AnasayfaBlogMutfak Şefi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Mutfak Şefi Nedir? Ne İş Yapar?

16 Mayıs 2021
Çizgili önlük giyen bir kişi yemek hazırlıyor, elleri yakın planda görülüyor. Görüntünün ortasında bir tabak yemek ve yanında bir bıçak var. Etrafında, bazıları bulanık, bazıları da net olan çeşitli başka yemek tabakları var. Ortadaki tabakta sebzeler, baharatlar ve diğer malzemeler de dahil olmak üzere çeşitli renkli gıda maddeleri var. Kişinin elleri yiyecekleri hassas ve özenli bir şekilde hazırlıyor, malzemeleri dikkatlice doğruyor, dilimliyor ve karıştırıyor. Görüntü, yemek pişirmenin güzelliğini ve lezzetli bir yemek hazırlamak için gereken beceriyi yakalıyor.
Mutfak ŞefiGörevleriGereken Nitelikler
MesleğiMutfak organizasyonu ve yönetimini sağlarYoğun iş temposuna uyum sağlama, müşteri memnuniyetini ön planda tutma
Motivasyon KaynağıMüşterinin yemeğini beğendiğini gösteren gülümsemeİyi bir hizmet kalitesi sağlamak, leziz yemekler yaratmak
Liderlik RolüDiğer tüm şeflerin ve mutfak çalışanlarının lideri olmakLiderlik yetenekleri, ekip yönetimi becerileri
Ekip ÜyeleriSos şefi, sebze şefi, çorba şefi, soğuk mutfak şefi, ızgara şefi, diyet şefi gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış şeflere liderlik etmekDiversiteye uyum sağlama, farklı alanlardaki bilgi ve becerilere hâkim olma
İyi Bir Mutfak Şefi OlmakHem hizmet kalitesini hem de yemek kalitesini yüksek tutmakKendini sürekli geliştirme isteği, müşteri beklentilerini anlama ve karşılama yeteneği
Hobinin Mesleğe DönüşümüMutfakta hobilerini profesyonel bir düzeyde uygulamakYaratıcı düşünme yeteneği, detaylara dikkat ve aşça yeteneği
Bambaşka Mesleklerden GeçişMutfak sektöründe yeni bir kariyer yolu oluşturmakÇeviklik, öğrenme isteği, mutfak sektörüne uyum sağlama yeteneği
Müşteri MemnuniyetiMüşteri beklentilerini aşan hizmet ve yemekler sağlamakİletişim yetenekleri, müşteri hizmetleri becerileri
Yemek SunumuYemeğin malzemesinden hazırlanışına, sunumundan servisine kadar her aşamada parmağı bulunmakDikkatli ve hassas çalışma yeteneği, sunum becerileri
Yemek KalitesiYemeklerin lezzetini ve kalitesini her zaman yüksek tutmakMükemmeliyetçi bir aşçılık yeteneği, yüksek standartlara sahip olma

Lezzetinden başımızın döndüğü yemekler, daimi müşterisi olduğumuz restoranlar, akıllara kazınan sunumlar. Ve bütün bunların perde arkasındaki organizasyonun yönetimini sağlayan mutfak şefi. Uzun çalışma saatlerinin yorgun ama enerjik savaşçısı mutfak şefleri bizler için çok değerli. Restoranda yediğiniz bir yemeğin malzemesinden yapılışına, hijyeninden sunumuna her işte adı geçen bir meslek. En büyük motivasyonu ise şüphesiz müşterinin yemeğini beğendiğini gösteren gülümsemesi. Tabi arada şefi tebrik ederseniz de fena olmayacaktır. O halde önlüklerinizi takın ‘mutfak girilmez’ tabelasının ötesine geçiyoruz.

Mutfak Şefi Nedir?

Mutfağın omurgası denilebilecek bir meslekten bahsediyoruz. Yoğun iş temposuyla, müşteriyi memnun etme arzusuyla mutfağın her alanına hakim bir meslek grubudur mutfak şefliği. Hobinin mesleğe dönüşümü şeklinde yorumlayan şefler olduğu gibi bambaşka mesleklerden radikal kararlar verilerek geçilen bir meslek olarak da karşımıza çıkıyor. Hizmet sektörünün doğası gereği müşteri memnuniyeti ön planda. O leziz yiyeceklerin perde arkasında ise pelerinsiz mutfak kahramanları var. İş bir ekip işi ve her ekibin bir lidere ihtiyacı vardır. Mutfak şefi, diğer tüm şeflerin ve mutfak çalışanlarının lideri pozisyonunda ve yemeğin malzemesinden hazırlanışına, sunumundan servisine hepsinde parmağı var. 

