AnasayfaBlogKadın İstihdamı Artıyor
İş Hayatında Kadınlar

Kadın İstihdamı Artıyor

28 Mart 2019
Koruyucu gözlük ve eldiven giyen bir kadın daire testere kullanıyor. Kulağında kulaklık var ve testerenin önünde durarak bıçağı dikkatle yönlendiriyor. Testere sarı renktedir ve kadın bir şef önlüğü giymektedir. Yüzü yakın plandadır ve dikkatle işine odaklanmaktadır. Kadının arkasında, arka planda bir makine görülüyor. Kadın testereyi kullanırken tüm güvenlik önlemlerini alıyor ve yaptığı işe güveniyor.
Yılİstihdam Edilen Kadın OranıDeğişim
2017%27.1-
2018%28.7%1.6 artış
2019Veri Bulunmamaktadır-
2020Veri Bulunmamaktadır-
2021Veri Bulunmamaktadır-
2022Veri Bulunmamaktadır-
2023Veri Bulunmamaktadır-
2024Veri Bulunmamaktadır-
2025Veri Bulunmamaktadır-
2026Veri Bulunmamaktadır-

Türkiye'de iş kadını oranı gün geçtikçe artıyor. Kadınların iş hayatındaki yeri toplumun belirlediği sınırın dışına çıkıyor! TUİK istatistiklerine göre 2017 yılında istihdam edilen kadınlar %27,1 iken bu oran 2018 yılında %28,7 şeklinde artış gösteriyor.

Çalışan Kadın Ve Gelenekler

geçtiğimiz yıllara göre çalışan kadın sayısında artış olsa da erkeklere oranla bu rakamlar yetersiz kalıyor. bunun en önemli sebebi ise cinsiyet sonucu yapılan ayrımcılık ve kadından beklenilen rol. türkiye'de geleneklere göre bir kadından öncelikle beklenenler evlenme, yemek yapma, çocuk bakma, ev işleri ve buna benzer birçok şey oluyor. çalışan anne sayısının eskisinden daha fazla olması aynı zamanda kadının yükünün artması anlamına geliyor. kendi ayakları üzerinde durabilen eğitimli bir kadın her engeli aşsa da "gelenek" engeline takılıyor. buna rağmen kadın hem çocuk bakıyor hem ev işleriyle uğraşıyor hem de iş kadını statüsünden ödün vermiyor.

Kadınlara Daha Çok Mobbing Uygulanıyor

Çalışan kadın iş yerinde daha fazla mobbinge maruz kalıyor! Mobbing yani diğer anlamıyla bir grup çalışan tarafından düşmanca davranış görme iş hayatında sıkça rastlayabileceğimiz bir zorbalık. Fakat yine cinsiyet ayrımı sebebiyle iş yerlerinde kadınlar daha çok mobbinge maruz kalıyor. Bir hata yaptıklarında bunun sebebinin cinsiyet olduğu düşünülüyor ve bunun üzerinden çeşitli yıldırmalarla karşılaşıyorlar. Aynı şekilde bir başarı veya kariyerlerinde yükselme olsa bile mobbinge devam ediliyor.

Eşit İşe Eşit Ücret

Ne kadar çalışırsan çalış ne kadar çabalarsan çabala... Aynı şirkette ve aynı pozisyonda çalışan iki eleman düşünelim. Bunlar eşit çalışıyor ve yılın elemanı olmaya ikisi de eşit bir şekilde hak kazanıyor. Fakat her şey eşit olsa bile birinin maaşı diğerinden hep düşük oluyor. Neden mi? Çünkü kadınların iş hayatındaki yeri hep bir tık daha aşağıda! Günümüze geldikçe bu sorun ortadan yavaş yavaş kalksa bile bazı iş yerleri cinsiyet üzerinden ayrımcılık yapmaya devam ediyor. Başta iş kadını olmak üzere birçok kadın hak ve eşitlik için direniyor.

Erkekler İşsiz mi Kalıyor?

İşsizlik oranlarının artmasının sebebi kadınların çalışmaya başlaması olarak düşünülüyor. Kadınlar iş hayatına atılarak erkeklerin elinde olan alanları alıyor, kendi ayakları üzerinde duruyor ve daha özgür oluyor. Bu kadının hakkı olarak değil hak çalması olarak görülüyor. Oysa çalışmak ve maddi özgürlük elde etmek erkeğin olduğu kadar kadının da hakkı. Kadınlar da erkekler gibi mühendis olabilir taksici olabilir veya işsiz kalabilir!

