AnasayfaBlogÖnümüzdeki 20 Yılda Önü Açık Meslekler
Meslekler

Önümüzdeki 20 Yılda Önü Açık Meslekler

03 Temmuz 2020
Gözlüklü ve kırmızı flanel gömlekli bir kadın, dümdüz karşıya bakıyor. Kahverengi saçlarını dağınık bir şekilde topuz yapmış ve boynuna gümüş bir kolye takmış. Dudaklarında küçük bir gülümseme var ve gözleri gözlüklerinin arkasına saklanmış. Arka planda bulanık bir saat resmi ve yanan bir e harfi var. Ayrıca siyah zemin üzerinde yeşil bir daire ve siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var. Kadın, koyu kırmızı bir duvarla çevrili iyi aydınlatılmış bir odadadır.
Geleceğin MeslekleriTanımıDiğer Bilgiler
3D Yazıcı Uzmanı3D yazıcılarda kullanılan modelleme teknolojilerinde uzmanlaşan kişidir.Çeşitli materyaller ile modelleme yapabileceği gibi, otomobil ve köprü gibi büyük ürünlerin de üretimine yardımcı olabilir.
Blockchain UzmanıKripto paraların güvenlik ve şeffaflığını sağlayan blok zincir teknolojisi üzerinde uzmanlaşan kişidir.Birçok şirket blockchain teknolojisini kullanmaya başlamış ve bu konuda uzman kişilere ihtiyaç duymaktadır.
Robot MühendisliğiRobotik teknolojilerin tasarımı ve üretimi üzerinde uzmanlaşan mühendislik dalıdır.Hem iş hem de günlük hayatta kullanılan robotların tasarımı ve üretimi önemli bir yer tutacaktır.
Yapay Zeka MühendisiAkıllı elektronik cihazlarda kullanılan yapay zeka teknolojisi üzerinde uzmanlaşan mühendislere denir.Gelecekte yapay zeka teknolojisi daha da ilerleyecek ve bu alanda çalışan uzmanların sayısı artacaktır.
AktüerlikFinansal riskleri değerlendirip çözüm üretebilen kişilere denir. Günümüzde fazla bilinmese de, önümüzdeki dönemde bu meslek önem kazanacak, üniversite bölümleri bulunmaktadır.
Arttırılmış Gerçeklik ÜreticisiArttırılmış gerçeklik teknolojisiyle ilgili ürün ve hizmetler geliştiren ve üreten kişilere denir.Birçok teknoloji devi bu alanda yarışıyor ve bu alanda kendinizi geliştirirseniz, VR teknolojisi uzmanı olabilirsiniz.
Veri MadenciliğiBüyük veri analitiği ve veri madenciliği alanında çalışan, verilere dayalı içgörü ve çözüm geliştiren kişilere denir.Big data ve data mining, önümüzdeki dönüm noktası olarak görülüyor ve yeni iş imkanları doğuracak.
Enerji Sistemleri MühendisiTemiz, doğal ve yenilenebilir enerji konusunda uzmanlaşan mühendislik dalıdır.Şimdiden firmalar bu sektörde ileriye dönük yatırımlar yapmaya başlamıştır.
Uzay TurizmiUzayda turistik etkinlikler düzenleyen veya bu gezilere yardımcı olan sektördür.Önümüzdeki dönemde, uzay turizmi büyüyecek ve bu alanda çalışan kişilere daha fazla ihtiyaç olacak.

İnsanoğlu dünyanın değişken hızına bir türlü yetişemiyor. Sürekli kendini yenileyen dünya, insanları da peşinde sürüklüyor. Hız mı dünyanın etrafında dönüyor yoksa dünya mı hızın etrafında dönüyor? Bunu pek anlayamadık. Ama bizim bildiğimiz mavi gezegen artık çok değişti ve değişmeye de devam ediyor. 

Önü açık meslekler konusunda öyle sektörler tanıtacağız ki birçoğunuz şaşıracaktır. Belki bu mesleklerin birkaçını duymuşsunuzdur. Ama bundan 20 – 30 sene evvel böyle bir meslek var deselerdi, herhalde hepimiz gülerdik. Neyse konuyu daha fazla dağıtmadan gelecekteki meslekler nelermiş bakalım.

Adından Söz Ettirecek Geleceğin Meslekleri

Gelişen teknolojiye kapılıp giderken yeni yeni iş sahaları da açılıyor. O kadar hızlı ilerliyoruz ki neredeyse her sene yeni bir meslek ortaya çıkıyor. Yeni meslekler insan zekasının sınırlarını adeta zorluyor. Belki de şu an yaptığımız birçok işe ihtiyaç duymayacağız. Ama korkmayın işe ihtiyaç duymayacağız, insana değil. Liste oldukça kabarık olsa da bizler geleceğin en iyi meslekleri olarak gösterilen 14 tanesini ele aldık.

