AnasayfaBlogMarkalaşma Süreci ve İmaj
Kişisel Markalaşma

Markalaşma Süreci ve İmaj

14 Haziran 2019
Ellerini uzatmış bir kişi bir gömleği açıyor ve altından bir tabela çıkıyor. Tabelada beyaz bir yüzey üzerinde siyah yazılar var. Gömlek kahverengi bir kumaştır ve kişi yumruğuyla tuttuğu fermuara odaklanmaktadır. Ön planda elin ve fermuarın yakın çekimi, arka planda ise tabelanın metni görülüyor. Kişi, metni ortaya çıkarmak için gömleği açma sürecinde gibi görünüyor.
AdımAçıklamaUygulama
Markalaşma Nedir?Üretici veya satıcının mal ve hizmetini rakiplerinden farklılaştırmaya ve ayırt etmeye hizmet eden bir kavramdır.Kişisel markanızı yaratırken tasarım, logo, sözcük gibi kavramlardan yararlanılır.
Kişisel Marka Nasıl Yaratılır?Kişiye veya ürüne değer katmak için kişinin kendine bir pazarlama sorumlusu gibi bakması ve stratejik bir sürece dahil olması gereklidir.Özgünlükten ve gerçeklikten odaklanarak kendinizi etkileyici bir şekilde sunmalısınız.
Algı YönetimiKişisel marka kimliğinizi oluştururken insanların sizi nasıl algıladığı önemlidir.Kişisel imajınızın hedef kitleniz ile örtüşmesini sağlamalısınız.
Kişisel İmaj Ve StratejiBilgi, deneyim ve uzmanlığınızın yanında, duruş ve giyim tarzınız da kişisel imajınızı belirler.Stratejik bir plan dahilinde oluşturulacak kişisel imajınız sizin rakiplerinizden farklılaşmanızı sağlar.
Kimlik BelirlemeMarka kimliğinizi belirlerken kullanacağınız renkler, logolar, resimler ve yazı karakteri gibi unsurları belirlemelisiniz.Özgün bir slogan, ilgi çekici bir logo ve kişisel tarzınıza uygun bir yazı karakteri seçmelisiniz.
Başarılı MarkalaşmaKişisel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz teknolojik ve sosyal platformlarda aktif olunmalıdır.Sosyal medya, bloglar ve konferanslarda aktif olmak, kişisel markanızı güçlendirir.
ÖzgünlükKişisel marka oluştururken, kendi gerçeğinizi ve kim olduğunuzu yansıtmanız önemlidir.Kendi fikir ve niteliklerinizi en iyi şekilde ifade etmeniz gerekir.
Hikaye AnlatımıMarka hikayeleri, markanızı güçlendirir ve satışları arttırır.Kendi hikayenizi, markanızın parçası olarak anlatın.
Markanızı YansıtmaMarkanızı oluştururken, duygusal bağlantılar, farklılaştırma ve değerinizi yansıtma olmak üzere üç temel unsur bulunur.Markanızı oluştururken kendinize özgün bir değer ve farklılık eklemeniz gerekir.
ÖlçümlemeKişisel markanızın etkisini ve başarısını ölçmek için takip ve analizler yapılmalıdır.Markanızın genişlettiğiniz network, öğrendikleriniz ve kazandığınız deneyimler ile ölçümlenmelidir.

Marka, üretici ya da satıcının mal ve hizmetini rakiplerinden farklılaştırmaya ve ayırt etmeye hizmet eden tasarım, logo, sözcük gibi somut ve soyut kavramlardan oluşan bir kavramdır. Kişisel markanızı yaratmak da böyle bir süreçten geçer.

Markalaşma nedir? Markalaşma demek sizi dinamik bir sürecin beklemesi demektir. Marka gibi düşünmek ve bir marka gibi hareket etmek en değerli ürününüzü aranılan talep edilen bir değere dönüştürmektir. Bu duruma bir çeşit algı yönetme sanatı da diyebiliriz.

Kişisel Marka Nasıl Yaratılır?

markalama bir şey yada ürün için değer yaratmaktır marka uzmanları kişisel marka yaratmanın kişinin kendisine bir ürünü piyasa sunmaya hazırlanan bir firmanın pazarlama sorumlusu gibi bakmasıyla mümkün olacağını belirtiyor.

Kişisel markalaşma oluşturmak için pazarı iyi analiz ettikten sonra kendinizi filtreleme süreci geliyor. Öncelikle pazar analizi yapıp ürününüz için fırsat ve tehditleri belirlemelisiniz. Sonrasında markanızı yaratırken bir pazarlama bölümünde çalışıyor gibi düşünerek kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır. 

