AnasayfaBlogMülakat Sorusu: Sizi Ne Motive Eder ?
Motivasyon

Mülakat Sorusu: Sizi Ne Motive Eder ?

11 Eylül 2021
Kollarını kavuşturmuş bir kadının yakın çekimi. Açık renkli bir gömlek giymektedir ve uzun, koyu renk saçları vardır. Gözleri kapalı ve yüzünde belli belirsiz bir gülümseme görülüyor. Kollarını göğsüne doğru sıkıca kavuşturmuş ve elleri kollarını sıkıca kavrıyor. Duruşu kendinden emin ve vücudu rahat. Arka plan düz beyaz bir duvar ve alt kısımda uzun siyah ve mavi bir metin var.
KonuAçıklamaÖrnek
İş Yeri MotivasyonuMülakatta ekibin sizi neyin motive edeceğini anlamak ister.Satış rakamlarının düşüşü, satışları tekrar arttırmak
Kişisel MotivasyonKişisel motivasyonunuz iş yerindeki motivasyonunuzla örtüşmeli.Kişisel başarı hırsı, işteki performansı arttırmak
Mülakat SorularıMülakat soruları, adayın motivasyon kaynaklarına değinir.Sizi iş yerinde ne motive eder?
Mülakat TaktikleriMülakatta motivasyon kaynaklarınızı belirtirken, iş yerine odaklanmalısınız.Mücadele etme isteği, sorunları çözme kabiliyeti
Pozisyon BilgisiPozisyon için gerekli motivasyon seviyesi hakkında bilgi sahibi olmalısınız.Üst düzey motivasyon gerektiren bir pozisyon
Soru Sormaİşe alımcıya motivasyonla ilgili sorular sorabilirsiniz.Bu pozisyonla ilgili nasıl bir motivasyona ihtiyacım olduğunu bana biraz daha açıklayabilir misiniz?
İğneleyici/Yumuşak Soru SormaSorularınız öğrenmeye yönelik olmalı, iğneleyici değil.Yumuşak soru soruş tarzı, iğneleyici olmaktan daha iyidir.
Negatif Etkinliklerin AzaltılmasıMotivasyon düşürücü etkenleri ortadan kaldırmak önemlidir.Dürüstlük, iş hedeflerine ulaşmak için engelleri ortadan kaldırabilir.
Pozisyon GereklilikleriBu pozisyon için neyin gerekli olduğunun bilincinde olmalısınız.Üst düzey motivasyon, işe alımcının sizden beklentisi olabilir.
Motivasyon Sorusu YanıtıCevaplarınızda, sizin bu iş için en iyi aday olduğunuzu gösterin.Başarı hırsım, beni her zaman daha fazla çaba göstermeye teşvik ediyor.

Mülakat sorularının en can alıcı sorularından birisidir. İşverenler için önemli bir soru olmasının sebebi, işyerinde olumsuz durumlar olduğunda motivasyonunuzu neyin arttıracağının bilinmek istenmesidir.

Motive Eden Etkenler Nelerdir?

Aslında bu sorunun birkaç cevabı olabilir. Bu da işverenin size sorma tarzına bağlıdır. Mülakat sorusu iki şekilde olabilir. İş yeri dışında ve iş yerinde...

Mülakat sorusu: Sizi iş yeri dışında ne motive eder?

Mülakat sorusu: Sizi iş yerinde ne motive eder?

Aslında bu sorunun sorulmasının en belirgin amacı sizin çıkarlarınızla iş yeri çıkarlarının örtüşüp örtüşmediğini öğrenmektir. Bu soruya yanıt vermeden önce iki şeyin dikkate alınması gerekiyor. Öncelikle bu pozisyon için nelerin gerektiğini bildiğinizi belirtmeniz gerekiyor. Bu pozisyondaki motivasyon gerektiren şeylerin ne olduğunu bildiğinizi belirtmeniz gerekir.

