AnasayfaBlogİş ve Uğraşı Terapisi Bölümü (MYO)
Bölümler

İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü (MYO)

11 Aralık 2020
Bu resim elinde bir şişe tutan bir kadını göstermektedir. Şişe pembe renkte ve kadın şişeyi iki eliyle tutuyor. Elleri ve kolları avuç içleri yukarı bakacak şekilde dışa doğru uzatılmıştır. Beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını basit bir at kuyruğu şeklinde arkadan bağlamıştır. Görüntünün arka planı düz bir duvardır. Kadın hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Görüntünün odağı kadının elleri ve sıkıca tuttuğu şişe. Işık doğal ve görüntü kristal berraklığında. Görüntü, kadın şişeyi elinde tutarken sessiz bir tefekkür anını gösteriyor.
Bölüm İsmiTanımÇalışma Alanları
İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü (MYO)Kişilerin fiziksel, ruhsal, psikomotor ve bilişsel yeterliliklerini iyileştirmeye ve tekrar kendi potansiyellerine erişmelerine yardımcı olur.Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri
İş ve Uğraşı Terapisi TeknikeriErgoterapistlere yardımcı olur ve hastaların tedavi sürecinde aktif bir rol almasına ve kendi kendine yardım edebilecek kapasiteye ulaşmasına yardımcı olurlar.Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri
ErgoterapistFiziksel, psikolojik ve bilişsel egzersiz, hareket, durum değerlendirmesi ve tedavi yöntemleri uygular.Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri
İş ve Uğraşı Terapisi DersleriPratik eğitim anlayışına göre hazırlanmıştır ve belli bir AKTS toplamını tamamlamayı gerektirir uygulamaları ders içeriklerinden bazıları şunlardır: klinik iş ve uğraşı terapisi uygulamaları, ortez, hipoterapi ve meslek uygulaması.Üniversiteler, meslek yüksekokulları
DGS ile Ergoterapi Bölümüİş ve uğraşı terapisi mezunları, DGS ile Ergoterapi bölümüne geçiş hakkı sunmaktadır gibi Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal HizmetHastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, kamu ve özel kurumlara bağlı sağlık hizmet alanlarında
KPSS AtamalarıKamu ve özel sektörde çalışma olanakları bulunan bölüm, KPSS atamalarına da açıktır. 2020 verilerine göre iş ve uğraşı terapisi atama puanı en düşük 74'dür. Kamu kurumları, devlet hastaneleri
Bireylerle Çalışan Teknikerlerİş ve uğraşı terapisi teknikerleri kişi ya da grubun yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için uygun rehabilitasyon teknikleri ve programları uygular.Hastane, rehabilitasyon merkezleri, özel sağlık merkezleri
Gruplarla Çalışan Teknikerlerİş ve uğraşı terapi teknikerleri, gruplarla da çalışabilmektedir. Özellikle sosyal aktivite ve özel eğitim merkezlerinde başarılı çalışmaları vardır.Özel eğitim merkezleri, sosyal aktivite merkezleri
Hastane Dışında Çalışmaİş ve uğraşı terapisi mezunları, gerekirse hastanın kendi evinde de çalışabilmektedir.Hasta evleri, özel klinikler, evde bakım hizmetleri
Özel Sağlık Merkezinde ÇalışmaÖzel sektörde geniş iş olanaklarına sahip bölüm, özel sağlık merkezlerinde istihdam yaratmaktadır.Özel sağlık merkezleri, özel rehabilitasyon merkezleri

İş ve uğraşı terapisi, ön lisans bir program olmakla birlikte, önemli sağlık alanlarından birinin de adıdır. İş ve uğraşı terapisinde, hastanın fiziksel, ruhsal, psikomotor ve bilişsel yeterliliklerini iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanır. Bölüm ve alan, fizyoterapi ile yakından ilişkili olsa da her iki alan da farklı özelliklere ve bakış açısına sahiptir.

İş ve uğraşı terapisi ya da daha bilinen adıyla ergoterapi, yalnızca fiziksel tedavi uygulamaz; hastanın geçmişine ve günlük hayattaki etkinliğine bakarak uygun tedaviler uygular. Hem ergoterapi bölümünde hem de iş ve uğraşı terapisi bölümünde, kişinin tekrar kendi potansiyeline erişmesi için doğru ve yeni tedavi yöntemleri öğretilir. 