3D Yazıcı Uzmanı

Önü açık meslekler arasında ilk olarak 3D yazıcı konusunu ele aldık. Gelişmiş bir teknoloji olan 3D yazıcı; modelleme olarak da bilinir. Konusunda uzman olan kişiler 3D yazıcı sayesinde birçok modelleme yapabilmektedir. Bu modelleme işlemlerinde farklı üretim materyalleri kullanılmaktadır. Örneğin bir araba veya köprüyü 3D yazıcı ile üretmek mümkün. Hatta bunun pilot uygulamaları da çoktan oluşturuldu. Yemek ve sağlık sektörlerinde de kullanılmaktadır.

Blockchain Uzmanı

Blockchain kavramını ilk olarak Bitcoin ile beraber duyduk. Kripto paralarla birlikte sık kullanılan blok zinciri teknolojisi farklı alanlarda da faaliyet gösteriyor. Firma ve şirketler Blockchain teknolojisine oldukça meraklı. Daha güvenli ve şeffaf olması sistemi eşsiz kılıyor. Daha şimdiden Blockchain uzmanı arayan şirketler var. 

Robot Mühendisiliği

Geleceğin en iyi meslekleri arasında robot teknolojisini de elbette değinmeliyiz. Önümüzdeki yüzyılın önemli icadı olarak robotik teknoloji gösterilmektedir. Özellikle de bu konuda Asya ülkeleri oldukça ileri seviyede. Ülkemizde de bazı sektörlerde robotların belli argümanları kullanılmakta ve denenmektedir. Robotların hayatımıza girmesi hem iş hem de normal hayatımızı rahatlatacaktır. Robot mühendisliği önümüzdeki senelerde çok değer kazanacak gibi.

Yapay Zeka Mühendisi

Yapay zeka kısmen kullandığımız bir teknoloji. Akıllı elektronik cihazların hemen hemen hepsinde yapay zeka teknolojisi yer alıyor. Ancak önümüzdeki süreçte yapay zeka daha da ilerleyecek. Ve bu iş ile ilgilenen uzman, mühendis ve tekniker gibi birimler iş yapacak. Şirketlerde yapay zeka konusunda bilgi ve birikimi olan birçok kişiye iş kapısı açacak.

Aktüerlik

Aktüerlik, aktüerya veya aktüer olarak da bilinmektedir. Kısaca bir tanım yüklemek gerekirse, finansal riskleri değerlendirme yetisine sahip, sorunlara karşı çözüm üreten ve bu çözümleri bir sonuca bağlayan kişidir. Günümüzde aktüerlik mesleği fazla bilinmemektedir. Ancak önü açık meslekler arasında gösterilmektedir. Hatta üniversitede aktüerlik ile ilgili bölümler bulunmaktadır. 

Arttırılmış Gerçeklik Üreticisi

Geleceğin meslekleri dikkat ettiyseniz hep teknolojik gelişmelerle ilgili. Teknoloji ve bilişim artık hayatımızın ilk sırasında yer alıyor. Nereye gidersek gidelim teknolojiden asla vazgeçemiyoruz. Arttırılmış gerçeklik teknolojisi de hayatımızın önemli bir alanında yer alacak. Henüz fazla kullanılmıyor olsa da gelecekte en çok kullanılacak olan teknolojiler arasında olacak. Arttırılmış gerçeklik ile ilgili ünlü teknoloji devleri kıyasıya yarışıyor. Eğer sizde bu konuda kendinizi geliştirirseniz, VR teknolojisi uzmanı olabilirsiniz.

Veri Madenciliği

Veri madenciliği belki de önü açık meslekler arasında en dikkat çekeni. Büyük veri ya da bir başka deyişle "Big Data" geleceğin önemli sektörünü oluşturmaktadır. Birçok analiz ve uzman big datayı dönüm noktası olarak görmektedir. Big data ile birlikte ‘’Data Mining’’ kavramı da duyulmaya başlandı. Bu alanda yeni işler doğacağı kesin gözüyle bakılıyor.

Enerji Sistemleri Mühendisi

Enerji aslında yeni bir kavram değil. Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte insanoğlunun enerjiye her zaman ihtiyacı olmuştur. Ancak gelecekte bu enerji daha farklı olacağı düşünülüyor. Şimdiden firmalar enerji konusunda ileriye dönük yatırımını yapıyorlar. Temiz, doğal ve yenilenebilir enerji konusunda ciddi mesafeler sarf edildi. Bu konuda hem mühendis olabilir hem de kendi enerji tesisinizi kurabilirsiniz. Enerji sektörü önü açık meslekler arasında.

