AnasayfaBlogKişisel Gelişim İçin Tavsiyeler
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim İçin Tavsiyeler

12 Haziran 2019
Beyaz tişörtlü bir kişi bir merdivenin üzerinde durmuş, renkli ahşap blokları belirli bir şekilde yerleştiriyor. Kişi görevine odaklanmış, kameranın farkında değilmiş gibi görünüyor. Açık kahverengi bir arka plana karşı, bloklar bir düzen içinde dizilmiş ve sağ elinde bir blok var. Kişi hareket halindedir ve yüz ifadesi ciddidir. Yerleştirdikleri blokların üzerinde boyanmış bir erkek ve bir kadın resmi vardır. Merdivenin tepesi, kişinin gölgesiyle birlikte arka planda görülebiliyor.
Kişisel Gelişim YöntemleriNeden ÖnemlidirNereden Başlanabilir
Kitap OkumaKitaplar farklı düşünme şekilleri ve yeni bilgi sunarak bireylerin zihinsel gelişimini destekler.Kişisel gelişim konulu kitaplarla başlanabilir.
ÜniversiteÜniversite, hem bilgi ve beceri kazanma hem de kendini tanıma ve geliştirme fırsatı sunar.İlginizi çeken bir bölüm seçerek başlayabilirsiniz.
Yaratıcı AktivitelerZihinsel esneklik, sorun çözme yetenekleri ve yaratıcı düşünme yetenekleri geliştirir.Yemek yapma, yeni bir spor öğrenme veya farklı bir hobi edinme gibi etkinliklerle başlanabilir.
Günlük YazmaDuyguları ifade etme, anıları tutma ve kişisel refleksiyonu teşvik eder.Her gün belirli bir süre ayrılıp düşüncelerinizi, duygularınızı ve yaşadıklarınızı yazma alışkanlığı edinirsiniz.
Film İzleme ve YorumlamaBireylerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye ve kendilerini ifade etmeye yardımcı olur.Farklı türlerde filmler izleyip bunları analiz etme ve yorum yapma alışkanlığı edinirsiniz.
Kitap OkumaHem bilgi ve kelime dağarcığı kazanmayı hem de kritik düşünme becerilerini geliştirmeyi sağlar.Farklı türlerde kitaplar okuma alışkanlığı edinirsiniz.
Spor YapmaSpor, kişinin düşüncelerini toplamasını ve rahatlamasını sağlar, ayrıca kişiye disiplin kazandırır.Bireyler ilgi duydukları bir spor dalı seçebilir ve düzenli olarak bu sporu yapmayı sürdürülebilir.
Yemek Yapma ve DenemeKendine güveni artırır ve yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirir.Konuyla ilgili bir kitap edinmek veya çevrimiçi bir kursa katılmak.
Blog YazmaDüşünce ve fikirlerinizi ifade etmeyi ve analitik düşünme becerinizi geliştirmeyi öğrenirsiniz.Kişisel bir blog açarak başlanabilir.
Online EğitimlerDijital okuryazarlık becerilerini geliştirilir ve yeni konularda bilgi sahibi olunur.İlgilendiğiniz alanda online bir kurs veya sertifika programı seçerek başlanabilir.

Bazı insanlar kafalarını kişisel gelişim kitaplarından kaldıramaz. Bende o insanlardan biriyim aslında. Peki ya sizce benim gibi kaç kişi vardır hiç düşündünüz mü? Malesef günümüzde kişisel gelişim kitapları, gelişim temalı konular, makaleler insanların dikkatini çekmiyor.

Oysa her insanın sadece bir hayatı var ve bence bu hayat boş geçmemeli. İnsanların kendilerini tekrar etmemesi lazım. Her zaman ileriyi düşünmek gerek.Bunun yolu da ne yazık ki insanların kendilerini geliştirmesinden geçiyor. 

Kitap Okumak Neden Önemli?

Boş vakitlerinizi biraz telefondan kafanızı ayırarak değerlendiremez misiniz? Son zamanlarda kaç tane kitap okudunuz? Etrafınızdan kişisel gelişim için kitap önerileri alın. Kitap okuduğunuzda  kendinize bir ışık tutmuş oluyor ve sahip olduğunuz hayatı daha değerli hale getiriyorsunuz.

Ayrıca geleceğe de yatırım yapmış oluyorsunuz.Ülkemizde geçtiğimiz yıla oranla basılan kitap ve materyal sayısındaki %10,8’lik artışı incelemiş. Bu sayı her ne kadar gözümüze çok gibi gelse de evlerimizdeki kitap ve basılı materyal sayısına göz atarsak bunun çok da fazla olmadığını anlayabiliriz. 

Kişisel gelişim için mutlaka kitap okuyun ve okutturun.  Çünkü okunacak kitapların her biri diğerinden daha anlamlı ve size bir şeyler öğretecek. Mutlu olmak ve kendinizi geliştirmek için daima okuyun.

İyi Bir Hayat İçin Kendini Geliştir

Hani hepinizin hayallerini kurduğu o üniversite var ya gözünüzde çok büyümesin. Çünkü siz o üniversiteye başlayınca her şey bitmiyor. Hayatınız yeni başlıyor. Üniversite sizin kendinizi geliştirebileceğiniz en önemli yer biliyorsunuz değil mi? Siz asıl bu noktada gerçek hayatı görmüş oluyor ve yaşamaya başlıyorsunuz. 

Size güzel bir tavsiye. Eğer üniversite sonrası iyi bir iş ve iyi bir hayat istiyorsanız kendinizi geliştirmek zorundasınız. Kimse oturduğu yerden bir şey kazanamaz yada süper bir hayat yaşayamaz.

