AnasayfaBlogOnline Sağlık Kursları Kimler İçin Hazırlandı?
Online Eğitim

Online Sağlık Kursları Kimler İçin Hazırlandı?

17 Eylül 2021
Üzerinde kırmızı bir çizgi bulunan beyaz bir kağıdın üzerinde duran bir stetoskopun yakın çekimi. Stetoskop metal bir tüp ve siyah bir tüple birbirine bağlanmış bir çift yuvarlak kulaklıktan oluşmaktadır. Kağıt hafifçe kırışmış ve kırmızı çizgi ince, düz bir çizgidir. Arka plan odak dışı ve çoğunlukla beyazdır. Görüntü hafif yüksek bir açıdan çekilmiştir ve odak stetoskop üzerindedir.
Kurs AdıKimler KatılabilirKurs Sonunda Kazanılan Unvanlar
Eczane Yardımcı Personel EğitimiEn az ilkokul diplomasına sahip olan ve bu alana ilgi duyan herkesTeknisyen, Eczacı Yardımcısı
Tıbbi Sekreterlik EğitimiSağlık alanına ilgi duyan ve kariyerini bu alanda yapmak isteyenlerTıbbi Sekreter
Anestezi Teknikerliği EğitimiSağlık alanında kariyer yapmak isteyenler ve tıbbi teknolojiye ilgi duyan herkesAnestezi Teknikeri
Laboratuvar Teknikerliği EğitimiTıbbi testler ve laboratuvar süreçlerine ilgi duyan herkesLaboratuvar Teknikeri
Psikoloji Kurslarıİnsan psikolojisi ve davranışlarına ilgi duyan herkesPsikoloji Danışmanı
Hasta Bakım Elemanı Eğitimiİnsan sağlığına ilgi duyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlerHasta Bakım Elemanı
Destek Personeli KurslarıHastane ve sağlık kurumlarının çeşitli alanlarında çalışmak isteyenlerTeknisyen, Mühendis
Berberlik KurslarıFiziksel bakım ve sağlık konularına ilgi duyan herkesBerber
Aşçılık KurslarıAşçılık ve yemek yapma konusuna ilgi duyan herkesAşçı
Online Sağlık KurslarıSağlık alanı dışında destek personellerine ihtiyaç duyan kurumlar ve bireylerSertifikalı Sağlık Eğitmeni

Sağlık alanı her çağda çalışanlar için yüksek iş garantisi sunmuştur. Bu noktada sağlık hizmetlerinin multidisipliner ekip çalışması gerektirmesi önemlidir. Gözümüzün önünde bir hastane canlandıralım. Onlarca meslek mensubunun görevlendirdiğini hemen fark ederiz. Hekimler, yöneticiler, hemşireler, anestezi teknikerleri, eczane yardımcıları, laboratuvar teknikeri, hasta bakım elemanları, psikologlar vb. ayrıca bu kurumlarda sağlık alanı dışında destek personelleri de görevlendirilir. Teknisyenler, mühendisler  ve berber, aşçı gibi onlarca çalışan hizmetin bütünlüğünü ve devamlılığını sağlar. Öte yandan sektördeki destek eleman ihtiyacının artması online eğitim kurumlarını harekete geçirdi. Prestijli eğitim kurumları online eğitimlerinde sağlık ile ilgili kurslara yer vermeye başladılar. Yazının devamında bu kurslar konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

Sık Tercih Edilen Sağlık Kursları Nelerdir?

Önceki yıllarda sağlık kurumlarına alınacak destek personelleri için özel kriterler aranmazdı. Genel şartlar belirlenir ve bu şartları karşılayanlar işe alınırdı. İşin öğrenilmesi ise çalışma sürecinde usta çırak yöntemiyle olurdu. Tabi bu öğrenmenin birçok alanı eksik kalırdı. Son yıllarda ihtiyaca yönelik kaliteli eğitimler sağlık sektörüne nitelikli destek elemen kazandırmaya başladı. Ayrıca eğitim sonunda verilen dijital ve basılı sertifikalar CV’ lerde önemli bir referans sağlamakta. Özellikle tıbbi sekreterlik gibi iş alanlarında gerekli belgeleri tamamlama açısından da oldukça faydalı. Sık tercih edilen sağlık kursları hakkında paylaşacağım bilgilerin sağlık sektöründe istihdam edilmeyi hedefleyenler için yararlı olacağını düşünüyorum. Dilerseniz bu eğitimleri birlikte inceleyelim.