Uzay Turizmi

Uzay turizmi, artık hayal olmaktan çıktı. İnsanlar artık dünyada turistik gezi yerine uzaya yol alacak. Senelerdir bu proje üzerinde çalışan onlarca düşünür geldi ve geçti. Şimdi ise uzay turizmine fazlasıyla yaklaştık. Belki de yakın zamanda insanlar uzaya çıkabilecek. Bu sektörün içinde yer almak zor olabilir. Ancak uzay turizminde herhangi bir birimde çalışabilirsiniz. Neden olmasın? 

Dijital Terzi

Geleneksel terzilerin yerini alacak meslek henüz proje aşamasında. Ancak yakın gelecekte dijital terzi mesleğini duyarsanız, hiç şaşırmayın. Dijital bir şirketin çıkaracağı sistem ile terzilik mesleği de artık dijitale taşınacak. Peki ama nasıl, diye sorabilirsiniz. Şirketin geliştirdiği yazılım sayesinde insanlar dijital ortamda ölçülerini verebilecek. Kullanıcıların verdiği ölçüler verilere kayıt altına alınacak. Ve bu sayede insanlar evden çıkmadan istedikleri ürün diktirebilecek.

İyi Niyetli Hackerlar

Beyaz yakalı hackerlar olarak da tanımlamak doğru olabilir. Kötü niyetli hackerlara karşı mücadele edebilecek olan iyi niyetli hacker geleceğin mesleği arasında. Hem devletler hem de büyük şirketler hemen hemen her gün siber saldırılara maruz kalıyor. Bu saldırıların bazıları önlenirken bazıları ise sisteme kolaylıkla erişebiliyor. Bunun önüne geçebilmek için beyaz yakalı hackerlara ihtiyaç olacaktır.

Endüstriyel Tasarım Mühendisi

Endüstriyel tasarımı, görsel sanatı ve endüstriyi bir araya getiren teknolojidir. İkisinin birleştiği bir meslek dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Aklınıza gelebilecek birçok eşyanın yapılmasına imkan sağlamaktadır. Endüstriyel tasarımla birlikte mücevher, ev mobilyası, oyuncak gibi birçok eşya yapabilmek mümkündür. Bu sektörle ile birlikte tüketicilere yeni ürünler sunulacak. Bu sektörde birçok şirket tarafından yakından takip ediliyor.

İklim Mühendisi

Günümüzün en büyük problemi iklim değişikliği. Küresel bazda bir sorun haline gelen iklim değişikliği için hükümetler yeni yeni adımlar atıyor. Ancak gelecekte daha kötü sonuçlar vermesi olası. Bu kötü sonuçların olmaması için iklim mühendislerine büyük iş düşecek. İklim mühendisi önü açık meslekler arasında olacağı kesin. 

Nanoteknoloji Mühendisi

Nanoteknoloji, maddenin atomik moleküler yapısı olarak bilinir. Daha basit söylemek gerekirse, maddenin en küçük yapı taşı şeklinde de tanımlanmaktadır. Nanoteknoloji sektörü zaman içinde daha iyi gelişeceği düşünülüyor. Şu an insanlar tarafından pek bilinmeyebilir. Ancak bilişim sektöründe yer alan birçok kişi teknolojiyi yakından takip ediyor. İleri ki zamanlarda insanlar nanoteknoloji faydalanacaktır.

