AnasayfaBlogKadınların En Çok Tercih Ettiği Meslekler
Meslekler

Kadınların En Çok Tercih Ettiği Meslekler

08 Ocak 2021
Bu resim yüzünde mutlu bir ifade olan ve doğrudan kameraya gülümseyen bir kadını tasvir ediyor. Omuz hizasında koyu kahverengi saçları var ve gözleri kapalı, bu da neşeli ifadeye katkıda bulunuyor. Kadın açık kahverengi bir tişört ve koyu mavi bir kot pantolon giyiyor. Arka plan çoğunlukla beyaz, birkaç açık kahverengi ve sarı detay var. Fotoğraf yakın çekim formatında çekilmiş ve kadının yüzünün detaylı bir görüntüsünü veriyor. Kadının göğsü, köprücük kemiği ve boynuna dair bir ipucu ile birlikte resimde görülebiliyor. Resim genel olarak mutlu ve neşeli bir hava veriyor.
MeslekNedenlerÖzellikler
HemşirelikKadınlarla özdeşleşmiş, eski yasalar nedeniyle erkeklerin girmesi zor olmuştur.Kadın egemen bir meslek, sağlık sektöründe önemli bir rol oynar.
Doktorlukİtibarlı bir meslek kabul edilir, hem kadınlar hem erkekler tarafından tercih edilir.Uluslararası başarıları bulunmaktadır, çok kazandıran meslekler arasındadır.
EczacılıkKendi eczanesini açma imkanı ve iş yükünün azaltılabilme potansiyeli.Erkek egemen bir meslek olsa da kadınlar tarafından tercih ediliyor.
ÖğretmenlikEsnek çalışma saatleri, yaz tatili ve hafta sonu tatilleri.Atama süreci zorlukludur, farklı branşlarda öğretmenlik yapabilirler.
MimarlıkBüro açma imkanı ve esnek çalışma şartları.İnşaat sektörü erkek egemen olmasına rağmen kadınlar tarafından tercih ediliyor.
Bankacılık/FinansDüzenli mesai saatleri ve hafta sonu tatili.Finans ve sigorta faaliyetleri kadınların en çok para kazandığı sektörlerden biri.
AvukatlıkYükselme şansı ve farklı hukuk dallarında çalışabilme.Hakim ve savcı olabilme imkanı, kadınlar kısa sürede erkek egemen olan avukatlık oranını düşürmeyi hedefliyor.
Akademik Kariyer/Araştırma GörevlisiÜniversite camiasında kadınların sayısının artması.Farklı bilim dallarında kadın araştırmacıların oranı yüksek.
Çiftçilik/TarımTarımın ekonomideki payı yüksek.Kadınların aktif olarak çalıştığı, gelişmekte olan bir sektör.

Kadınların iş hayatında kendilerine yer edinmeleri kolay olmadı, var olan zorluklar hala devam ediyor. Başta cinsiyet ayrımcılığı olmak üzere pek çok zorluğu aştılar, aşıyorlar, aşacaklar. Geçmişten günümüze üretimin içindeydiler. Hem ailelerine hem de ülke ekonomisine katkı sağladılar. İş kolları konusunda ayrım yapmadılar. Oto tamirciliğinden tır şoförlüğüne, tarımdan inşaat ustalığına kadar erkeklere özgü kabul edilen pek çok işi başardılar. 

hemen her gün medyada yer alan, haberlere konu olan başarılı kadın hikayelerine tanıklık ediyoruz. çalışan kadınların bir de aile sorumlulukları var. meslek tercih ederken de iş dışındaki sorumluluklarını da göz önünde bulunduruyorlar.

