AnasayfaBlogMakamda Davranış Kuralları Nedir?
Kişisel Gelişim

Makamda Davranış Kuralları Nedir?

14 Haziran 2020
Koyu renk saçlı ve gözlüklü bir kadın ahşap bir masada ellerini masaya dayamış oturuyor. Açık mavi çiçekli bir gömlek giymiş ve siyah gözlük takmış. Önünde bir dizüstü bilgisayar, bir akıllı telefon ve küçük bir saksı bitkisi var. Dizüstü bilgisayarın ekranında bir cep telefonunun ekran görüntüsü görülüyor. Kadın dizüstü bilgisayara doğru bakıyor, ifadesi odaklanmış. Sahne, yan taraftaki bir pencereden gelen doğal ışıkla aydınlanıyor.
KuralAçıklamaNeden Önemli
Yüksek ahlaki standartlarEksiksiz tutarlılık temelinde kurulan davranışlar.Başarı göstergesi ve gelecek nesillere doğru aktarım sağlar.
Ziyaretçi ağırlamaÜst düzey veya eş düzey ziyaretçiler, misafir köşesinde ağırlanır.Resmiyetin ve profesyonelliğin korunmasını sağlar.
Telefon kullanımıYöneticinin, misafir olduğu zaman telefonla konuşmaması ve normal iş akışını durdurması gereklidir.Misafire verilen önemi ve saygıyı gösterir.
Resmiyetin korunmasıYöneticiler ve astlık ilişkisi içinde oldukları personel arasında resmi ve mesafeli ilişki olmalıdır.Profesyonel çizginin korunması ve etik kuralların uygulanması için gereklidir.
Protokol kurallarıAst-üst ilişkisine göre konumlandırma, konuşma sırası, resmi araç kullanımı v.b. etkinliklerin yerine getirilmesi.Resmiyet ve saygının korunmasını sağlar.
Saygılı hitapYöneticilere daima unvanları ile hitap etmek gereklidir.Saygınlığın ve resmiyetin sürdürülmesi için önemlidir.
Zamanında ve doğru katılımToplantılara ve resmi etkinliklere zamanında ve tüm katılımcılarla beraber katılım sağlanmalıdır.Profesyonellik ve disiplini yansıtır.
Günlük iş akışına müdahaleYöneticinin ast düzey bir çalışanın odasına konuk olduğunda, sadece dinleyici ve gözlemci olarak bulunması gereklidir.Saygı ve profesyonel sınırların korunması için önemlidir.
Özel yaşamın ayrı tutulmasıYöneticiler ve personel arasındaki özel yaşamdaki samimiyet, resmi ilişkilerde göz ardı edilmelidir.Profesyonellik ve etik sınırların korunması için gereklidir.
Dürüstlük ve saygıDoğruluk, dürüstlük ve paydaşa gösterilen saygı, işletmenin değerini yansıtır.İşletmenin reputasyonunun ve verimliliğin korunması için gereklidir.

Kim olduğunuz, nasıl bir davranış sergilediğiniz, birlikte çalıştığınız insanlar ve paydaşlarınız için büyük bir öneme sahiptir. Sahip olduğunuz işi en iyi şekilde yapmanın yanı sıra gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarabilmek için davranış kurallarına ve değerlerinize gösterdiğiniz önem, büyük ölçüde başarı göstergesidir. Bu davranış kurallarının temeli, eksiksiz bir tutarlılığa dayanır.

Yüksek ahlaki standartlar, geçerli yasalara uyma, kural ve düzenlemelerinizdir. Doğruluk, dürüstlük, çalışana ve paydaşlara gösterilen saygılı davranışlar, işletmenizin sunulan yüzüdür. Makamda davranış kuralları nedir sorusuna, temeli saygı ve nezakete dayanan davranış kuralları cevabı verilebilir. Makam kelimesi kurumsal otoriteyi ifade eder. Yöneticilerin kurum içinde yerleşimleri bile makamlarına yani hiyerarşik düzene göre yapılanmalıdır. Makama yapılan saygısızlık, kişiye değil kuruma yapılan bir saygısızlıktır.

