AnasayfaBlogİtalyan Sinema Efsanesi: Federico Fellini
Kişisel Gelişim

İtalyan Sinema Efsanesi: Federico Fellini

20 Ocak 2021
Şık takım elbiseli ve kravatlı bir adam bir teknede oturmaktadır. Güneş gözlüğü takmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Gömleğinin düğmeleri boynuna kadar iliklidir ve bir elini teknenin küpeştesine koymuştur. Arka planda, bir kişinin boynunun bulanık bir görüntüsü görülebiliyor, bu da başka insanların da orada olduğunu gösteriyor. Adam şapka takmaktadır ve takım elbisesi koyu renktir. Derin düşüncelere dalmış gibi ufka doğru bakmaktadır.
BilgiDetaylarNotlar
Doğum Tarihi ve Yeri20 Ocak 1920, Rimini, İtalyaFellini, 10 yaşında evden kaçarak bir sirkte çalışmaya başlamıştır.
Meslek HayatıYönetmen, senaristİlk filmi 'Variety Lights'ı Alberto Lattuada ile çekmiştir.
Öne Çıkan FilmleriSonsuz Sokaklar, Sekiz Buçuk, Cabiria'nın GeceleriSekiz Buçuk (8½) filmi 1963'te çekilmiştir ve sinema hayatında yeni bir sanatsal aşama başlattı.
Ödülleri4 kez En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazandı. 1993'te Özel Oscar ile ödüllendirildi.Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına 8 kere aday oldu.
Ölüm Tarihi ve Yeri31 Ekim 1993, Roma, İtalyaFellini, ölümüne kadar İtalya'da yaşamış ve çalışmıştır.
İlham Veren KişilerStanley Kubrick, Martin Scorsese, Woody AllenFellini'nin sineması birçok yönetmene ilham olmuştur.
Hollywood’a DavetleriAmerika'ya film çekimi için birden fazla davet aldıTüm teklifleri reddederek İtalya'da kalmayı seçti.
EşiGiulietta MasinaEşiyle birçok filmde birlikte çalıştı.
İlk Tek Başına YönetmenliğiBeyaz Şeyh (1952)İlk filmleri siyah-beyaz ve gerçekçi idi.
Sinema AnlayışıGerçekçi, şiirsel ve eğlenceliFilmlerinde sıkça aylaklar, başıboşlar ve küçük suçlular yer aldı.

Federico Fellini, İtalyan sinemasının daha doğru ifadeyle sinema tarihin efsane ismi. Sinema tarihinde az sayıda yönetmen Fellini kadar ünlüdür. Stanley Kubrick'ten Martin Scorsese ve Woody Allen'a uzanan pek çok yönetmenin ilham kaynağı oldu. Pedro Almadovar, David Lynch ve Terry Gilliam da etkilediği yönetmenler arasında. Film dehası; sinema tarihinin gösterişli ve unutulmaz İtalyan ustasıydı.

Filmleri sayısız ödül aldı. Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına 8 kere aday oldu ve 4 kez ödüle uzandı. Ödülleri Oscar’la sınırlı değildi. Farklı festivallerden sayısız ödül kazandı. İngilizce konuşmayan ve bu kadar çok Oscar alan bir başka yönetmen var mı? Muhtemelen sinema tutkunlarının bildiği ancak detaylıca araştırılması gereken bir konu. Sinemanın kalıplara sığmayan yönetmeni. 

Federico Fellini Kimdir?

Bugün Federico Fellini’nin doğum günü. 101 yıl önce bugün; 20 Ocak 1920 yılında İtalya’nın Adriyatik kıyısındaki Rimini'de doğdu. İlkokulu Rimini’de okudu. 10 yaşındayken evden kaçtı. Gittiği yer bir sirkti ve orada çalışmaya başladı. 1938 yılında üniversiteye başladı, daha doğru ifadeyle kaydını yaptırdı ancak derslere devam etmedi. Mizah dergisinde çalışmaya başladı.

