AnasayfaBlogMülakatta Bu Güçlü Kelimeleri Kullanın
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatta Bu Güçlü Kelimeleri Kullanın

01 Ağustos 2018
Uzun, siyah saçlı ve gözlüklü bir kadın, siyah yelek giymiş bir adamla birlikte bir masada oturmaktadır. Adam ellerini masaya koymuştur ve kadın ondan uzağa bakmaktadır. Arka planda masanın üzerinde bir fincan ve tabağın yanı sıra bulanık bir kek gibi görünen bir şey görülüyor. Solda bir elin yakın çekimi, sağda ise bir kişinin kolunun yakın çekimi görülüyor. Daha arka planda, önünde kırmızı bir yüzey bulunan bir pencere var.
Mülakat StratejisiÖzetiDaha Fazla Bilgi
Güçlü Kelime SeçimiMülakatta ön plana çıkmak için, röportajda kullanacağınız bir dizi güçlü kelime seçin.Güçlü kelimeler, yeteneklerinizi ve başarılarınızı ifade ettiğinizde daha fazla zenginlik ve derinlik sağlar.
Başarıları VurgulamaŞirketinize nasıl katkı sağladığınızı öğrenmeyi vurgulayın.Yeni fikirler oluşturduğunuz ve iyi fikirleri nasıl taşıdığınızı açıklayın.
Belirsiz Cevapları KaçınmaSorulara net ve belirgin yanıtlar verin, belirsiz cevaplar fırsatları kaçırmanıza neden olabilir.Mesela, basitçe iyi bir fikri 'taşıdığınızı' söylemek yerine, onu nasıl oluşturduğunuzu ve nasıl başarılı olduğunu anlatın.
Özgüven Sergilemeİçinde bulunduğunuz mülakat ortamında özgüvenli olun.Özgüveniniz, yeteneklerinize ve önerilen role ne kadar uygun olduğunuza dair güçlü bir mesaj gönderir.
Çözüm OdaklılıkSorulara yaratıcı ve çözüm odaklı yanıtlar verin.Bir problemle karşılaştığınızda nasıl çözüm ürettiğinizi göstermek, problem çözme yeteneğinizi ve inisiyatif kullanma kabiliyetinizi gösterir.
Detayları PaylaşmaBaşarılarınızın ve yeteneklerinizin ayrıntılarını paylaşın.Bu detaylar, becerilerinizi ve deneyimlerinizi daha somutlaştırabilir ve mülakatı yapan kişiye etkiniz üzerinde daha fazla ayrıntı sağlar.
Hedefleri ve Hedeflere Ulaşma Yöntemlerini TanımlamaHedeflerinizden ve onları nasıl başardığınızdan bahsedin.Bu, vizyonunuzu ve başarıya ulaşmak için gereken motivasyonunuza dair ipuçları verir.
Etkileşimli OlmaMülakatta canlı ve etkileşimli olun.Bu, mülakatı yapan kişiyle bağlantı kurmanızı ve enerjinizi ve coşkunuzu göstermenizi sağlar.
Iyi Bir Dinleyici OlmaMülakat sırasında iyi bir dinleyici olun.Bu, mülakata ne kadar değer verdiğinizi gösterir ve karşılıklı bir saygı anlayışı oluşturur.
Kendinizi Gerçekçi Şekilde PazarlamaKendinizi ve yeteneklerinizi gerçekçi bir şekilde pazarlayın.Bu, mülakata alıcıyı yanıltmadan ve gerçekçi bir beklenti oluşturarak sizinle ilerlemesine yardımcı olur.

Mülakat üzerine birçok yazı yazdım ve sürekli olarak mülakatta ön plana çıkın vurgusu yaptım. Verdiğim önerilerin çoğu ön plana çıkmalısınız üzerineydi. Öğrencilerim ve okuyucularım haklı olarak bu tavsiyeye karşılık olarak “nasıl ön plana çıkabiliriz” sorusunu sürekli olarak yönelttiler. Mülakat soruları için hazır cevap verebileceğiniz bir makale değil. Ancak bu makalede mülakatta ön plana çıkmanıza yardımcı olacak kelimeleri nasıl kullanabileceğinizi anlattım.

Öncelikle mülakatta ön plana çıkmak için farklı kelime seçerken aşağıdaki iki yanıttan hangisinin daha iyi bir izlenim bıraktığını bir düşünün:

  • Şirket kampanyaları için yeni fikirler geliştirdim ve satışların artmasına katkıda bulundum.

  • İşe yarayan kampanyaların şirketimizde kullanılmasını sağladım.

Bu cevapların ikiside makul ancak ilki bir başarının olduğunu ortaya koyuyor.

İlk cevap güçlü bir cevaptır çünkü iyi fikirler oluşturduğunuz anlamına gelir. İkinci seçenek ise daha belirsiz bir cevap. Ancak güçsüz olduğu anlamına gelmiyor. İşe alım uzmanı için “fikir oluşturmamış ancak iyi fikirleri taşıyabilmiş” anlamına gelir.