Kadınların En Çok Tercih Ettiği MesleklerKadınların Asla Tercih Etmediği Meslekler
Hemşirelikİnşaat işçiliği
ÖğretmenlikKamyon şoförlüğü
Diş hekimliğiBalıkçılık
PsikolojiMadencilik
MimarlıkAskerlik
VeterinerlikElektrikçilik
EczacılıkUçak mühendisliği
Radyoloji teknisyenliğiOtomotiv tamirciliği
Sosyal hizmetlerMakine operatörlüğü
FizyoterapiYangın söndürme
MuhasebeDemiryolu makinisti
PazarlamaBeyaz yaka mühendisliği
İşletme yönetimiDalgıçlık
Grafik tasarımAvcılık
HukukKule vinç operatörlüğü
İnsan kaynaklarıHelikopter pilotluğu
GazetecilikTersanelerde işçilik
Medya ve iletişimUzay araştırmacısı
ReklamcılıkSavaş pilotluğu

Kadınların En Çok Tercih Ettiği 11 Meslek

Yazıda kişisel gözlemlerimin yanı sıra bazı verilerden de faydalanacağım. Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) düzenlediği “Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu’nda paylaştığı bilgiler ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri faydalandığım kaynaklar. 

Hemen TÜİK’in 2019 yılı raporundaki bilgiyi paylaşayım. Bu rapora göre çalışan kadınların oranı %29,4. Kadınların en çok tercih ettiği iş alanı ise sağlık sektörü. Sempozyumda paylaşılan bilgilere göre; “Tıp ve Sağlık Bilimlerinde kadın mezunların oranı %63,4.” Niyetim asla sizi istatistik bilgileriyle doldurmak değil. Bu iki veriden sonra gelelim yazının konusuna: Kadınlar en çok hangi meslekleri tercih ediyor? Sağlık alanındaki mesleklerle başlayalım.

  • Hemşirelik

Hemşirelik kadınlarla özdeşleşen mesleklerin başında geliyor. Yasalar da sadece kadınlara hemşirelik hakkı tanıyordu. Bu sebeple 1999 yılında Türkiye’nin ilk erkek hemşiresi olan Murat Bektaş, hemşirelik yapamamıştı. Sağlık memuru olarak çalıştığı haberlere konu olmuştu. Erkeklere hemşirelik yolunu açan yasa 2007’de yürürlüğe girdi. Yasadan sonra erkek hemşireliğin sayısı artsa da hemşirelik halen daha kadın egemen bir meslek. 

  • Doktorluk

İtibarlı bir meslek olduğu için doktorluk yani tıp fakültesi hem kadınlar hem de erkekler tarafından rağbet görüyor. Son yıllarda kadın doktorlar ulusal ve uluslararası başarılarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Hekimlik, aynı zamanda çok kazandıran mesleklerin de başında geliyor. 

  • Eczacılık

Eczacılık, son yıllarda kadınların sıkça tercih ettiği mesleklerden biri. Çünkü kendi eczanesini açma imkanları var. Bu da çalışma saatlerinin beli olması anlamına geliyor. Yanında çalıştırdıkları yardımcılar sayesinde de iş yükleri azalıyor. Daha az yorulmak da kadınların meslek tercihine etki ediyor. Eczacılık aynı zamanda dünyada da en çok para kazandıran mesleklerden biri ve hala erkek egemen.

  • Öğretmenlik

Öğretmen denilince akla çocuklar geliyor, çocuk denilince de kadınlar. Ülkemizde hayalleri üniversite okuyan ve farklı alan seçen hemen her kadının ailesinden duyduğu o meşhur cümleleri burada yazmak istiyorum: “Neden öğretmen olmadın ki? Hafta sonları tatil, yaz tatili var, çalışma saatleri az. Kadınlar için en ideal meslek.”

Sınıf öğretmenliğinin yanı sıra branş öğretmenlikleri de kadınlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Tatil günlerinin fazlalığı bu tercihte belirgin rol oynuyor. Öğretmenlik kadınların en çok tercih ettiği mesleklerden olsa da atama süreci bir hayli yıpratıcı. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) süreci, sonrasında sözlü mülakat kısmı ve üstüne eklenen acıkan kadroların azlığı öğretmen olmanın zorluklarından.