Roma’ya gittiğinde yıl 1939’du. Yine mizahtan kopamadı ve karikatürist olarak çalıştı. Radyo oyunlarının yanı sıra filmlere esprili replikler yazdı. 1943 yılında oyuncu Giulietta Masina ile hayatını birleştirdi. Pek çok filmde de eşiyle birlikte çalıştı. Roberto Rossellini ile tanışmasıyla sinemaya başlamış oldu. Fellini ve Rossellini 1944 yılında Roma Açık Şehir (Roma, Città Apperta) filminde birlikte çalıştı. 1946-1952 yılları arasında senaryo yazdı ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Rosselini, Alberto Lattuada ve Pietro Germi çalıştığı isimlerdi. İlk filmini (Variety Lights) Alberto Lattuada ile çektiğinde yıl 1950 idi.

Anavatanını terk etmek istemedi ve film çekmek için yurt dışında hiç çalışmadı. Rimini’den sonra Roma Fellini’nin ikinci evi oldu. Hem Roma’da hem İtalya’nın kırsal kasabalarında kendi film dünyasını yarattı. Karakterlerini de ülkesinden çıkarmadı. İtalyan filmleriyle dünya çapında üne kavuştu. 

40 yılı aşan yönetmenlik hayatı boyunca 4 kez En iyi Yabancı Film Oscar'ını aldı. 1993 yılında özel Oscar ile ödüllendirildi, onurlandırıldı. 31 Ekim 1993'te 73 yaşında Roma’da hayata gözlerini yumdu.

Federico Fellini Sineması

Beyaz Şeyh (1952) tek başına yönettiği ilk filmdi. Sinema tarihinin başyapıtları olacak filmler birbiri ardına geldi. İlk filmleri siyah beyazdı, gerçekçiydi. Toplumdan hatta toplumdan uzak kalan bireylerin hayatına odaklandı. İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının yönetmenlerinden değildi. Bir akıma dahil değildi. O Federico Fellini’ydi. 

Filmlerine, şiirsel, eğlenceli öğeler ekledi. Sonsuz Sokaklar (La Strada) filmiyle şiiri günlük hayata taşıdı. Dünya çapında ilk başarısını da bu filmle kazandı. Sirk, ozanlar, sihir ve büyü: Panayır ortamı onun alametifarikalarından biriydi. 

Eleştirmenlere göre; Fellini filmlerinde nostaljiyi ve çocukluğun zevklerine duyulan özlemi işledi. Filmlerinde aylaklar, başıboşlar ve küçük suçlular yer aldı. Hayattan daha büyük kadınlar veya hayatın anlamını arayan erkekler: Fellini’nin filmlerinde ön plana çıkardığı kahramanlarıydı. 

1963’te çektiği Sekiz Buçuk (8½) filmi sinema hayatında yeni bir sanatsal aşamayı başlattı. Sekiz Buçuk’tan sonra filmleri daha parçalı ve daha eğlenceli; daha zengin hale geldi. Zengin kamera açıları, sofistike ve bir o kadar eğlenceli filmleri orijinal sinemaydı. Görsel zenginlik kaynağı bir Fellini filmi ilk bakışta tanınabilirdi. 

İtalya’dan Vazgeçmedi

Hollywood, Fellini’yi film çekimi için Amerika’ya davet etti. Bu davet bir kere değil birkaç kere yapıldı. Adeta kırmızı halı sererek Fellini’yi bekledi. Ancak bu teklifleri her zaman reddetti. Ülkesi, kasabası Rimini ve Roma onun için yeterliydi. İyi film çekmek için Hollywood’a ihtiyacı yoktu. Roma'daki Cinecittà Stüdyolarında en iyi çalışma ortamıydı.