Mutfağın bir ekip işi olduğundan bahsettik. Mutfak şefi ise bu ekibin omurgası dedik. Peki mutfak şefi kimlere liderlik yapıyor? Büyük bir mutfağı ele alacak olursak sos şefi, sebze şefi, çorba şefi, soğuk mutfak şefi, ızgara şefi, diyet şefi gibi ve daha fazla sayıda bir şef topluluğundan bahsediyoruz. Bunlara ek olarak mutfağın diğer personellerini de göz önüne alırsak motive edilecek büyük bir topluluk olduğunu görürüz. Peki iyi bir mutfak şefi olmak istiyorsanız nelere ihtiyacınız var? Hemen görelim.

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Mutfak Şefi Hangi Niteliklere Sahip Olmalı?

  • Başarılı bir mutfak şefi, yaptığı işin tüm teknik detaylarını elbette ki iyi bilmelidir.

  • Ekibine verdiği motivasyonu kendisi için de sağlayabilmelidir. Yoğun iş temposu ve olası aksiliklerle buna ihtiyaç duyması kaçınılmazdır.

  • Ekip ruhu, takım çalışması ve olmazsa olmazı iletişim. Mutfak şefinde aranan önemli niteliklerden biri de iletişim becerisidir. Dengeleri iyi sağlaması ekip açısından önem taşır.

  • Çalışma saatlerinin yoğunluğu zorlu ve iyi bir enerji şart. O enerjiyi tüm gün ayakta tutup esnek çalışma saatlerine elverişli olmak önemlidir.

  • Mutfak denilince hijyen ve sağlık ayrı düşünülemez. Mutfak şefinin bu temizlik anlayışına sahip olması da en önemli nitelikler arasında.

  • Mutfak şefi karşılaşacağı her türlü duruma karşı sakin ve sabırlı olmalı, düzeni sağlayabilmelidir.

  • İyi bir tat ve koku yeteneği geliştirmiş olmalıdır ki müşterinin tercih ettiği yemek tariflerini geliştirebilsin.

  • Bıçak kullanma yeteneği mükemmel olmalı desek yalan söylemiş olmayız. Şefler der ki bıçak kullanışı çok şey anlatır, bizden söylemesi.

  • İyi bir restoranda çalışan mutfak şefinin vizyon sahibi olması gerekir. Zaten işe alımda özgeçmişindeki tecrübeler dikkate alınacaktır. Kendi restoranını açsa da aynı şekilde birçok ekolle tanışabilmiş, her boyutta yaptığı işe hakim, vizyon sahibi kişilikler olmalıdır.

Mutfak şefinin iş yükü ve temposu ortada, o halde biraz da iş tanımlarının ayrıntılarına inelim. 

Mutfak Şefi Ne İş Yapar?



Yoğun çalışma saatleri içinde mutfak şefleri ne işler yapıyormuş, tek tek bakalım.

  • En baştan malzeme teminiyle başlayalım. Malzemelerin tazeliği, güvenliği, hijyeni mutfak şefinin kontrolündedir. Aynı zamanda mutfak bütçesini düzenlemek, stok kontrolü, kalite kontrolü ve siparişleri vermek de yine iş tanımına girer. Bu sebeple yiyecek ve içecek müdürüyle, satın almada görevli kişilerle koordine bir çalışma halindedir.

  • Depoya malzeme girişi ve çıkışları onun onayı olmadan gerçekleşemez.

  • Yaratıcılığın ön planda olduğu menü tasarıları yine mutfak şefinin sorumlu olduğu alandadır. Porsiyon boyutlarına karar vermek, menülerin nasıl uygulanacağına karar vermek, tarif geliştirmek ve yiyeceklerin sunumu da bu alana dahildir.

  • Mutfağın yöneticisidir. Çalışacağı ekibe kendi karar verebilir, denetleme yetkisine sahiptir. Her alanda sorumluluğu olduğu için durmaksızın yemek yapma gibi bir pozisyonu yoktur fakat gerektiğinde ekip arkadaşlarına yardım eder.

  • Mutfağın her bölümünün hijyenini kontrol eder, çalışanları, malzemeleri yakından takip ederek yanlışların düzelmesi yolunda çalışmalar yürütür. Gerekli görürse personele eğitim programları hazırlar ve onların mesleklerinin gelişimine katkıda bulunur.

  • Her daim güncel kalarak yeniliklerden haberdar olur.

  • Servise çıkacak yemeklerin kontrollerini yapar, sunumun doğruluğundan emin olur.

  • Mutfak personelinin ve kendinin motivasyonundan sorumludur. Mutfak iş birliği gerektiren bir ortam ve bu en iyi yüksek enerji ve saygıyla gerçekleştirilebilir. Bunu sağlayan yine mutfak şefidir.

