AnasayfaBlogKatarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi
Eğitim

Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi

12 Temmuz 2021
Beyaz önlüklü bir kadın telefonla konuşmaktadır. Kadın ya da erkek olabilecek bulanık bir insan görüntüsünün önünde duruyor. Ayrıca elinde bir gözlük tutmaktadır. Arka planda beyaz metinli mavi bir nesne, mavi bir sandalyenin bulanık görüntüsü ve mavi bir gömleğin yakın çekimi var. Görüntünün odak noktası, ön planda açıkça görülebilen kadının elidir.
İş Birliği ProtokolüİçerikDetaylar
Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği ProtokolüKatarlı öğrencilere tıp eğitimiProtokol 2 Mart 2021’de Doha’da imzalandı ve 25 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Eğitim SüresiProtokolün süresiProtokol 5 yıllık süreyi kapsar.
KonularSağlık ve eğitim alanlarıTıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik ve sağlık hizmetleri eğitimi gibi konuları kapsar
Dil EğitimiÖğrenci ve personele dil eğitimiGerekli görülmesi halinde, öğrenci ve personele dil eğitimi verilir.
Ücretlerin KarşılanmasıMisafir öğrenci ve personelin ücretleriAylık ücretler, eğitim masrafları, iaşe ve harçlık gönderen taraf tarafından karşılanır.
Yetkili MakamlarProtokolü imzalayan yetkili makamlarTürkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ve Katar Devleti Savunma Bakanlığı
Eğitim DiliTıp eğitimi için kullanılacak dilTürkiye’de Türkçe ve İngilizce, Katar’da Arapça ve İngilizce olarak belirlenmiştir.
Personel ve Öğrenci DeğişimiEğitim ve iş birliği kapsamında personel ve öğrenci değişimiHer iki taraf da misafir öğrenci ve personel kabul edecek.
İmza SahipleriAnlaşmayı imzalayan yetkililerAskeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir ve Katar Sağlık Hizmetleri Komutanı Tuğgeneral Doktor Dr. Assad Ahmet Khalil
Ortak ProjelerSağlık alanında ortak projelerSağlık alanındaki birlik, karargah, hastane ve kurum ziyaretleri, ortak tatbikat düzenlemesi ve bilgi paylaşma dahil olmak üzere çeşitli iş birliklerini kapsar.

Katarlı öğrencilere tıp eğitimi, ülkemizde tartışılan konulardan biri. Katarlı öğrencilere sınavsız tıp eğitimi verildiği iddiasıyla Türkiye gündemine oturdu. Medyada ve sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Hem siyasetin hem sivil toplumun hem de öğrencilerin gündemindeydi. Peki, Katarlı öğrencilere tıp eğitiminin içeriği neydi? 

Ülkemizde her yıl milyonlarca öğrenci üniversite sınavına girerken Katarlı öğrencilere sınavsız tıp eğitimi hakkı tanınıyor muydu? Bu Türkiye ve Katar Milli Savunma Bakanlıkları arasında imzalanan askeri sağlık iş birliği miydi? Sadece askerleri kapsayan iş birliği ise detayları neydi? Bu sorular eşliğinde ülke gündemini günlerce meşgul eden konunun detaylarını birlikte öğrenmeye ne dersiniz? 

Soruların cevapları için esasa inmek, resmi gazetede yayımlanan protokolün detaylarını tekrar tekrar incelemek gerekti. En sağlıklı bilgilere böylece ulaşmak mümkün. Protokolde yer alan bilgiler ışığında Katarlı öğrencilere tıp eğitiminin detaylarına gelelim. 

Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi Nedir?

Türkiye ile Katar arasındaki “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş birliği Protokolü” 2 Mart 2021’de Katar’da başkent Doha’da imzalanmıştı. O protokol 25 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yayınlanan ve yürürlüğe giren protokol 5 yıllık süreyi kapsayacak. Askeri sağlık alanında yapılan iş birliğiyle iki ülke misafir öğrenci ve personel kabul edecek. Eğitim süresini, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülke belirleyecek.

