasında, beyaz bir klavyenin üzerinde bir fincan oturuyor. Sağ tarafta bir cep telefonunun bulanık görüntüsü görülebiliyor. Alt orta kısımda, bir masanın üzerinde bir saksı bitkisi yer alıyor. Onun üzerinde de bulanık beyaz bir nesne seçilebiliyor. Görüntü bir bütün olarak bir masada bulunan nesnelere ilginç bir bakış sağlıyor.
TerimAçıklamaNeden Önemli
Organik TrafikArama motorlarına herhangi bir ücret ödemeden, arama sonuç sayfalarından gelen ziyaretçi trafiğine denir.Web sitesi trafiği, bir sitenin popülaritesinin ve etkinliğinin bir ölçüsüdür. Organik trafik, kullanıcıların bir siteye organik aramalar aracılığıyla geldiği trafiğin miktarıdır.
Arama MotoruKullanıcıların İnternette bilgi bulmasına yardımcı olan dijital araçtır.Arama motorları, kullanıcıların İnternette belirli bilgileri bulmasına yardımcı olur ve organik trafiği oluşturma potansiyelini sunar.
SEOArama motorları tarafından organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmek için bir web sitesini optimizasyonunun sürecidir.SEO, websitelerinin organik trafiğini artırmak ve daha fazla kullanıcıyı çekmek için en etkili stratejilerden biridir.
Ürün AraştırmasıBir ürün veya hizmet satın almadan önce potansiyel alıcıların yaptığı bir süreçtir.Arama motorları ürün araştırmalarında güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir, bu nedenle SEO optimize edilmiş bir site bu potansiyel alıcıların dikkatini çekebilir.
Mobil UyumluBir web sitesinin, çeşitli cihaz boyutları ve türlerinde düzgün bir şekilde görüntülenebilen ve kullanılabilen bir sitedir.Mobil uyumlu bir site, mobil cihazda arama yapan kullanıcıları çekme potansiyeli sunar, bu da organik trafiği artırabilir.
BacklinkBir başka web sitesinden gelen bağlantılardır.Backlinkler, bir siteye gelen organik trafiği etkileyebilecek bir SEO faktörüdür.
Organik Arama SonuçlarıArama motorlarında ücretli sıralamalardan sonra gösterilen sonuçlardır.Organik arama sonuçları, doğal olarak oluşturulan sıralamada ücretsiz olarak gösterilir, bu sayede artan organik trafik yapısı sunar.
İçerikBir web sitesinde bulunan bilgi veya verilerdir.Kaliteli içerik, web sitesine trafik çekmek için önemli bir faktördür.
SSLSecure Sockets Layer (SSL), bir web sitesinin güvenliğini artırmak için kullanılır.Bir siteye güvenli bir bağlantı sağlar ve kullanıcıları web sitesinde daha güvenli bir şekilde hareket etmeye teşvik eder.
Sosyal MedyaKullanıcıların çevrimiçi olarak iletişim kurduğu, içerik paylaştığı platformlardır.Sosyal medya kanalları, bir web sitesine trafik çeken başka bir kaynak olabilir. Ancak, organik trafik genellikle sosyal medya trafiğinden daha değerlidir.

SEO'nun nasıl yapılacağından önce neden SEO yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekli diye düşünüyorum. Neden SEO yapmanız gerektiğini öğrendikten sonra SEO çalışması yapanların neden organik trafik için uğraştığını da bu makalede bulabilirsiniz.

Organik Trafik Nedir?

Arama motorlarına herhangi bir ücret ödemeden yani reklam vermeden, arama sonuç sayfalarından gelen ziyaretçi trafiğine organik trafik denir. Bu ziyaretçi trafiği Google veya Bing gibi bir arama motorundan gelen ziyaretçiler olarak tanımlanır. Web sitesinin organik trafiğinin yüksekliği o web sitesinin arama motorları sonuçlarında da yüksek sıralarda olduğu anlamına gelir. 