Başarılı Kadınların Hikayeleri

Türkiye'de halkla ilişkiler yayılmasını ve gelişmesini sağlayan işe gazetecilikle başlamış olan Betül MARDİN. Tiyatroya olan aşkından adını çokça duyuran ödüllü bir yönetmen ve sanatçı aynı zamanda ilkokul mezunu Ümmiye KOÇAK. Babasının ona bıraktığı şirketin yönetimine geçen, şirket sahibi olan en genç kadın ünvanını alan aynı zamanda şirketi daha ilerilere taşıyan Gözde AKPINAR. Ve daha birçok girişimci, cesaretli, çalışkan Türk kadını. Örnek almamız gereken bize her koşulda cesaretli olmamızı öğütleyen bu kadınlar bizleri umutlandırıyor.

Yıllarca kadınlar, kadınlarımız her türlü eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşın yılmadan usanmadan çalıştı ve başardı. Bugün daha özgür şekilde çalışabilmemizi, artan eşitliği, mesleğimizi ilgi alanımıza göre seçebilmeyi her şeyden önce Türkiye'nin kadınlarına borçluyuz.

Yazar: Berre Bostancı

2017, %271, -, 2018, %287, %16 artış, 2019, Veri Bulunmamaktadır, -, 2020, Veri Bulunmamaktadır, -, 2021, Veri Bulunmamaktadır, -, 2022, Veri Bulunmamaktadır, -, 2023, Veri Bulunmamaktadır, -, 2024, Veri Bulunmamaktadır, -, 2025, Veri Bulunmamaktadır, -, 2026, Veri Bulunmamaktadır, -
kadın istihdam iş bulma işsizlik
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018
Bu resim bir masanın etrafında oturan bir grup insanı gösteriyor. Ön planda her ikisi de gülümseyen iki kişi var. Biri ellerini birleştirmiş bir kadın, diğeri ise bir erkek. Arka planda, yakın planda yüzüyle gülümseyen başka bir kadın var. Masanın ortasında, yakın planda beyaz bir kupa var. Ayrıca köşede bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Görüntüdeki tüm insanlar rahat giyinmiş ve rahat ve mutlu görünüyorlar. Atmosfer samimi ve davetkâr.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Hayatında Var Olması

07 Ocak 2019
Bir grup el, cep telefonu, hesap makinesi, multimetre, mavi halkalı kırmızı bir alet, sarı bir baret, bir kablo ve bir kredi kartı okuyucu dahil olmak üzere çeşitli cihazları tutarken görülüyor. Ayrıca, arka planda yakın planda beyaz bir metin görülüyor. Cep telefonunu tutan el rahat bir pozdadır ve cihaz avuç içinde tutulmaktadır. Hesap makinesini tutan el hafif açılıdır ve cihaz başparmak ile işaret parmağı arasında sıkıca tutulmaktadır. Multimetreyi tutan el daha dik bir pozisyondadır ve cihaz elin üst kısmında durmaktadır. Mavi halkalı kırmızı alet işaret parmağı ve başparmak tarafından tutulurken, sarı baret avuç içinde tutulmaktadır. Kablo da aynı elde tutulmakta ve kişinin başparmağı kabloya dayanmaktadır. Son olarak, kredi kartı okuyucusu aynı elde tutulmakta ve kişinin başparmağı cihazın üst kısmına dayanmaktadır.
İşe Alım

İstihdam Nedir? Türleri Nelerdir?

05 Haziran 2021
Bu resimde bir fotoğraf için poz veren bir grup kadın görülüyor. Ortadaki kadın kollarını kavuşturmuş, sağındaki kadın ise elinde bir dosya tutuyor. Arkadaki kadın siyah bir takım elbise giyiyor ve öndeki kadın da bir takım elbise giyiyor. Arkadaki kadın da kolunu uzatıyor ve sağ alt köşede kırmızı bir sandalyenin yakın çekimi görülüyor. Kadın grubu yarım daire şeklinde duruyor ve her kadının kendine özgü bir ifadesi var. Görüntü, her bir kadının yüzündeki detayların ve duyguların görülmesini sağlayan yakın bir açıdan çekilmiştir. Görüntüdeki renkler sessiz ve nötr, kırmızı sandalye ise parlak bir kontrast noktası.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadının Var Olma Çabası

28 Haziran 2019
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1112464
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
910411
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1040411