AnasayfaBlogKısa Film Yarışmaları
Kişisel Gelişim

Kısa Film Yarışmaları

18 Ağustos 2021
Sarı saçlı bir kadın parlak mavi bir elbise giyiyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve gülümsüyor, gözleri sevinçle parıldıyor. Arka planda siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela görülüyor. Ayrıca, bir kadının göğsünün yakın çekimi de mevcut. Sol alt köşede, beyaz zeminli siyah bir daire ve ortasında bir kare olan beyaz dikdörtgen bir nesne görülüyor. Sağ alt köşede ise bir cep telefonunun ekran görüntüsü yer alıyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek güzel ve canlı bir görüntü oluşturuyor.
Kısa Film YarışmalarıAçıklamaÖdülleri
Antalya Altın Portakal Film FestivaliHer yıl düzenlenen ve Türk sinemasına katkı sağlayan ulusal bir festival.En iyi kısa film 20.000 TL, jüri özel ödülü 10.000 TL ve Altın Portakal Ödül Heykelciği
Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu'Kısa film uzun etki' mesajıyla düzenlenen bir platform.Detaylı bilgi yarışma döneminde belirlenir.
Kısa Film FestivaliUlusal ve uluslararası düzeyde birçok yarışmayı içeren bir festival.Dereceye giren filmlere festivalin simgesi şeklinde ödül ve bazı yarışmalarda para ödülü.
Kısa Metrajlı FilmJenerik dahil 40 dakikadan kısa filmler.Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir.
Uzun Metrajlı Film40 dakikadan uzun filmler.Uzun metrajlı film festivali içerisinde dereceye giren filmlere verilen ödül.
Özgün Kısa FilmBağımsız ve özgün hikaye anlatan kısa film.Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir.
Auteur Kısa FilmSanatsal ve auteur yaklaşımlarla çekilen kısa film.Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir.
Sosyal Mesaj İçeren Kısa FilmSosyal konuları ve mesajları içeren kısa film.Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir.
Deneysel Kısa FilmStandart anlatı formatlarından sapma gösteren, yenilikçi ve deneysel yaklaşımlarla çekilen kısa film.Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir.
Animasyon Kısa FilmAnimasyon teknikleriyle çekilen kısa film.Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir.

Kısa metrajlı film, uzatmadan veya boş yapmadan anlatılmak isteneni kısa zamanda anlatmaya dayalı filmdir. Kısa zamanda çok şey anlatma sanatıdır. Kısa film, kısa bir süre içerisinde birçok şeyi ifade edebilen yapıtlar olarak bilinmektedir. Peki, sürekli bahsettiğimiz bu kısa zaman dilimi ne kadar kısadır? Otoritelere göre kısa bir süre tanımı jenerik dahil 40 dakika olmalıdır. Kısa filmlerin süresi jenerik dahil 40 dakikayı aşmamalıdır.

Otoritelere göre kısa metrajlı film, anlatılmak isteneni kısa, öz ve zekice anlatma sanatıdır. Günümüz piyasa kalıplarından bağımsız olarak özgür bir şekilde ortaya ürün çıkmasını sağlamaktadır. Nitelikleri ile ön plana çıkan aynı zamanda uzatmaya gerek duymadan anlatılmak istenene yoğunlaşarak ortaya ürünler çıkaran bir sanat dalıdır. Uzun film ile kıyaslandığında daha amatör olarak kabul edilir. Aynı zamanda kısa film, uzun film dalının atası olarak kabul edilmektedir.

Kısa metrajlı film, biz seyircilerine geçmişten günümüze insanoğlunun bu küre üzerinde küreselleştirdiği toplumsal yaşantıları aktarmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde oluşmuş ortak yaşantı içerisinde o yaşantının tamamını sorgulayacak bir eylemi bularak seyircilere sunmak bu film tarzının en büyük amacıdır. Gerçeklerin sanatsal bir dille anlatılması bakımından uzun film tarzından ayrılmaktadır. Ülkemizde son yıllarda kısa metrajlı film tarzını benimseyen yönetmen sayısında ciddi bir artış yaşanmaktadır.

Ülkemizdeki yönetmenler artık anlatmak istediklerini gevezelik yaparak uzun yoldan değil de 3-5 cümle ile anlatmaya başladılar. Eskiye oranla günümüzde kısa film yapımları ciddi oranda seyirci bulmaktadır. Uzun film yapımlarına oranla daha az seyircisi olsa da eskiye oranla müthiş seyirci kapasitesi bulunmaktadır. Günümüzde uluslararası ve ulusal anlamda birçok kısa film yarışmaları düzenlemektedir. Düzenlenen bu kısa film yarışmaları yönetmen ve oyuncu nezdinde bir kamçılama olarak görülmektedir. Onları daha çok üretime teşvik etmektedir. Her ne kadar sanatta rekabete dayalı üretim olmasa da rekabet ortamının da oluşmasını sağlamaktadır.