  • Mimarlık

İnşaat sektörü erkek egemen olsa da mimarlık kadınlar tarafından tercih ediliyor. Büro açma imkanı ve buna bağlı olarak çalışma şartlarının esnekliği mesleğin tercih edilme sebeplerinden.

Son yıllarda kadınların ilgi odağı olan sektörlerden biri de bankacılık. Yine mesai saatlerindeki düzen ve hafta sonu tatili bu tercihin sebeplerinden. Finans sektörüne TÜİK’te raporunda geniş yer veriyor. TÜİK’in 2019 yılı raporuna göre kadınların en çok para kazandığı sektörlerin başında “finans ve sigorta” faaliyetleri geliyor. Ortalama aylık brüt maaşları ise 6 bin 428 TL.

  • Avukatlık/Hukuk Sektörü

Avukatlık ve bağlı olarak hukuk kadınların sıklıkla tercih ettiği bir diğer alan. Çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri meslekte yükselme şanslarının olması. Hukuk fakültesinden mezun olunca avukatlığın yanı sıra hakim ve savcı da olunabilir. İlgili sınavlara girmek kaydıyla tabi. Dünyadaki avukatların %77’si erkek olsa da kadınlar kısa sürede bu oranı düşürecektir. 

Aslında akademik camiada kadın sayısının çok yüksek olduğunu düşünmüyordum. YÖK’ün sempozyumda paylaştığı veriler bu düşüncemi değiştirdi. Sempozyumda paylaşılan bilgilere göre Türkiye’deki toplam akademik personel sayısı 152.153. Bu sayısın 67019’u kadın 85134’ü ise erkek. Bilimlere göre kadın araştırmacıların oranı ise şöyle; 

  • Tıp ve Sağlık Bilimleri %47.3

  • Beşeri ve Sosyal Bilimler 41,8

  • Mühendislik ve Teknoloji %25.6

  • Fen Bilimleri %36

  • Tarım ve Gıda %32,9

Çiftçilik/Tarım

Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve tarımın ekonomideki payı da oldukça yüksek. Özelikle Anadolu’daki bazı iller, tarım şehri olarak biliniyor. Ve tarım sektörü de cinsiyet ayrımcılığının en az olduğu sektörlerden denilebilir. Çiftçilik aile olarak yapılan işlerden. Bu sebeple de kadın erkek ailenin bütün bireyleri üstüne düşen görevi yapıyor. Ayrıca son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilik yapacak kadın girişimcilere destek veriyor. Yine pek çok kadın girişimcinin de tarım ve hayvancılıkla uğraştığını medyadan öğrendik. 

  • Kuran Kursu Öğreticiliği/Vaizelik

Ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan kadro pek çok öğretmenlik alanına göre fazla. Bu kadroların büyük bir bölümü de kuran kursu öğreticiliği ve vaizelik. Özellikle ilahiyat fakülteleri mezunlarının sıklıkla tercih ettiği bir alan. Tercih edilme sebeplerinin başında hem devlet memurluğu olması hem de çalışma saatlerindeki rahatlık geliyor.

  • Hosteslik/Kabin Memurluğu 

Kadınlarla özdeşleşen bir başka meslek de hosteslik diğer adıyla kabin memurluğu. Yıllarca hostes denilince aklımıza kadınlar gelirdi. Kadın egemen mesleklerden biri desek yanlış olmaz. Erkek kabin memurların sayısı oldukça az. 

Muhasebeci, güzellik uzmanı, yönetici asistanı, yazılımcı, bilgisayar mühendisi, psikolog, fizyoterapist, devlet memuru (kamu personeli) ve aşçı… Kadınların sıklıkla tercih ettiği mesleklerin listesini uzatmak mümkün. Sıklıkla tercih etmeseler de spordan sağlığa, tarımdan üretime, öğretmenlikten mühendisliğe pek çok sektörde ve meslekte başarılı kadın hikayelerini okuyup paylaşacağımızdan şüphem yok.