3D Yazıcı Uzmanı, 3D yazıcılarda kullanılan modelleme teknolojilerinde uzmanlaşan kişidir, Çeşitli materyaller ile modelleme yapabileceği gibi, otomobil ve köprü gibi büyük ürünlerin de üretimine yardımcı olabilir, Blockchain Uzmanı, Kripto paraların güvenlik ve şeffaflığını sağlayan blok zincir teknolojisi üzerinde uzmanlaşan kişidir, Birçok şirket blockchain teknolojisini kullanmaya başlamış ve bu konuda uzman kişilere ihtiyaç duymaktadır, Robot Mühendisliği, Robotik teknolojilerin tasarımı ve üretimi üzerinde uzmanlaşan mühendislik dalıdır, Hem iş hem de günlük hayatta kullanılan robotların tasarımı ve üretimi önemli bir yer tutacaktır, Yapay Zeka Mühendisi, Akıllı elektronik cihazlarda kullanılan yapay zeka teknolojisi üzerinde uzmanlaşan mühendislere denir, Gelecekte yapay zeka teknolojisi daha da ilerleyecek ve bu alanda çalışan uzmanların sayısı artacaktır, Aktüerlik, Finansal riskleri değerlendirip çözüm üretebilen kişilere denir , Günümüzde fazla bilinmese de, önümüzdeki dönemde bu meslek önem kazanacak, üniversite bölümleri bulunmaktadır, Arttırılmış Gerçeklik Üreticisi, Arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle ilgili ürün ve hizmetler geliştiren ve üreten kişilere denir, Birçok teknoloji devi bu alanda yarışıyor ve bu alanda kendinizi geliştirirseniz, VR teknolojisi uzmanı olabilirsiniz, Veri Madenciliği, Büyük veri analitiği ve veri madenciliği alanında çalışan, verilere dayalı içgörü ve çözüm geliştiren kişilere denir, Big data ve data mining, önümüzdeki dönüm noktası olarak görülüyor ve yeni iş imkanları doğuracak, Enerji Sistemleri Mühendisi, Temiz, doğal ve yenilenebilir enerji konusunda uzmanlaşan mühendislik dalıdır, Şimdiden firmalar bu sektörde ileriye dönük yatırımlar yapmaya başlamıştır, Uzay Turizmi, Uzayda turistik etkinlikler düzenleyen veya bu gezilere yardımcı olan sektördür, Önümüzdeki dönemde, uzay turizmi büyüyecek ve bu alanda çalışan kişilere daha fazla ihtiyaç olacak
önü açık meslekler geleceğin meslekleri gelecekteki meslekler yeni meslekler geleceğin en iyi meslekleri bulanık mantık
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, birkaç rafı olan uzun ahşap bir kitaplığın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Gri bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Kitaplığın kenarları boyunca uzanan beyaz bir şerit vardır. En alt rafta, tabağı olan beyaz bir fincan var. Adamın üzerinde yuvarlak ampullü bir aydınlatma armatürü var. Kitaplığın sağ tarafında, bir kitap rafının bulanık bir fotoğrafı var.
Ne Demek?

Entelektüel Ne Demek?

22 Kasım 2020
Bu resim bir web sitesinin şemasının yanında duran bir adamı gösteriyor. Beyaz bir gömlek ve siyah bir kravat takıyor. Adamın koyu kahverengi saçları ve ciddi bir ifadesi var. Arka planda beyaz metinli mavi bir daire ve beyaz metinli kırmızı bir daire ve bir diyagram var. Ayrıca mavi zemin üzerinde beyaz işaretli bir logo da var. Resmin sağ tarafında, üzerinde dişli bulunan bir bilgisayar ekranı ve beyaz metinli gri bir daire var. Son olarak, sağ alt köşede beyaz zemin üzerinde bir grafik var. Adam diyagrama bakıyor ve sunulan bilgileri düşünüyor gibi görünüyor.
Meslekler

Geleceği Olan Meslekler

12 Temmuz 2020
Bir kişi bir sınıfta kara tahtanın önünde durmaktadır. Bu kişinin uzun, siyah saçları arkaya doğru toplanmış ve beyaz bir gömlek giyiyor. Kara tahtanın sağ üst köşesinde siyah beyaz bir grafiti deseni vardır. Kişi kollarını önünde kavuşturmuş, doğrudan kara tahtaya bakmaktadır. Yüzünde sakin ve odaklanmış bir ifade var. Kara tahta yazı ve diyagramlarla doludur ve kişi muhtemelen bir şeyler çalışmakta veya öğrenmektedir.
Meslekler

Sayısal Meslekler Nelerdir?

29 Nisan 2022
Beyaz önlükler giymiş bir grup adam cam bir tahtanın etrafında toplanmış bir şeyler yazmakta ve tartışmaktadır. Öndeki ilk adam gözlük takıyor ve dikkatle tahtaya bakıyor. Yüzü yakın çekimdir ve gözlerinde odaklanmış bir ifade vardır. Üzerinde cepleri olan ve sol tarafında bir logo bulunan beyaz bir laboratuvar önlüğü vardır. İkinci adam birincinin solunda durmakta ve tahtaya bir şeyler yazmaktadır. Üzerinde beyaz bir laboratuvar önlüğü, sağ tarafında bir cep ve bir logo vardır. Üçüncü adam birinci adamın sağında duruyor ve o da tahtaya bir şeyler yazıyor. Sol tarafında bir cebi ve logosu olan beyaz bir laboratuvar önlüğü giymektedir. Adamların üçü de beyaz eldiven giymiş ve ellerinde kalemleri var. Cam tahtanın arka planı beyazdır ve ortasında siyah bir çizgi vardır. Notlar ve diyagramlarla doludur.
Meslekler

Geleceği Olan En İyi Meslekler

23 Şubat 2021