AnasayfaBlogİyi Bir Kariyer İçin 23 Çalışma Prensibi
Kariyer Planlama

İyi Bir Kariyer İçin 23 Çalışma Prensibi

25 Mart 2018
Bir çift adam bir ilan panosunun önünde durmaktadır. Sağdaki adam kırmızı bir gömlek, soldaki adam ise ekose bir gömlek giymektedir. Her ikisi de bir kâğıt parçasına bakmaktadır. Kağıt pembe renktedir ve gri bir yüzey üzerine yerleştirilmiştir. Soldaki adam gözlük takıyor ve sakallı. Arka planda, beyaz dikdörtgen bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Sağdaki adam öne doğru eğilmiş, yüzü tamamen görünüyor. İki adam ilan tahtasına bir şeyler yazıyor gibi görünüyor.
Çalışma PrensibiAçıklamaFaydaları
Eleştiriye Açık OlunPatronunuzun geri bildirimleri değerli olup sizi geliştirebilir.Performansınızın yükselmesine yardımcı olur.
Dedikodu Yapmayınİş arkadaşının dedikodusuna tarafsız kalmak iş ortamını daha sağlıklı tutar.İş yerinde olumsuzluk ve çekişmeleri önler.
Problem Çözücü OlunSorunlar hakkında şikayette bulunmak yerine çözüm önerileri geliştirmek daha olumlu sonuçlar almanızı sağlar.Pozitif bir duruş sergileyerek profesyonelliği arttırır.
Mesai Saatlerine Uyunİş yerine zamanında gelmek ve zamanında çıkmak disiplinli çalışmayı sağlar.İş veriminizi ve iş disiplininizi arttırır.
Her Şey İçin Ekstra Zaman YaratınBir projede çalışırken planlamanıza ek zaman eklemek, telaşı önler.Daha kaliteli ve hızlı iş çıkarmanıza yardımcı olur.
Her Zaman Elinizden Gelenin En İyisini Yapınİşinizi öncelikle kendiniz için en iyi şekilde yapmanızı odaklanmanız, işinizin kalitesini arttırır.Özgüveninizi arttırır ve iş tatmininiz yükselir.
Yardım İsteyin ve Teklif EdinYardım gerektiğinde istemek ve başkalarının yardımına koşmak iş ortamını olumlu hale getirir.İş yükünüzü hafifletir ve iş arkadaşlarınızla güçlü bir ilişki kurmanızı sağlar.
Düzenli OlunDüzenli bir çalışma ortamı ve düzenli bir iş takvimi, etkin bir iş süreci sağlar.İşlerin karışmasını önler ve zamanı verimli kullanmanıza yardımcı olur.
İşe Gitmeden Önce Hazırlanınİşe zamanında ve hazırlıklı bir şekilde gitmek, gün boyunca daha etkili ve üretken olmanızı sağlar.İş performansınızı arttırır, iş yerinde stres ve telaşı azaltır.
Şirket Politikalarını Anladığınızdan Emin OlunŞirket politikalarını ve kurallarını anlamak, olası hataların önüne geçer.Olumsuz sonuçlardan ve gereksiz uygulamalardan kaçınmanıza yardımcı olur.

İster kısa süreli bir işte çalışıyor olun ister iyi bir kariyer hedeflediğiniz uzun soluklu bir işte, çalışma ilkeleri herkes için çok önemli bir konudur. Çalışma ilkeleri sizin üretkenliğinizi ve işe olan memnuniyetinizi arttırdığı gibi patronunuz ve iş arkadaşlarınızla daha iyi ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Profesyonellere iyi bir kariyer için hangi çalışma ilkelerine sahip olmaları gerektiğini sorduk. İşte verdikleri tavsiyeler:

Kariyer Tavsiyeleri

1 - Eleştiriye Açık Olun

Patronunuzun geri bildirimleri değerlidir. Sizi özellikle sevmediği için performansınızı eleştirmiyor. Onun yorumları sizin başarmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde düşünün.

2 - Dedikodu Yapmayın

Dedikodu kazanına katkıda bulunmayın ve eğer iş arkadaşınız sizi dedikodunun içine çekmeye çalışıyorsa veya başkasının arkasından konuşuyorsa tarafsız olun.