Kadınların iş hayatında daha çok var olması için halen yapılması gereken pek çok düzenleme; değiştirilmesi gereken algılar var. Yapılacakların başında da aynı ücret adaletsizliği geliyor. Ücret adaletsizliği ne demek? Sorunun cevabı için son kez TÜİK’in raporuna göz atalım. Raporda cinsiyete dayalı ücret farkı olarak ifade ediliyor. Kazanç yapısı araştırmasına göre bu farkın erkekler lehine gerçekleştiği belirtiliyor. Ve toplam farkın %7,7 olduğuna dikkat çekiliyor.

Hemşirelik, Kadınlarla özdeşleşmiş, eski yasalar nedeniyle erkeklerin girmesi zor olmuştur, Kadın egemen bir meslek, sağlık sektöründe önemli bir rol oynar, Doktorluk, İtibarlı bir meslek kabul edilir, hem kadınlar hem erkekler tarafından tercih edilir, Uluslararası başarıları bulunmaktadır, çok kazandıran meslekler arasındadır, Eczacılık, Kendi eczanesini açma imkanı ve iş yükünün azaltılabilme potansiyeli, Erkek egemen bir meslek olsa da kadınlar tarafından tercih ediliyor, Öğretmenlik, Esnek çalışma saatleri, yaz tatili ve hafta sonu tatilleri, Atama süreci zorlukludur, farklı branşlarda öğretmenlik yapabilirler, Mimarlık, Büro açma imkanı ve esnek çalışma şartları, İnşaat sektörü erkek egemen olmasına rağmen kadınlar tarafından tercih ediliyor, Bankacılık/Finans, Düzenli mesai saatleri ve hafta sonu tatili, Finans ve sigorta faaliyetleri kadınların en çok para kazandığı sektörlerden biri, Avukatlık, Yükselme şansı ve farklı hukuk dallarında çalışabilme, Hakim ve savcı olabilme imkanı, kadınlar kısa sürede erkek egemen olan avukatlık oranını düşürmeyi hedefliyor, Akademik Kariyer/Araştırma Görevlisi, Üniversite camiasında kadınların sayısının artması, Farklı bilim dallarında kadın araştırmacıların oranı yüksek, Çiftçilik/Tarım, Tarımın ekonomideki payı yüksek, Kadınların aktif olarak çalıştığı, gelişmekte olan bir sektör
kadınların en çok tercih ettiği meslekler kadın meslekleri iş hayatında kadın çalışan kadın hemşirelik öğretmenlik
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlekli bir kadın sırtını dokulu gri bir duvara dayamış duruyor. Uzun siyah saçları arkaya doğru toplanmış ve kolları göğsünün üzerinde kavuşturulmuş. Yüzünde ciddi bir ifade var ve bakışları uzaklara odaklanmış. Üzerinde basit bir desen olan beyaz bir gömlek ve bir çift koyu renk pantolon giyiyor. Ayaklarını çaprazlamış, rahat ve gevşemiş görünüyor. Pencerelerinden güneş ışığı giren aydınlık bir odada duruyor. Oda, duvardaki birkaç resim ve küçük bir masa ile seyrek bir şekilde dekore edilmiştir.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadınlar

04 Şubat 2019
Dokuz kişiden oluşan bir grup insan büyük bir ahşap masanın etrafında toplanmıştır. Masa görüntünün ortasına yerleştirilmiştir ve her iki yanında dörder kişi oturmaktadır. Kırmızı elbiseli bir kadın masanın başında oturmuş, gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kadının sağında beyaz gömlekli ve kravatlı bir adam oturmaktadır. Karşı tarafta ise takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam. Ön planda, masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve solda bir dizüstü bilgisayarın yakın çekimi vardır. Sağda, yakın planda beyaz bir kupa var. Masanın etrafındaki herkes sohbet ediyor gibi görünmektedir ve atmosfer neşeli ve rahattır.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadın Ve Anne Olmak

21 Mayıs 2019