Protokol hangi alanları kapsıyor? Resmi gazetede yayımlanan askeri sağlık iş birliğinin kapsadığı alanlar protokolde şöyle sıralanıyor: 

  • Tıp fakültesi eğitimi,

  • Diş hekimliği eğitimi, 

  • Eczacılık eğitimi,

  • Sağlık meslek yüksek okulu eğitimi, 

  • Hemşirelik eğitimi, 

  • Sağlık alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimler, 

  • Sağlık alanında görev öncesi eğitimler, göreve yönelik kurslar ve görev başı eğitimi, 

  • Sağlık alanında panel, kongre, seminer, sempozyum gibi bilimsel aktiviteler, 

  • Sağlık alanında müşterek projeler,

  • Eğitici, danışman, gözlemci, uzman personel, öğretim elemanı ve öğrenci değişimi, 

  • Hasta tedavisi, sağlık lojistiği alanında iş birliği, sağlık alanında birlik, karargah, hastane ve kurumlara ziyaretler, 

  • Sağlık alanında ortak tatbikat düzenlenmesi, düzenlenen tatbikatlara gözlemci gönderilmesi, 

  • Sağlık kurumlarının kurulması, işletilmesi ve sağlık hizmeti sunumu alanında karşılıklı bilgi paylaşımı ve yardımlaşma.

Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi Detay Bilgileri

Yapılan iş birliğinde protokol taraflarına dair bilgi de paylaşılıyor. Yetkili makamların Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ve Katar Devleti Savunma Bakanlığı olduğu belirtiliyor.

Misafir personel ve misafir öğrencilerin, aylık ücretlerini, eğitim masraflarını, eğitim süresindeki iaşesini, harçlığını, uzmanlık eğitimi gören doktorların nöbet ücretini, üniformasını ve intörn doktorların ücretlerini gönderen taraf karşılayacak. 

Askeri sağlık iş birliği protokolünde; misafir öğrenci ve misafir personel tanımı da yapılıyor. Misafir öğrenci; “Taraf devletlerin mezuniyet öncesi silahlı kuvvetlerin asker veya sivil öğrencilerini ifade eder.” deniliyor. Misafir personel ise “Tarafın ülkesine gönderdiği asker veya sivil silahlı kuvvetler personeli,” ifadesiyle tanımlanıyor. 

Protokolde Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir ve Katar Sağlık Hizmetleri Komutanı Tuğgeneral Doktor Dr. Assad Ahmet Khalil’in imzası bulunuyor. 

Protokol karşılıklı iş birliği. Bu ne anlama geliyor? Sadece Katar öğrenci göndermeyecek. Katar sağlık alanında askeri öğrenci gönderebileceği gibi Türkiye’de Katar’a askeri öğrenci gönderebilecek. Eğitim dili Türkiye’de Türkçe ve İngilizce Katar’da ise Arapça ve İngilizce olacak. Anlaşmada dikkat çeken bir başka husus da gerekli görülmesi halinde misafir öğrenci ve personele dil eğitiminin de verilmesi. 

Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi Nasıl Ülke Gündemine Oturdu?

Ülkemizde hem siyasi hem de sosyal gündem sıklıkla değişiyor. Zaman zaman birkaç ülkeye yetecek kadar gündem olduğunu söylemek yanlış olmaz. Katarlı öğrencilere tıp eğitimi de bu gündemlerden biriydi. Çok okunan internet haber sitesi, Türkiye ve Katar arasında imzalanan “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş birliği Protokolü”yle ilgili haberi Katarlı öğrencilere Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi başlığıyla okuyucusuna duyurdu.

Sosyal medyada paylaşılan haber bir anda ülke gündemine oturdu. Tartışmalar büyüdü. Hem kitle iletişim araçlarında hem de sosyal medyada en çok konuşulanlar arasındaydı. Muhalefet partileri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarından peş peşe açıklamalar geldi. Milyonlarca öğrencinin ÖSYM tarafından düzenlenen TYT ve AYT sınavlarına gireceği günlere denk gelmesi tartışmaların büyümesinin sebepleri arasındaydı. “Milyonlarca genç sınava girerken Katarlılar ülkemizde sınavsız tıp eğitimi okuyacak” yorumları yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili resmi makamlardan açıklama yapıldı, haber yalanlandı. Protokolün sadece askeri alanı kapsadığına ve Türkiye’nin benzer protokolleri geçmiş yıllarda başka ülkelerle de yaptığı vurgulandı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Bu protokol askeri sağlık alanında işbirliği protokolü ve misafir personel ve misafir öğrenciler Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor.” ifadeleri kullanıldı. Sonrasında haber kaynağı site gerekli düzeltmeleri yaptı.