3 - Problem Çözücü Olun, Şikayetçi Değil

Eğer bir şey hakkında şikayette bulunmanız gerekiyorsa, her zaman onun nasıl daha iyi olabileceğine dair fikir geliştirmeye çalışın. Negatifliği pozitif bir eyleme dönüştürürseniz bunun adı mızmızlık yerine profesyonellik olur.

4 - Mesai Saatlerine Uyun

Gitmeniz gerektiğinde işe her zaman gidin. Mesai saatlerine uygun hareket edin. Sadece gerçekten hasta olduğunuzda izin alın.

5 - Patronunuz İstiyorsa İşe Gitmeye İstekli Olun

Eğer patronunuz sizden tatil günlerinde işe gelmenizi istiyorsa, işe gitmek için istekli olun. Aynı zamanda bunu yaparken hevesli olun (en azından öyle görünün).

6 - Her Şey İçin Ekstra Zaman Yaratın

Mesai saatlerine nasıl uyum sağlayıp programınızı ona göre yapıyorsanız, bir projede çalışırken programınıza da aynı şeyi uygulayın.

7 - Her Şeyi Bilmemeye Hazırlıklı Olun

İlk başladığınızda kesinlikle her şeyi bilemeyeceksiniz ama kariyerinizde ilerledikçe daha çok şey öğreneceksiniz.

8 - İşteyken Telefonunuzu Bir Kenara Koyun

Mobil telefonunuza gelen mesajlar ve bildirimler çalışırken dikkatinizi büyük oranda dağıtabilir. Telefonunuzu sadece molalarda kontrol edin.

9 - Daha İyi Bir İş İçin Giyinin

İstediğiniz iş için iyi giyinmek işvereninizin sizi o ortamda görmek istemesini sağlar.

10 - Yardım İsteyin ve Teklif Edin

Kişi ne kadar yetenekli olursa olsun her şeyi tek başına yapamaz. Eğer yardım gerekiyorsa, istemekten çekinmeyin. Diğerlerinin de ihtiyacı olabileceğinin farkına varın ve yardım teklif edin.

11 - Her Zaman Elinizden Gelenin En İyisini Yapın

Patronunuz size bir görev verdiğinde, onu en iyi şekilde gerçekleştirin.

12 - Nazik Olun

İnsanlara kötü davranmak size bir şey kazandırmaz. Nazik olduğunuzda, bu davranışınız diğerlerini mutlu eder ve size karşı iyi niyet oluşturur. Özellikle en mutsuz gözükenlere karşı nazik olun. Buna gerçekten ihtiyaçları olabilir ve bu onların üstünde pozitif bir etki yaratabilir.

13 - Fazlasını Yapın ve Bunu Bir Gülümseme ve Pozitif Tavırla Yapın

Patronunuzun veya müşterilerin sizden beklediğinden daha fazlasını yapmak, size itibar sağlayacağı gibi, deneyim ve kişisel memnuniyet de sağlar.

14 - Hiçbir Zaman “Benim İşim Değil” Demeyin

Sizin desteğinize ihtiyacı olan birine yardım etmeye hazır olun. Bu tür şeyler sizin iş tanımınızda olmayan şeyleri içerebilir ama sizin yardımsever biri olduğunuzu gösterir.

15 - Problemlere Fırsat Gözüyle Bakın

Problemler oluştuğunda, onları çözmek size güçlü yanlarınızı gösterme ve becerilerinizi pekiştirme şansı verir.

16 - Kişisel Problemleri İşe Getirmeyin

Kişisel problemlerinizi işyerine getirmeyin. İş yerinde bu problemlerinizi tartışma konusu haline getirmeyin. İş arkadaşlarınıza anlattığınız şeyle onların size bakış açısını değiştirebilir. Aynı zamanda bu sizi iş yeri dedikodu malzemesi haline getirebilir.

17 - Soru Sorun

Eğer bir şeyi nasıl yapacağınızı veya bir şeyin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, o şeyi öğrenmeye çalışın. Sorduğunuz sorunun saçma olduğunu düşünebilirsiniz ama bu her zaman bir hata yapmaktan iyidir.