Eczane Yardımcı Personel Eğitimi 

Sağlık kurumları bünyesinde yer alan eczaneler 7-24 kesintisiz hizmet verir. Aynı şekilde bağımsız eczaneler de nöbet usulü bir sistem dâhilinde kesintisiz hizmet sunarlar. Sağlık hizmetlerinin kapsam alanının genişlemesi ve insanlarda sağlık konularında oluşan farkındalık eczanelerin iş yoğunluğunu da arttırmıştır. Bu durumda nitelikli ara eleman desteği kaçınılmaz olmuştur. Eğitime en az ilkokul diploması olan ve bu alana ilgi duyan herkes katılabilir. Eczane yardımcı personel eğitimlerine katılanlar "teknisyen" ve "eczacı yardımcısı" unvanları ile iş başvurusu yapabilirler.
Eğitim, temel ilaç bilgileri, reçete okuma, reçetelerin dosyalanması ve arşivlenmesi gibi başlıklar içeriyor. İlaçların saklanma ve depolanma koşulları anlatılmakta. Diksiyon ve hasta ile iletişim başlıkları da bulunur. Ayrıca katılımcılar temel satış, pazarlama ve muhasebe bilgileri kazanır.

İlgili eğitim: Diksiyon Sertifikası

Evde Hasta Bakım Asistanlığı Eğitimi

Hastaneler poliklinik hizmetleri yanında yataklı tedavi hizmetleri de sunarlar. Bu kapsamda hastalar kliniklerde ve yoğun bakımlarda gerekli bakım ve tedavi hizmetini alırlar. Öte yandan hastanın hastanede uzun süre yatmasının riskleri vardır. En önemlisi de enfeksiyon riskidir. Hastalık akut ya da kronik bir rahatsızlığını düzeltelim derken davetsiz bir enfeksiyon ajanı başımıza büyük işler açabilir. Özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar için bu durum daha vahim sonuçlar doğurur. Yanı sıra yatışın ekonomik, psikolojik ve sosyal boyutu da vardır. 

Her insan evinin konforunda iyileşmeyi tercih eder. Hasta bakım asistanlığı eğitimi evde sağlık desteğine ihtiyaç duyan kronik hastaları hedefliyor. Aynı zamanda bedensel engeli olanlar ve felçliler de bu desteğe ihtiyaç duyabilmekte. Bu noktada profesyonel eğitim almış biri tarafından sunulacak hizmet hastanın yaşam kalitesi üzerine olumlu etki eder. Bir bakıma bu etki yaşam süresine de pozitif yönde katkı sağlar.



Kurs, bu alanda çalışmayı düşünen ve okuma yazma bilen herkese açıktır. Eğitim kapsamında evde hasta bakımının kapsamını öğrenirsiniz. Nasıl uygulanacağı konusunda bilgi ve beceri sahibi olursunuz. Ev şartlarında yapılması gereken düzenlemeleri ve destek alacağınız cihazları tanırsınız. Hizmetin yasal boyutları hakkında bir çerçeve çizersiniz. Sanal kurgular ile bireysel olarak bakım gereksinimlerini saptamayı öğrenirsiniz. Eğitimi sadece işe giriş açısından düşünmek yanlış olur. Hepimizin hayatımızın bir aşamasında mutlaka bu konuda bilgi ve pratiğe ihtiyacımız olacağını da unutmamak gerekir.

Tıbbi Sekreterlik (Hasta Kabul Sekreterliği) Kursu

Sağlık kurumlarında dokuman yönetimi oldukça önemlidir. Hastanın her koşulda kayıtlarına ulaşabilmesi gerekir. Hasta hakları ihlalleri ve yargıya intikal eden hasta şikâyetlerinde kayıt sistemi çok önemlidir. Aynı durum finansal açıdan da geçerlidir. Hastaya verilen hizmetin ve kullanılan malzemenin eksiksiz girilmesi gerekir. Sisteme eksik girilen veriler fatura açıklarına neden olur. Hasta kabul sekreterlerini diğer sekreterlik alanlarından ayıran yön tıbbi terminolojiye kısmen hâkim olmalarıdır. Sağlık Bakanlığı’nın doküman yönetim sistemine genel hatlarıyla hâkim olmaları da ayırıcıdır.  