Başka Ülkelerle Benzer Protokoller Yapıldı

Katarla yapılan askeri sağlık alanında yapılan iş birliği ilk değil. Önceki yıllarda da benzer protokoller yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerini sitesindeki bilgilere göre; şu ana kadar 61 müttefik ve dost ülkeden 40 bin 115 misafir askere eğitim verildi. 2020-2021 eğitim öğretim yılında 4084 misafir askeri personele eğitim verilmesi planlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde verilen eğitimlere katılacak askeri personel 34 farklı ülkeden. Katar ile imzalanan protokol benzeri anlaşmalar 1994 yılında Arnavutluk, 1996 yılında Romanya ve 1998’de de Ürdün ile yapılmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; Afganistan, Arnavutluk Azerbaycan, Bosna Hersek, Gambiya, Güney Kore, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova ve Somali ile de benzer iş birliklerinin yapıldığı ifade edildi. 

Askeri ve sağlık alanını kapsayan protokoller dışında yabancı öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelerde eğitim almasını Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) esaslara göre yapılıyor. Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar’a göre ülkelere ilgili her yıl farklı güncellemeler yapılabiliyor. Katarlı öğrenciler için belirlenen şartlara da Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar’dan ulaşılabilir.

Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü, Katarlı öğrencilere tıp eğitimi, Protokol 2 Mart 2021’de Doha’da imzalandı ve 25 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı, Eğitim Süresi, Protokolün süresi, Protokol 5 yıllık süreyi kapsar, Konular, Sağlık ve eğitim alanları, Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik ve sağlık hizmetleri eğitimi gibi konuları kapsar, Dil Eğitimi, Öğrenci ve personele dil eğitimi, Gerekli görülmesi halinde, öğrenci ve personele dil eğitimi verilir, Ücretlerin Karşılanması, Misafir öğrenci ve personelin ücretleri, Aylık ücretler, eğitim masrafları, iaşe ve harçlık gönderen taraf tarafından karşılanır, Yetkili Makamlar, Protokolü imzalayan yetkili makamlar, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ve Katar Devleti Savunma Bakanlığı, Eğitim Dili, Tıp eğitimi için kullanılacak dil, Türkiye’de Türkçe ve İngilizce, Katar’da Arapça ve İngilizce olarak belirlenmiştir, Personel ve Öğrenci Değişimi, Eğitim ve iş birliği kapsamında personel ve öğrenci değişimi, Her iki taraf da misafir öğrenci ve personel kabul edecek, İmza Sahipleri, Anlaşmayı imzalayan yetkililer, Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir ve Katar Sağlık Hizmetleri Komutanı Tuğgeneral Doktor Dr Assad Ahmet Khalil, Ortak Projeler, Sağlık alanında ortak projeler, Sağlık alanındaki birlik, karargah, hastane ve kurum ziyaretleri, ortak tatbikat düzenlemesi ve bilgi paylaşma dahil olmak üzere çeşitli iş birliklerini kapsar
Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi nedir Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi ülke gündemine nasıl oturdu Katarlı Öğrencilere Tıp Eğitimi detayları
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Bu resim, üzerinde çeşitli eşyalar bulunan bir masayı göstermektedir. Bir bilgisayar klavyesi, kağıtlar, keçeli kalemler, gözlükler, pembe bir post-it notu, sarı bir fosforlu kalem, turuncu bir fosforlu kalem, sarı bir kare, sarı bir not defteri ve pembe bir kalem var. Görüntünün ortasında bir kişinin klavyedeki elinin yakın çekimi yer alıyor. Kağıtlar yazı ve çeşitli çizimlerle doldurulurken, keçeli kalemler ve fosforlu kalemler belirli kelimeleri veya cümleleri vurgulamak için kullanılıyor. Bardaklar ve post-it notlar ise bilgileri takip etmeye yardımcı olmak için kullanılıyor. Masa dağınıktır, ancak görevleri tamamlamak için gerekli olan eşyalarla doludur.
5
(12)

Nitel Araştırma Eğitimi

14 Konu9 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139464