AnasayfaBlogKararsız Olduğunuzda Ne Yapmalısınız?
Karar Verme

Kararsız Olduğunuzda Ne Yapmalısınız?

01 Kasım 2021
Gözlüklü bir kadın, yüzünde bir soru işaretiyle kameraya bakıyor. Üzerinde açık mavi bir gömlek vardır ve ellerini yanaklarına doğru kaldırmıştır. Gözleri gözlüklerin arkasından görülebiliyor ve dudakları sorgulayan bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Arka plan, ortasında siyah çizgiler olan sarı ve yeşil bir dairedir. Resmin alt köşesinde mavi zeminli sarı bir daire görülüyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir ve gözlerini, burnunu ve ağzını göstermektedir. Kadının saçları geriye çekilmiş ve cildi ışıkla aydınlatılmış. Görüntü merak ve şaşkınlık hissi uyandırıyor.
Karar VermeÖnerilerAçıklama
Çok düşünmek iyi düşünmek anlamına gelmezKarar verme sürecinde kısa ve öz kararlar alınKararlarınıza zaman sınırlamaları koyun ve çok fazla ayrıntıya girmeyin.
Sezgilerinize güvenmeİçgüdüleriniz ile hareket etmeyi öğreninDetaylı araştırmalardan ziyade, içten gelen hissinizi dinlemek daha başarılı sonuçlar yaratabilir.
Sınırlamalar koymaKararlarınıza zaman sınırlamaları belirleyinZaman sınırlaması, karar verme sürecini hızlandırır ve gereksiz yere zaman kaybetmeyi önler.
Taviz vermeHer zaman her şeye sahip olamazsınızBazı durumlarda belli özelliklerden veya avantajlardan feragat etmek gerekebilir.
Hata yapma ihtimaliKararlarınızın hata olabileceğini kabulleninKararlarınız yanlış sonuçlar doğurabilir, ancak bu, hayatın bir parçasıdır.
Bilgi eksikliğiKonu hakkında yeterli bilgi edinmeBilgi eksikliği, karar verme sürecini bozabilir. Konunuz hakkında yeterince bilgi sahibi olun.
Aşırı bilgiGereğinden fazla bilgiye sahip olmayınAşırı bilgiye sahip olmak, karar verme sürecini zorlaştırabilir.
Başkalarının fikirleriBaşkalarının fikirlerini almayı ihmal etmeyinKarar verme sürecinde başkalarının fikirlerini almak genellikle faydalıdır, özellikle de kararsız kalırsanız.
Seçeneklerin azaltılmasıSeçenekleri azaltmak faydalı olabilirÇok fazla seçenek, karar verme sürecini karmaşıklaştırabilir. Önceden seçenekleri eleyin.
Profesyonel yardımKarar verme konusunda profesyonel yardım alabilirsinizEtkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi, karar verme konusunda kişilere rehberlik eder.

Seçeneklerden hangisinin doğru olduğunu bilmeden vereceğiniz kararlarda, ne kadar sıklıkla kararsız kaldığınıza dikkat ettiniz mi? Hayat, zaman zaman her birimizi dönüm noktalarına getirir. Eğer mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız; bir kararı artıları ve eksilerini dengeleyerek belirlemek, içimizdeki sese kulak vermek ve başkalarının kararımızı etkilemesine izin vermemek oldukça önemlidir. Bu noktada, karar verme süreci kariyerimiz ve sosyal yaşamımız için daima geliştirmemiz gereken önemli bir beceri olarak düşünülmelidir.

zaman zaman karar vermekte zorlanırız, bu herkesin başına gelebilir. hayatı zorlaştırmadığı sürece oldukça normal bir durumdur. özellikle eş seçimi, meslek seçimi, iş değişikliği, taşınma gibi etkisi uzun süreli olan konularda kararsız kalmak herkes için beklenen bir durumdur. kararsızlıktan kurtulmak mümkün müdür? kararsız olduğunuzda ne yapmalısınız? yazımızda bu soruların cevaplarını araştırdık. birlikte inceleyelim.

Nasıl Doğru Kararlar Verilir?

Günlük yaşamımızda küçük ve belki de oldukça önemsiz pek çok karar veriyoruz. Ne zaman uyanmamız gerektiğine, egzersiz yapıp yapmayacağımıza, ne giymemiz gerektiğine, nereye nasıl gideceğimize ve çok daha fazlasına karar veriyoruz. Bu kararlar çok küçük bir zaman dilimi içinde ve kolayca alınıyor. Çünkü sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı seçiminden, ya da günün programlı geçmesinden başka bir sonucu, yani bizim ya da dünyanın geleceğine etki etmiyor. Karar mekanizması dış faktörlerden etkilenmeye başladığı anda karmaşık bir hal almaya da başlıyor. Normal bir çalışma gününde ne giyileceği büyük bir sorun olmasa da, yapılması gereken önemli görüşmeler gözden geçirildiği takdirde kıyafet seçimi önemli bir karar haline dönüşüyor.