Neden Organik Trafik?

Organik trafik farklı nedenlerden dolayı en değerli trafik kaynağı olarak kabul edilir. Çünkü en yüksek trafik kaynağı olan arama motorları diğer trafik kaynaklarıyla kıyaslandığında web sitelerine en yüksek ziyaretçiyi yönlendirir. Organik trafik genelde diğer dijital reklam çalışmalarını direkt etkilemez. Fakat yapılacak ücretli reklamlar organik trafiğin artmasına olumlu yönde etkilemektedir.

Ürün Araştırmalarında En Güvenli Kaynak

Bir ürün veya hizmet satın almak isteyen kişiler satın alma öncesi araştırmalarında en güvendikleri kaynak arama motorlarıdır. Bu sayede potansiyel müşterileri satın alma yolculuğunda kazanabilmeniz mümkün olabilir.

Yüksek Kalite ve Güven Belirtisi

Bir anahtar kelimede arama motorlarında ilk sırada olmak ziyaretçiler gözünde o konuda yüksek kalitede olduğunuzu yani güvenilir olduğunuz anlamına gelir.

Uzun Vadede Kar Ettirir

Google'da yükselmek zor ve zaman isteyen bir süreçtir. Fakat bir kez yükseldiğinizde uzun süre orada kalırsınız. Ücretli reklamlarda sadece ücret ödediğiniz sürece görünürsünüz.

Arama Motoru Trafiğinden Ciddi Ziyaretçi Kazanılır

Bir anahtar kelimede Google’da ilk sayfada olmak Google’daki o anahtar kelime trafiğinin %92'si içinden ziyaretçi kazanabileceğiniz anlamına gelir. Yani Google'da ilk sayfada olmanız 100 ziyaretçiden 92'sinin sitenizi ziyaret edebilme ihtimali olduğunu gösterir. Bu oran Google'ın ikinci sayfasında 5 kişiye kadar düşmektedir. Asıl trafik kazancı Google'da ilk sırada yer almak sağlayacaktır.

Arama Motoru Kitlesi Geneldir

Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerinin popülerlikleri ortalama 7 yıldır ve popülerlik her zaman yer değiştirmektedir. Örneğin Facebook'un yerini Instagram'ın alması gibi. Günümüzde 50K takipçisi olan bir Facebook sayfasından alınan etkileşim 50-100 arasında kalabilmektedir. 

Ayrıca bu tarz platformlardan gelen trafiğin garantisi de yoktur. Platformlar sayfanızı her an kapatabilir. Bu sebeple verimlilik ve süreklilik açısından organik trafik, sosyal medya trafiğinden her zaman daha önemlidir. Bir kullanıcı arama motorunu kullanarak bir şey aradığında karşısına çıkan sonuç sayfası hem organik (ücretsiz) sonuçlar hem de ücretli sonuçları gösterir. Organik sonuçlar ve reklamlar aynı sayfada listelenmesine rağmen aralarında büyük bir fark vardır. Çünkü organik sonuçlar ücretsizdir.

Organik Arama Sonuçları Nedir?

Organik arama sonuçları arama motorlarında ücretli sıralamalardan sonra gösterilen sonuçlardır. Organik sonuçlar arama motoru algoritması tarafından doğal olarak oluşturulan sıralamada ücretsiz olarak gösterilmektedir. Organik arama sonuçları kullanıcının arama sorgusuna bağlı olarak sitenin içeriği, referans bağlantıları, alan adı otoritesi, diğer bilinen ve bilinmeyen organik sıralama faktörlerine dayanır. SEO organik arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak amacıyla yapılmaktadır.

Web sitenizin organik trafiğini arttırmanın en kolay yolu, sitenizde düzenli ve kaliteli içerik eklemektir. Ancak bu yeni ziyaretçiler edinmek için kullanılan stratejilerden sadece bir tanesidir. SEO'nun yani arama motoru optimizasyonun amacı doğrudan organik trafiği iyileştirmektir. 