Bir mülakat sırasında söylediğiniz sözler sizin hakkınızda işe alım uzmanına ipuçları verir. Ayrıca yetenekleriniz hakkında da fikir verecektir.

Mülakat Sırasında Kelime Seçimi Nasıl Olmalı?

Güçlü cevap verin.

Mülakat öncesi pratik yaparken doğru kelimeleri seçmeye çalışın. İşe alım uzmanı çalıştığınız işletmede ne yaptığınız merak ediyor. Sadece verilen işi mi yaptınız? Yoksa işi gerçekten önemsiyor musunuz? Tutku, yaratıcılık ve işin mutfağı kısmına fazlasıyla odaklanın.
Tutkulu ve ilgili çalışanlar şirketi ileriye götürebilir. Bu aynı zamanda bir şirketin moral ve motivasyonu açısından da iyi birşeydir. Bu kelimeleri kullanmak mesai saatinin bitmesini bekleyen çalışan olmadığınızı ve işe tutkuyla bağlı olduğunuzu gösterir. Aşağıdaki kelimeleri mülakat sırasında kullanırsanız ön plana çıkmanız işten bile değil.

  • Enerjik,

  • Hevesli,

  • Aşk

  • Motive,

  • Öncelik,

  • Kazanmak,

  • Sorumluluk,

  • Başarı,

  • Detaya odaklanmış,

  • Etkili,

  • Verimlii

  • Güvenilir,

  • Zamanında,

  • Düzenlemek,

  • Pratik

  • Çözüm,

  • Destek,

  • Takım oyunu 

gibi kelimeleri kullanmanız olumlu bir izlenim yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Liderlik yeteneklerinizi nasıl ön plana çıkarabilirsiniz?

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

Yönetici olacağınız bir pozisyon için görüşüyorsanız kullanmanız gereken kelimeler farklıdır. Takımları ve projeleri nasıl yönettiğinizi gösterin. Sonuçlardan bahsedin. Nasıl başarılı olduğunuzu ve ekibin buna katkısından bahsedin. Aşağıdaki kelimeleri kullanmaya özen gösterin.

  • Hızlandırmak,

  • Başarmak,

  • İnşa etmek,

  • Koordine etmek,

  • Teslim etmek,

  • Geliştirmek,

  • Girişim,

  • Yenilikçi,

  • Plan,

  • Çözmek,

  • Denetlemek

Sektör Jargonu

Her sektörün bir jargonu vardır. Örneğin bankacılıkta kullanılan "bakiye" ve "marj" gibi kelimeler gizli bir kod gibidir. Sizin o sektörden olduğunuzu gösterir. Sizi hiç tanımayan insanların bulunduğu bir yerde mevzuat, müvekkil, dosya gibi kelimeler kullandığınızda insanlar sizin avukat olduğunuzu anlayacaktır.

Mülakat sırasında bu kelimeleri kullanırsanız o iş için el sıkışmış olursunuz. Ancak bunu yapayım derken yerindeliğini kontrol etmelisiniz. Jargon kullanacağım derken yersiz bir cümle içerisinde kullanmayın. Eğer sektörde yeniyseniz mutlaka bu kelimeleri öğrenin.

Başvurduğunuz şirketin dilini kullanın.

Şirketin kendini tanımlamak için kullandığı kelimeleri yansıtın. Bu kelimeler şirket içerisinde toplantılarda ve diğer görüşmelerde sıkça kullanıldığına eminim. Hatta şirketin hakkımızda sayfasında, sosyal medya sayfalarında ve müşterilerle iletişime geçtikleri diğer sayfalarda da yer alıyordur. Bu sayfaları inceleyin ve Ctrl + F tuşuna basarak hangi kelimenin kaç kez geçtiğine bakın. Bu kelimeleri tespit edip mülakat sürecinde kullanırsanız size çok faydası olacaktır.

Diğer taraftan bu kelimeler şirket içerisinde sıkça kullanıldığı için rahatsızlık verebilir ve akılda eskimiş olarak kalabilir. Bu cümlelerin eş anlamlısını seçerek farklılık yaratabilirsiniz.

Mülakat Sırasında Güçlü Kelimeler Nasıl Kullanılır?

Bu bir kelime listesi değil ve bunu ezberlemeniz şart değil. Bunun yerine hangi fiili kullandığınıza bakın. Cümlenin sonunda yardımcı oluyordum mu diyorsunuz? Bunun yerine daha güçlü eylemler kullanın. Güçlü kelimeler ve ifadeler seçin.

Son olarak seçtiğiniz kelimelerin başvurduğunuz pozisyonla ilgili olmasına özen gösterin. Eğer bir şirkete asistan olarak başvuru yapıyorsanız liderlikle ilgili kelimeleri kullanmamaya çalışın. Çünkü sizi görüşmeye çağıran işe alım uzmanı liderlik yeteneğinizi değil, nasıl asiste ettiğinizi görmek istiyor.