Karar verme sürecinde günlerce kafa yoruyor ve zorlanıyorsanız, yaptıklarınızın doğru olup olmadığını düşünüyorsanız, bunu hızlı bir şekilde bırakmalısınız. Karar verme sürecinde artı ve eksilerini düşünmeden öylece atılmanızı hiçbir zaman önermiyoruz. Ancak hızlı ve öz kararlar verirken önemli olan bazı fikirleri hatırlatmak istiyoruz.

  • Çok düşünmek her zaman iyi düşünmek anlamına gelmez.

  • Sezgilerinize güvenmeyi ve içgüdülerinizle hareket etmeyi öğrenmelisiniz.

  • Kararlarınıza zaman sınırlamaları koymalısınız.

  • Her zaman her şeye sahip olamazsınız. Bazı durumlarda taviz vermeniz gerekebilir.

  • Verdiğiniz kararlar size yanlış bir yöne götürüyorsa, hayatın bazen can sıkıcı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın!

Kararsızlıktan Kurtulmak İçin 8 Öneri

Her zaman herkesi memnun edemezsiniz. Bu, hiç kimsenin başarılı olamayacağı, aynı zamanda fazlasıyla yorucu bir hedeftir. Verdiğiniz kararın sonucu her ne olursa olsun öncelikle sizi memnun etmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Konu hakkında bilginiz yeterli değilse karar vermeye çalışmayın. Bilgi eksikliği ya da hiçbir fikrimizin bulunmaması bazen karar verme aşamasını zorlaştırabilir. Bu nedenle karar vermeden önce biraz saha fazla bilgi sahibi olmalısınız. 

Konu hakkında bilgi eksikliği olması kadar gereğinden fazla bilgiye sahip olmak da karar vermeyi zorlaştıran bir durum olarak değerlendirilmelidir. Çok fazla ayrıntıya hakim olmak ve her açıdan değerlendirmeye çalışmak, ayrıntılar içinde kaybolmaya sebep olur. Bu durum da karar vermeyi kolaylaştırmaktan çok zorlaştırır.

İçgüdülerinize güvenmelisiniz. Bazen detaylı bir inceleme, araştırma sonrasında verilen kararlar yerine içgüdülerinizle verdiğiniz kararlar sizin için çok daha doğru bir netice yaratabilir. Aslında ne istediğinizi ve sonucunun ne olacağını bildiğiniz için içgüdünüzü dinlemeniz faydalı olur. Karar verme sürecini bir sorun olarak görmeyin. Bunun yerine farklı fırsatları değerlendirmenin bir yolu olarak görebilirsiniz. Aslında vereceğiniz bu yeni karar aynı zamanda karşınıza çıkan bambaşka bir kapı olabilir.

Seçenekleri azaltmak faydalı olur. Karar verme sürecinde elinizden birden fazla seçenek varsa karar verme süreci uzar. Ayrıca inceleme ve üzerine düşünme ile kafanız daha fazla karışabilir. Bu nedenle fazla seçenekleri elemek işinizi kolaylaştırabilir.

Kararsızlıktan kurtulmak için liste yapın. Seçenekleri değerlendirmeye almadan önce ne istediğinizi, önceliklerinizi, ihtiyaçlarınızı, hedefinizi ortaya koyan bir liste hazırlayın. Bu yol, size en uygun ve sizi memnun edecek kararı vermenize ışık tutar.

Başkalarının da fikirlerini almayı ihmal etmeyin. Bazen ikisi de doğruya çok yakın olan iki seçenek arasında kalabilirsiniz. Sizi yakından tanıyan ikinci bir kişinin fikrini sormak, sizin için karar verme sürecine hız katacaktır.

Sıraladığımız bu önerileri denemenize rağmen karar vermek hala sizin için üstesinden gelmekte zorlandığınız bir konuysa ve yaşamınız olumsuz bir şekilde etkiliyorsa profesyonel bir yardım almanız yararlı olur. Bunun için uzaktan eğitim seçeneklerini araştırabilirsiniz. Enstitü tarafından sunulan Etkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi size bu konuda rehberlik edecektir.

Etkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi Nedir?

Etkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi, yaşamınız boyunca daha etkin kararlar almanıza yardımcı olacak yolları öğrenmenizi sağlıyor. Bu eğitim daha iyi ve daha başarılı bir insan olmanız için bir rehber niteliğindedir. 5 canlı dersten oluşan eğitim için tek ihtiyacınız olan aktif bir internet bağlantısı. Eğitim süresince birçok yararlı bilgiye ulaşabileceksiniz. Karar vermeden önce neye karar vermek istediğinizi doğru bir şekilde tespit etmelisiniz. Örnek olarak, iş yerinizde bir pozisyon değişikliği ya da başka bir işten gelen teklifi değerlendirmeniz gerekebilir. İlk olarak, isteğinizin ne olduğunu bulmalısınız. Karar vermek günlük rutinlerimizden biridir. Yaşam içinde sürekli olarak bir şeylere karar vermemiz gerekebilir. Her zaman her verdiğimiz karar olumlu olmayabilir. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak önemlidir.