Organik Arama Sonuçlarında Listelenme

Bu konuda Google'ın verdiği cevap. "Bu tamamen nitelik ve kaliteyle alakalıdır. Bunun sebebi de oldukça basittir. Öncelikle kendinizi merkezden alıp ben arama motoru olsaydım ne yapardım” diyerek empati yapalım. 

Web Sitelerinde Ne Gibi Özellikler Olmalı?

Öncelikle indeksleme aşamasında yani veri tabanıma kayıt ederken içeriğini anlayabildiğim yani iç SEO'su eksiksiz yapılmış, hızlı, güvenli (SSL), arama sorgusuyla alakalı, içerik olarak kullanıcıları tatmin edecek bilgiye sahip sadece metin değil görsel, video gibi materyaller ile zenginleştirilmiş başka sitelerin referans olduğu (Backlink) arama yapılan cihaza uygun sürümünün olduğu (mobil uyumlu) siteleri tercih ederdim.

Neden Yukarıdaki Özellikleri Arardım?

Birincisi bende arama yapan bir kullanıcıya gösterdiğim sonuçlarda kullanıcıya al bak yaptığın arama ile alakalı sonuçlar bunlar ve ben bunlara kefilim diyorum. Bu yüzden en kaliteliyi seçmeye çalışırım. Hem kendi kalitemi bozmamak hem de ziyaretçiyi kaçırmamak için. Aksi durumda bir arama motoru olarak kalitem düşer ve insanlar farklı arama motorlarını tercih eder. İşte arama motorları da bu şekilde çalışıyor. Yani kefil olarak kullanıcıyı yönlendirdiği siteden bunun karşılığında ziyaretçiyi memnun etmesini istiyor. Sen ziyaretçimi memnun edersen bende seni memnun ederim tarzı.

İyi Bir SEO Çalışması Gerekli

Organik arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanın ve uzun süre orada kalmanın tek yolu iyi bir SEO çalışmasıdır. İyi bir SEO çalışması teknik SEO, kaliteli ve özgün içerik yazmak kullanımı kolay bir web sitesi ve dış SEO çalışmalarının tümüyle olabilir. Bunlardan birinin eksik olması organik arama sonuçlarında çıkmanızı engellemez ama arama motorlarında yükselmenizi engeller. 

Organik Trafiğin Riski

Peki organik trafik kazanmak için verilen uğraşların riskli yönleri yok mu? Tabi ki birkaç riskli yönü var. Bunların başında arama motoru algoritmalarının sürekli güncellenmesi geliyor. Bu güncellemeler bazı durumlarda olumlu yönde olabildiği gibi bazen de olumsuz yönde olup birçok web sitesinin sıralama sonuçlarında gerilere düşmesine sebep olabiliyor. 

Örneğin Google'ın en son mart ayı güncellemesinde sağlık konularında uzun süredir ilk sayfada yer alan haber siteleri bir gecede kaybetti. Bu onlar için çok üzücü olabilir ama gerçekten sağlık ile ilgili bilgiler veren hastane veya sağlık platformlarının önü açılarak hak ettikleri yere gelmeleri sağlandı. Organik arama sonuçlarında ilk sayfalarda çıkmak maalesef uzun bir süreç ve özellikle trafiği fazla rekabetçi kelimelerde gerçekten ciddi çalışmalar istiyor. Bu sebeple SEO stratejileri uygulamak şart. 

Organik Trafik Nasıl Tespit Edilir?

Web sitelerinin organik trafiğini takip etmek için farklı ücretsiz araçlar bulunur. Bunlar içinde en çok kullanılan 2 araç Google Analytics ve Google Search Console. Bunların alternatifi olarak Bing ve Yandex'in de trafiğinizi takip edebileceğiniz ücretsiz araçları bulunur. Web sitenizin organik trafiğini Google Analytics gibi site trafiğini tutan farklı performans sitelerinden takip edebilirsiniz. 

