Kimya Öğretmenliği bölümü üniversitelerin eğitim fakültelerinde 4 yıllık lisans programlı bir bölümdür. Bazı üniversiteler de hazırlık sınıfı olduğu için bölüm 5 yıla çıkabilir. Hazırlık sınıfını okumak bazı üniversiteler de isteğe bağlı bazılarında ise zorunludur. Bu bölümü başarı ile tamamlayıp mezun olan kişilere Kimya Öğretmeni denir. Kimya Öğretmenleri MEB’in programına uygun, müfredata bağlı olarak çalışma planı hazırlar. Öğrencilerine alanı ile ilgili bilgilere vererek beceri kazanmalarını sağlar.
Öğrencilerin öğrenmelerini analiz eder, uygun teknik ve yöntemlerle eğitim sürecini değerlendirir ve başarıyı arttıran önlemler alarak öğrencilerine yardımcı olur. Kimya Mühendisliği veya Kimya bölümünden mezun olan kişiler pedagojik formasyon alarak ya da Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisansını tamamlayarak Kimya Öğretmeni olabilirler.
Kimya Öğretmenliği bölümünü tercih eden kişiler öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, kimya bilimine ve derslerine karşı ilgili, disiplinli, öğrencilerle sağlıklı iletişim kurabilecek, sorumluluk sahibi olması aranan özelliklerin başında gelir. Ayrıca, Kimya Öğretmenliği bölümünün kendi özellikleri şöyledir:
Kimya Öğretmenliği bölümü karışık konular içeren temel bölümlerden biri olsa da kimyayı seven birisi için zor bir bölüm değildir. Kimya Öğretmeni olan bir kişi bir konuyu öğretmek için yılı planlamalı ve konuları ne zaman anlatacağını belirlemelidir. Verilen bilgiler anlaşılır olmalıdır. Öğrencilere deneyler yaptırılmalı ve deney anında neleri gözlemledikleri sorulmalıdır. Kimya Öğretmenleri genelde sınıfta ya da laboratuvar da görev yaparlar.
Kimya Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde eğitim kurumlarına atanabilirler. Kimya Öğretmenliği 2020 atama puanları 76 ile 80 arasındadır. Okulların mülakat puanları ise 77 ile 82 puan aralığındadır.
Bu bölümden mezun olanların çoğu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarında öğretmen olarak görev almaktadır. Ayrıca özel kurum ve kuruluşlarda da çalışma imkanına sahiptirler. Kimya Öğretmenleri, kimya bölümü haricinde:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alarak, sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile İş Güvenliği ve Uzmanlığı sınavına girerek en az 70 alan kişiler “İş Güvenliği Uzmanı Belgesi” ile İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışabilmektedir. Bu bölümden mezun olduktan sonra isteğe bağlı olarak üniversite de kalıp yüksek lisans yaparak akademisyen olabilirler.
Kimya Öğretmenliği bölümü 4 yıllık eğitim veren sayısal dersleri ağırlıklı olan bir bölümdür. Tercih edilen üniversiteye göre bölümdeki derslerde değişiklikler gözlemlenebilir. Her üniversitenin derslerinin isimleri farklılık gösterse de içerik olarak hemen hemen aynıdır. Genel olarak alınması gereken dersleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Genel olarak alınan dersler haricinde, öğrencinin ilgisine, yeteneğine ve tercihine göre seçmesi gereken dersleri de bulunmaktadır. Bu derslerin birçoğu aşağıda sıralanmıştır.
Bu derslerin haricinde öğrencilerin zorunlu olarak yaptıkları staj dönemleri vardır. Bu stajları eğitim öğretim dönemleri içerisinde yapmaktadırlar. İlk dönem stajları gözlemleme üzerinedir ve sınıflarda sadece gözlem yaparlar. İkici stajları ise daha aktiftir. Bu staj döneminde artık ders anlatabilirler. Bu staj sayesinde öğretmenliğe adım atmış sayılırlar.
Kimya Öğretmenliği bölümü TYT ve AYT sınavlarından sayısal puan türünden tercih yapabileceğiniz bir bölümdür. AYT sınavından Fen Bilimleri ve Matematik sorularını yapmanız gerekir. Ülkemizde ki üniversitelerin hepsinde bulunmayan bu bölüme ait en yüksek taban puanlarının ve başarı sıralamalarının bulunduğu üniversiteler sıralanmıştır.
Kimya Öğretmenliği bölümü üniversitelerde İngilizce olarak da eğitim vermektedir. Sadece Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bu bölümü İngilizce olarak okumak mümkündür. Özel üniversitelerde Kimya Öğretmenliği bölümü maalesef yoktur. Türkiye’de sadece 11 üniversite de bu bölüm bulunmaktadır. Puan ve başarı sıralaması bakımından çok yüksek olmasa da İngilizce eğitim veren üniversitelerin puanları ve başarı sıralaması yüksektir.
Kimya Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Geleceğin öğretmenlerini yetiştiren bu bölüm 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Üniversitelerin eğitim fakültelerinde yer alan Kimya Öğretmenliği bölümü sayısal puan türünden tercih yapılan bölümdür. Kimya Öğretmenleri MEB’in müfredatına uygun programları uygun çalışma düzeni ile planlayıp öğrencilere aktarır.
Kimya Öğretmenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Kimya Öğretmenliği bölümünden mezun olan bir kişi Kamu Personeli Seçme Sınavından yeterli puanı aldığında özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında öğretmenlik yapmaya hak kazanacaktır. Ayrıca İş Güvenliği Uzmanlığı da yapabilir. Mezun olduktan sonra üniversite de yüksek lisans yaparak akademisyen olarak da çalışabilmektedirler.
Kimya Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması
Kimya Öğretmenliği bölümü sayısal ağırlıklı 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bu bölüme ait en yüksek taban puanı 396, en düşük taban puanı ise 270’tir. En yüksek başarı sıralaması 67152, en düşük başarı sıralaması da 265293’tür.