İş ve uğraşı terapisi bölümü, en önemli sağlık hizmetlerinden birini yerine getirecek mezunlar yetiştirmektedir. Ergoterapi bölümü mezunlarıyla birlikte çalışan iş ve uğraşı terapisi mezunları, tedavi için uygun programı uygulamakla görevlidirler. Hastaya özel bir program yaratan ve uygulayan iş ve uğraşı terapisi, bir bölüm olarak da hizmet verdiğinden bölümü daha yakından tanıyarak tercih etmek önemlidir. 

İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü (MYO) Nedir?

İş ve uğraşı terapisi, TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans sağlık bölümlerinden biridir. İş ve uğraşı terapisi bölümünde; kişilerin her türlü iyi olma hâlini sürdürmeye yönelik tedavi yolları öğretilir. Öğrenciler edindikleri mesleki yetkinlik ve bilgiler eşliğinde, hastaya doğru tedaviler uygular ve tedavi süreci boyunca da hastanın gelişimini takip ederler.

Ergoterapist ve iş ve uğraşı terapisi mezunu, kişinin daha sağlıklı olmasını amaçlayan, fiziksel, psikolojik ve bilişsel egzersiz, hareket, durum değerlendirmesi ve tedavi yöntemleri uygular. Kişinin tekrar yaşamsal aktivitelere katılması ve görevlerini yerine getirmesine uygun olarak sorun tespiti yapılır ve programa göre uygun tedavilere başvurulur. 

İş ve uğraşı terapisi bölümü ve mesleği ile ilgili bilinmesi gerekilen en önemli konulardan biri, bölümün ergoterapiden farklı olmasıdır. İş ve uğraşı terapisi mezunları, iş ve uğraşı terapisi teknikeri unvanıyla ergoterapistlere yardım ederler. 

İş ve uğraşı terapisi bölümünde, tüm tedavi yöntemlerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verilir. 2 yıllık bir eğitim süresine sahip bölüm, DGS ile Ergoterapi bölümüne de geçiş hakkı sunmaktadır. Bölümün geçiş hakkı sunduğu diğer lisans bölümleri ise şunlardır:

Ergoterapi bölümü ile birlikte diğer lisans bölümlerine geçebilmek için ön lisans bölümü bitirmek ve DGS'den istenilen puanı almak gerekmektedir. 

İş ve Uğraşı Terapisi İş İmkânları Nelerdir?

İş ve uğraşı terapistleri, kamu ve özel kurumlara bağlı sağlık hizmet alanlarında çalışmaktadırlar. Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri, mezunların çalışma alanlarıdır. Bölüm mezunları, gerekirse hastanın kendi evinde de çalışabilmektedir. İş ve uğraşı terapisinde, fiziksel bir kaybın ya da sorunun kişinin iyi olma hâline etkisi tespit edilir ve tedavi sürecinde morali düzeltmeye yönelik psikolojik yöntemler de uygulanır. 

Kamu ve özel sektörde çalışma olanakları bulunan bölüm, KPSS atamalarına da açıktır. 2020 verilerine göre iş ve uğraşı terapisi atama puanı en düşük 74'dür. Özel sektörde de geniş iş olanaklarına sahip bölüm, özel sağlık merkezlerinde istihdam yaratmaktadır. Ayrıca rehabilitasyon merkezlerinde de ergoterapistlerle çalışma imkânı bulunmaktadır.

İş ve Uğraşı Terapisi Mezunları Ne İş Yapar?

İş ve uğraşı terapisi mezunlarına "iş ve uğraşı terapisi teknikeri" unvanı verilir. Bölümden mezun bir tekniker, kişi ya da grubun yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için uygun rehabilitasyon teknikleri ve programları uygular. Ergoterapistlerin yanında çalışan mezunlar; hastanın tedavi sürecinde aktif bir rol almasına ve kendi kendine yardım edebilecek kapasiteye ulaşmasına yardımcı olurlar. 

İş ve uğraşı terapi teknikerleri, gruplarla da çalışabilmektedir. Özellikle sosyal aktivite ve özel eğitim merkezlerinde de çalışma olanağı vardır. Kısacası mezunlar; çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı fark etmeksizin her yaş grubundan kişi ya da kişileri gerekli tedavileri uygulamakla görevlidir. 

İş ve Uğraşı Terapisi Dersleri Nelerdir?

İş ve uğraşı terapisi dersleri, pratik eğitim anlayışına göre hazırlanmıştır. Sağlık hizmeti kapsamında bir bölüm olarak derslerin çoğu da uygulama esaslıdır. Bölüm derslerinin yanı sıra staj uygulaması da öğrencilerin mesleki deneyim kazanmaları adına müfredatta yer almaktadır. İş ve uğraşı terapisi, bir ön lisans bölüm olduğu için 120 AKTS değerini tamamlayan öğrencileri mezun etmektedir. Bölümün uygulamaları ders içeriklerinden bazıları şunlardır: klinik iş ve uğraşı terapisi uygulamaları, ortez, hipoterapi ve meslek uygulaması. 