“Kimler bu eğitime katılmalı?” diye soracak olursanız:

  • Tıbbi sekreter olarak çalışanlar,

  • Sağlık kurumlarında hasta kayıt, yönlendirme, danışma gibi alanlarda çalışanlar,

  • Hekim muayenehanelerinde ve tıp merkezlerinde görev yapanlar,

  • Diyaliz merkezleri ve fizik tedavi merkezlerinde görevli olan ve görev almak isteyenler,

  • Sağlık alanında görev yapmak isteyen sekreter adayları,

“Sağlık alanında çalışan ve çalışmayı düşünen herkes” demek sanırım doğru olur.  Aile hekimlikleri bünyesinde çalışan hemşire, ebe gibi sağlık mensupları hasta kabul sekreterliği kurslarına katılarak veri girişi ve kayıtlar konusunda bilgilerini arttırabilirler. Kurs kapsamında sağlık kurumlarının organizasyon şemasını ve iş akış şemalarını öğrenirsiniz. Kalite dokümanlarına ve hasta kayıt- veri giriş modüllerine hâkim olursunuz. Sağlık ve hastalıklarla ilgili temel kavramları kavrarsınız.

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi

Sağlık hizmetinin verildiği her yerde üst düzey hijyen sağlanması gerekir. Hatta bunun da ötesinde bazı alanda sterilizasyon ve dezenfeksiyon gereklilikleri vardır. Peki, sadece sağlık alanları için mi önemlidir bu kavramlar? Tabi ki hayır. Hayatımızın her alanı için geçerlidir. Kuaförler, güzellik merkezleri, gıda firmaları, restoranlar, marketler, kasaplar, ulaşım şirketleri gibi hemen her alanda önemlidir. Hijyen aynı zamanda kreş, anaokulu, dershaneler gibi eğitim hizmeti veren kurumların ve konaklama hizmeti verenlerin tercih edilirliğini belirler. Çalışmak isteyen kişilerin alan ve sektör ne olursa olsun bu eğitimi alması faydalıdır. Zaten eğitimlerde diploma şartı da aranmaz. Ev hanımları ve özellikle anne adaylarının bu eğitimi özellikle almaları gerektiğini düşünüyorum.
Eğitimin sürecine mikroorganizmaları tanıyarak başlarsınız. Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun nasıl yapıldığı ile devam edersiniz. Bunun yanında çalıştığınız ve yaşadığınız ortamlarda mikroorganizma kaynaklı risklerden nasıl korunacağınızı öğrenirsiniz. Dezenfektanlar ve antiseptikler hakkında bilgi sahibi olursunuz. İş sağlığı ve güvenliği eğitiminde tedbirlerini öğrenirken mevzuatlar hakkında bilgi edinirsiniz.

İlkyardım Bilgilendirme Eğitimi

Hayat sürprizlerle dolu. Her an ve her saniye bir sağlık problemiyle kaşı karşıya alabiliriz. Özellikle hayati risk içeren kaza ve ani sağlık problemlerinde soğukkanlılık ve bilgi hayat kurtarır. Tabii bunun için ciddi bir bilgi ve beceriye ihtiyaç duyarız. Mesleğimiz ne olursa olsun yetişkin her bireyin ilk yardım bilgisine becerisine sahip olması gerekir. Boğazına şeker kaçan bir çocuk, trende kan şekeri düşen bir yolcu, alışveriş merkezinde kalp krizi geçiren bir müşteri, kolunu kesen bir fabrika işçisi vb. örnekler sınırsız şekilde çoğaltılabilir. Tüm bu istenmeyen durumlarda kişinin en az zararla kurtulması uygulanan ilk yardıma bağlıdır.

Eğitime herkes katılabilir ve bence katılmalıdır da. Özellikle yöneticilerin bu konuda hassas olması önemlidir. Eğitime katılanlar şu konularda bilgi alırlar.

  • İlk müdahalenin ne olduğu ve önemi,

  • Olay yeri güvenlik tedbirleri,

  • Hangi durumlarda 112’yi arayacağımız ve hangi bilgileri vereceğimiz,

  • İlk yardım sırasında öncelikler,

  • Hasta ve yaralı taşıma teknikleri,

Bunun dışında spesifik durumlarda uygulanması gereken ilk yardım başlıkları da vardır. Dilerseniz bu başlıkları da örneklendirelim.

