AnasayfaBlogKurumsal Kimlik ve Marka Görselliği
Marka Yönetimi

Kurumsal Kimlik ve Marka Görselliği

30 Ocak 2019
Büyük bir grup insan birlikte bir proje üzerinde çalışırken görülüyor. Görüntünün odağı, bulanık görünümünden telefon olduğu anlaşılan bir cihazı tutan bir el. El yakın çekim gibi görünüyor ve kişi muhtemelen diğer elinde bir kalem kullanıyor. Bir tablet de görülebiliyor ve onunla etkileşim kurmak için bir kalem kullanılıyor. Görüntüdeki kişi açıkça tableti kullanmaya odaklanmışken, gruptaki diğer kişiler muhtemelen proje üzerinde birlikte çalışıyorlar.
KonuAçıklamaRol/Fayda
Kurumsal Kimlikİşletmenin kendine özgü vurgu ve temayı yansıtan var oluş şekli.İşletmenin tanınmasını sağlar, rakiplerinden ayrışmasını sağlar, markalaşma sürecinde önemlidir.
Marka GörselliğiMarkanın görsel kimliğini ifade eder, renkler, yazı tipleri ve logosu dahil tüm unsurla belirlenen bir imajdır.Profesyonel görünüm kazandırır, müşteri güvenini arttırır, hedef kitleye mesaj gönderir.
Logo TasarımıKurumu temsil eden, akılda kalıcı bir simge ya da işaret tasarımı.Kurumun hafızalarda yer etmesini sağlar, kurum kimliğinin bütünleşmasına yardımcı olur.
Web TasarımıKurumun temel bilgilerini içeren bir web sitesi tasarımı.Digital dünyada kurumun varlığını destekler, kuruma internet üzerinden ulaşılabilmesini sağlar.
Sosyal MedyaDijital platformlarda yapılacak çalışmaların planları.Marka iletişimi arttırılır, marka bilinirliği artar.
Kırtasiye MalzemeleriKurumu temsil eden bütün kırtasiye ürünleri.İş dünyasında kurumun tanıtımını sağlar, kurum kimliğini güçlendirir.
Kurum İçi Kurumsal KimlikŞirket içinde kullanılan antetli kağıt, bloknot, kartvizit, dosya, muhasebe belgeleri vb. malzemelerin tümü.Çalışanlara ve müşterilere karşı iş ciddiyetini sağlar, kurum dışı kurumsal kimlik ile birlikte kurumun desteklenmesini sağlar.
Kurum Dışı Kurumsal KimlikBir binaya cephe giydirme, araç üzerine reklam, tabela, afiş, el ilanları gibi uygulamalar.Kurum dışında da tanınmayı sağlar, marka bilinirliğini arttırır.
Kurumsal HediyelerMüşterilere gönderilen marka logolu hediyeler.Marka bilinirliğini ve müşteri sadakatini arttırır.
MarkalaşmaMarkanın piyasada yerini almasını ve tüketicininyani müşterinin markayı tercih etmesini sağlayan süreç.Markanın bilinirliğini ve satış performansını artırır.

Kurumsal kimlik işletmenin belirlenmiş standart kalıplar ile şirket içi ve şirket dışı kendini ifade etme duruş ve davranış şeklidir. Görsel imaj ile desteklendirilen bir bütündür. İşletmeyi yansıtan tüm öğelerde aynı tema ve vurguyu paylaşır. Kurumsal Kimlik; işletmeye özgü kriterleri ile iş dünyası içerinde işletmenin bilinirliliğini arttırır ve onu rakiplerinden belli özelliklerle ayrıştıran bir yapıya dönüştürür. Markalaşma yolunda atılacak en önemli adımlardan biridir. Marka bunu neden yapmalıdır sorusunun cevabını aşağıda sıraladık;

  • Şirketle birlikte ürün veya hizmetin tanınmasını arttırır

  • Müşteriler arasında güven sağlar

  • Profesyonel görünüm kazandırır

  • Yeni ürünlerin sunum, reklam ve pazarlamasını kolaylaştırır

  • Rakiplerinden öne çıkartır

Kurumsal Kimlik ve Marka Görselliği Nasıl Sağlanır?

Öncelikle; Kurumsal veriler, kurum kültürü, iş alanları, gibi bir çok bilgi ile birlikte kurumu yansıtan bir logo üzerinde çalışılmalıdır. Logolar devlet kurumlarında ve özel sektörde akılda kalıcılık sağlar. Bu alanda çalışacak kurumsal kimlik tasarımcıları (grafiker) yanında web tasarımcısı ve sosyal medya danışmanı da kurum verilerine uygun kurumsal kimliğin oluşması için çalışmalara başlayabilir.

