AnasayfaBlogKusursuz Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
Özgeçmiş Hazırlama

Kusursuz Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

16 Mart 2018
Sağ elinde tuttuğu kalemle bir kâğıt parçasına yazı yazan bir adamın yakın çekimi. Sol eli kâğıdı hafifçe kaldırılmış bir pozisyonda desteklemektedir. Kısa kahverengi saçları ve hafif bir sakalı var. Gözleri kâğıda odaklanmış ve kaşları konsantrasyonla hafifçe çatılmış. Yüzü sıcak sarı bir ışıkla aydınlatılmış. Kâğıt, yazdığı kelimeler dışında beyaz ve boş. Gömleği koyu mavidir ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmıştır. Arka plan odak dışıdır ve sahneye atmosfer duygusu katan yumuşak bir bulanıklık vardır.
Kusursuz Özgeçmiş İpucuAçıklamaÖrnek
Hedefleri ve Başarıları Etkileyici Bir Şekilde SunmakHedefleriniz ve başarılarınız kesinlikle özgeçmişiniz üzerinde en önemli bilgilerdir.2021 yılında satış hedeflerimi %150 aştım.
ÖvünmekÖzgeçmişinizde övünebileceğiniz başarılarınızı belirtin.2020 yılının En İyi Satış Temsilcisi seçildim.
Rol Bilgisini Kısaca AçıklamakHer rolünüz için kısa ama öz bilgi verin.2018-2020 yıllarında XYZ şirketinde çözüm odaklı teknolojik ürünler satışı yaptım.
Şirket Bilgisi VermeÇalıştığınız her şirket hakkında bilgi verin.XYZ, müşteri deneyimini iyileştirecek teknoloji çözümleri sağlama konusunda liderdir.
Çalışma Tarihlerini BelirtmeKariyer tarihinizde yılları olduğu gibi ayları da belirtmeyi unutmayın.2018 Kasım - 2020 Ocak
Özgeçmişi Kısa TutmaÖzgeçmişi gereksiz bilgilerle doldurmayın ve 3 sayfa ile sınırlı tutun.Kişisel deneyimler veya hobiler yerine profesyonel başarı ve tecrübeleri öne çıkarın.
Yazı Tipi ve Format10 ve 12 arası Arial veya Century Gothic gibi hoş bir yazı tipi kullanın.İş Başlıkları, Şirket İsimleri ve Tarihler kalın harfle yazılmalı.
Dosya FormatıWord belgesi olarak saklanmalı ve PDF formatında gönderilmemeli.Özgeçmişinizi .doc veya .docx formatında gönderin.
Detayları BüyütmekKüçük detayların bile büyük önemi olabilir, bu yüzden önemsiz gibi görünen bilgileri atlamayın.2021'de en ufak hedefi bile başarıyla tamamladım.
Çerçeveyi Formatlamaktan KaçınmaÖzgeçmişinizin okunabilirliğini ve temizliğini koruyun, karmaşık çerçeveler veya resimler koymaktan kaçının.Düz, net ve kısa paragraflar kullanın.

kusursuz bir özgeçmiş hazırlamak istiyorsunuz. herkes ister! ancak kusursuz bir özgeçmiş nasıl yazılır? sorusuna her zaman cevap bulamayabilirsiniz. kusursuz bir özgeçmiş hazırlamak o kadar da zor değil. aslında bir çocuk oyuncağı da olabilir. günlük hayatta kusursuz özgeçmişlerin yüzlercesini görüyoruz bu sebeple gördüğümüzde kusursuz bir özgeçmişi hemen tanırız. i̇şte hepimizin kabul ettiği, kendinizi satmanıza yardım edecek ipuçları.

Özgeçmiş nasıl hazırlanır?

  • Hedefler ve başarılar sizin en iyi mülkünüzdür. Onlarla şov yapın! Bu bilgi herhangi bir pozisyonun özgeçmişi üzerindeki en önemli bilgidir. Eğer işverenleri etkileyecek bir şey varsa o da hedeflerinizi tuzla buz ettiğinizin kanıtıdır ve her bir İK uzmanı bu detayları atlamayacaktır. Bazı insanlar ilk sayfada bir özet tablosu koymayı severler ama ben her bir rol durumunun altında kalın harflerle yazılmasının da işe yarayacağını düşünüyorum. Sizce özgeçmiş nasıl hazırlanır? Başarılarınızı ön plana çıkararak!

