AnasayfaBlogMakine Mühendisliği Nedir?
Bölümler

Makine Mühendisliği Nedir?

14 Eylül 2020
Sarı güvenlik yeleği ve baret giyen bir adam bir makinenin önünde durmaktadır. Güvenlik gözlükleri takıyor ve sarı ceketinin üzerinde yansıtıcı bir yelek var. Önünde durduğu makinenin üzerinde haç işareti olan yeşil dairesel bir nesne vardır. Başında bir kask ve gözlük vardır ve kollarını kavuşturmuştur. Kamera, güvenlik yeleğini ve makineyi göstererek adama yakın çekimle odaklanır. Makine çeşitli parçaları ve düğmeleriyle yeşil renktedir. Adam dikkatle makineye bakmakta, muhtemelen onu değerlendirmektedir.
Makine Mühendisliği UnsurlarıAçıklamaÖnemli Notlar
Makine Mühendisliği Nedir?Makine mühendisliği, fizik kuralları ve malzemelerin bir araya getirilerek mekanik nesnelerin tasarım, analiz, gelişim, üretim ve bakımına odaklanan bir disiplindir.Sayısal, ağırlıklı bir bölüm olup, dersler matematik ve fizik üzerinden yürütülür.
Makine Mühendisi Kimdir?Fizik kanunlarını yeteri derecede bilen, makinelere komut verebilen ve aksaklıklara çözüm getirebilen kişidir.Makine mühendisi unvanına sahip olabilmek için 4 yıllık bir eğitim programı gereklidir.
Bölüm TercihleriBölüm genellikle Yıldız Teknik Üniversitesi, Sakarya, Selçuk, Erciyes ve Kocaeli gibi üniversitelerde popülerdir.Özel üniversitelerden İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi de tercih edilir.
Çalışma AlanlarıBölümden mezun olmuş kişiler genellikle yapı, üretim ve endüstriyel ürünler, enerji, hizmet, maden ve metal sanayi gibi sektörlerde çalışır.Çalışılan sektör, mühendisin uzmanlık alanına ve yeteneklerine bağlı olarak değişebilir.
Makine Mühendisinin SorumluluklarıMaliyeti düşük fakat kaliteli işler ve ürünler ortaya çıkarmak, mekanik teknoloji ve enerji gündemini takip etmek, ana hesaplamaları yapmak gibi sorumlulukları vardır.İş sağlığı ve güvenliği her zaman ön plandadır.
Gerekli NiteliklerAnalitik düşünme yetisi, matematiksel verileri kullanarak muhakeme, ekip çalışmasına yatkınlık, yüksek iletişim ağı gibi niteliklere sahip olmalıdır.Problemler karşısında hızlı ve etkili çözüm üretebilme yeteneği de önemlidir.

Makine mühendisliği bölümü bir tıp bölümü kadar olmasa da kendi içinde bir zorluğa sahiptir. Buna rağmen bölümü tercih edenlerin sayısı bir hayli fazladır. Bölümün meslek olarak önünün açık olması öğrenciler tarafından tercih edilmesinde en büyük etkendir. Makine mühendisliği en çok erkeklerin tercih edildiği bilinmektedir. 

Güncel hayatın içinde bizler farkında olmasak da birçok nesne ve ürün makineler tarafından üretilmektedir. Üretilen ürünü ve üreteni de bir makine olarak görebiliriz. Bu üretimi ise makine mühendisliğinden mezun olan öğrenciler yapmaktadır. Belki de sizlerde makine mühendisliği bölümünü bitirerek nesne ya da bir ürün üretiminde bulunabilirsiniz. 

Makine mühendisliği için sadece üretim bölümünde yer almadığını da söyleyelim. Normal düzende de makine mühendisine ihtiyaç olmaktadır. Sistemlerin olduğu ve oluşturulduğu birçok iş düzeninde mühendislik bulunmaktadır. Geniş alan sayesinde bu bölümden mezun olan kişilerin iş bulmaları daha da kolaydır. Pek çok sektörde makine mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır. Makine mühendisliği nedir? Sorusuna yanıt vererek yazıya devam edelim.