Eğer bu pozisyon için üst düzey bir motivasyon gerekiyor ve işe alımcı size bu soruyu soruyorsa sizin motivasyon derecenizi ölçmek için sormuştur. İşte bu sırada adayın sorması gereken soru şudur:

Örnek: Bu pozisyonla ilgili nasıl bir motivasyona ihtiyacım olduğunu biliyorum. Daha önceki deneyimlerimde de işin ciddiyetini kavrayarak motivasyon düşürücü etkenleri ortadan kaldırdım. Eğer daha farklı bir motivasyon gerekiyorsa bunu bana biraz daha açıklayabilir misiniz?

Bu soru biraz tehlikeli olabilir. Ama yapacağınız daha makul bir davranış bulunmuyor. Sizi köşeye sıkıştırmak isteyen bir işe alımcıyla ancak bu şekilde mücadele edebilirsiniz. Burada soru sorma davranışınız da önemli. Soru davranışınız iğneleyici yerine merak eden olmalı. İğneleyici davranışta sorarsanız; çok soru soruyor, çok kaba ya da iğnelemekten hoşnut oluyor gibi yorumlara maruz kalırsınız. Tam aksine bir tutum sergilediğinizde ise araştırmacı, dikkatli, titiz ve meraklı yorumlarını alabilirsiniz.

İyi Bir Cevabı Nasıl Verebilirim?

Hangisinin daha iyi olduğunu karar vermek elbetteki size düşüyor.

Mülakat sırasında karşınıza gelecek olan bu soruya iş yeri dışından bir motivasyon kaynağını göstermeyiniz. Sizi iş yerinde motive edebilecek bir şeyler bulmanız gerekiyor.

Örneğin; "satış rakamları düştüğünde satışlarımı tekrar arttırabilmek için geçmiş dönemdeki satış grafiğimin nasıl yükseldiğine bakarım. Yeniden aynı şeyleri yapabileceğim fikri beni oldukça motive eder." Şeklinde tamamlayabilirsiniz. Eğer zor sorularla karşı karşıya kalırsanız aklınıza geleni söylemekten çekinmeyin. En kötü motivasyon kaynağı, hiç olmamasından iyidir.

İş Yeri Motivasyonu, Mülakatta ekibin sizi neyin motive edeceğini anlamak ister, Satış rakamlarının düşüşü, satışları tekrar arttırmak, Kişisel Motivasyon, Kişisel motivasyonunuz iş yerindeki motivasyonunuzla örtüşmeli, Kişisel başarı hırsı, işteki performansı arttırmak, Mülakat Soruları, Mülakat soruları, adayın motivasyon kaynaklarına değinir, Sizi iş yerinde ne motive eder?, Mülakat Taktikleri, Mülakatta motivasyon kaynaklarınızı belirtirken, iş yerine odaklanmalısınız, Mücadele etme isteği, sorunları çözme kabiliyeti, Pozisyon Bilgisi, Pozisyon için gerekli motivasyon seviyesi hakkında bilgi sahibi olmalısınız, Üst düzey motivasyon gerektiren bir pozisyon, Soru Sorma, İşe alımcıya motivasyonla ilgili sorular sorabilirsiniz, Bu pozisyonla ilgili nasıl bir motivasyona ihtiyacım olduğunu bana biraz daha açıklayabilir misiniz?, İğneleyici/Yumuşak Soru Sorma, Sorularınız öğrenmeye yönelik olmalı, iğneleyici değil, Yumuşak soru soruş tarzı, iğneleyici olmaktan daha iyidir, Negatif Etkinliklerin Azaltılması, Motivasyon düşürücü etkenleri ortadan kaldırmak önemlidir, Dürüstlük, iş hedeflerine ulaşmak için engelleri ortadan kaldırabilir, Pozisyon Gereklilikleri, Bu pozisyon için neyin gerekli olduğunun bilincinde olmalısınız, Üst düzey motivasyon, işe alımcının sizden beklentisi olabilir, Motivasyon Sorusu Yanıtı, Cevaplarınızda, sizin bu iş için en iyi aday olduğunuzu gösterin, Başarı hırsım, beni her zaman daha fazla çaba göstermeye teşvik ediyor
Mülakat Sorusu: Sizi Ne Motive Eder ?motivemotive etmekmotive olmaknasıl motive olunur
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.