  • Solunum yoluna cisim kaçması

  • Epilepsi(sara)

  • Kalp krizi

  • Kafa travmaları

  • Kanamalar

  • Yanıklar

  • Göğüs travmaları

  • Bayılma, şok, koma

  • Kırık, çıkık ve burkulmalar

  • Zehirlenmeler

  • Böcek ve hayvan ısırmaları

Online Sağlık Kursları Kimler İçin Hazırlandı?

Sağlık hepimiz için çok önemli. Aynı şekilde hijyen de vazgeçilmezimiz. Bu noktada doğru bildiğimiz geleneksel metod ve yöntemler çoğu zaman yanlış olabilir. Doğrusunu öğrenmek için disiplinli bir eğitime ihtiyaç duyarız. Online sağlık kursları tam bu noktada ihtiyacımızı karşılar. Hem kendimizin hem de sevdiklerimizin sağlığını koruma noktasında katkı sunar. Günlük hayatımızı daha güvenli hale getirecek kursların yanında istihdama yönelik sağlık kursları da vardır. Bu kurslar bize sağlık alanında yani bilgi ve beceriler kazandırır. Aynı zamanda hem sağlık alanı hem de içinde sağlık gereklilikleri bulunduran iş alanlarında çalışma fırsatı sunar. Kısaca özetleyecek olursak online sağlık kursları sağlık konusunda farkındalıkları olan ve bilgisini, becerisini geliştirmek isteyen herkes için idealdir. Aynı şekilde sağlık kurumlarında ve içinde sağlık hizmeti bulunduran alanlarda çalışmak isteyenler için de iyi bir referans sağlar.

Online Sağlık Kursu Sertifikaları İle Nasıl İş Başvurusu Yapılır?

Online sağlık kursları teorik bilgi yanında temel becerileri kazandırmayı amaçlar. Eğitimin bu yönü canlı dersler ve video anlatımları ile desteklenir. Eğitim bitiminde yapılan sertifika sınavlarında yeterli puanı almak gerekir. Sınavda başarılı olanlara başarı sertifikası verilmekte. Bu sertifikalar soğuk damgalıdır. Ayrıca uluslararası özel ve resmi kurumlarda geçerliliği vardır. Online sağlık kursu sertifikaları ile kamu ve özel hastanelerine iş başvurusu yapılabilir. Diş klinikleri, hekim muayenehaneleri, temizlik firmaları, gıda ve otelcilik hizmetleri gibi farklı alanlar içinde avantajlıdır. Bunun dışında özellikle ilkyardım, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, evde hasta bakım gibi eğitimler hepimiz için faydalıdır. Hayatımızın rutini içinde mutlaka işimize yarayacaktır.

Eczane Yardımcı Personel Eğitimi, En az ilkokul diplomasına sahip olan ve bu alana ilgi duyan herkes, Teknisyen, Eczacı Yardımcısı, Tıbbi Sekreterlik Eğitimi, Sağlık alanına ilgi duyan ve kariyerini bu alanda yapmak isteyenler, Tıbbi Sekreter, Anestezi Teknikerliği Eğitimi, Sağlık alanında kariyer yapmak isteyenler ve tıbbi teknolojiye ilgi duyan herkes, Anestezi Teknikeri, Laboratuvar Teknikerliği Eğitimi, Tıbbi testler ve laboratuvar süreçlerine ilgi duyan herkes, Laboratuvar Teknikeri, Psikoloji Kursları, İnsan psikolojisi ve davranışlarına ilgi duyan herkes, Psikoloji Danışmanı, Hasta Bakım Elemanı Eğitimi, İnsan sağlığına ilgi duyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyenler, Hasta Bakım Elemanı, Destek Personeli Kursları, Hastane ve sağlık kurumlarının çeşitli alanlarında çalışmak isteyenler, Teknisyen, Mühendis, Berberlik Kursları, Fiziksel bakım ve sağlık konularına ilgi duyan herkes, Berber, Aşçılık Kursları, Aşçılık ve yemek yapma konusuna ilgi duyan herkes, Aşçı, Online Sağlık Kursları, Sağlık alanı dışında destek personellerine ihtiyaç duyan kurumlar ve bireyler, Sertifikalı Sağlık Eğitmeni
sağlık kurumları işletmeciliği evde hasta bakım asistanlığı tıbbi sekreterlik eczane yardımcı personeli ilkyardım bilgilendirme online sağlık eğitimleri
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.