Kısa film yarışmaları, verdikleri ödüller ile de bu üreticileri desteklemektedir. Bir sonraki kısa film için onlara teşvik sağlamaktadır. Aynı zamanda kısa film yarışmaları, hikayenin duyulup tanınmasını sağlarken yönetmen, oyuncu ve senaristin de tanınması için büyük bir imkan sağlamaktadır. Kısa film yarışmaları, o kısa hikayelerin yayılması ve tanınması için büyük bir misyon görevi de üstlenmektedir. Peki, kısa film yarışmaları nelerdir? Bu sorunun cevabı yazımda mevcut. 

Kısa Film Yarışmaları Nelerdir?

Kısa film festivali olarak da adlandırılabilir. Ulusal ve uluslararası anlamda birçok yarışma düzenlenmektedir. Eskiye oranla bu yarışmaların sayısında ciddi artış gözlenmektedir. Yarışmaya katılan kısa filmlerin tanıtılması görevini üstlenmektedir. Yarışmaya katılan filmleri, belirli kıstas ve özelliklere göre değerlendirmektedir. Belirli sayıdan oluşan bir jüri ekibi tarafından yarışmaya katılan filmler derecelendirilmektedir. Dereceye giren kısa metrajlı film, festivalin simgesi şeklinde ödül kazanır.

Bazı yarışmalar ise derece giren filmlere para ödülü vermektedir. Kısa film festivali içerisinde yer alan filmler ise daha geniş kitleler tarafından duyulmakta ve tanınmaktadır. Bu da o kısa filmin daha fazla seyirciye ulaşmasını sağlamaktadır. Çünkü günümüzde medya uzun film festivallerine gösterdiği ilgiyi kısa film festivali için de göstermektedir. Özellikle internet haberciliği alanın ülkemizde yaygınlık kazanmasıyla internet haberlerinde çok fazla bu tarz haberlere rastlanmaktadır. Bu durum da kısa filmlerin daha fazla kişi tarafından seyredilmesi anlamı taşımaktadır. Peki, kısa film yarışmaları nelerdir?

  • Antalya Altın Portakal Film Festivali

Her yıl düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, sadece uzun film içeriğine sahip değildir. Uzun film yarışmasının yanında kısa film yarışmasını da içerir. Bu yarışmaya kısa metrajlı Türk filmleri katılabilmektedir. Kısa olarak bahsedilen süre 20 dakikanın altındaki filmlerdir. Herhangi bir tür ayrımı yapmaksızın jüri, değerlendirmesini genel olarak yapmaktadır. Antalya Altın Portakal Film Festivali, kısa film anlatım yetkinliğini dikkate alarak değerlendirmelerini yapan bir festivaldir.

Ulusal kısa film yarışmasının yapılması için bütün sorumluluk ve yetki Antalya Büyükşehir Belediyesinin elindedir. Düzenlenen yarışmanın amacı, Türk sinemasının nitelikli kısa filmlerini ödüllendirmektir. Bunun yanında üreticilerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi katkıda bulunmaktır. Yarışmaya katılan filmlerin ulusal ve uluslararası anlamda tanınması ve izlenmesine yardımcı olma amacı taşımaktadır. Ödül alan sanatçılara Altın Portakal Ödül Heykelciği verilir. Bunun yanında en iyi kısa film 20.000 TL ödül kazanır. Kısa film jüri özel ödülü ise filme verilir. Bu da 10.000 TL olarak bilinir.

  • Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu

Kısa film uzun etki mesajıyla ortaya çıkan bir yarışmadır. Sabancı Vakfı, sosyal sorunların sanat aracılığı ile ele alınmasını desteklemek amacı ile bu yarışmayı düzenlemektedir. Düzenledikleri bu yarışma ile amaçlanan, sosyal konularda sinemanın yaratıcı bakış açısından yararlanmaktır. Sinemanın yarattığı etki gücünden yararlanarak bir bilinç oluşturmayı amaçlamıştır. Her yıl farklı konular vererek o konular üzerinden gelen filmleri kabul etmektedir. Kısa filmin süresi jenerik de dahil olmak üzere 5 dakika olarak belirtilmiştir.