Makine Mühendisiliği Bölümü Nedir?

Makine mühendisliği bölümü, temel fizik kurallarının içinde bulunduğu, belli malzemelerin bir araya getirilerek mekanik nesnelerin tasarım, analiz, gelişim, üretim ve bakımlarıyla ilgili çalışmalar sürdüren ve bunun eğitiminin verildiği dersliklerdir. Fiziksel olarak yaşanılan olayların matematiksel şekilde modellemek ve analitik çözümler sunmaktır. Eğitimle beraber öğrencilerin her biri makine mühendisi unvanına sahip olabilmektedir. 

Bölümü okuyacak öğrencilerin çoğunlukla fizik ve matematik kuramlarını iyi derecede bilmeleri gerekir. Sayısal ağırlıklı bir bölüm olması nedeniyle dersler matematik ve fizik üzerinden yürütülmektedir. Bölümde birçok teknik bilgilere ihtiyaç olacaktır. Fakat üniversitede teorik olarak birçok bilginin öğretileceğini belirtelim. 

Makine Mühendisi Kimdir? 

Makine mühendisi, temel fizik kanunlarını yeteri derecede bilen ve aldığı eğitim doğrultusunda makinelere gerekli komutları verebilen, gerektiği yerde yaşanılan aksaklıklara çözüm getiren kişidir. Makine mühendisi aynı zamanda bir enerji türünü başka bir enerji türüne dönüştürebilir ya da eşleştirebilir. Makine alanında gerekli bilgi ve donanıma sahip olan kişilere de makine mühendisi denebilir. Makine mühendisi sadece elektronik cihazlar üzerinde çalışma yapmaz. Daha büyük ve kurumsal şirket ve fabrikalarda görev alabilir. 

Mühendisler; dinamik, statik, makine dinamiği, mukavemet, akışkanlar dinamiği, robotik ve motor gibi pek çok konuda yetkili kişilerdir. Bu temel bilgiler eğitim ve deneyimle birleştirilerek çalıştığı yerde katkı sunar. Kişilerin uzmanlık alanına göre farklı pozisyonda çalışabilirler. Makine mühendisi unvanına sahip olabilmek için 4 yıllık bir makine mühendisliği bölümü bitirmek gerekmektedir. 

Yapılan araştırmaya göre makine mühendisi bölümünden mezun olan öğrencilerin birçoğu Yıldız Teknik Üniversitesi’ni tercih etmiştir. Daha sonrasında Sakarya, Selçuk, Erciyes ve Kocaeli üniversiteleri öğrencilerin listesinde yer almıştır. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi de özel olarak tercih edilmiştir. İş hayatına atılan bireylerin büyük çoğunluğu makine mühendisliğinden mezun olmuştur. 

Bölümden mezun olduktan sonra öğrencilerin çalıştıkları sektörde bir hayli önemlidir. Yapı, üretim ve endüstriyel ürünler, enerji, hizmet, maden ve metal sanayi gibi alanlarda bireyler tercihler yapmıştır. 

Makine Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?

İşveren sizi işe aldıktan sonra bazı sorumlulukları yerine getirmenizi bekler. Okul hayatında yaşadığınız tecrübeleri iş hayatına da yansıtmanızı ister. Bu yüzden sizlere belli sorumluluklar yükler. Her sektörün kendine göre sorumlulukları bulunur. Makine mühendisi; 

  • Maliyeti düşük fakat kaliteli işler ve ürünler ortaya çıkarmalı. 

  • Mekanik, teknoloji ve enerji üzerine gündemi sürekli takip etmeli. 

  • Ana hesaplamaları yaparken eksiksiz ve tam yerine getirmeli. 

  • Yaşanılan süreci takip etmeli ve iyileştirme, verim arttırma gibi konuları düşünmeli. 

  • İş sağlığı ve güvenliği her zaman ön planda tutmalı. 

