Matematik ve bilgisayar, birbirleriyle hem benzer hem de farklı yönleri bulunan iki bilim dalıdır. Bu iki bilimin birlikte kullanılması, son yıllarda eğitim sektöründeki “disiplinlerarası” eğitim anlayışıyla birlikte başlamıştır.
Matematik bilimi; sayısal tabanlı birçok alanın da temelini oluşturur. Örneğin; bilgisayar, mühendislik, maliye, istatistik, işletme, iktisat, doğa bilimleri gibi akademik alanlar; matematik temelli olarak eğitim yaparlar. Bazı alanlar matematiği soyut hesaplamalarda kullanırken, bazıları da istatistiksel ve diğer uygulama çalışmalarında kullanırlar. Matematik bilimlerinin bilgisayar bilimlerine katkısı; sorunları saptayıp tanımlama ve analiz etme gibi işlerde ortaya çıkar.
Bilgisayar bilimleri ise bilgisayar programlama, veri tabanı, sistem analizi, yazılım geliştirme gibi alanları içeren akademik sistemlerdir. Bilgisayarların işleyişini, yazılım ve programlamanın temelini, bilişim teknolojilerini öğrenmek için bilgisayar bilimlerine ihtiyaç vardır.
Matematik ve Bilgisayar eğitimiyle; bilgisayar biliminde uzman matematikçiler ve matematik biliminde uzman bilgisayarcılar yetiştirmek amaçlanıyor. Bu ortak eğitimin akademik programları daha yeni yeni açılmakla birlikte, çok fazla üniversitede de bulunmuyor.
Matematik-Bilgisayar alanında, kuramsal ve teknik bilgilerin eğitimini veren bölümlerin artması, dijital çağı yakalamak için önemli bir adımdır. İçinde bulunduğumuz bu dijital çağda, disiplinlerarası eğitimler daha güçlü bir donanım sağlıyor. Bunun sebebi; iki bilim dalının bakış açısını alarak daha donanımlı bir uzmanlık elde etmektir.
Bugün, “Matematik-Bilgisayar” adıyla açılmış bir akademik programı inceleyeceğiz.
Matematik-Bilgisayar bölümü, ilgili alanlarda kuramsal ve uygulamalı eğitim veren bir lisans programıdır. 2020 yılında bu program; ikisi devlet, biri de vakıf üniversitesi olmak üzere toplam üç üniversitede bulunuyor. Fen-Edebiyat Fakültesi çatısı altında bulunan bölüm için, merkezî sınav sisteminin Sayısal puan türüyle tercih yapmak gerekiyor.
Vakıf üniversitesi olan Kültür Üniversitesinin tercih seçenekleri burslu, ücretli, %75 ve %50 indirimli olarak dört tanedir. İki devlet üniversitesinde ise sadece birer tercih seçeneği açılmış bulunuyor.
Bölümün amacı; matematiğin anabilim dallarını öğreterek bir temel oluşturmak ve bu temel sayesinde donanımlı bilgisayar uzmanları yetiştirmektir. Bölümün diğer bir amacı da; bilgisayar bilimlerinin eğitimini vererek, matematiksel zeminde bu bilgileri kullanmayı öğretmektir.
Çift ana dal ve Erasmus imkânları, öğrencilerin kariyerleri için önemli olan iki uygulamadır. Çift ana dal programı sayesinde öğrenciler, iki alanın da diplomasına sahip olabiliyorlar. Erasmus uygulamasıyla da, bu alanda yurtdışında yapılan çalışmaları inceleme imkânı bulabiliyorlar.
Matematik-Bilgisayar bölümünden mezun olanlar için iş olanakları, hem kamu hem de özel sektörde iş yapan kurum ve kuruluşlarda olabiliyor.
Mezunların çalışabilecekleri işyerlerinden bazıları şunlardır:
Akademisyen olarak çalışmak isteyen mezunların, yeterli bir ALES puanı ve yüksek lisans mezuniyeti elde etmeleri gerekiyor. Kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen mezunların da yeterli bir KPSS puanı alarak tercih yapmaları gerekiyor.