Yarışmaya katılan kısa filmler arasında birincilik ödülünü kazanana 25.000 TL para ödülü verilmektedir. İkinciye 20.000 TL verilirken üçüncüye 15.000 TL para ödülü verilmektedir. Vakıf tarafından düzenlenen ödül töreninde, kazanan filmlerin yönetmenlerine kazandıkları para ödülü tutarında çek verilir. Ödül filmin yönetmenine verilmektedir.

  • Ulusal Kısa Film Yarışması İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)

Ülkemizde sanat değeri yüksek kısa filmlerin yapımını özendirmek amacı taşımaktadır. Nitelikli kısa filmleri seyirci ile buluşturmak ve bu sektörün gelişimine katkıda bulunmak bu yarışmanın hedefleri arasındadır. Ülkemizin sinemasının gelişimine katkıda bulunarak üretilen filmlerin uluslararası ve ulusal anlamda tanıtılması için çaba sarf eden bir yarışmadır. Yarışmaya katılan filmler değerlendirilerek en iyi film ödülünü kazanan filmin yönetmenine 5.000 TL değerinde para ödülü verilir. Bu ödül Anadolu Efes tarafından tek bir filme verilir ve kesinlikle paylaştırılmaz.

  • Boğaziçi Film Festivali

Ulusal ve uluslararası kısa film festivali olarak bilinir. Türk ve dünya sinemasının gelişmesine katkı sunmak amacı ile gerçekleştirilen bir festivaldir. Genç üretkenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi olarak destek sağlayan kısa film festivali olarak tanınır. Üretilen filmler ile Türk sinemasının ulusal ve uluslararası alanda tanınması için çaba harcayan kısa film festivali olmasının yanında Türk sinemasının bir kimliğe kavuşmasını da sağlamaktadır. Kurmaca, animasyon, deneysel ve belgesel dalında yer alan kısa metrajlı film ile yarışmaya başvurulur.

Bu kısa metrajlı film yarışmasına katılan filmler belgesel ve kurmaca olmak üzere iki ayrı kategoride değerlendirilir. Animasyon ve deneysel türdeki filmler kurmaca kategorisinde değerlendirilmektedir. Kısa film festivali, 20 dakikayı aşmayan filmleri kabul etmektedir. Yalnızca belgesel kategorisindeki filmlerin süresi 30 dakika olarak belirtilmiştir. Eğer festivalin jüri üyeleri gerek görürse süre konusunda esneklik sağlayabilir.

Bu kısa film festivali içerisinde Ahmet Uluçay kısa film büyük ödülü verilir. Bu ödül 25.000 TL ve “Altın Yunus Heykeli” ile taçlandırılır. Bunun yanında en iyi kısa kurmaca film ve en iyi ulusa kısa belgesel film kazananları 10.000 TL ve “Altın Yunus Heykeli” ile ödüllendirilmektedir.

  • İzmir Kısa Film Festivali

Ülkemizin en önemli kısa metrajlı film festivalleri arasında yer almaktadır. Ulusal ve uluslararası kategorilerde her yıl birçok filmin yarıştığı bir festivaldir. Kurmaca, animasyon, belgesel ve deneysel dalları bulunmaktadır. Ödül kazananlara “Altın Kedi Ödülü” verilmektedir. Bu festival, ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren kişilerin ulusal ya da uluslararası platformlarda daha etkin bir şekilde temsil edilmesini sağlamaktadır.

Antalya Altın Portakal Film Festivali, Her yıl düzenlenen ve Türk sinemasına katkı sağlayan ulusal bir festival, En iyi kısa film 20000 TL, jüri özel ödülü 10000 TL ve Altın Portakal Ödül Heykelciği, Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu, 'Kısa film uzun etki' mesajıyla düzenlenen bir platform, Detaylı bilgi yarışma döneminde belirlenir, Kısa Film Festivali, Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok yarışmayı içeren bir festival, Dereceye giren filmlere festivalin simgesi şeklinde ödül ve bazı yarışmalarda para ödülü, Kısa Metrajlı Film, Jenerik dahil 40 dakikadan kısa filmler, Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir, Uzun Metrajlı Film, 40 dakikadan uzun filmler, Uzun metrajlı film festivali içerisinde dereceye giren filmlere verilen ödül, Özgün Kısa Film, Bağımsız ve özgün hikaye anlatan kısa film, Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir, Auteur Kısa Film, Sanatsal ve auteur yaklaşımlarla çekilen kısa film, Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir, Sosyal Mesaj İçeren Kısa Film, Sosyal konuları ve mesajları içeren kısa film, Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir, Deneysel Kısa Film, Standart anlatı formatlarından sapma gösteren, yenilikçi ve deneysel yaklaşımlarla çekilen kısa film, Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir, Animasyon Kısa Film, Animasyon teknikleriyle çekilen kısa film, Ödülleri, düzenlenen yarışma ve festivalin kurallarına göre belirlenir
Kısa Film Yarışmaları Kısa Film Yarışmaları nedir Kısa Film Yarışmaları nelerdir Kısa film festivalleri Antalya Altın Portakal Film Festivali Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu Ulusal Kısa Film Yarışması İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah bir kamera ormanın ortasında bir tripodun üzerinde duruyor. Kameranın etrafı yemyeşil kanopileri olan uzun ağaçlarla çevrili ve güneş ışığı boşluklardan akarak orman zemininde ışık lekeleri oluşturuyor. Görüntünün sol tarafında bulanık bir ağaç gövdesi, sağ tarafında ise metal bir direğin yakın çekimi görülüyor. Ön planda, muhtemelen tripodun bir parçası olan siyah bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Görüntü biraz odak dışı olduğundan çevrenin ayrıntıları daha az net.
Kişisel Gelişim

