AnasayfaBlogMekatronik Mühendisliği ve Bölümleri
Bölümler

Mekatronik Mühendisliği ve Bölümleri

30 Ağustos 2020
Bir kadın ve bir erkek dizüstü bilgisayar başında oturmaktadır ve her ikisi de gözlük takmaktadır. Kadın mavi bir kazak, erkek ise beyaz bir gömlek giymiştir. Yazarken her ikisinin de elleri klavyenin üzerinde görünür. Yakından bakıldığında, elleri dizüstü bilgisayarın klavyesinin üzerinde, biri farenin üzerinde duruyor. Yanlarındaki sarı yüzeyde çeşitli bilgisayar bileşenleri var. Zemin mavi ve sarı karoların karışımından oluşuyor. İkili ciddi bir tartışmaya dalmış, yüzleri dizüstü bilgisayar ekranına odaklanmış durumda.
Bölüm İsmiDetaylarİş İmkanları
Mekatronik MühendisliğiMekanik, Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Yazılım Mühendisliği bilgilerini birleştiren bir disiplin.Üretim, Ar-Ge, Denetim, Yapay Zeka, Robotik sistemler vb. geniş bir yelpazede iş imkanı vardır
Mekatronik Sistemler MühendisliğiÖn lisans mezunlarının dikey geçiş yapabileceği bir bölüm.Endüstriyel otomasyon, sistemdenetleme vb. alanlarda iş imkanı vardır
Elektrik MühendisliğiMekatronik ön lisans programından dikey geçiş imkanı olan bir bölüm.Enerji santralleri, elektrik taşıma ve dağıtım sistemleri vb. alanlarda iş imkanı vardır.
Elektrik-Elektronik MühendisliğiElektrik ve elektronik bilimlerinin birleşiminden oluşan bir mühendislik dalı.Telekomünikasyon, enerji, elektrik-elektronik üretim sektörleri vb. alanlarda iş imkanları vardır.
Elektronik MühendisliğiElektronik sistem ve komponentlerin tasarımı ve üretimi üzerine yoğunlaşan bir mühendislik dalı.Elektronik üretim sektörleri, Ar-Ge departmanları, Bilişim şirketleri vb. alanlarda iş imkanı vardır.
Elektronik ve Haberleşme MühendisliğiÖzellikle elektronik ve haberleşme sistemlerinin tasarım ve üretimi üzerine yoğunlaşmaktadırTelekomünikasyon şirketleri, Uydu iletişim sektörleri, Elektronik üretimve Ar-Ge departmanları vb. alanlarda iş imkanı vardır.
Endüstri MühendisliğiOrganizasyonların daha verimli ve etkili çalışmasını sağlar.Üretim ve hizmet sektörlerinde, operasyon yönetimi, kalite kontrol ve iyileştirme vb. geniş bir yelpazedeki iş imkanları vardır.
Endüstri ve Sistem MühendisliğiSistem analizi ve iş akışı modelleme üzerinde duran bir mühendislik dalıÜretim, hizmet ve teknoloji sektörleri vb. alanlarda iş imkanı vardır.
İmalat MühendisliğiÜretim süreçlerinin analizi ve geliştirilmesi üzerine yoğunlaşmış bir mühendislik dalı.Üretim sektörlerinde, malzeme ve üretim süreçlerinin geliştirilmesi vb. alanlarda iş imkanı vardır.
Kontrol ve Otomasyon MühendisliğiKontrol teorisi ve otomatik kontrol sistemlerinin tasarımı ve uygulaması üzerine yoğunlaşan bir mühendislik disiplini.Endüstriyel otomasyon, kontrol sistemleri tasarımı ve uygulaması vb. alanlarda iş imkanı vardır.

Mekatronik Mühendisliği Türkiye'de yeni bir meslektir. İnsanlar tarafından bilinmeyen bu bölüm "Mekanik" ve "Elektronik" sözcüklerinin bir araya gelmesiyle adlandırılmıştır. Bölümün temelini Makine, Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Yazılım Mühendisliği bilgileriyle oluşturulmuştur. 