Yaşamımızı etkileyebilecek düzeyde olan kararları fırsata çevirmek için etkin karar verme tekniklerine hakim olmalıyız. Etkin karar verme eğitimi sayesinde bu teknikleri öğrenebilirsiniz. Neye karar vermeniz gerektiğini belirledikten sonra bilgi toplamanız gerekir. Etkin karar verme sürecinin en önemli parçası bilgi toplamaktır. Sonrasında bu bilgileri analiz etmek gerekir. Etkin karar verme sürecinde toplanan bilgilerin güvenilir kaynaklardan elde edilmiş olması çok önemli bir konudur. Bu eğitimi tamamladığınızda etkin karar vermenin en önemli parçası olan bilgi toplama ve daha fazlası ile ilgili ayrıntılı bir bilgiye sahip olacaksınız. 

Bilgileri toplamak tek başına yeterli değildir. Analiz süreci ve doğru yönlendirme yine bazı teknikleri bilmeyi gerektirir. Karar Verme Teknikleri Eğitimi tam da bu süreçte en büyük yardımcınız olacak.

Etkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi Kimler İçin Uygundur?

Karar verme aşamasında zorlandığınızın farkında olmak iyi bir başlangıçtır. İşaretlerin farkına varmalısınız! Kendi adınıza herhangi bir şeyin siparişini dahi veremiyorsanız, karar verme becerilerinizi iyileştirmenizin zamanı çoktan geldiği ortadadır. Tam da bu noktada, karar vermeyi ve kendinize güvenmeyi aynı zamanda içgüdülerinize kulak vermeyi öğrenmelisiniz. Bunun için tekniklerden yararlanmanız kendinizi daha mutlu hissetmenize de katkı sağlar. Etkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi tüm bu süreçleri aşmanız için iyi bir fırsattır. Eğitime kimler katılmalıdır?

  • Birden fazla olasılık ortasında kalan kişiler.

  • Hayatında önemli bir karar vermesi gereken kişiler.

  • Seçimlerinde kararlı davranmak isteyen kişiler.

  • Etkin karar vermeyi öğrenmek isteyen kişiler.

  • Hayatında isabetli kararlar vermek isteyen kişiler.

  • İş hayatında etkin ve stratejik kararlara imza atmak isteyen kişiler.

  • Çözüm, süreci basitleştirmek ile çok daha kolaydır. Karar verme sürecini bir karamsarlık sürecine çevirmeden yararlı çalışmalar içine girmelisiniz. Unutmayın önemli olan kararlarınıza kimin ne dediği değil sizin yaşamınızı ve kararlarınızı ne kadar sevdiğinizdir.

Çok düşünmek iyi düşünmek anlamına gelmez, Karar verme sürecinde kısa ve öz kararlar alın, Kararlarınıza zaman sınırlamaları koyun ve çok fazla ayrıntıya girmeyin, Sezgilerinize güvenme, İçgüdüleriniz ile hareket etmeyi öğrenin, Detaylı araştırmalardan ziyade, içten gelen hissinizi dinlemek daha başarılı sonuçlar yaratabilir, Sınırlamalar koyma, Kararlarınıza zaman sınırlamaları belirleyin, Zaman sınırlaması, karar verme sürecini hızlandırır ve gereksiz yere zaman kaybetmeyi önler, Taviz verme, Her zaman her şeye sahip olamazsınız, Bazı durumlarda belli özelliklerden veya avantajlardan feragat etmek gerekebilir, Hata yapma ihtimali, Kararlarınızın hata olabileceğini kabullenin, Kararlarınız yanlış sonuçlar doğurabilir, ancak bu, hayatın bir parçasıdır, Bilgi eksikliği, Konu hakkında yeterli bilgi edinme, Bilgi eksikliği, karar verme sürecini bozabilir Konunuz hakkında yeterince bilgi sahibi olun, Aşırı bilgi, Gereğinden fazla bilgiye sahip olmayın, Aşırı bilgiye sahip olmak, karar verme sürecini zorlaştırabilir, Başkalarının fikirleri, Başkalarının fikirlerini almayı ihmal etmeyin, Karar verme sürecinde başkalarının fikirlerini almak genellikle faydalıdır, özellikle de kararsız kalırsanız, Seçeneklerin azaltılması, Seçenekleri azaltmak faydalı olabilir, Çok fazla seçenek, karar verme sürecini karmaşıklaştırabilir Önceden seçenekleri eleyin, Profesyonel yardım, Karar verme konusunda profesyonel yardım alabilirsiniz, Etkin Karar Verme Teknikleri Eğitimi, karar verme konusunda kişilere rehberlik eder
etkin karar verme teknikleri etkin karar verme teknikleri eğitimi etkin karar verme
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.