18 - Her Zaman İşinizi Kontrol Edin

İşinizi gözden geçirmek biraz vakit alabilir ama bu başkasının sizin hatalarınızı yakalamasından iyidir.

19 - İşin İş Olduğunu Unutmayın

Yaptığınız işi sevmeniz önemli bir konu ama eğer işinizin her zaman eğlenceli olmasını beklerseniz korkunç derecede hayal kırıklığına uğrarsınız. İşinizde mükemmel olmayan şeylerle de karşılaşacaksınız ama söylenen klasik bir söz vardır: “size bu işi yaptığınız için dünyanın parasını ödüyorlar.”

20 - Şirket Politikalarını Anladığınızdan Emin Olun

Eğer şirket politikasını bilmiyorsanız, konuyu bilen kişiden yardım alın. Örneğin, insan kaynaklarına danışabilirsiniz. Bunun yerine bir iş arkadaşınıza sorarsanız, size yanlış cevap verebilir ve bu da bazı şeyleri daha kötü hale getirebilir.

21 - ‘’Bilmiyorum’’ Demekten Korkmayın

Eğer birisi size bir soru soruyorsa ve siz cevabı bilmiyorsanız, yanlış bilgi vermek yerine, dürüst olun. Emin olmadığınızı ve öğreneceğinizi söyleyin ve öyle yapın.

22 - Düzenli Olun

Düzensizseniz iyi bir iş çıkarmanız imkansızdır.

23 - İşe Gitmeden Önce Hazırlanın

İşe erkenden gidin ve o gün ne yapacağınız konusunda bir plan oluşturun. Son dakika değişiklikleriyle telaşla kapılmayın.

İşyerinde Görgü ve Etik Kurallar Eğitimine Katılın

Eleştiriye Açık Olun, Patronunuzun geri bildirimleri değerli olup sizi geliştirebilir, Performansınızın yükselmesine yardımcı olur, Dedikodu Yapmayın, İş arkadaşının dedikodusuna tarafsız kalmak iş ortamını daha sağlıklı tutar, İş yerinde olumsuzluk ve çekişmeleri önler, Problem Çözücü Olun, Sorunlar hakkında şikayette bulunmak yerine çözüm önerileri geliştirmek daha olumlu sonuçlar almanızı sağlar, Pozitif bir duruş sergileyerek profesyonelliği arttırır, Mesai Saatlerine Uyun, İş yerine zamanında gelmek ve zamanında çıkmak disiplinli çalışmayı sağlar, İş veriminizi ve iş disiplininizi arttırır, Her Şey İçin Ekstra Zaman Yaratın, Bir projede çalışırken planlamanıza ek zaman eklemek, telaşı önler, Daha kaliteli ve hızlı iş çıkarmanıza yardımcı olur, Her Zaman Elinizden Gelenin En İyisini Yapın, İşinizi öncelikle kendiniz için en iyi şekilde yapmanızı odaklanmanız, işinizin kalitesini arttırır, Özgüveninizi arttırır ve iş tatmininiz yükselir, Yardım İsteyin ve Teklif Edin, Yardım gerektiğinde istemek ve başkalarının yardımına koşmak iş ortamını olumlu hale getirir, İş yükünüzü hafifletir ve iş arkadaşlarınızla güçlü bir ilişki kurmanızı sağlar, Düzenli Olun, Düzenli bir çalışma ortamı ve düzenli bir iş takvimi, etkin bir iş süreci sağlar, İşlerin karışmasını önler ve zamanı verimli kullanmanıza yardımcı olur, İşe Gitmeden Önce Hazırlanın, İşe zamanında ve hazırlıklı bir şekilde gitmek, gün boyunca daha etkili ve üretken olmanızı sağlar, İş performansınızı arttırır, iş yerinde stres ve telaşı azaltır, Şirket Politikalarını Anladığınızdan Emin Olun, Şirket politikalarını ve kurallarını anlamak, olası hataların önüne geçer, Olumsuz sonuçlardan ve gereksiz uygulamalardan kaçınmanıza yardımcı olur
İyi Bir Kariyer İçin 23 Çalışma Prensibiiyi bir kariyer yapmak iş hayatı kariyer hayatı kariyer nasıl yapılır
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.