Makine mühendisi çalıştığı kurumda bu sorumlulukları yerine getirmelidir. Bazı şirketlerin beklentileri daha farklı olabilir. Ancak genellikle şirketlerin makine mühendislerinden beklentileri budur. Sorumluluğu yerine getiren mühendisler için her şey sorunsuz gelişir. 

Her iş alanında insanların sorumluluğu olur. Bu yüzden iş yükü gözünüzde sakın büyümesin. Adaptasyon sürecinden sonra ister istemez tüm sorumlulukları yerine getireceğinizi görebilirsiniz. Makine mühendisi olarak başarılı olabilmek için bazı niteliklere de sahip olmak da fayda var. Bu nitelikleri sıralarsak; 

  • Analitik düşünmeye yetisine sahip olmak, 

  • Matematiksel verileri kullanarak muhakeme edebilmek, 

  • Ekip çalışmasına yatkın olmak, 

  • İletişim konusunda sorun yaşamamak ve yüksek iletişim ağına sahip olmak, 

  • Problemler karşısında çözüm üretmek ve geliştirmek, 

  • Sorun odaklı değil çözüm odaklı yaşamak, 

  • Belli el becerisine sahip olabilmek, 

  • Hayal gücünü kullanabilmek ve ortaya bir şeyler çıkarabilmek. 

Makine Mühendisliği Maaşları 

Herkesin en çok merak ettiği konuda okuduğu bölümün maaş skalası. Aslında öğrenciler haksızda sayılmaz. Çünkü ileri de geçimini sağlayabilmeleri için belli bir maddi kazanç sağlamaları gerek. Üniversite öğrencilerinin en büyük kaygısı mezun olduktan sonra yapacaklar iş ve maddi gelir. Böyle bir kaygının yaşanmaması için seçilecek bölüm son derece önemlidir. 

Üniversite okuyacaklar öncelikle önü açık meslekler ve geleceğin meslekleri olacağına inandığı alanlara yönelmelidir. Hem günümüz için önemli hem de gelecekte bir meslek dalı olabilecek bölümler sizleri hiçbir zaman yarı yolda bırakmaz. Bu yüzden seçim yaparken bazı kriterleri dikkate almak gerekir. Makine mühendisliği bölümü ciddi bir rağbetin yaşandığı alanlar arasında. Günümüzde iş imkanı olduğu gibi ileride de iş bulmak mümkün olabilir. 

İş bulabilmek ve istediğiniz maaşlara çalışabilmek birazda insanın kendi elinde. Üniversite hayatında öğrenci olarak kendini ne kadar çok geliştirirsen iş hayatında maddi ve manevi kazancın o kadar çok olur. Eğer her sene bütünleme ile uğraşıp sınavlara son dakika çalışırsan sıradan bir mühendis olursun. Sadece okumak için okunmamalı. 

İyi bir derece elde ederek fiyatını kendin belirleyebilirsin. İşverenin istediği değil senin istediğin fiyat olur. Ancak bunun için iyi şekilde çalışmak gerekir. Paranın hakkını sonuna kadar vermelisiniz. Kısacası 10 bin liranın üzerinde maaş ile de makine mühendisine rastlayabilirsiniz. 2 bin liraya çalışana da... 

Yapılan işin niteliğine göre kazanç da değişiklik gösterebilir. İşin büyüklüğü ve taşıdığı sorumluluklar maddiyata da etki eder. Fakat ortalama olarak kazanılan ücretleri söyleyelim. Makine mühendisliği maaşları en düşük olarak 2300 – 2500 civarındadır. En yüksek maaş skalası ise 6 ile 7 bin lira seviyelerinden başlamaktadır. Tecrübe ve yapılan işin niteliğine göre maaş 10 – 12 binlere çıkabilir. Ortalama kazanç ise 4 – 5 bin lira olarak gözükmektedir. 

Kazançları az ya da normal görenler olabilir. Fakat memur olarak çalışacak olan kişilerin iyi kazançlar alabileceğini söyleyelim. Mühendislik bölümü gözüyle bakıldığında maaş beklentiniz daha fazla olabilir. Bu yüzden çalışmak için yurt dışı tercihlerinizi de gözden geçirim derim. Ancak bunlar için daha erken öncelikle 4 yıllık bir bölümü bitirmelisiniz. 