  • Personelin haftalık çalışma programlarını, yıllık izinlerini düzenler.

Mutfak Şefi Maaşları

Bu yoğun iş yükünün elbette bir karşılığı olacaktır. Fakat bu karşılık çalıştığınız yere, becerilerinize, eğitiminize bağlı olarak değişecektir. Biz yine de ortalama bir miktar araştırmalar yaptık. Sonuçlar gösteriyor ki aylık ortalama 4500-6500 arası bir maaş skalası mevcut.

İş imkanlarının genişliğinden de söz etmeden olmaz. Konu gıda olunca iş imkanları da her yerde oluyor. Restoranlar, barlar, gemiler, hastaneler, firmalar, eğitim ortamları, çeşitli organizasyonlar iş sahalarından bazıları. Mutfak şefi olmaya karar verdik mi? Hadi şimdi nasıl olunduğuna bakalım.

Mutfak Şefi Nasıl Olunur?

Bir şef der ki, mutfak eğitimi mutfakta alınır. Ona katılarak mutfak şefi olmak için farklı rotalar izleyebileceğinizi söyleyebiliriz. 4 yıllık bir lisans programı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip mutfak şefi olabilirsiniz. Eğitim programı uygulamalı derslerin ağırlıkta olduğu aynı zamanda gıda hijyeni, sağlık, güvenlik, malzeme, depolama, şirket politikaları gibi konularda kapsamlı eğitimler alabileceğiniz bir program. Diğer bir rotamız ise yurt içinde veya dışında verilen mutfak akademisi eğitimi ve sertifika programları. Yine bu programlardan edindiğiniz sertifikalar ve tecrübelerle mutfak şefi olabilirsiniz. 

Aldığınız gastronomi eğitimleriyle beraber kendinizi nasıl eğittiğiniz en önemlisi. Mutfak el becerisi isteyen, bolca pratik, tecrübe gerektiren bir çalışma sahası. Kendinizi ne kadar geliştirir, ne kadar tecrübe dolu yerlerde vakit geçirirseniz meslek hayatınız için kuşkusuz artı olarak size geri dönecektir. Fakat bunun için azim, sabır, heves ve yetenek en önemli unsurlar. Sevmeden yapamayacağınız meslekler adlı bir liste yapsak mutfak şefliği de o listeye dahil olurdu.

Mesleği, Mutfak organizasyonu ve yönetimini sağlar, Yoğun iş temposuna uyum sağlama, müşteri memnuniyetini ön planda tutma, Motivasyon Kaynağı, Müşterinin yemeğini beğendiğini gösteren gülümseme, İyi bir hizmet kalitesi sağlamak, leziz yemekler yaratmak, Liderlik Rolü, Diğer tüm şeflerin ve mutfak çalışanlarının lideri olmak, Liderlik yetenekleri, ekip yönetimi becerileri, Ekip Üyeleri, Sos şefi, sebze şefi, çorba şefi, soğuk mutfak şefi, ızgara şefi, diyet şefi gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış şeflere liderlik etmek, Diversiteye uyum sağlama, farklı alanlardaki bilgi ve becerilere hâkim olma, İyi Bir Mutfak Şefi Olmak, Hem hizmet kalitesini hem de yemek kalitesini yüksek tutmak, Kendini sürekli geliştirme isteği, müşteri beklentilerini anlama ve karşılama yeteneği, Hobinin Mesleğe Dönüşümü, Mutfakta hobilerini profesyonel bir düzeyde uygulamak, Yaratıcı düşünme yeteneği, detaylara dikkat ve aşça yeteneği, Bambaşka Mesleklerden Geçiş, Mutfak sektöründe yeni bir kariyer yolu oluşturmak, Çeviklik, öğrenme isteği, mutfak sektörüne uyum sağlama yeteneği, Müşteri Memnuniyeti, Müşteri beklentilerini aşan hizmet ve yemekler sağlamak, İletişim yetenekleri, müşteri hizmetleri becerileri, Yemek Sunumu, Yemeğin malzemesinden hazırlanışına, sunumundan servisine kadar her aşamada parmağı bulunmak, Dikkatli ve hassas çalışma yeteneği, sunum becerileri, Yemek Kalitesi, Yemeklerin lezzetini ve kalitesini her zaman yüksek tutmak, Mükemmeliyetçi bir aşçılık yeteneği, yüksek standartlara sahip olma
Mutfak Şefi Mutfak Şefi nedir Mutfak Şefi ne iş yapar Mutfak Şefi maaşları Mutfak Şefi nasıl olunur
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.