Yaratıcı Aktiviteler Bulun

Kişisel gelişim için sadece kitap okumak yeterli değil tabi ki. Kendinize yaratıcı bir aktivite bulun. Çok basit olmayan, düşündürücü ve eğlenceli olan bir şey. Örneğin ben sağlıklı yaşamı ve sporu seviyorum.

Kendime düşündürücü güzel yemek tarifleri yaparken bile yaratıcı sporlar uygulamayı seviyorum. Bu şekilde en azından hayatımın birazını renklendirdiğimi düşünüyorum. 

Günlük yazın. Elbet aynen öyle. Bence bir insanın kendini geliştirmesinin en iyi yolu günlük yazmak ve kendini tanımak. Çünkü siz bu şekilde aslında geride bıraktığınız günlere bir ışık tutarsınız. Eğer hiç yaratıcı değilseniz bile bunu yazdığınız günlükler sayesinde anlarsınız. 

Farklı Öneriler

Kişisel gelişim nasıl gerçekleşir? İşte size farklı tavsiyeler. 

  • Sinemaya gidin ve gittiğiniz filmleri yorumlayın. Bu şekilde hangi filme neden gitmek istediğinizi görmüş olursunuz ve bakalım o film size bir şeyler katmış mı onu anlarsınız. 

  • Çok standart olan en güzel tavsiye. Kitap okuyun. Gidin bir kitapçıya ve bakın hangi kişisel gelişim kitapları ön plana çıkmış. Size en uygun olan hangisi? Seçin ve okuyun .

  • Bir spor seçin. Kişisel gelişim ve spor ilişkisi önemlidir. Bu yöntem hem kendimizi hem de vücudumuzu geliştirmek doğru bir tercih. 

  • Yemek yapın.  Aslında burada amaç daha önce hiç mi hiç bilmediğiniz ve denemediğiniz yemekleri yapmak. Dünyada binlerce farklı yemek tarifi var. Hem el yeteneğinizi hem de mutfağınızı geliştirmiş olursunuz.

  • Kişisel gelişim ve blog. Evet durmayın blog yazın. Biliyorum diyeceksiniz ki önüne gelen zaten blog açıyor, ben neden yazayım ki? Ama aslında blog sizin günlüklerinizin insanlar ile paylaşıldığı yer. Neden biraz farklı konular hakkında yorumlarınızı yazmayasınız ki? 

  • Tatil yapın ama öyle kumsalda bütün gün güneşlenerek yapılan tatilleri demiyorum. Biraz yeni şeyler öğreneceğiniz macera avcıları tadında çılgın tatilleri diyorum. Örneğin kampa gidin, dağcılık veya mağaracılık yapın.

  • Online eğitimler alın. Kendimizi geliştirmek için artık online eğitimler var. Bu eğitimler hayatımızın bir parçası.  İstanbul İşletme Enstitüsü kişisel gelişim eğitimleri başta olmak üzere daha bir çok konuda ücretsiz online eğitimler ve sertifika programları sunuyor.

Yazar: Sudaay Tat

Kitap Okuma, Kitaplar farklı düşünme şekilleri ve yeni bilgi sunarak bireylerin zihinsel gelişimini destekler, Kişisel gelişim konulu kitaplarla başlanabilir, Üniversite, Üniversite, hem bilgi ve beceri kazanma hem de kendini tanıma ve geliştirme fırsatı sunar, İlginizi çeken bir bölüm seçerek başlayabilirsiniz, Yaratıcı Aktiviteler, Zihinsel esneklik, sorun çözme yetenekleri ve yaratıcı düşünme yetenekleri geliştirir, Yemek yapma, yeni bir spor öğrenme veya farklı bir hobi edinme gibi etkinliklerle başlanabilir, Günlük Yazma, Duyguları ifade etme, anıları tutma ve kişisel refleksiyonu teşvik eder, Her gün belirli bir süre ayrılıp düşüncelerinizi, duygularınızı ve yaşadıklarınızı yazma alışkanlığı edinirsiniz, Film İzleme ve Yorumlama, Bireylerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye ve kendilerini ifade etmeye yardımcı olur, Farklı türlerde filmler izleyip bunları analiz etme ve yorum yapma alışkanlığı edinirsiniz, Kitap Okuma, Hem bilgi ve kelime dağarcığı kazanmayı hem de kritik düşünme becerilerini geliştirmeyi sağlar, Farklı türlerde kitaplar okuma alışkanlığı edinirsiniz, Spor Yapma, Spor, kişinin düşüncelerini toplamasını ve rahatlamasını sağlar, ayrıca kişiye disiplin kazandırır, Bireyler ilgi duydukları bir spor dalı seçebilir ve düzenli olarak bu sporu yapmayı sürdürülebilir, Yemek Yapma ve Deneme, Kendine güveni artırır ve yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirir, Konuyla ilgili bir kitap edinmek veya çevrimiçi bir kursa katılmak, Blog Yazma, Düşünce ve fikirlerinizi ifade etmeyi ve analitik düşünme becerinizi geliştirmeyi öğrenirsiniz, Kişisel bir blog açarak başlanabilir, Online Eğitimler, Dijital okuryazarlık becerilerini geliştirilir ve yeni konularda bilgi sahibi olunur, İlgilendiğiniz alanda online bir kurs veya sertifika programı seçerek başlanabilir
kişisel gelişim gelişim kitap blog online eğitimler kişisel gelişim eğitimleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018