Makine Mühendisliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Makine mühendisliği bölümü ile ilgili gelecekte yaşayacağınız pek çok konuya değindik. Mühendisin taşıması gereken sorumluluklar ve maaş skalası neler olduğunu tek tek açıkladık. Makine mühendisliği derslerine ve taban puanına geçemeden önce son olarak iş imkanları ve hangi görevlerde bulunabileceğinizi paylaşalım. 

Makine mühendisliği iş imkanları ve çalışma alanları geniştir. Fazla mezun vermesine karşın birden fazla sektörün makine mühendisine ihtiyaç duyması artı bir avantajdır. Ancak burada öğrenciler için bir sorun ortaya çıkabilir. Henüz yeni işe başlayacaklar için maaş konusu tatminkar olmayabilir. Yine de işe yeni başlayacağınızı göz önüne alırsak deneyim edeceğiniz için tercih edilmelidir. 

Makine mühendisi olarak göreve başladıktan sonra pozisyonunuz “Kıdemli Makine Mühendisi” gibi bir unvana kavuşabilir. Bu konuyu bence fazla dert etmeyin. Yapabileceğiniz sektörlere odaklanın ve kendinizi bu alanda geliştirin. İşte makine mühendisliğinin iş imkanları; 

Gibi alanlarda çalışabilmek mümkündür. Sektörlerin içinde farklı görevlerde bulunduğunuzu hatırlatalım. Yani bu sektörler içerisinde de farklı departmanlara sahiptir. Bu departmanların görevleri hepsi ayrı şekilde yürütülmektedir. Birkaç sektörden örnek vererek açıklayalım. 

Enerji sektöründe görev yapacak biri Ar – Ge'den sorumlu mühendis olabilir. Sektörün içinde Ar – Ge sorumlusu olarak görev alır. İşletmeden veya dizayndan sorumlu mühendis unvanına sahip olabilir. Tekstil sektörünü seçenler planlamadan ve bakımdan sorumlu mühendis olarak görev yapar. İmalat sanayi sektöründe yer alan birey ise, kalite kontrol ve bakımdan sorumlu görevi üstlenir. 

Görüldüğü üzere bölümü fazla yadırgamamak gerekir. Son derece iyi ve geleceği olan bir bölüm. İmkanlar birçok bölüme göre nispeten iyi. Sonuçta kendinizi geliştirdiğiniz zaman sektörde kolaylıkla yer edinebilirsiniz. 

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

Makine mühendisliği bölümü siz ne isterseniz onu verecek bir yapıya sahiptir. Yani sıradan bir iş olsun diyorsanız özel ve devletin belli bir kademelerinde iş bulabilirsiniz. Ancak daha fazlasını isteyenler için sınırlama yok. En iyisi olabilmek için önünüz açık. Vizyon sahibi olan kişiler, çabuk iş bulabilir ve kısa sürede yükselebilir. 

Az önceki başlığımızda iş alanlarına derinlemesine değindik. Bu iş sahalarında görev alarak kalite kontrolcü, bakımdan sorumlu, Ar – Ge sorumlusu olabilirsiniz. Ayrıca daha büyük tesislerde makinelerle ilgili bakım ve onarım işleri, enerji yükleme ve eşleştirme işlerini yürütebilirsiniz. Yaşanılan problemlere anında çözüm getirme gibi mühendisliğin belli başlı iş yapma sahası vardır. 

Makine Mühendisliği Dersleri 

Makine mühendisliği dersleri hemen hemen her üniversitede aynı şekilde işlenmektedir. Devlet üniversitelerinin birçoğunda müfredat aynıdır. Bazı derslerin İngilizce olarak da verildiğini belirtelim. Her bölümde olduğu gibi makine mühendisliğinde de öğrenciler hem zorunlu hem seçmeli dersler görecektir. Her dönem zorunlu derslerin yanında seçmeli dersler bulunmaktadır. Seçmeli derslerin bir çoğu bölümle alakalı dalları oluşturmaktadır. 