Federico Fellini’nin İlham Veren 5 Filmi

Federico Fellini; sık sık aynı kişilerle çalıştı. Karısı Giulietta Masina için roller yazdı. Seçtiği kameramanlara hep güvendi. Bestecisi Nino Rota onunla çalışarak dünya yıldızı oldu. Aslında çalışma arkadaşları Fellini ailesiydi. İtalya'da kök salmışlardı ve tüm dünyayı büyüleyen hikayeler anlatıyorlardı. Fellini imzalı ilham veren ve izlenmesi gereken 5 filme şöyle bir göz atalım. 

  • Sonsuz Sokaklar 

Sonsuz Sokaklar (La Strada) 1954 yılında çektiği 5’inci filmiydi. Dünya ülkelerinde The Road adıyla gösterime girdi. Bazı eleştirmenler bu filmi İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin son filmi kabul eder. Filmin senaryosunda da Fellini imzası vardı. Fellini’nin Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk filmi oldu. Venedik Film Festivali'nde Gümüş Aslan ödülünü kazandı.

  • Cabiria'nın Geceleri 

Cabiria'nın Geceleri (Le Notti di Cabiria) filmini 1957 yılında çekti. Bu film bir roman uyarlamasıydı. Senaryosu Maria Molinari'nin romanından uyarlanarak yazıldı. Filmde eşi Giulietta Masina oynadı. Filmin müziklerini Nino Rota yaptı. Film Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını 1958 yılında kazandı. Giulietta Masina filmdeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerini kazandı. İlk ödülü Cannes Film Festivali'nde aldı; ikinci ödülü ise San Sebastian Film Festivali'nde.

  • Sekiz Buçuk 8½

Sekiz Buçuk 8½ sinema tarihinin en iyi 50 filminden biri kabul ediliyor. Fellini’nin başyapıtlarından olan film Wood Allen’in da en iyi 10 filmi arasında. Filmin konusu bir yönetmen ve Fellini’nin hayatından otobiyografik ögeler de taşıyor. En İyi Yabancı Film Oscar’ının yanı sıra En İyi Kostüm Tasarımı Oscar’ına da uzandı. Pek çok dalda da Oscar adayıydı. Konusu, psikolojik derinliği ve büyüleyici atmosferiyle kült filmler arasında. 

  • Amarcord

Amarcord; Federico Fellini’yi doğduğu topraklara Rimini’ye döndüren film. 1973 yılında çekti. Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ının yanı sıra farklı festivallerde 13 ödül kazandı. Genç delikanlılar, zarif bir kasaba güzelliği Amarcord'un karakterinden bazılarıydı. Filmin müzikleri yine Nino Rota imzalıydı. 

  • Kadınlar Kenti

Kadınlar Kenti (La Citta Delle Donne) filmini 1980 yılında çekti. Filmdeki karakterin neredeyse tamamı kadın. Kadınların, gerçeküstü ve tuhaf yolculuğunu anlatıyor.

Fellini imzalı filmlerden bazıları:

En İyi Yabancı Film Oscar’ı kazanan 4 filmiyle birlikte Kadınlar Kenti filmine de değindik. Fellini imzalı filmlerden bazılarını sıralayalım, hafızalarımızdaki yerlerini alsınlar:

  • Beyaz Şeyh (1952)

  • Aylaklar (1953)

  • Kalpazanlar Çetesi (1955)

  • Tatlı Hayat (1960)

  • Ruhların Giulietta'sı (1965)

  • Roma (1972)

  • Ve Gemi Gidiyor (1984)

  • Ginger ve Fred (1986)

