AnasayfaBlogMülakat ve Temel Esasları
Mülakat Teknikleri

Mülakat ve Temel Esasları

14 Ekim 2019
Bir kişi masa başında oturmuş, elinde kalemle bir kâğıda bir şeyler yazmaktadır. Kişinin kol saati takılıdır ve arka planda bulanık olsa da kırmızı bir nesne görülmektedir. Kişinin elinin yakın plan çekimi kol saatini ve kalemi ayrıntılı olarak gösterir. Kişi kağıda konsantre olmuş ve eli akıcı bir şekilde yazmaktadır. Kol saati birden fazla düğmesi olan dijital bir saat, kalem ise siyah bir kalem. Masa ahşaptır ve kağıt düz beyazdır. Kişi görevine odaklanmıştır ve arka plandaki kırmızı nesne belirsizdir.
İş GörüşmesiYapılması GerekenlerKaçınılması Gerekenler
Özgüvenli olunSakin olun, doğru bilgi verinAşırı özgüvenli ya da sönük olmak
Giyim tarzıNe çok abartılı ne de özensiz giyinmekYırtık pırtık veya özensiz giyim
Ön Araştırmaİş yerine yönelik bilgiler edininBilgi eksikliği
İş ilanlarıİş ilanını doğru anlamak ve değerlendirmekİş ilanını yanlış okumak
Mülakat randevusuna uyumMülakat saatine uygun bir şekilde orada olmakÇok erken veya çok geç gitmek
ÖzgeçmişGüncel ve doğru bilgiler içeren bir özgeçmiş hazırlamakGüncelliğini yitirmiş veya yanlış bilgiler içeren bir özgeçmiş sunmak
Kıyafet seçimiŞirket ve pozisyona uygun kıyafet seçimiUygun olmayan kıyafetler
El sıkışma ve göz temasıGöz temasını korurken el sıkışmakGöz temasından kaçınmak
Özgeçmiş kopyasıMülakata bir özgeçmiş kopyasıyla gitmekÖzgeçmiş kopyasını yanında bulundurmamak
Beden diliİyi bir beden dili kontrolüBeden dilindeki kontrol eksikliği

İşte zamanı geldi. İş için başvurdunuz ve şimdi sizi çağırdılar gelin görüşelim dediler. Peki sonra? Bir iş için aranan bir pozisyon var ve bu iş için yapılması gerekenler var. Bu iş içinde uygun adaylarla görüşülmesi gerekiyor. 

Mülakat Sırasında Yapılacaklar

  • İş görüşmesi bazen çalışacak personel için korkutucu olabilir ve strese girebilir.

  • Sakin olun. Derin nefes alın. Belki nefes egzersizi işinize yarayabilir. 

  • Mülakatta sorulan sorulara fazla uzun cevaplar vermeyin ve doğruları söyleyin. Neyi nasıl deneyimlediyseniz karşınızdaki kişiye emin ve özgüvenli bir şekilde aktarın. En mükemmel cevabı değil bilinen en doğru cevabı verin.

  • Samimi olun ama abartmayın ne çok kendine güvenen ne de sönük birisi olun.

  • Ne çok abartılı giyinin ne de yırtık pırtık giyinin. Yani özensiz giyinmeyin. 

  • Çok soru sormayın ama karşınızdaki kişinin ne sorduğunu anlayın.

  • Kesinlikle çaresiz değilsiniz.

  • Mülakat için gittiğiniz işyeri için mutlaka ön araştırma yapın.

Mülakat Sırasında Neler Yapılmamalı? 

En sık yapılan iş görüşmesi hataları nelerdir? Mülakatlarda yapılan bu hataları en aza indirerek işe kabul edilme oranını oldukça artırabilirsiniz. Mülakat öncesi yaptığınız firma hakkında bilgi edinme ve iş görüşmesi soruları gibi araştırmaların size sağladığı avantaj kadar mülakat esnasında dikkat edeceğiniz bu hatalar da sizlere oldukça önemli bir avantaj sağlayacaktır.

İş İlanını Yanlış Okumak 

İş ilanında yayımlanan metni doğru okuyup anlayıp ve değerlendirmeniz gerekmektedir. Örneğin ehliyetinizin olması istenilen bir iş ilanında sadece ehliyetinizin olması yetmemektedir. Sizden gerektiğinde araç kullanmanız istenebilir.

İş Görüşmesi Randevusu Tarihine ve Saatine Uymamak

Mülakat tarih ve saatine çok erken ve çok geç gitmek oldukça hatalı bir davranıştır. Eğer mümkünse mülakat saatinden yarım saat önceden mülakatın yapılacağı yerde olmaya çalışın.

Güncel Özgeçmişinizi Kendiniz Hazırlayın

Bir arkadaşınıza hazırlattığınız veya arkadaşınızdan kopyaladığınız özgeçmişler veya güncellemediğiniz bir özgeçmiş sizi oldukça zor durumda bırakabilir. İyi giden bir mülakatın tam tersi şekilde gitmesine neden olabilirsiniz.