  • Kendinizle övünebilirsiniz. Bana inanın, özgeçmişinizde istediğiniz kadar övünebilirsiniz. Hedefinizi aşmak, Başkanlar Kulübü kurmak, yeni bir müşteri çekmek, çok önemli bir anlaşmayı yapmak, En Çok Satan Satıcı olmak... bunların hepsi özgeçmişinize geldiğinde altın tozu kadar değerlidir. Siz bir satıcısınız değil mi? O zaman kendinizi satın! Bazen özgeçmişlerin ilk sayfasında ‘’başarılar’’ bölümü görürüz, bu ilgiyi en iyi kısımlara çekmek için yardımcı olabilir. Bu durumda kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır? Kendinizi hafife almayarak!

  • Sahip olduğunuz her rol hakkında kısa ama öz durumu verin. Önemli noktalara yapışın ve satışçıysanız öz bir şekilde hangi teknoloji türünü sattığınızı ve sattığınız pazarı açıklayın. Hiçbir işveren alakasız bir bilgi havuzunu elemek istemez bu yüzden kısa ve öz tutun. Ne sattığınız bir yana ayrıca anlaşma büyüklüklerini ve müşteri örneklerini de belirtmek iyi bir fikirdir. Bir mülakatta her şey genişletilebilir. Tekrar soralım, kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır ? Kısa ve öz bilgiler vererek!

  • Çalıştığınız her bir şirket için uzun uzun konuşmanıza gerek yok. Ama eşit olarak şirketlerin ne yaptığı hakkında kısa bir özet vermeyi unutmayın, muhtemel işvereniniz sizin çalıştığınız her organizasyonu duymamış olabilir. Ayrıca şirketin internet adresinin linkini de şirket isminin yanına koymak işe yarayacaktır. Bazen şirket logolarının serpiştirildiği özgeçmişler görüyoruz, bu özgeçmişi düzensiz ve dağınık yaptığı için bundan kaçınmalısınız. Dördüncü maddeye göre kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır? Çalıştığınız şirketler hakkında kısa ve öz bilgiler vererek!

  • Kariyer tarihinizde yılları olduğu gibi ayları da belirtmeyi unutmayın. Basitçe’’2002-2007’’ koymak eğer Kasım 2002’den Ocak 2007’ye kadar çalıştıysanız yanlış yönlendirici olabilir. Bu tamamen işverene bir yargı oluşturması için gereken detayları vermekle alakalıdır. Özgeçmişiniz onlara yardımcı olmalı, engel değil. Kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır? Sizin için küçük görünen detayları büyüterek!

  • Üç sayfa ile yetinmeye çalışın ve daha fazlasını yapmayın. Biraz genelleyici bir ipucu ama yine de kritik. Deneyiminize veya kıdeminize bağlı olarak üç veya dört sayfaya ihtiyaç duymanızı takdir ederim ama bir işvereni Tai Chi hakkındaki tutkulu ilginiz veya Asya seyahatinizin hatıraları ile sıkmak istemezsiniz. Ve ayrıca sizin belediye başkanlığınca aldığınız ödül size gerçekte mülakatta güvence olacak mı? Ben öyle düşünmüyorum. Satış rolleri için ‘’insancıl bir dokunuş’’ kağıt üzerinde gerekli değildir, duygusallığınızı işveren ile mülakattayken uyum sağlamak için saklayın. Eğer kapsamlı bir kariyer geçmişiniz varsa ‘’Daha önceki kariyer geçmişi istek üzerine mevcuttur’’ ifadesini koymak isteyebilirsiniz, özellikle eğer gençliğinizden fazlaca Mağaza Asistanı gibi vasıfsız roller içeriyorsa. Kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır ? Gereksiz bilgileri özgeçmişinizden çıkararak!

  • Çerçeveyi formatlamaktan kaçının. Bunun üzerinde daha önceki yazılarımda durmuştum fakat hala herhangi bir özgeçmiş için önemli olduğunu düşünüyorum. 10 ve 12 arası Arial veya Century Gothic gibi hoş bir yazı tipi kullanmanızı öneririz. Konu kariyer geçmişiniz olduğunda iş başlığının, şirket isminin, tarihlerin ve başlıkların kalın harflerle yazıldığından emin olun. Hiçbir zaman rastgele ‘’anahtar kelimeleri’’ kalın harflerle yazmayın- bu bizim en çok nefret ettiğimiz şeydir ve özgeçmişinizin üzerine mürekkep şişesi dökülmüş gibi gözükür. Kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır ? Yazım kurallarına dikkat ederek!

