Maliye yada diğer bilinen ismiyle Kamu Ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyip neden ve sonuçlarını araştıran bir bilim dalıdır. Maliye, anlam olarak finansla aynı anlama gelmesine rağmen amaç ve uygulama yönünden farklı şekilde kullanılmaktadır. Kısaca maliye paranın nasıl kullanıldığını gözlemleyip yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir.
Maliye bölümü, muhasebe, iktisat ve hukuk alanlarını birleştirerek devlet görevlisi ve kamu personeli yetiştirmek amacı ile okutulan bir bölümdür. Dersleri genellikle sayısal tabanlı iktisat, muhasebe, işletme ve hukuk üzerinedir. Maliye bölümü üniversitelerde hem 2 yıllık ön lisans hem de 4 yıllık lisans olarak okutulmaktadır.
Maliye MYO bölümü üniversitelerin meslek yüksekokullarında okutulan 2 yıllık ön lisans programlı bir bölümdür. Ön lisans eğitimini tamamlayan bölüm öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş sınavı ile ilgili üniversitelerin 4 yıllık lisans programını okuyabilmektedir. Maliye bölümü ön lisans mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı ile geçebilecekleri lisans programları şöyledir;
Bu bölümün ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Anadolu Üniversitesi’nin Açık Öğretim Fakültelerinin İktisat veya İşletme Fakültelerine sınavsız geçiş yaparak bu bölümlerde 3. sınıftan itibaren öğrenim görebilmektedir. 4 yıllık lisans derecesi ile mezun olup lisans diplomalarını alabilmektedirler. Maliye bölümü okuyacak öğrencilerin öncelikle sayısal düşünme yeteneklerinin olmaması gerekmektedir. Sayısalı sevmeyen öğrenci derslerdeki kavramları anlamakta zorlanabilir. Yüksek yorum gücüne sahip olması gerekir. Ekonomiye ilgi duyup, dikkatli ve sabırlı olması gerekmektedir. Ayrıca kapalı ortamlarda çalışırken rahatsızlık duymaması ve insan ilişkilerinin güçlü olması gerekir.
Maliye bölümünden mezun olanların genel olarak iş alanları, kamu harcamalarının hukuki ve ekonomik olarak değerlendirilmesi ile ilgili alanlardır. Kamu sektöründe çalışan bölüm mezunları devlet harcamalarının uygulama ve denetleme görevlerini yapmaktadır. Maliye Gümrük Bakanlığı’nda çalışan kişiler genellikle,
2 yıllık ön lisans mezunları eğer bölümlerini 4 yıllık lisans programına tamamlarlarsa çalışabilecekleri alanlar şu şekildedir;
Ayrıca bu bölümden mezun olan kişiler ister kamu kurum ve kuruluşlarında isterlerse özel sektörlerin mali birimlerinde iş imkânı bulabilmektedir. Eğitim hayatlarına devam etmek isteyen öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans yaparak akademik kariyerlerini yükseltebilmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek gerekli puanı aldıktan sonra istedikleri alanları tercih edip atanabilirler.
Maliye bölümü 2 yıllık ön lisans programlı eğitim veren bir bölümdür. Öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı ilk aşama olan TYT sınavından 150 puan barajını geçerek tercih yapabilmektedirler. Bölümün dersleri sayısal ağırlıklıdır. Ders isimleri üniversitelerde farklılık gösterse de hemen hemen içerikleri birbirine çok yakın veya aynıdır. Maliye bölümünün dersleri şu şekilde aşağıda verilmiştir.
Maliye bölümünün sorunlu dersler dışında seçmeli dersleri de mevcuttur. Öğrenciler yeteneklerine ve istedikleri alanlara göre bu dersleri seçerek öğrenim hayatına devam edebilmektedir. Bölümün seçmeli dersleri şu şekildedir;
Öğrencilerin 30 günlük staj zorunlulukları vardır. Üniversitelere göre farklılık gösteren staj süreleri genelde en az 30 gündür. Staj zorunluluğu da üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Öğrenciler bölümlerinin eğitimleri doğrultusunda 2. dönem sonunda veya 4. dönem sonunda mezun olmadan önce staj görevlerini tamamlamaktadır. Öğrencilere öğrenim süreleri boyunca hem teorik hem de pratik eğitimler verilmektedir.
Maliye bölümü üniversitelerin meslek yüksekokullarında eğitim veren 2 yıllık ön lisans programlı bir bölümdür. Öğrenciler ÖSYM’nin TYT sınavlarından 150 baraj puanını alarak bu bölümü tercih edebilmektedir. Devlet üniversitelerinde oldukça fazla bulunan bu bölüm özel olarak sadece İstanbul Medipol Üniversitesi’nde mevcuttur. Maliye bölümünün bazı devlet üniversitelerindeki taban puanı ve başarı sıralaması aşağıdaki gibidir.
Maliye bölümü sadece İstanbul Medipol Üniversitesi’nde vardır. Bu bölüme ait başarı sırası ve taban puanı aşağıdadır.
Bölümün kontenjan sayıları devlet üniversitelerinde oldukça çoktur. En yüksek kontenjan sayısı 100 kişiliktir. En düşük kontenjan sayısı ise 20 kişi ile sınırlıdır. İstanbul Medipol Üniversitesi’nin kontenjan sayışları ise burslu olarak 2 kişi, %50 indirimli 18 kişi ile sınırlanmaktadır. Devlet üniversitelerinin ortalama kontenjan sayıları 60 kişidir. Maliye bölümünün üniversitelerde ikinci öğretim eğitimleri de mevcuttur. 6 devlet üniversitesinde ikinci öğretim seçenekleri de bulunmaktadır.
Maliye Bölümü Nedir?
Maliye bölümü üniversitelerin meslek yüksekokullarında okutulan bir bölümdür. 2 yıllık ön lisans programlı bölümün dersleri sayısal ağırlıklıdır. ÖSYM’nin TYT sınavından 150 puan barajını geçen öğrenciler puanları yeterli gelirse bu bölümü tercih edebilmektedir.
Maliye Bölümü Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
Maliye bölümünden mezun olan öğrenciler finansal konuları ilgilendiren alanlarda çalışabilmektedir. İster kamu kurum ve kuruluşlarında isterlerse özel sektörde iş imkanları vardır. Genel anlamda maliyeyi ilgilendiren alanlar olarak, belediyeler ve bankalar gibi kuruluşlarda da çalışabilmektedir.
Maliye Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması
Maliye bölümü en yüksek taban puanı İstanbul Medipol Üniversitesi burslu olarak 287, 496786 başarı sırasıdır. Devlet üniversitesi olarak bu bölümün en yüksek taban puanı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 242 puan ve 979492 başarı sıralamasıdır. En düşük taban puanı ise Trakya Üniversitesi 183 puan, 1741718 başarı sıralamasıdır.