Uygun Kıyafet Giymeme

Mülakatlarda giyilecek kıyafete karar verilmesi adaylar için oldukça can sıkıcı olabilir.  Başvuru yaptığınız şirket ve pozisyona göre giyeceğiniz kıyafete karar verebilirsiniz. Örneğin; profesyonel bir pozisyona iş başvurusu yapıyorsanız mutlaka takım elbise gibi kıyafetler tercih edin. Ancak sahil kenarında bir cankurtaran işine başvuruda bulunuyorsanız daha rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz.

El Sıkışmak ve Göz Teması

İş görüşmelerinde el sıkışma işlemini yaparken göz teması kurmaktan kaçınmayın. Yine aynı şekilde iş görüşmesi esnasında karşıdakini dinlerken ve size sorulan sorulara cevap verirken olabildiğince göz temasında bulunun.

Özgeçmişin Kopyası

Mülakata gitmeden önce mutlaka yanınıza özgeçmişinizin bir kopyasını almayı unutmayın. Size mülakat öncesinde oradaki standart bir özgeçmiş formunu doldurtabilirler veya iş görüşmesini yapan kişide özgeçmişiniz hazır şekilde bulunmayabilir böyle bir durumda sizden istenildiğinde yanınızda bulunan özgeçmişinizi verebilirsiniz. Asla sizden İngilizce özgeçmişiniz istenilmeden vermeyin.

Sorulacak Soruları Unutmak

İş görüşmesi esnasında sizin sormak istediğiniz sorular var mıdır? Sorusu size yönlendirildiğinde önceden hazırladığınız veya sormak isteğiniz soruları unutmayın.

Not Defteri ve Kalem Bulundurmamak

Mülakat esnasında not defterini yanınızda götürmenin birkaç avantajı bulunmaktadır. Örneğin, iş görüşmesi esnasında not defteri ve kaleminizin yanınızda olması istemsiz olarak yapılan saçla oynama, saatinizle oynama davranışlardan kaçınmanızı sağlayacaktır. Ek olarak mülakat yapan kişinin sizin not aldığını gördüğünde gereksiz vaatlerde bulunamayacak ve sorduğunuz sorulara veya firmayla ilgili verdiği bilgilerde daha tutarlı davranacaktır.

Beden Diline Dikkat Etmemek

Mülakatlarda sizin özgeçmişiniz, pozisyona uygunluğunuz ve kendinizi ifade etmeniz kadar beden dilinizde önemlidir. İş görüşmesi beden dili ile ilgili detaylı bilgiye sahip değilseniz online eğitimler alarak bu eksiğinizi kapatabilirsiniz.

Teşekkür Maili Göndermemek

İyi veya kötü geçen bir iş görüşmesinden sonra mutlaka firmaya bir teşekkür maili atmayı unutmayınız.

Mülakatların Amacı Nedir?

  • Adayın daha önce vermiş olduğu bilgilerdeki özelliklere sahip olup olmadığını görmek. 

  • Kişisel başarı ve özelliklerini kendinden duymak. 

  • Sorulara verdiği yanıttan kişisel özellikleri hakkında bilgi edinmek. 

  • Verdiği tepkilerden insan ilişkileri hakkında bilgi almak. 

  • İş hayatındaki bilgi birikimleri ve işe uygunluğunu gösteren konularda örnekler görmek. 

  • Adayın kuruluş hakkında bilgilenmesini sağlayarak adayın beklentilerinin karşılanıp karşılamayacağı konusunda karar vermesine yardımcı olmak.

  • Son olarak her iş görüşmesi sizin için bir deneyim ve hatalarınız ders çıkarabileceğiniz bir süreç olduğunu unutmayın. Mülakat esnasında yaptığınız bir hatadan dolayı kendinizi çok üzmeyin ve hatalarınızdan ders çıkarmaya çalışın. Hatalarınız ve eksik yönlerinizle ilgili mülakat teknikleri eğitimi almaktan çekinmeyin ve hep bir sonraki fırsat için odaklanmaya çalışın.

Özgüvenli olun, Sakin olun, doğru bilgi verin, Aşırı özgüvenli ya da sönük olmak, Giyim tarzı, Ne çok abartılı ne de özensiz giyinmek, Yırtık pırtık veya özensiz giyim, Ön Araştırma, İş yerine yönelik bilgiler edinin, Bilgi eksikliği, İş ilanları, İş ilanını doğru anlamak ve değerlendirmek, İş ilanını yanlış okumak, Mülakat randevusuna uyum, Mülakat saatine uygun bir şekilde orada olmak, Çok erken veya çok geç gitmek, Özgeçmiş, Güncel ve doğru bilgiler içeren bir özgeçmiş hazırlamak, Güncelliğini yitirmiş veya yanlış bilgiler içeren bir özgeçmiş sunmak, Kıyafet seçimi, Şirket ve pozisyona uygun kıyafet seçimi, Uygun olmayan kıyafetler, El sıkışma ve göz teması, Göz temasını korurken el sıkışmak, Göz temasından kaçınmak, Özgeçmiş kopyası, Mülakata bir özgeçmiş kopyasıyla gitmek, Özgeçmiş kopyasını yanında bulundurmamak, Beden dili, İyi bir beden dili kontrolü, Beden dilindeki kontrol eksikliği
başarıgörüşmeiş görüşmesi iş hayatı mülakatmülakat teknikleri eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017