Doğum Tarihi ve Yeri, 20 Ocak 1920, Rimini, İtalya, Fellini, 10 yaşında evden kaçarak bir sirkte çalışmaya başlamıştır, Meslek Hayatı, Yönetmen, senarist, İlk filmi 'Variety Lights'ı Alberto Lattuada ile çekmiştir, Öne Çıkan Filmleri, Sonsuz Sokaklar, Sekiz Buçuk, Cabiria'nın Geceleri, Sekiz Buçuk (8½) filmi 1963'te çekilmiştir ve sinema hayatında yeni bir sanatsal aşama başlattı, Ödülleri, 4 kez En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazandı 1993'te Özel Oscar ile ödüllendirildi, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına 8 kere aday oldu, Ölüm Tarihi ve Yeri, 31 Ekim 1993, Roma, İtalya, Fellini, ölümüne kadar İtalya'da yaşamış ve çalışmıştır, İlham Veren Kişiler, Stanley Kubrick, Martin Scorsese, Woody Allen, Fellini'nin sineması birçok yönetmene ilham olmuştur, Hollywood’a Davetleri, Amerika'ya film çekimi için birden fazla davet aldı, Tüm teklifleri reddederek İtalya'da kalmayı seçti, Eşi, Giulietta Masina, Eşiyle birçok filmde birlikte çalıştı, İlk Tek Başına Yönetmenliği, Beyaz Şeyh (1952), İlk filmleri siyah-beyaz ve gerçekçi idi, Sinema Anlayışı, Gerçekçi, şiirsel ve eğlenceli, Filmlerinde sıkça aylaklar, başıboşlar ve küçük suçlular yer aldı
Federico Fellini İtalyan Sinema Efsanesi Federico Fellini Kimdir Federico Fellinin Sineması Federico Fellini Filmleri Sinema Tarihi Fellini sineması
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Rüzgarda dalgalanan bir bayrağın yakın çekim fotoğrafı. Bayrak, çimenlik bir alanda duran uzun bir metal direğe monte edilmiş. Bayrak kırmızı, beyaz ve mavidir, dikey şeritleri ve sol üst köşesinde bir yıldızı vardır. Güneş bayrağın, direğin ve arka plandaki çimenlerin üzerinde pırıl pırıl parlıyor. Direk gümüş rengindedir ve tepesi hafif kavislidir. Çimenler gür, yeşil ve uzaklara doğru uzanıyor. Gökyüzü parlak mavi. Fotoğraf, direk ve bayrak görüntüye hakim olacak şekilde yer seviyesinden çekilmiştir.
Yabancı Dil Eğitimi

İtalyanca Harfler, Günler ve Aylar

24 Eylül 2021
Resimde kara tahta ve bir meyve görülmektedir. Kara tahtanın sol üst köşesinde kırmızı ve beyaz çizgili bir bayrak var. Kara tahtanın sağ alt köşesinde ise yeşil bir elma, sarı bir muz ve beyaz bir meyve suyu şişesi var. Tahtanın ve görüntüdeki nesnelerin renkleri ve dokuları açıkça görülebiliyor. Tahtanın kendisi hafif dokulu bir yüzeye sahipken, kara tahta pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Bayrak, elma, muz ve meyve suyu şişesi kara tahtayla kontrast oluşturan parlak renklere sahip. Görüntüdeki ışık tahtaya gölge düşürüyor ve nesnelerin dokusunu öne çıkarıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

İtalyanca Kelimeler Nelerdir?

07 Ağustos 2021
Görüntüde boynunda kulaklık olan bir kadın görülüyor. Kadının üzerinde kırmızı, beyaz ve yeşil çizgili bir bayrak var. Ayrıca boynunun yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda siyah zemin üzerinde beyaz ışıklı bir logo görülüyor. Beyaz metinli pembe bir yıldız da görülebiliyor. Ön planda siyah metinli bir işaret ve arka planı bulanık olan bir kişinin kulağının yakın çekimi var. Kadının yüz ifadesi bir odaklanma ve konsantrasyon ifadesi. Görüntüdeki renkler göze çarpıyor ve konu açık ve net bir şekilde sunuluyor.
Kişisel Gelişim

İtalyanca Öğrenmenin İpuçları

20 Ağustos 2021
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402