  • Hitap ettiğiniz pazardaki mevcut koşullar neler?

  • Fırsatlar ve tehditler neler?

  • Geleceğe ilişkin öngörüler neler?

  • Çözülmesi gereken problemler var mı?

  • Doğabilecek ihtiyaçlar neler, hangileri karşılanamıyor ?

  • Güçlü ve zayıf yönlerim neler?

  • Rekabetçilerim arasında kendi markamı nasıl kıyaslayabilirim ?

  • Kendi markamın nitelikleri ve farklılaştıran araçlar neler ?

  • Özgün müyüm?

  • İçeriğimi özgünlükten ve gerçeklikten uzaklaşmadan etkileyici bir şekilde sunabiliyor muyum?

Tüm bu unsurları ele aldıktan sonra değer yaratan bir kişisel marka kimliği oluşturulmalı. Kişisel markalaşma için bir diğer unsur ise algı. İnsanlar sizi nasıl görüyor? Hakkınızda ne düşünüyor? Algılar kişisel marka kimliğiniz ile örtüşüyor mu?

Kişisel İmaj Ve Strateji 

Kişisel imajınız insanlar tarafından  algılanma biçiminizdir. Bilgi, deneyim ve uzmanlığınızın yanında duruş ve giyim tarzınız da kişisel imajınızı belirler .Strateji için markalaşma sürecinin beynidir. Strateji size rakipleriniz yerine seçilme nedeni sunar.

Strateji için bir iş planı, hedef oluşturma, oluşturulan hedefler için takvim belirleme ve hareket planı oluşturmak gerekli. Tüm bu stratejik pazarlama süreçlerinin ardından ise ölçüm yapmak önemli.

Network’ümü genişlettim mi? Neler öğrendim? Kişisel markanız için ilk adım zihninizde ki değişim sürecidir. Kişisel marka kimliğiniz hayatınıza hedef, yön, amaç ve anlam kazanmanızı sağlayacak önemli bir kazanımdır.

Markalaşma İçin Kimlik Belirleme

Kişisel markalaşma süreci sırasında marka kimliğiniz için belirlemeniz gereken unsurlar vardır. Ürününüzün altına imzanızı temsil edecek olan adınız. Marka kimliğinizi belirleyecek olan logo, resim, harf ya da şekil. Yazı karakteriniz marka kimliğinizin bir parçası olacağından, kendi tarzınıza uygun bir karakter oluşturmanız önemli.

Renklerin insanlar ve algı üzerinde birçok etkisi ve anlamları vardır. Görsellerinizi  ve logonuzu belirlerken de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Kendinize özgün bir slogan oluşturmak  “Marka gibi düşün, marka gibi hareket et”. İlgi çekici bir slogan da olmazsa olmazdır,  marka değeri için sloganın önemi oldukça fazladır.

Başarılı Markalaşma 

Kişisel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz bir blog, web sayfası ve bir sosyal medya aracı mutlaka olmalı. Size uygun olan ve samimiyetle katkıda bulunabileceğiniz bir sivil toplum kuruluşu da bulunmalı. Ayrıca kişisel marka içeriğinize uygun konferans ve seminerlere konuşmacı yada eğitimci olarak katılmalısınız. Kesinlikle farklı sosyal medya aracı belirleyip onları aktif olarak kullanmak gerek. Son yıllarda markalaşma için popüler hale gelen Instagram ile markanızı yaratın.

Başarılı bir marka olmak için önce kendi gerçeğiniz olmalısınız. Yani siz ne iseniz, kim iseniz markanız yapabilecekleriniz üzerine kurulu olmalıdır. En iyi kişisel markalaşma kendi gibi olmayı başaran insanlar tarafından yaratılır. Bu kişiler kendi fikir ve sahip oldukları nitelikleri en iyi yansıtabilen ve ifade edebilen kişilerdir. 

Hikaye anlatımı her zaman için insan kültürünün bir parçası oldu. Marka hikayeleri satış rakamlarını arttırır. Markasını yöneten kişiler kendi talebini yaratır, uzun vadeli düşünür, pazarı ve stratejisi vardır, ihtiyacı karşılar ve problemlere çözümler getirir. Başarılı ve güçlü bir marka duygusal bağlantıları içerir, rekabetin içinde farklılaştırır ve değerinizi yansıtır.