Mekanik ve Elektronik Mühendisliği

Bu bölüm ilk olarak ODTÜ Üniversitesinde makine mühendisliğinin yan branşı olarak kurulmuştur. 2019 Türkiye'sinde ise 20 devlet üniversitesinde lisans programı olarak bulunur. Aynı zamanda ön lisans programı olarak da birçok üniversitede yer alır. Mekatronik ön lisans programı mezunlarına dikey geçiş sınavı ile lisans programına geçiş hakları tanınır. Hak sahibi oldukları lisans programları ise şunlardır;

Teknolojinin Mühendisliği 

Mekatronik Mühendisliği kendine güvenen ve gelişime açık yaratıcı insanların temsil ettiği bir bölüm olma yolunda hızla ilerlemektedir. İnsanların gözünü korkutan bilgi çokluğuna rağmen gençlerin dikkatini çeken bu bölüm aslında düşünüldüğü gibi zor olmayan zevkli bir bölümdür. Her çocuğun hayalini süsleyen arabalar, robotlar ve uzay araçlarını düşünen çizen ve üreten mühendislik alanıdır. Düşünüldüğü gibi sadece sayısal hesaplar yapan bir bölüm olmadığını yapılan teknoloji fuarlarındaki, robot ve yapay zeka yarışmalarından görebilirsiniz. Mekatronik Mühendisliği Endüstri 4.0 ihtiyaç duyduğu çalışanları mezun etmekte olan bir bölümdür. 

Mekatronik Mühendisliğinin Hedefleri Neler?

Temel hedefleri "Sıfır hata sıfır kayıp" olan sistemler kurmak için çaba gösterirler. Endüstrideki üretim sırasında gerçekleşen insan kaynaklı ürün kayıplarını engellemek, iş kazalarını en aza indirmek, iş güvenliğini ve sağlığı korumak, üretim hızını artırmak ve maliyet düşürmek için sektörde hizmet verir. Çalıştıkları alanda düzenli olarak işleyişleri kontrol eder ve denetleyebilirler.

Mekatronik Mühendisine Hangi Alanda İhtiyaç Duyulur?

Mekatronik mühendisleri üretimde ve denetim alanlarında çalışırlar. Bu yerler fabrikalar , atölyeler, laboratuvar ve arge alanları olabilir. Mekatronik Mühendisliği arge alanında çok faliyet gösteren bir bölümdür. Yeni çağ teknoloji hızla ilerlemesine rağmen takip ederek yeni ürünler elde etme ve geliştirme çabası gösterirler. Yapay zekalar ve robotik sistemler üzerinde çalışmalar yaparlar.

Türkiye'de Mekatronik mühendisleri genel olarak ofis çalışanları olsa da sahada çalışan kişilerde bulunur. Bu kişiler makine programlama, makine geliştirme ya da makine arızaları ve sorun çözümlemek için orada bulunabilirler. Aynı zamanda iş kazalarını önlemek amacıyla saha kontrolünü teknik anlamda sahiplenecek kişiler olabilirler.

Mekatronik Mühendisleri Nerede İş Bulur?

Mekatronik mühendisleri otomasyon sanayilerinde kolaylıkla iş sahibi olabilirler. Örneğin: PLC kontrol sistemleri yazabilirler. Böylece makine kontrolleri sağlanır. Ayrıca mekanizmalar arası haberleşme sağlayarak denetimli bir kontrol paneli oluşturabilirler. Yapay zeka üzerinde çalışma yapabilir ve robot tasarlayabilirler. Kendi ihtiyaç duyduğu makine ve araçlar üretebilir yada, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu makineyi tasarlayıp üreterek satabilirler.

Sadece arge çalışması yaparak şirketlere ücret karşılığında satabilirler. Teknik çizim yapabildikleri için tasarım alanında iş bulabilirler. Torna alanında çalışırlar. Malzeme bilgilerine sahip oldukları için döküm, kalıp fabrikalarında çalışırlar. Mekatronik mühendisliğini diğer mühendislik bölümlerden ayıran özelliği her konuda bilgi sahibi olmasıdır. Çalışma alanı geniş olduğundan iş imkanı daha fazladır. 