Web tasarımcı kurumun temel bilgilerinin içerdiği bir site üzerinde çalışır. Sektörü ne olursa olsun bir şirketin kurumsal bir web projesi ihtiyacı vardır. Ayrıca iş dünyasında sosyal medyanın önemini bilmek ve buna uygun adımlar atmak markalaşma sürecini destekler. İnsanlar şirket isminizi arama motoruna yazdıklarında bilgi sahibi olabilmeli ve iletişime geçebilmelidir. Sosyal medya danışmanı ise dijital platformlarda kuruma özgü nasıl bir çalışma yapılması gerektiğini belirler. Sosyal medya danışmanı ile birlikte sade belli bir renk düzenine sahip, akılda iz bırakan, özgün ve hatırlanabilir bir marka kimliği üzerine çalışılmalıdır.

Kurumsal Marka Kimliği Oluşturulurken Görsellik Vurgusunda Neye Dikkat Edilir?

Markayı tanıtmak için kullanılan kayıtlı şirket adı ile logo tasarım çalışmalarında kullanılan renkler, yazı tipleri ve pek çok detay iş tarzınızı ve kurumu temsil eden tüm kırtasiye ürünlerini de şekillendirmektedir. Renk ve yazı uyumu; vermek istenilen mesajı hedef kitlenize gönderirken markanızı her ortamda benzer ürünlere karşı farklı ve tanınır kılar.

Kırtasiye malzemeleri adı ile kategorize edilen ziyaretçi kartları, antetli kağıtlar, zarflar, kalemler, bloknotlar, vb her şey marka kimliğinizi oluştururken kurumsal stilinize ev sahipliği yapar. Sadece bunlarla bile iş dünyasında kurumunuz tanıtımını sağlamış olursunuz. Kurumsal Kimliğin Marka görselliği planlanırken iki çeşit planlamadan söz edilebilir. Kurum içi kurumsal kimlik ve Kurum dışı kurumsal kimlik;

Kurum İçi Kurumsal Kimlik

Çalışırken çalışana ve müşteriye karşı iş ciddiyeti sağlar. Şirketi temsil eden bir logonun yanı sıra şirket içinde kullanılan antetli kağıt, bloknot, şirketin her çalışanı için ayrı düzenlenen kartvizit, dosya, muhasebe belgeleri (fatura, makbuz ), şirket içi giysiler, gibi üzerinde logonun, firma isminin, sloganın, iletişim bilgilerinin yer aldığı tüm malzemeler kurum içi kurumsal kimliği oluşturmaktadır.

Kurum Dışı Kurumsal Kimlik

Kurum içi kurumsal kimlik tamamlandığında kurum dışı çalışmalarla da kurumun desteklenmesidir. Bir binaya cephe giydirme, araç üzerine reklam, tabela, afiş, el ilanları, tarzı materyaller ile kurum görselliği sağlanabilmektedir. Şirketi temsil eden verilecek herhangi bir kalem ya da anahtarlık gibi benzer temsili hediye uygulamaları işletmenin marka isminin kurum dışında da tanınmasını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra müşterilerinize kurumsal hediyeler gönderirken belli bir strateji izlerseniz bu da kurum dışı marka kimliğinize katkı sağlar. Tüm bunlar kurumun dünyasını yansıtır. Kurumsal kimlik uzun vadeli bir plandır ve doğru kurgulandığında çok daha iyi yerlerde olmanızı sağlar.