Markalaşma Nedir?, Üretici veya satıcının mal ve hizmetini rakiplerinden farklılaştırmaya ve ayırt etmeye hizmet eden bir kavramdır, Kişisel markanızı yaratırken tasarım, logo, sözcük gibi kavramlardan yararlanılır, Kişisel Marka Nasıl Yaratılır?, Kişiye veya ürüne değer katmak için kişinin kendine bir pazarlama sorumlusu gibi bakması ve stratejik bir sürece dahil olması gereklidir, Özgünlükten ve gerçeklikten odaklanarak kendinizi etkileyici bir şekilde sunmalısınız, Algı Yönetimi, Kişisel marka kimliğinizi oluştururken insanların sizi nasıl algıladığı önemlidir, Kişisel imajınızın hedef kitleniz ile örtüşmesini sağlamalısınız, Kişisel İmaj Ve Strateji, Bilgi, deneyim ve uzmanlığınızın yanında, duruş ve giyim tarzınız da kişisel imajınızı belirler, Stratejik bir plan dahilinde oluşturulacak kişisel imajınız sizin rakiplerinizden farklılaşmanızı sağlar, Kimlik Belirleme, Marka kimliğinizi belirlerken kullanacağınız renkler, logolar, resimler ve yazı karakteri gibi unsurları belirlemelisiniz, Özgün bir slogan, ilgi çekici bir logo ve kişisel tarzınıza uygun bir yazı karakteri seçmelisiniz, Başarılı Markalaşma, Kişisel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz teknolojik ve sosyal platformlarda aktif olunmalıdır, Sosyal medya, bloglar ve konferanslarda aktif olmak, kişisel markanızı güçlendirir, Özgünlük, Kişisel marka oluştururken, kendi gerçeğinizi ve kim olduğunuzu yansıtmanız önemlidir, Kendi fikir ve niteliklerinizi en iyi şekilde ifade etmeniz gerekir, Hikaye Anlatımı, Marka hikayeleri, markanızı güçlendirir ve satışları arttırır, Kendi hikayenizi, markanızın parçası olarak anlatın, Markanızı Yansıtma, Markanızı oluştururken, duygusal bağlantılar, farklılaştırma ve değerinizi yansıtma olmak üzere üç temel unsur bulunur, Markanızı oluştururken kendinize özgün bir değer ve farklılık eklemeniz gerekir, Ölçümleme, Kişisel markanızın etkisini ve başarısını ölçmek için takip ve analizler yapılmalıdır, Markanızın genişlettiğiniz network, öğrendikleriniz ve kazandığınız deneyimler ile ölçümlenmelidir
markalaşma kişisel markalaşma marka marka hikayeleri kimlik imaj strateji
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, içinde bir fincan kahve bulunan beyaz bir kupanın yakın çekimini göstermektedir. Kupanın yanına bir pipet yerleştirilmiştir. Kupanın üzerinde uzun saçlı bir kadın logosu basılıdır. Arka planda bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kupa görüntünün ortasında yer almakta ve açık renkli bir arka planla çevrelenmektedir. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler parlak ve canlı. Kupa parlak bir yüzeye sahip gibi görünüyor. Kupadaki kahvenin dumanı tütüyor gibi görünüyor ve pipet canlı bir sarı renkte.
Markalaşma

Marka Nedir? Marka Tescili Nedir?

06 Ocak 2020
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş bir haritaya bakmaktadır. Ortadaki adam takım elbise giymiş ve bir kağıda bir şeyler yazıyor. Onun solunda bir kadın dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan kahve ve bir tablet var. Adamın sağında dizüstü bilgisayar kullanan başka bir kişi var. Herkes masanın ortasındaki harita hakkında tartışıyor. Haritayı analiz ederken ve sunduğu farklı olasılıkları tartışırken strateji belirliyor gibi görünüyorlar.
Markalaşma

Markalaşma Planı İçin 10 Yöntem

01 Temmuz 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve ekranı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranda bir grafik görülüyor. Kişi çizgili kumaştan bir gömlek giymekte ve diğer eliyle bir fincan tutmaktadır. Dizüstü bilgisayarın klavyesinin yakın çekimi ve masanın üzerindeki bir kart görülüyor. Kişi dikkatle odaklanmıştır ve parmakları doğrudan dizüstü bilgisayar ekranını işaret etmektedir. Fincan bir kenarda durmakta ve gömleğin kumaşı ön planda görünmektedir. Dizüstü bilgisayar parlak bir şekilde aydınlatılmışken, diğer öğeler buna kıyasla loş bir şekilde aydınlatılmıştır. Kişi dizüstü bilgisayar ekranında görüntülenen grafiği analiz etme sürecindedir.
Markalaşma

Marka Olma Gücünün İlkeleri

03 Ekim 2019