Ders kredisinin tamamlanabilmesi için seçmeli derslerde muhakkak alınmalıdır. Zorunlu olmasa da isteğe bağlı seçmeli dersler tercih edilmektedir. Ayrıca birçok üniversite de 4. yarıyıldan itibaren yaz dönemi staj uygulaması bulunmaktadır. Staj uygulaması takribi 4 – 5 haftadan oluşmaktadır. Şimdi zorunlu olarak göreceğiniz dersleri sıralayalım: 

  • Matematik 

  • Genel Kimya 

  • Makine Mühendisliğine Giriş 

  • Teknik Resim 

  • Bilgisayar Programlama 

  • Bilgisayar Destekli Çizim 

  • Termodinamik 

  • Dinamik 

  • Ölçme ve Kontrol 

  • Malzeme Bilimi 

  • Diferansiyel Denklemler 

  • Mukavemet 

  • İmal Usulleri 

  • Sayısal Analiz 

  • Mesleki İngilizce 

  • Sayısal Analiz 

  • Akışkanlar Mekaniği 

  • Tasarımda Malzeme Seçimi 

  • İçten Yanmalı Motorlar 

  • Makine Elemanları 

  • Isı Transferi 

  • Elektrik Elektronik Bilgisi 

  • Mekanizmalar 

  • Mühendislik Ekonomisi 

  • Makine Teorisi 

  • Deneysel Mühendislik 

  • İş Sağlığı ve Güvenliği 

yukarıda saydığımız makine mühendisliği dersleri zorunlu olarak işlenmektedir. birde herkesin isteğine göre seçmeli dersler vardır. öğrenciler bu derslerden bazılarını seçerek zorunlu derslerin yanına eklemektedir. seçmeli dersler içinde ingilizce eğitimde yer almaktadır. aynı zorunlu derslerde olduğu gibi

  • Problem Çözme Yöntemleri 

  • Talaşlı Üretim ve Takım Tezgahları 

  • Tahribatsız Muayene Yöntemleri 

  • Makine Mühendisleri için Mühendislik Malzemeleri 

  • Şekil Hafızalı Alaşımlar 

  • Makine Mühendisliğinde Bakım 

  • Makine Konstrüksiyonunda Güvenirlik 

  • Elastiste Teorisi (İngilizce) 

  • Sonlu Elemanlar Analizinin Mühendislik Uygulamaları (İngilizce) 

  • Bilgisayar Destekli İmalata Giriş 

  • Materyal Taşıma Teknikleri 

  • Soğutma Sistemleri 

  • İçten Yanmalı Motorlar 

  • Sistem Mühendisliğinin Temelleri 

  • Gaz Türbinli Motor Tasarımı 

Makine Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralaması 

Makine mühendisliği taban puanları öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Taban puanlarının yanında sıralama da öğrenciler için oldukça önemlidir. Bölüm fakülte olarak herkesin tahmin edeceği üzere Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunmaktadır. Teknik üniversitelerde de bölümün bulunması ciddi bir potansiyelinin olduğunun göstergesidir. Örneğin, Gebze Teknik Üniversitesi olarak bölümü tercih edebilmek mümkündür. İngilizce eğitimin verildiği bölümde; kontenjan 70 kişi ile sınırlı. Puanı 425,83694 ve sıralaması 45819. 

Makine mühendisliği bölümü 50’den fazla üniversitede bulunuyor. Hatta dolmayan üniversiteleri de hesaba katarsak 100’ün üzerinde üniversitede bölümü tercih edebiliyorsunuz. Devlet üniversiteleri tercih edilebildiği gibi özel üniversitelerde öğrencilerini beklemektedir. Özel üniversiteleri tercih listesine alacak olan öğrenciler bursluluk oranına dikkat etmelidir. Yüzde yüz burslu olan özel üniversitelerde %75, %50 ve %25 şeklinde bur imkanı da mevcuttur. 