Matematik-Bilgisayar mezunları, kamu veya özel sektördeki birçok işyerinde çalışma şansına sahiptirler. Kurumların; Ar-Ge, bilgi işlem, yazılım geliştirme gibi birimlerinde iş yaparlar.
Mezunlar, çalıştıkları işyerlerinde şunları yaparlar:
Matematik-Bilgisayar ders plânı, bu iki alana ait kuramsal ve uygulamalı derslerden oluşuyor. Bölümde dersler hem zorunlu hem de seçmeli olarak verilmekte.Ders programındaki zorunlu dersler birinci ve ikinci sınıfta yoğunluktayken, seçmeli derslerin sayısı daha azdır. Ancak üçüncü ve dördüncü sınıfta, zorunlu derslerin sayısının azaldığı ve seçmeli derslerin daha yoğunlaştığı görülüyor.
Özellikle son sınıfın her döneminde birer zorunlu ders vardır ve bu iki dönemde verilen seçmeli derslerin sayısı da oldukça fazladır.
Bölümün ders plânında; matematiksel fizikten, lineer cebire, bilgisayar mimarisinden yapay ağlara kadar uzanan konular bulunuyor.
Matematik-Bilgisayar alanında öğrencilere verilen zorunlu derslerden bazıları şunlardır:
Bölümdeki seçmeli derslerin, özellikle son sınıfta oldukça yoğunlaştığını görüyoruz. Bu seçmeli derslerde kuramsal derslerin yanı sıra, teknik ve uygulama derslerinin de olduğu göze çarpıyor.
Seçmeli derslerden en önemlileri şunlardır:
Matematik-Bilgisayar bölümü için 2020 yılı itibarıyla, toplamda üç üniversitede 6 tane tercih seçeneği açılmıştır. Bunlar; burslu, ücretli, %75 indirimli, %50 indirimli ve devlet kontenjanlı olan seçeneklerdir.
Bu bölüm için bu yıl kontenjan açan üniversiteler: İstanbul Kültür Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesidir.
Matematik-Bilgisayar Bölümü Nedir?
Matematik-Bilgisayar, bu alanlardaki kuramsal dersler ve teknik uygulamaların verildiği bir akademik disiplindir. Bölüm, 2020 yılı itibarıyla ikisi devlet ve biri vakıf olmak üzere toplam üç üniversitede kontenjan açmıştır. Bu bölümü okumak isteyen adayların Sayısal puan türüyle tercihlerini yapmaları gerekiyor. Bölüm, Fen-Edebiyat Fakültesi çatısı altında eğitim vermekte. Bölümün amacı, bilgisayar ve matematik bilimlerinin kullanıldığı tüm alanlara yönelik donanımlı uzmanlar yetiştirmektir.
Matematik-Bilgisayar Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Matematik-Bilgisayar mezunlarının; kamu ve özel sektördeki birçok kurumda çalışma imkânları vardır. Mezunların yapabilecekleri işlerin başında; sistem analizi yapmak, web sitesi oluşturmak, yazılım geliştirmek gibi işler geliyor. Ayrıca bilgisayar bilimleri ve matematik bilimleri alanlarına ait disiplinlerarası projeler yürütmek de mezunların yapabilecekleri işler arasındadır.
Matematik-Bilgisayar Taban Puanları ve Sıralamaları Nasıldır?
Matematik-Bilgisayar için, 2020 yılında 3 üniversite bünyesinde 5 tercih seçeneği açılmıştır. Bölümün en yüksek taban puanı 334,95188 ve başarı sıralaması da 130057’dir (Kültür Üniversitesi, burslu). Bölüme ait en düşük taban puan ise 244,85103 ve başarı sıralaması da 367182 olarak açıklanmıştır (Kültür Üniversitesi, ücretli).