Organik Trafik Nasıl Kazanılır?

  • Sektörünüz ve rakipleriniz ile alakalı anahtar kelime analizi yaparak bu kelimeleri içeren blog yazıları hazırlamalısınız.

  • Hazırladığınız içerik kesinlikle ve kesinlikle arama motorları için değil kullanıcılar için olmalıdır.

  • Sitenizin teknik SEO eksikliklerini mutlaka giderin.

  • Site hızınızı optimize edin. 

  • Sitenizi farklı cihazlara göre uyumlu hale getirin.

  • Kullanıcıları siteniz tutmak için sadece metin değil video veya pdf gibi içeriklerden de yararlanmaya çalışın.

  • Kullanıcıların sitenizde rahat dolaşabilmesi için link ve kategori yapısını kolay anlaşılır şekilde optimize edin.

  • Sitenizin otoritesini arttırabilmek için bilinçli ve sabırlı bir şekilde organik backlink çalışmaları yapın.

Organik Trafik, Arama motorlarına herhangi bir ücret ödemeden, arama sonuç sayfalarından gelen ziyaretçi trafiğine denir, Web sitesi trafiği, bir sitenin popülaritesinin ve etkinliğinin bir ölçüsüdür Organik trafik, kullanıcıların bir siteye organik aramalar aracılığıyla geldiği trafiğin miktarıdır, Arama Motoru, Kullanıcıların İnternette bilgi bulmasına yardımcı olan dijital araçtır, Arama motorları, kullanıcıların İnternette belirli bilgileri bulmasına yardımcı olur ve organik trafiği oluşturma potansiyelini sunar, SEO, Arama motorları tarafından organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmek için bir web sitesini optimizasyonunun sürecidir, SEO, websitelerinin organik trafiğini artırmak ve daha fazla kullanıcıyı çekmek için en etkili stratejilerden biridir, Ürün Araştırması, Bir ürün veya hizmet satın almadan önce potansiyel alıcıların yaptığı bir süreçtir, Arama motorları ürün araştırmalarında güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir, bu nedenle SEO optimize edilmiş bir site bu potansiyel alıcıların dikkatini çekebilir, Mobil Uyumlu, Bir web sitesinin, çeşitli cihaz boyutları ve türlerinde düzgün bir şekilde görüntülenebilen ve kullanılabilen bir sitedir, Mobil uyumlu bir site, mobil cihazda arama yapan kullanıcıları çekme potansiyeli sunar, bu da organik trafiği artırabilir, Backlink, Bir başka web sitesinden gelen bağlantılardır, Backlinkler, bir siteye gelen organik trafiği etkileyebilecek bir SEO faktörüdür, Organik Arama Sonuçları, Arama motorlarında ücretli sıralamalardan sonra gösterilen sonuçlardır, Organik arama sonuçları, doğal olarak oluşturulan sıralamada ücretsiz olarak gösterilir, bu sayede artan organik trafik yapısı sunar, İçerik, Bir web sitesinde bulunan bilgi veya verilerdir, Kaliteli içerik, web sitesine trafik çekmek için önemli bir faktördür, SSL, Secure Sockets Layer (SSL), bir web sitesinin güvenliğini artırmak için kullanılır, Bir siteye güvenli bir bağlantı sağlar ve kullanıcıları web sitesinde daha güvenli bir şekilde hareket etmeye teşvik eder, Sosyal Medya, Kullanıcıların çevrimiçi olarak iletişim kurduğu, içerik paylaştığı platformlardır, Sosyal medya kanalları, bir web sitesine trafik çeken başka bir kaynak olabilir Ancak, organik trafik genellikle sosyal medya trafiğinden daha değerlidir
arama motorugoogle analyticsorganik arama sonuçları organik trafik seo yandex
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.