Siz hangi güçlü kelimeleri kullanıyorsunuz? Yorumunuzda benimle paylaşın.

Güçlü Kelime Seçimi, Mülakatta ön plana çıkmak için, röportajda kullanacağınız bir dizi güçlü kelime seçin, Güçlü kelimeler, yeteneklerinizi ve başarılarınızı ifade ettiğinizde daha fazla zenginlik ve derinlik sağlar, Başarıları Vurgulama, Şirketinize nasıl katkı sağladığınızı öğrenmeyi vurgulayın, Yeni fikirler oluşturduğunuz ve iyi fikirleri nasıl taşıdığınızı açıklayın, Belirsiz Cevapları Kaçınma, Sorulara net ve belirgin yanıtlar verin, belirsiz cevaplar fırsatları kaçırmanıza neden olabilir, Mesela, basitçe iyi bir fikri 'taşıdığınızı' söylemek yerine, onu nasıl oluşturduğunuzu ve nasıl başarılı olduğunu anlatın, Özgüven Sergileme, İçinde bulunduğunuz mülakat ortamında özgüvenli olun, Özgüveniniz, yeteneklerinize ve önerilen role ne kadar uygun olduğunuza dair güçlü bir mesaj gönderir, Çözüm Odaklılık, Sorulara yaratıcı ve çözüm odaklı yanıtlar verin, Bir problemle karşılaştığınızda nasıl çözüm ürettiğinizi göstermek, problem çözme yeteneğinizi ve inisiyatif kullanma kabiliyetinizi gösterir, Detayları Paylaşma, Başarılarınızın ve yeteneklerinizin ayrıntılarını paylaşın, Bu detaylar, becerilerinizi ve deneyimlerinizi daha somutlaştırabilir ve mülakatı yapan kişiye etkiniz üzerinde daha fazla ayrıntı sağlar, Hedefleri ve Hedeflere Ulaşma Yöntemlerini Tanımlama, Hedeflerinizden ve onları nasıl başardığınızdan bahsedin, Bu, vizyonunuzu ve başarıya ulaşmak için gereken motivasyonunuza dair ipuçları verir, Etkileşimli Olma, Mülakatta canlı ve etkileşimli olun, Bu, mülakatı yapan kişiyle bağlantı kurmanızı ve enerjinizi ve coşkunuzu göstermenizi sağlar, Iyi Bir Dinleyici Olma, Mülakat sırasında iyi bir dinleyici olun, Bu, mülakata ne kadar değer verdiğinizi gösterir ve karşılıklı bir saygı anlayışı oluşturur, Kendinizi Gerçekçi Şekilde Pazarlama, Kendinizi ve yeteneklerinizi gerçekçi bir şekilde pazarlayın, Bu, mülakata alıcıyı yanıltmadan ve gerçekçi bir beklenti oluşturarak sizinle ilerlemesine yardımcı olur
mülakat iş görüşmesi cevap güçlü kelime başarı
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın ve bir erkek önlerinde açık duran bir kitaba dikkatle bakmaktadır. Adam bir masada oturmakta, parmağıyla kitaptaki bir bölümü işaret etmekte, kadın ise bakmaktadır. Adam kısa saçlı, mavi gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadın uzun saçlı ve beyaz bir bluz giyiyor. Arka planda, bir deftere yazı yazarken kalem tutan bir el görülüyor. Adamın sağında bir klavyenin yakın çekimi görülüyor. Adamın saçlarının arasından geçen beyaz bir çizgi vardır. Kadın ve erkek kitaba odaklanmış, konsantre olmuş bir şekilde birbirlerine bakıyorlar.
Mülakat Teknikleri

İngilizce Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

10 Aralık 2019
Bir kadın büyük bir bayrağın önünde gururla duruyor, kolları iki yanında ve bakışları sabit. Üzerinde beyaz bir bluz ve beyaz gül desenli uzun, lacivert bir etek var. Saçları düzgün bir topuzla geriye toplanmış ve gözlerinde kararlı bir ifade var. Bayrak kırmızı, ortasında beyaz ve mavi yatay bir şerit var ve esintide hafifçe dalgalanıyor. Güneş sahnenin üzerinde parlıyor ve sıcak, altın rengi bir ışık saçıyor. Kadın, vatanseverliğin ve gücün sembolü olarak dimdik ve gururlu bir şekilde durmaktadır.
Mülakat Soruları

İngilizce Mülakat Soruları ve Cevapları

19 Kasım 2019
Gözlüklü ve mavi gömlekli bir kadın, beyaz metinli siyah bir arka plana karşı belden yukarısı görülüyor. Kadının gözleri kapalı ve gömleğinin üzerinde siyah beyaz bir logo var. Ağzı hafifçe açık ve yakın çekimde boynu görünüyor. Arka plan hafif bulanıktır ve bir kedinin bulanık görüntüsü görülebilmektedir. Kadının ağzının yakın çekiminde dudakları ve çenesi görülüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Nedir? Teknikleri Nelerdir?

16 Ocak 2020