Ödüllü En İyi Kısa Filmler

04 Haziran 2020
Bu resimde ön planda bir film makarası ve bir film şeridi, arka planda ise yere uzanmış bir grup insan görülüyor. Görüntünün ortasında bir film klaketinin yakın çekimi yer almaktadır. Makara ve film şeridinin solunda suda yüzen bir adam, sağında ise çimlerin üzerinde yatan bir çift kız görülüyor. Daha sağda, bir grup genç kadın çimlerin üzerinde uzanırken, sağ alt köşede bir grup kadın çimlerin üzerinde uzanmaktadır. Sağ üst köşede siyah beyaz bir fotoğrafın yakın çekimi yer alıyor. Görüntü siyah beyazdır ve renkler tek renklidir. Sahne huzurlu ve dingin. Görüntüdeki insanlar rahat ve mutludur. Film makarası ve film şeridi görüntünün ana odağıdır ve diğer insanlar ve nesneler arka plandadır.
Başarılı İnsanlar

Kısa Film Yönetmenleri

23 Ağustos 2021
Bu resim elinde fotoğraf makinesi olan bir adamı gösteriyor. Arka planı beyaz olan iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Başı hafifçe yana eğik ve doğrudan kameraya bakıyor. Üzerinde kolları kıvrılmış beyaz bir gömlek ve siyah bir yelek vardır. Sol elinde, objektifi kameraya doğru bakan siyah bir kamera tutmaktadır. Sağ eli kameranın gövdesinin üzerindedir. Resmin sağ alt köşesinde bir ayakkabı var. Ayakkabı, yan tarafında bağcık deseni olan siyah bir elbise ayakkabısıdır.
Nasıl Yapılır?

Kısa Film Nasıl Çekilir?

21 Ağustos 2021
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464
Bu Kısa Film Prodüksiyonu Kursu resminde gözlüklü bir adam kameraya gülümsüyor. Takım elbise giymiş ve kravat takmış olan adam siyah metinli beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Görselde ayrıca adamın yüzünün yakın çekimi ve gömleği ile kravatının yakın çekimi de yer almaktadır. Bu kurs, başarılı kısa filmler oluşturmanın temellerini öğrenmek için mükemmel bir fırsattır. Öğrenciler kendi projelerini hayata geçirmek için gerekli beceri ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir. Kendi sinematik tarzlarını geliştirebilecek ve yapım öncesi sürecin önemini anlayabilecekler. Senaryo yazımından kurguya kadar, bu kurs harika bir kısa film yapmak için gerekli kaynakları sağlayacaktır. Kurs ilerledikçe, öğrenciler ses ve müziğin önemini anlayacak ve zanaatlarını geliştirme şansına sahip olacaklar. Deneyimli danışmanların yardımı ve bol miktarda geri bildirim ile bu kurs, unutulmaz kısa filmler yapmak isteyen herkes için idealdir.
5
(4)

Kısa Film Yapımı

14 Konu15 Saat
Bu, özel dikim takım elbise giymiş ve gözlük takmış olgun bir adamın resmidir. Koyu renk saçları ve yüzünde sert, ciddi bir ifade var. Takım elbisesi siyah ve yakaları hafif sivri, altında beyaz bir gömlek var. Gözlükleri yuvarlak, altın çerçeveli ve koyu renk camlıdır. Elleri cebinde, kendinden emin ve profesyonel görünüyor. Açık bej bir arka plana sahip, iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Duruşu diktir ve bir otorite havası yayar.Serhat Dalgalıdere
1110464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464