Her mühendislik alanı kapsamlıdır ve mühendisler kendilerini bir bölümde geliştirerek alanında uzman kişiler olarak çok rahatlıkla iş bulabilir hatta aranan kişi bile olabilirler. Mükemmel olmak sizin elinizde olan bir şeydir kesinlikle korkmayın ve kendinizi gelişime kapatmayın. 

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Mekatronik mühendisliği, günümüzün en popüler bölümlerinden birisidir. Son zamanlarda oldukça fazla ilgi gören bir bölümdür. Aynı zamanda mekatronik mühendisliği üniversite adaylarının en çok hakkında arama ve araştırma yaptığı bölümlerin başında gelir. Mekatronik mühendisliği, akıllı makinelerin ve sistemlerin üretilmeye başlanması ile ortaya çıkmıştır. Mekatronik mühendisliği, pratik ve teorik bilgi birikimini içinde barındıran bir disiplindir. Mekatronik mühendisliği, hassas ve akıllı ürün tasarımında rol oynar ve bireylerin yaşamını kolaylaştırır.

Mekatronik mühendisliği, elektronik ve mekanik kavramlarının birleştirilmesinden oluşmuş bir disiplindir. İlk kez 1969 yılında Japon bir şirkette çalışan bir mühendis tarafından kullanılmıştır. Kelime anlamı olarak mekatronik, elektrik ve makine mühendisliklerinin birleşmesi anlamında kullanılmaktadır. Mekatronik mühendisliği, yazılım elektronik, makine ve kontrol mühendisliklerine dayanmaktadır. Çok kontrollü bir mühendislik disiplini olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde mekatronik mühendisliği, birçok alan ve sektör ile bağlantılı çalışmaktadır.

Mekatronik mühendisliği hemen hemen her evin içinde kullanılan elektronik aletlerin üretimine katkı sağlamaktadır. Mekatronik mühendisliği, modelleme ve dizayn, otomatlar, robotik, üretim, hareket kontrol, sistem entegrasyonu, sensörler, akıllı kontrol, otomotiv sistemleri vb. olmak üzere birçok alana ilgi duymaktadır. Akıllı makinelerin ve sistemlerin üretilmesi bu mühendisliğin en büyük amacıdır. Başta hassas ve zeki ürün tasarımında, talep ve sorunlara çözüm getirmeye çalışan disiplinler arası bir mühendisliktir. Bireylerin ve toplumların yaşamlarına büyük kolaylıklar sağladığı için çok geniş uygulama alanına sahiptir.

Günümüzde elektronik, yazılım, kontrol ve makine sektöründe teknoloji hızla ilerleme göstermektedir. Buna paralel olarak endüstriyel otomasyonun gelişme göstermesi endüstride akıllı makinelerin ve robotların kullanılması farklı mühendisliklerin gelişmesini sağlamıştır. Farklı mühendislik disiplinleri birleşerek yeni bir mühendislik disiplinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu da mekatronik mühendisliği bölümü olarak tanımlanır. Mekatronik mühendisliği bölümü, akıllı cihazların, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için farklı mühendislik disiplinlerinin birleşimi ile ortaya çıkmıştır.

Mekatronik mühendisliği bölümü, zaman, iş gücü ve öz kaynakları ekonomik olarak kullanabilen mühendisler yetiştirir. Mekatronik mühendisliği bölümü, mühendislik üretkenliğini, günümüz teknolojisini ve sosyal gerçekleri göz ardı etmeden en verimli şekilde kullanarak en iyi tasarımları yapabilen mühendisler yetiştirir. Mekatronik mühendisliği bölümü, makine, elektronik, yazılım, elektrik ve bilgisayar alanlarındaki bilgi ve becerileri anlamlı bir şekilde öğrencilerine kazandıran bir bölümdür. Aynı zamanda mekatronik sistemleri oluşturabilmek için günümüz teknolojilerini bilecek ve kullanabilecek mühendisler yetiştirir.

mekatronik mühendisliği bölümü, elektronik ve bilgi işlemin kesişim noktasında daha basit ve akıllı sistemlerin oluşmasını sağlayan bir bölümdür. mekatronik mühendisliği bölümü, mekanik ve elektroniği bilgi teknolojisi ile işlevsel olarak birleştiren bir bölümdür. akıllı sistemlerin, cihazların ve ürünlerin tasarımında mekanik yapı ile denetimi arasında denge kurmayı sağlayan bir bölümdür.