Makamda Davranış Kuralları

Her makam bir mevki temsil eder. Kurum içindeki davranış kuralları makam gereklerine göre yerine getirilmelidir. Makamda davranış kuralları nelerdir, inceleyelim.

  • Makam için belirlenen geçici vekalet görevleri olabilir. Kişiler makam sahibinin görevlerini geçici olarak yürütür. Bu işlemler kendi çalışma odalarında devam ettirilmelidir. Kurum için bağlayıcı olabilecek kararlar vermekten uzak durulmalıdır.

  • Ziyaret esnasında üst düzey veya eş düzey ziyaretçiler, makam içinde yer alan misafir köşesinde ağırlanmalıdır. Kurum içindeki çalışanlar ile ast düzey konuklar ise makam masası önünde yer alan koltuklarda kabul edilmelidir.

  • Makama gelen üst düzey ziyaretçiler veya protokol konukları, konuk köşesinde ağırlanır. Yan yana değil “L” şeklinde oturmak uygundur. Konuk köşesi olmayan makamlarda, yönetici makam koltuğunda oturmaz. Misafiri ile beraber makam önü koltuklarında oturmalıdır.

  • Yönetici, üst düzet veya eş düzey bir misafir olduğu zaman zorunlu durumlar dışında yanına personel almamalıdır. Telefonla konuşmamalı, evrak imzalama gibi günlük akıştaki işleri yapmamalıdır.

  • Makam sahibi emirlerini her zaman makamında vermelidir.

  • Ast düzey çalışanın odasına konuk olduğunda, dinleyici ve gözlemci olarak bulunmalıdır. Bir sorun yaşandığını fark ettiğinde konuyu kendi makamında çözümlemelidir.

  • Yöneticiler ve astlık ilişkisi içinde oldukları personel ile özel yaşamlarındaki samimiyetlerini, makam ilişkilerinde resmi ve mesafeli olarak devam ettirmeleri gerekir.

  • Makamlarına uygun olarak davranmalılar. Üçüncü şahıslar yanlarındayken rahat konuşmalar yapılması doğru bulunmaz.

Resmi Nezaket ve Görgü Kuralları Nelerdir?

Günlük yaşamımızın da her safhasında karşımıza çıkabilecek bazı resmi nezaket ve görgü kuralları bulunmaktadır. iş yerinde bu kurallara daha hakim olabilmek için destekleyici eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Enstitü iş yerinde görgü ve etik kuralları eğitimi, iş yerinde etik kurallara uygun iletişim şeklini en doğru şekilde aktarmayı hedeflemektedir.

  • Yöneticilere daima saygılı hitap edilmelidir. Taşıdığı unvana göre hitap etmek ve söze bu şekilde başlamak en doğrusudur.

  • Yöneticinizi makamında ziyaret ederken ceketinizin düğmeli olması önemlidir. Yönetici, oturmanıza müsaade etmeden oturmayın. Yöneticiniz karşısında bacak bacak üstüne atarak oturmanız hoş karşılanmaz. Konuşma esnasında göz teması kurun ve daima nazik ifadeler kullanın.

  • Yöneticinizin makamına birden çok kişiyle gitmeniz gerektiğinde konumunuz ve kıdeminiz gereğine göre sıralanarak oturun. İçinizden en üst düzey olan veya en kıdemli ola yöneticiye en yakın yere oturması gerekir. Bunun yanı sıra siz içeride iken sizden üst makamda birisi gelirse oturduğunuz koltuktan kalkarak, bir geriye gitmeniz doğru olan davranış şeklidir.

  • Yöneticiniz ile görüşmeniz gerektiğinde, öncesinde yönetici asistanı ile irtibat kurmalısınız. Uygunluğunu öğrenmeli ona göre yanına gitmeli veya aramalısınız. Yöneticinizin yanında başka bir konuk varken zorunlu durumlar dışında makamına girmeyin.

  • Protokol gereklerinden biri de üst her zaman sağda bulunur. Ast olduğunuz durumlarda her zaman üstünüzün solunda yer almalısınız.