Ek olarak özel üniversitelerde herhangi bir bursa tabi olmadan ücretli şekilde okuyabilirsiniz. Bunun için sınava girmeniz yeterli olacaktır. Çünkü özel üniversitelerin birçoğunda boş kontenjan bulunmaktadır. Hatta %75, %50 ve %25 bursluluk imkanı olan üniversiteleri seçebilirsiniz. Bu üniversitelerin bazıları ise; 

İstanbul Gedik Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi’dir. 

Bunlara ek olarak dolmayan devlet üniversiteleri de bulunmaktadır. Tercih ederken listeyi doğru oluşturmanın bir daha önemi gözükmektedir. Dolmayan devlet üniversiteleri; 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. 

Buna karşın en çok tercih edilen hem devlet hem özel 5 üniversiteyi sıralayalım. Makine mühendisliği taban puanı ve başarı sıralamasını detaylı şekilde paylaşalım. 

  • Koç Üniversitesi (İngilizce)(Burslu) 

Puan Türü: Sayısal 

Kontenjan: 9 

Taban Puan: 530,98301 Başarı Sırası: 1021 

  • Boğaziçi Üniversitesi (İngilizce Öğrenim) 

Puan Türü: Sayısal 

Kontenjan: 70 

Taban Puan: 524,25913 Başarı Sırası: 1831 

  • İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (İngilizce) (Burslu) 

Puan Türü: Sayısal 

Kontenjan: 27 

Taban Puan: 517,81888 Başarı Sırası: 2811 

  • Orta Doğu Üniversitesi (İngilizce) 

Puan Türü: Sayısal 

Kontenjan: 190 

Taban Puan: 505,67303 Başarı Sırası: 5435 

  • İstanbul Teknik Üniversitesi 

Puan Türü: Sayısal 

Kontenjan: 200 

Taban Puan: 484,30490 Başarı Sırası: 12514 

Makine Mühendisliği Nedir?, Makine mühendisliği, fizik kuralları ve malzemelerin bir araya getirilerek mekanik nesnelerin tasarım, analiz, gelişim, üretim ve bakımına odaklanan bir disiplindir, Sayısal, ağırlıklı bir bölüm olup, dersler matematik ve fizik üzerinden yürütülür, Makine Mühendisi Kimdir?, Fizik kanunlarını yeteri derecede bilen, makinelere komut verebilen ve aksaklıklara çözüm getirebilen kişidir, Makine mühendisi unvanına sahip olabilmek için 4 yıllık bir eğitim programı gereklidir, Bölüm Tercihleri, Bölüm genellikle Yıldız Teknik Üniversitesi, Sakarya, Selçuk, Erciyes ve Kocaeli gibi üniversitelerde popülerdir, Özel üniversitelerden İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi de tercih edilir, Çalışma Alanları, Bölümden mezun olmuş kişiler genellikle yapı, üretim ve endüstriyel ürünler, enerji, hizmet, maden ve metal sanayi gibi sektörlerde çalışır, Çalışılan sektör, mühendisin uzmanlık alanına ve yeteneklerine bağlı olarak değişebilir, Makine Mühendisinin Sorumlulukları, Maliyeti düşük fakat kaliteli işler ve ürünler ortaya çıkarmak, mekanik teknoloji ve enerji gündemini takip etmek, ana hesaplamaları yapmak gibi sorumlulukları vardır, İş sağlığı ve güvenliği her zaman ön plandadır, Gerekli Nitelikler, Analitik düşünme yetisi, matematiksel verileri kullanarak muhakeme, ekip çalışmasına yatkınlık, yüksek iletişim ağı gibi niteliklere sahip olmalıdır, Problemler karşısında hızlı ve etkili çözüm üretebilme yeteneği de önemlidir
makine mühendisliği bölümü makine mühendisliği makine mühendisi makine mühendisliği nedir makine mühendisliği bölümü dersleri makine mühendisliği taban puanı makine mühendisliği iş imkanları makine mühendisliği maaşları yalın üretim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.