Mekatronik mühendisliği bölümü, alanında ortaya çıkan sorunları belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile deney tasarlayıp yürüten bir bölümdür. Mekatronik mühendisliği bölümü, teorik bilgiyi öğrenmenin yanında çağdaş evrensel değerleri benimseyen, çevreye duyarlı ve uygulama becerisi ile ön planda olan mühendisler yetiştirmektedir. Mekatronik mühendisliği bölümü hakkında bilgi sahibi olduktan sonra mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları başlığını inceleyelim.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları en genel haliyle ülkemizde ya da uluslararası alanda her büyüklükteki işletmede çalışabilme avantajı sunar. Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları, bu sektörde mühendise ihtiyaç duyan, mekatronik sistemleri geliştiren ve kullanan çok sayıda işletmelerdir. Bu tür işletmelerin bulunmasıyla genel anlamda mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları karşılanmış olur.

Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları, son yıllarda bölümün sağladığı avantajlardan dolayı çok geniş sanayi alanı bulmuştur. Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları arasında ilk olarak yüksek teknolojili firmalar ve ileri otomasyon sistemleri kullanan araştırma merkezleri gelir.

Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları genel olarak;

Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları arasında yukarıda verilen alanlar ve sektörler bulunmaktadır. Birçok farklı endüstride hizmet veren şirketler de mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları arasında yer alır. Birçok farklı disiplini bünyesinde barındırdığı için farklı konularda ve alanlarda çalışmayı seven kişiler için gayet uygundur. Mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra mekatronik mühendisliği bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları herhangi sistem tasarımında en baştan en sondaki aşamaya kadar ilgilenmektedirler. Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları, çeşitli teknolojileri entegre eder ve yeni ürünler tasarlarlar. Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları, makine, yazılım, elektrik-elektronik mühendislikleri vb. yararlanarak iş süreçlerini hızlandıran ya da kolaylaştıran çözümler üretirler. Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları, ürün hatları için yeni konsepteler geliştirirler.

Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları kullanım amaçlarına göre robotik araçlar geliştirirler. Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları, endüstriyel görevlerin otomasyonu için yüksek teknoloji mühendislik sistemleri tasarlar, geliştirir ve yönetirler. Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları, yazılımla çalışan gelişmiş makine ve kontrol sistemleri uygularlar. Genel anlamda mekatronik mühendisliği bölümü mezunları işleri;

  • Yazılım kullanarak karmaşık olan mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendislikleri sistemlerinin modellenmesini, simülasyonunu ve analizini yaparlar.

  • Mekatronik elemanlar ekleyerek var olan cihazların tasarımını yükseltirler.

  • Geliştirdikleri veya ürettikleri ürünleri verimlilik açısından test ederler.

  • Verimlilik ve performansı arttırmak için gerekli süreç değişikliklerini önerirler.

  • İnsan iş gücünün kullanılmasının zor ve tehlikeli olabileceği durumlarda (sualtı arama, ormancılık, madencilik vb.) yazılım, elektronik ve mekanik destekli yöntemler geliştirirler.

  • Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları işleri arasında son maddeyi fabrika içi otonom araçlar, uzay araştırmalarında kullanılan robotlar, kaynak robotları, askeri robotlar vb. geliştirmek yer alır.

Mekatronik mühendisliği bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceledikten sonra mekatronik mühendisliği bölümü dersleri nelerdir onları inceleyelim.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Algoritma ve Programlama