  • Yöneticinizin yanında bir toplantıya başka birileri ile beraber katılmanız gerektiğinde, zamanında ve tüm katılımcılarla beraber katılım sağlamalısınız.

  • Yöneticiniz yanına gitmeniz gerektiği zamanlarda ajandanız mutlaka yanınızda bulunmalıdır.

  • Resmi davetlerde açılışlar her zaman en üst tarafından yapılır. Toplantı ve törenlerde konuşma asttan üste doğu sıra alır. Bu durumda en üst en son konuşan olur. Konuşma sırası bu duruma göre oluşturulmalıdır. Astlar genel olarak teknik konularda, üstler ise stratejik konularda açıklamalar yaparlar. Yapılan konuşmaların tören veya toplantıya katılım sağlayan en üste hitaben olmasına özen gösterin. Konuşmaların başlangıcında ve bitişinde toplantıya katılım sağlayanları selamlamayı unutmayın.

  • Resmi araçların protokolünde, makam aracın sağ tarafında olur. Sizden üst düzey biri aracınıza binerse sağ arka köşede oturmalıdır.

  • Makam sıralamasına göre her zaman sizin üstünüzde olana saygı göstermelisiniz. Makamınızı ziyarete geldiklerinde gereken saygıyı göstermeye özen göstermelisiniz. Unutmamalısınız ki yöneticiniz de makamınızı önemsiyor ki odanızda ziyaretinize geliyor.

  • Yöneticinizin makamınızda olduğu durumlarda, astlarınızı zorunlu olmadıkça kabul etmeyin, telefon ile görüşmeyin. Mecbur kalmanız durumunda izin alın veya özür dileyin.

  • Yöneticinizin yakınlarına da aynı üstlük çerçevesi içinde davranmanız beklenmektedir. Hitap şekliniz daima hanımefendi, beyefendi şeklinde olmalıdır.

  • Yöneticiniz ile telefonla konuşmanız gerektiğinde, kendinizi tanıtarak konuşmaya başlayın ve yöneticiniz telefonu kapatmadan siz kapatmayın. Doğrudan kendiniz aramanız sekreter ile bağlanmamanız en doğrusudur.

  • Yeni tayin edilen eş düzey veya üst düzey yöneticileri tebrik için ilk siz ziyarete gitmelisiniz. Siz yeni başladığınız makamda ilk olarak üstünüzü ziyaret etmelisiniz.

  • Yemekli toplantılarda yemek sahibi ve onur konuğu başlamanıza müsaade etmeden başlamamanız gerekir. Yemek bitiminde masadan kalkmalarını beklemelisiniz.

  • Resmi konuşmalarda daima biz diye konuşma yapmalısınız. Başkalarına siz diye hitap etmeli daima rica ve teşekkür etmelisiniz.

  • Makamı yüksek olan hatır sormadan makamı küçük olan hatır sormamalıdır. Çalışma arkadaşlarınızın zaman hatırını sorup, sağlıkları ile alakadar olun.

  • Tebrik kartları elle yazılmalıdır. Matbu kartlarda ise hitap kısmı mutlaka elle yazılması gerekir.

  • Erken veya kadın astlarınız arasında ayrımda bulunmamalısınız. Bunun yanı sıra bayanlara karşı daha saygılı ve özenli davranmalısınız.