  • Özgeçmişinizi Word formatında saklayın, PDF değil. Bu ik uzmanlarının günlük bazda saçlarını yolmasına sebep olan bir şey ve biliniyor ki sadece onlara değil! Word belgeleri her şeyle uyumludur ama PDF öyle değildir. Avrupa ülkelerinde bu bir gelenek gibi görünebilir ama o dosya çeviriciler ile o kadar çok vakit harcıyorlar ki onun yerine direkt PDF’i çöpe atmayı yeğlemekte olduklarına eminim! Kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır ? Özgeçmişinizi Word formatında göndererek.

  • Eğer kariyer geçmişiniz biraz fazla oradan oraya gözüküyorsa ‘’ayrılmak için bir neden’’ sahibi olduğunuzdan emin olun. Aksi takdirde işverenler şüphelenir ve en kötü ihtimali düşünürler. Kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır ? Ayrıldığınız işyerlerinden neden ayrıldığınızı yazarak!

  • Yanıltıcı iş başlığından kaçının. Bu size bir mülakata mal olabilir. Geçmişte temeline göre en iyi adaylardan bir Satış Yöneticisinin bir İş Gelişimi rolü için fazlaca gelişmiş olduğunu, aslında adayın iş tanıtımının aksine hiçbir zaman yönetici rolü almadığını görmüştüm ve tamamen Yeni İş satışlarına odaklandık. Bunun siz olmasına izin vermeyin- başvurduğunuz iş hakkında düşünün ve iş unvanınızın, en azından rol tanımınızın iş ile eşlendiğinden emin olun.

Kusursuz Bir CV Hazırlamak İçin Eğitim Alabilir miyim?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz verilen CV Hazırlama Eğitimi sertifika programına katılarak bu konuda daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

Hedefleri ve Başarıları Etkileyici Bir Şekilde Sunmak, Hedefleriniz ve başarılarınız kesinlikle özgeçmişiniz üzerinde en önemli bilgilerdir, 2021 yılında satış hedeflerimi %150 aştım, Övünmek, Özgeçmişinizde övünebileceğiniz başarılarınızı belirtin, 2020 yılının En İyi Satış Temsilcisi seçildim, Rol Bilgisini Kısaca Açıklamak, Her rolünüz için kısa ama öz bilgi verin, 2018-2020 yıllarında XYZ şirketinde çözüm odaklı teknolojik ürünler satışı yaptım, Şirket Bilgisi Verme, Çalıştığınız her şirket hakkında bilgi verin, XYZ, müşteri deneyimini iyileştirecek teknoloji çözümleri sağlama konusunda liderdir, Çalışma Tarihlerini Belirtme, Kariyer tarihinizde yılları olduğu gibi ayları da belirtmeyi unutmayın, 2018 Kasım - 2020 Ocak, Özgeçmişi Kısa Tutma, Özgeçmişi gereksiz bilgilerle doldurmayın ve 3 sayfa ile sınırlı tutun, Kişisel deneyimler veya hobiler yerine profesyonel başarı ve tecrübeleri öne çıkarın, Yazı Tipi ve Format, 10 ve 12 arası Arial veya Century Gothic gibi hoş bir yazı tipi kullanın, İş Başlıkları, Şirket İsimleri ve Tarihler kalın harfle yazılmalı, Dosya Formatı, Word belgesi olarak saklanmalı ve PDF formatında gönderilmemeli, Özgeçmişinizi doc veya docx formatında gönderin, Detayları Büyütmek, Küçük detayların bile büyük önemi olabilir, bu yüzden önemsiz gibi görünen bilgileri atlamayın, 2021'de en ufak hedefi bile başarıyla tamamladım, Çerçeveyi Formatlamaktan Kaçınma, Özgeçmişinizin okunabilirliğini ve temizliğini koruyun, karmaşık çerçeveler veya resimler koymaktan kaçının, Düz, net ve kısa paragraflar kullanın
cv hazırlama cv hazırlama teknikleri kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır özgeçmiş hazırlama özgeçmiş nasıl hazırlanır
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah bir kalem tutan ve beyaz bir deftere yazı yazan bir kadın elinin yakın çekimi. Defter açık ve kağıt hafifçe bulanık. Kalem kağıda doğru tutulmuş ve kadın işine odaklanmıştır. Arka plan odak dışıdır ve arka planda gri ve siyah kasalı bir dizüstü bilgisayar görünmektedir. Görüntünün ön planında beyaz bir yastık var. Kadın kısa kollu beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamayla İlgili Bilinmeyen 4 Hata

16 Mart 2018
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017