  • Matematik

  • Fizik

  • Elektrik Devre Temelleri

  • Mekatronik Mühendisliğine Giriş

  • Elektrik Devre Temelleri

  • Bilgisayar Sistemlerine Giriş

  • Lineer Cebir

  • Devre Analizi

  • Genel Kimya

  • Bilgisayar Destekli Teknik Resim

  • Temel Elektronik

  • Mühendislik Malzemeleri

  • Mühendislik Ekonomisi

  • Statik

  • İmalat Teknikleri

  • İstatistik

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Dinamik

  • Diferansiyel Denklemler

  • Temel Elektromanyetik

  • Mekanik

  • Otomatik Kontrol

  • Esnek Üretim Sistemleri

  • Hidrolik Pnömatik Sistemler

  • Elektrik Makineleri

  • Yeni Ürün Geliştirme

  • Robot Tekniği

  • Mekanik Yapı Elemanları

  • Elektromanyetik Enerji Dönüşümleri

  • Otomatik Kontrol Sistemleri

  • Algoritma ve Veri Toplama

  • Gömülü Sistemler ve Uygulamaları

  • İş Yeri Eğitimi

  • Endüstriyel Haberleşme ve SCADA Uygulamaları

Yukarıdaki dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında

İlk önce bu bölüme girebilmeniz için YKS (TYT-AYT) sınavına girmeniz gerekir. Ardından alacağınız puan ve başarı sıralamasına göre tercih yapmanız gerekmektedir. Tercih yaparken puandan ziyade başarı sırasının daha önemli olduğunu unutmayın. Aşağıda hazırlanan veriler en güncel verileri içermektedir.

En İyi Devlet Üniversiteleri Mekatronik Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Yıldız Teknik Üniversitesi (İngilizce)454,0775427822
Yıldız Teknik Üniversitesi440,6048235988
Marmara Üniversitesi410,3798256841
Kocaeli Üniversitesi385,1288276874

En İyi Vakıf Üniversiteleri Mekatronik Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Bahçeşehir Üniversitesi (Burslu - İngilizce)457,7137325741
İstanbul Bilgi Üniversitesi (Burslu - İngilizce)436,5847238559
İzmir Ekonomi Üniversitesi (Burslu - İngilizce)431,7596841776
Atılım Üniversitesi (Burslu - İngilizce)413,1422454760

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Nedir?

Mekatronik; makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliği zemininden gelen çok kontrollü mühendislik dalına verilen addır. Gelişen teknolojinin etkileriyle pek çok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik, hemen hemen her evin içinde kullanılmakta olan elektronik cihazların üretiminde kullanılır. Mekanik ve elektronik bileşenlerden meydana gelen sensörler, yardımıyla çevre ortamı algılayan, toplamış olduğu veriler ile kontrol donanımlarını yorumlayan ve karar verebilen tüm sistemler birer mekatronik sistemdir.

Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen bu mekatronik sistemler; savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, makine sanayinde, endüstride, tıpta, tarımda, bankacılıkta ve daha birçok alanda kullanmaktadır. Günümüzde en yaygın kullanılan görüş sistemleri, fotoğraf makineleri, videolar ve bankamatikler hepsi birer mekatronik sistemdir. Mekatronik sistemler mühendisliği bölümünde öğrenciler; farklı teknolojik ve yönetsel konularda bilgi ve tecrübeye sahip, bulunduğu sektörde fark yaratacak, donanımlı mühendisler olarak yetiştirilmektedir.

Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü; her geçen gün değişen ve yenilenen endüstriyel gereksinimlerin makine, elektrik, elektronik, bilgisayar gibi sistemlerin tasarımlarını ve çalışmalarını yürütecek mezunlar yetiştiren akademik bir disiplindir. Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü değişen endüstriyel ihtiyaçları iyi bir şekilde analiz edebilecek, bu ihtiyaçları karşılamak üzere çözümler üretecek mühendisler yetiştirmeyi hedefler. Sistem tasarımları yapabilecek kişileri yetiştirerek, sektöre kazandırır.

Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü sayısal puan türüne göre öğrenci kabul eden 4 yıllık lisans bölümüdür. Öğrencilerin bölümden mezun olabilmek için 240 kredi şartını yerine getirmeleri ve mezuniyet koşullarına uymaları gerekir. Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü üniversitelerin Teknoloji Fakültesi veya Mühendislik Fakültesi kapsamı içinde yer alır.