  • Her zaman bakımlı ve temiz ve özenli olmayı ihmal etmemelisiniz. Erkekler, günlük olarak tıraşlı ve kravatlı olmalıdır. Kıyafetleriniz ütülü, ayakkabınız boyalı ve renkler uyumlu olmalıdır. Özellikle toplantı, tören ve davetlerde giyiminizi koyu renk takım elbise olarak tercih etmelisiniz. Gömleğinizin düz renk olmasına ayakkabı ve çorabınızın kıyafetinizin rengi ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Yüksek ahlaki standartlar, Eksiksiz tutarlılık temelinde kurulan davranışlar, Başarı göstergesi ve gelecek nesillere doğru aktarım sağlar, Ziyaretçi ağırlama, Üst düzey veya eş düzey ziyaretçiler, misafir köşesinde ağırlanır, Resmiyetin ve profesyonelliğin korunmasını sağlar, Telefon kullanımı, Yöneticinin, misafir olduğu zaman telefonla konuşmaması ve normal iş akışını durdurması gereklidir, Misafire verilen önemi ve saygıyı gösterir, Resmiyetin korunması, Yöneticiler ve astlık ilişkisi içinde oldukları personel arasında resmi ve mesafeli ilişki olmalıdır, Profesyonel çizginin korunması ve etik kuralların uygulanması için gereklidir, Protokol kuralları, Ast-üst ilişkisine göre konumlandırma, konuşma sırası, resmi araç kullanımı vb etkinliklerin yerine getirilmesi, Resmiyet ve saygının korunmasını sağlar, Saygılı hitap, Yöneticilere daima unvanları ile hitap etmek gereklidir, Saygınlığın ve resmiyetin sürdürülmesi için önemlidir, Zamanında ve doğru katılım, Toplantılara ve resmi etkinliklere zamanında ve tüm katılımcılarla beraber katılım sağlanmalıdır, Profesyonellik ve disiplini yansıtır, Günlük iş akışına müdahale, Yöneticinin ast düzey bir çalışanın odasına konuk olduğunda, sadece dinleyici ve gözlemci olarak bulunması gereklidir, Saygı ve profesyonel sınırların korunması için önemlidir, Özel yaşamın ayrı tutulması, Yöneticiler ve personel arasındaki özel yaşamdaki samimiyet, resmi ilişkilerde göz ardı edilmelidir, Profesyonellik ve etik sınırların korunması için gereklidir, Dürüstlük ve saygı, Doğruluk, dürüstlük ve paydaşa gösterilen saygı, işletmenin değerini yansıtır, İşletmenin reputasyonunun ve verimliliğin korunması için gereklidir
makamda davranış kuralları davranış kuralları nezaket kuralları yönetici ast ve üst
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlekli ve mavi kot pantolonlu bir kadın yeşil bir arka planın önünde durmakta ve sağ elini havada sallamaktadır. Kısa, açık kahverengi saçları var ve sol kolunda bir saat takıyor. Arka planda, içinde siyah yazı olan büyük yeşil bir daire ve kadının sağında beyaz bir daire içinde siyah bir X işareti var. Resmin alt kısmında ise siyah beyaz bir logo yer alıyor. Kadın gülümsüyor ve elini bir karşılama jestiyle kaldırmış. Etrafında hareket edebileceği geniş bir alan olan açık bir alanda durmaktadır.
Online Eğitim

Sosyologlar İçin Online Eğitimler

30 Haziran 2021
Narin beyaz bir çiçeği tutan bir elin yakın çekim fotoğrafı. Fotoğrafta çiçeğin ince gövdesi görülüyor, taç yaprakları gövdenin etrafına sıkıca sarılmış. El hafifçe kavranmış gibi görünüyor, çiçeğin taç yaprakları elin kavrayışının içine yerleşmiş. Görüntünün arka planı hafifçe bulanıklaştırılarak el ve çiçek üzerindeki keskin odakla hafif bir kontrast oluşturulmuş. Görüntünün renkleri sıcak, çiçeğin taç yaprakları elin altın tonuna karşı buz gibi beyaz görünüyor.
Kişisel Gelişim

Nezaket Kuralları Nelerdir?

03 Aralık 2019
Bu görsel, üzerinde bir hediye bulunan beyaz bir tabağı göstermektedir. Tabağın ortasında renkli, fiyonk şeklinde bir süsleme, iki yanında da birer çatal ve bıçak yer alıyor. Arka planda fiyonkun bulanık bir görüntüsü ve tabağın üzerinde beyaz bir kutu görülüyor. Tabağın sağında yakın çekim bir kalem, daha sağda ise yakın çekim bir yelpaze görülüyor. Sağ üstte ise renkli bir nesnenin yakın çekimi yer alıyor. Tabak görüntünün ana odağıdır, hediye ve fiyonk şeklindeki süsleme dikkat çekmektedir.
Kişisel Gelişim

Görgü Kuralları Nelerdir?

21 Şubat 2020