Kurumsal Kimlik, İşletmenin kendine özgü vurgu ve temayı yansıtan var oluş şekli, İşletmenin tanınmasını sağlar, rakiplerinden ayrışmasını sağlar, markalaşma sürecinde önemlidir, Marka Görselliği, Markanın görsel kimliğini ifade eder, renkler, yazı tipleri ve logosu dahil tüm unsurla belirlenen bir imajdır, Profesyonel görünüm kazandırır, müşteri güvenini arttırır, hedef kitleye mesaj gönderir, Logo Tasarımı, Kurumu temsil eden, akılda kalıcı bir simge ya da işaret tasarımı, Kurumun hafızalarda yer etmesini sağlar, kurum kimliğinin bütünleşmasına yardımcı olur, Web Tasarımı, Kurumun temel bilgilerini içeren bir web sitesi tasarımı, Digital dünyada kurumun varlığını destekler, kuruma internet üzerinden ulaşılabilmesini sağlar, Sosyal Medya, Dijital platformlarda yapılacak çalışmaların planları, Marka iletişimi arttırılır, marka bilinirliği artar, Kırtasiye Malzemeleri, Kurumu temsil eden bütün kırtasiye ürünleri, İş dünyasında kurumun tanıtımını sağlar, kurum kimliğini güçlendirir, Kurum İçi Kurumsal Kimlik, Şirket içinde kullanılan antetli kağıt, bloknot, kartvizit, dosya, muhasebe belgeleri vb malzemelerin tümü, Çalışanlara ve müşterilere karşı iş ciddiyetini sağlar, kurum dışı kurumsal kimlik ile birlikte kurumun desteklenmesini sağlar, Kurum Dışı Kurumsal Kimlik, Bir binaya cephe giydirme, araç üzerine reklam, tabela, afiş, el ilanları gibi uygulamalar, Kurum dışında da tanınmayı sağlar, marka bilinirliğini arttırır, Kurumsal Hediyeler, Müşterilere gönderilen marka logolu hediyeler, Marka bilinirliğini ve müşteri sadakatini arttırır, Markalaşma, Markanın piyasada yerini almasını ve tüketicininyani müşterinin markayı tercih etmesini sağlayan süreç, Markanın bilinirliğini ve satış performansını artırır
marka kimliği kurumsal kimlik logo marka marka görselliği
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi sol elinde beyaz bir fincan tutmaktadır. Fincan açık kahverengi bir sıvıyla doludur ve kişi doğrudan kameraya bakmaktadır. Kişinin sağında, üzerinde metin bulunan bir ekran görülebiliyor. Ekranın alt kısmında, tuşları ve ekranı yakın çekimde görülebilen bir hesap makinesi durmaktadır. Sol alt köşede bir el, silgisi üstte görünen bir kalem tutmaktadır. Elin sağında bir fincan ve vazo yakın plandan görülebilmektedir; fincanın üzerinde açık mavi bir desen, vazoda ise parlak kırmızı bir çiçek vardır.
Marka Yönetimi

Marka Kimliği Nasıl Tasarlanır?

28 Ağustos 2021
Bu resim bir masa üzerindeki bir grup eşyayı göstermektedir. Mavi ve beyaz metinli sarı ve beyaz bir etiket, beyaz kapaklı sarı bir fincan, mavi etiketli beyaz bir önlük, mavi ve beyaz metinli beyaz bir daire, beyaz metinli siyah bir daire, kahverengi dikdörtgen bir nesne, mavi ve beyaz bir ekran, siyah metinli beyaz bir daire ve beyaz metinli beyaz bir önlük ve sarı bir çanta bulunmaktadır. Etiket net bir dikdörtgen şekle sahiptir ve sarı zemin üzerinde mavi ve beyaz renklerde birkaç kelime içermektedir. Fincan silindiriktir ve beyaz bir kapağı vardır. Önlük beyazdır ve ön tarafında mavi bir etiket vardır. Beyaz dairenin üzerinde mavi ve beyaz yazılar vardır. Siyah dairenin üzerinde beyaz yazı vardır. Kahverengi dikdörtgen nesne pürüzsüz bir şekle sahiptir ve masanın alt kısmında yer alır. Mavi ve beyaz ekran dikdörtgen şeklindedir ve üzerinde birkaç düğme vardır. Beyaz dairenin üzerinde siyah yazı vardır. Beyaz önlük ve sarı çantanın üzerinde beyaz yazılar var.
Marka Yönetimi

Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?

14 Mayıs 2019
Bu görüntü, siyah zemin üzerinde bir telif hakkı sembolünün yakın çekimini göstermektedir. Sembol beyaz renklidir ve köşelerinde kavisler bulunan dikdörtgen bir şekle sahiptir. Sembolün içinde, biri diğerinin üzerinde olmak üzere iki adet c şeklinde çizgi bulunmaktadır. Arka planda beyaz çizgilerle mavi bir arka plan var ve sembolün kenarları hafifçe bulanık. Sembol görüntünün ortasına yerleştirilmiştir ve sembolün genişliği 361 piksel ve yüksekliği 397 pikseldir. Genel görüntü genişliği 1145 piksel ve yüksekliği 572 pikseldir.
Marka Yönetimi

Marka Yönetimi İçin 5 Strateji

29 Mayıs 2020