Bölümü tercih edecek adayların bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; araştırmacı bir kişiliğe sahip olmak, disiplinli ve özverili çalışmaya yatkın olmaktır. Sayısal derslere ilgili ve becerili olmak diğer önemli özelliklerdendir. Detaycı ve dikkatli, çalıştığı ekibin bir parçası olabilme veya bağımsız olarak çalışabilme yetisine sahip olmaları da oldukça önemlidir. Stres altında kaldığında etkili karar verebilme becerisine sahip, proje yönetiminde sorumluluk alabilecek öz güvene sahip olması beklenir.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü mezunlarının başlıca çalışmayı tercih ettiği yerler kamu ve özel sektör içerisinde yer alan mekatronik sistemleri kullanan kurum ve kuruluşlardır. Kamu sektöründe çalışmak isteyen mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan beklenen puan ile başvuru yapmaları gerekir.

Mekatronik sistemler mühendisleri hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda her büyüklükteki kurum ve kuruluşlarda rahatlıkla iş bulabilirler. Mekatronik sistemler mühendislerine ihtiyaç duyulan mekatronik sistemleri kullanan çok sayıda küçük ve orta ölçekli kurumun bulunmasıyla beraber aşağıdaki sektöreler de görevlerine devam edebilirler.

  • Robotik

  • Eğitim

  • Uzay

  • Kimyasal işleme

  • Otomotiv Sanayi

  • Sağlık hizmeti

  • Üretim endüstrileri

  • Üretim ve Otomasyon şirketleri

  • Havacılık, havacılık ve savunma

  • Bilgi, medya ve telekomünikasyon

  • Profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetler

  • Yükseklik Havacılık

  • Petrol ve Gaz endüstrisi

  • Elektrik ve enerji hizmetleri

  • Gıda Üretimi

  • Endüstriyel Elektronik ve Tüketici Ürünleri

  • Tıbbi Mekatronik ve Tıbbi Görüntüleme Sistemleri

  • İmalat ve madencilik

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü mezunları iş hayatında endüstriyel üretimde mekanik, elektrik, bilgisayar ve yazılım becerilerini kullanarak, robotik içeren yüksek otomasyonlu sistemlerle çalışabilir. Mekatronik sistemler mühendislerinin çalıştıkları kurumlardaki temel sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • mühendisler; mekanik, elektrik, elektronik işlemleri ve bilgisayar teknolojisi ile endüstriyel alanlara yeni çözümler üretir.

  • Su altındaki canlıları araştırmak üzere robotik araç geliştirmede görev alır.

  • Çok büyük miktardaki verilerin her zamankinden daha verimli bir şekilde görünmesini sağlayacak sanal gerçeklik ara yüzleri üretir.

  • Çevre zararlarını önlemeye yarayacak küçük robotlar geliştirir. 

  • Robotik, endüstriyel ve üretim süreçlerine yeni tasarımlar getirir.

  • Endüstriyel görevlerin otomasyonu için yüksek teknoloji mühendislik sistemlerini tasarlar, geliştirir ve bakımını yapar.

  • Malzemenin transferleri için mekatronik veya otomatik çözümler uygular.

  • Bilgisayarla çalışan gelişmiş makine ve kontrol sistemlerini çalışmalarına uygular.

  • Yeni mekatronik ekipmanların fizibilitesini yapar, maliyet etkileri ve performanslarını inceler.

  • Mekatronik elemanlar geliştirerek mevcut cihazların tasarımını yükseltir.

  • Çizim programlarını kullanarak, yeni ürünlerin geliştirilmesini organize eder.

  • Geliştirilen veya üretilen ürünlerin; verimlilik ve uyarlanabilirlik analizlerini yapar.

  • Proje zamanlarını, maliyetlerini ve uyumluluğunu yönetir.

  • Mühendislik sistemlerinin modellenmesini yapar, simülasyonu ve analizini yapmak üzere planlama yapar.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Mekatronik sistemler mühendisliği bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim yaşamları boyunca birçok temel mühendislik ve sistemler ile ilgili dersler ile karşı karşıya gelecektir. Aynı zamanda mesleki yeterliliklerine katkısı olması için zorunlu stajları bulunur. Stajlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler bölüm tarafından uygun görülen tarihte staj defterlerini komiteye iletmesi gerekir. Tüm aldıkları dersleri ve zorunlu stajlarını başarılı bir şekilde tamamlamaları halinde mezuniyet hakkını elde ederler.

Bölüm şartlarını yerine getiren mezunlar Mekatronik Sistemler Mühendisliği Lisans Diploması almaya hak kazanır. Diplomalarını almaya hak kazanan bireylere “Mekatronik Sistemler Mühendisi” unvanı da verilir. Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrencilerin, eğitim yaşamları boyunca karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Algoritma ve Programlama,

  • Matematik,

  • Fizik,

  • Programlanabilir Mantık Denetleyiciler,

  • Hidrolik Pnömatik Denetleyiciler,

  • Mühendislik Ekonomisi,

  • Mühendislik Etiği,

  • Lineer Cebir,

  • Bilimsel Çalışma Yöntemleri,

  • Kinematik ve Dinamik,

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Taban Puan ve Sıralama

2020 Mekatronik sistemler mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Mekatronik sistemler mühendisliği Başarı Sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 2 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİMekatronik Sistemler Mühendisliği (Almanca)443,7257134234
TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİMekatronik Sistemler Mühendisliği (Almanca)414,4228654010
Mekatronik Mühendisliği, Mekanik, Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Yazılım Mühendisliği bilgilerini birleştiren bir disiplin, Üretim, Ar-Ge, Denetim, Yapay Zeka, Robotik sistemler vb geniş bir yelpazede iş imkanı vardır, Mekatronik Sistemler Mühendisliği, Ön lisans mezunlarının dikey geçiş yapabileceği bir bölüm, Endüstriyel otomasyon, sistemdenetleme vb alanlarda iş imkanı vardır, Elektrik Mühendisliği, Mekatronik ön lisans programından dikey geçiş imkanı olan bir bölüm, Enerji santralleri, elektrik taşıma ve dağıtım sistemleri vb alanlarda iş imkanı vardır, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektrik ve elektronik bilimlerinin birleşiminden oluşan bir mühendislik dalı, Telekomünikasyon, enerji, elektrik-elektronik üretim sektörleri vb alanlarda iş imkanları vardır, Elektronik Mühendisliği, Elektronik sistem ve komponentlerin tasarımı ve üretimi üzerine yoğunlaşan bir mühendislik dalı, Elektronik üretim sektörleri, Ar-Ge departmanları, Bilişim şirketleri vb alanlarda iş imkanı vardır, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Özellikle elektronik ve haberleşme sistemlerinin tasarım ve üretimi üzerine yoğunlaşmaktadır, Telekomünikasyon şirketleri, Uydu iletişim sektörleri, Elektronik üretimve Ar-Ge departmanları vb alanlarda iş imkanı vardır, Endüstri Mühendisliği, Organizasyonların daha verimli ve etkili çalışmasını sağlar, Üretim ve hizmet sektörlerinde, operasyon yönetimi, kalite kontrol ve iyileştirme vb geniş bir yelpazedeki iş imkanları vardır, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Sistem analizi ve iş akışı modelleme üzerinde duran bir mühendislik dalı, Üretim, hizmet ve teknoloji sektörleri vb alanlarda iş imkanı vardır, İmalat Mühendisliği, Üretim süreçlerinin analizi ve geliştirilmesi üzerine yoğunlaşmış bir mühendislik dalı, Üretim sektörlerinde, malzeme ve üretim süreçlerinin geliştirilmesi vb alanlarda iş imkanı vardır, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Kontrol teorisi ve otomatik kontrol sistemlerinin tasarımı ve uygulaması üzerine yoğunlaşan bir mühendislik disiplini, Endüstriyel otomasyon, kontrol sistemleri tasarımı ve uygulaması vb alanlarda iş imkanı vardır
mekatronik mühendisliği bölümü mekatronik mühendisliği mekatronik mühendisliği bölümü iş imkanları mekatronik mühendisliği bölümü mezunları mekatronik mühendisliği bölümü taban puanları ve sıralama mekatronik sistemler mühendisliği mekatronik sistemler mühendisliği bölümü mekatronik sistemler mühendisliği bölümü taban puan ve sıralamaları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.