Genel olarak İş ve uğraşı terapisi dersleri aşağıdaki gibidir. Bölümü, üniversitelerin ders programlarına bakarak da incelemenizi öneririz. 

  • Anatomi

  • Fizyoloji

  • İş ve Uğraşı Terapisinde Temel Kavramlar

  • Kinezyoloji

  • Meslek Etiği

  • Temel Fizik

  • Tıbbi Terminoloji

  • Mesleki Uygulama

  • İş ve Uğraşı Uygulamaları

  • Davranış Bilimleri

  • Ortez ve Ortez Uygulamaları

  • El Rehabilitasyonu

  • Masaj Uygulama

  • İleri Klinik İş ve Uğraşı Terapi Uygulamaları

  • Ergonomi

  • Staj

  • Günlük Yaşam Aktiviteleri

  • Nörolojik Rehabilitasyon

  • Nöroanatomi

  • Hipoterapi

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

İş ve Uğraşı Terapisi Taban Puanları ve Sıralama

Toplam 6 üniversitede eğitim veren bölüm, sayısal ön lisans programlarından biridir. Bölümün sayısal kökenli olması sağlık bölümlerinin genelinin SAY puan türünden öğrenci almasıyla açıklanabilir. Yine de bölüm TYT ile öğrenci aldığından dolayı yalnızca Matematik netleri bölümü kazanmak için yeterli değildir. Bununla birlikte iş ve uğraşı terapisi bölümü, yüksek puan ve sıralamalar isteyen bir bölüm değildir.

Güncel verilere bakıldığında da bölümün, en yüksek taban puanının 309,72853 olduğu görülüyor. En yüksek sıralama değeri ise 415.039'dur. En yüksek puan ve sıralama değerine sahip üniversite, Biruni Üniversitesidir. Bölümün en düşük taban puanı da 193,29974'dür.

İş ve uğraşı terapisi taban puanları dışında, sıralamaları görmek için de aşağıda hazırladığımız 2020 sıralama değerlerini inceleyebilirsiniz. Üniversiteleri kazanan adayların yaptığı net sayısını da YÖK Atlas adresinden takip edebilirsiniz.

Üniversite  Bölüm  SıralamaBiruni Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi (Burslu)  415.039Kocaeli Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi 622.058Avrasya Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi 679.220Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi  İş ve Uğraşı Terapisi 737.317Nevşehir Hacı Bektaşi Üniversitesi  İş ve Uğraşı Terapisi 746.599Artvin Çoruh Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi 846.751Nevşehir Hacı Bektaşi Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi (İÖ) 893.934Biruni Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi (%50 Burslu)  1.423.649Avrasya Üniversitesi İş ve Uğraşı Terapisi (%50 Burslu) 1.667.203

İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü (MYO), Kişilerin fiziksel, ruhsal, psikomotor ve bilişsel yeterliliklerini iyileştirmeye ve tekrar kendi potansiyellerine erişmelerine yardımcı olur, Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri, İş ve Uğraşı Terapisi Teknikeri, Ergoterapistlere yardımcı olur ve hastaların tedavi sürecinde aktif bir rol almasına ve kendi kendine yardım edebilecek kapasiteye ulaşmasına yardımcı olurlar, Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri, Ergoterapist, Fiziksel, psikolojik ve bilişsel egzersiz, hareket, durum değerlendirmesi ve tedavi yöntemleri uygular, Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri, halk ve iş sağlığı merkezleri, İş ve Uğraşı Terapisi Dersleri, Pratik eğitim anlayışına göre hazırlanmıştır ve belli bir AKTS toplamını tamamlamayı gerektirir uygulamaları ders içeriklerinden bazıları şunlardır: klinik iş ve uğraşı terapisi uygulamaları, ortez, hipoterapi ve meslek uygulaması, Üniversiteler, meslek yüksekokulları, DGS ile Ergoterapi Bölümü, İş ve uğraşı terapisi mezunları, DGS ile Ergoterapi bölümüne geçiş hakkı sunmaktadır gibi Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Hastaneler, özel eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, kamu ve özel kurumlara bağlı sağlık hizmet alanlarında, KPSS Atamaları, Kamu ve özel sektörde çalışma olanakları bulunan bölüm, KPSS atamalarına da açıktır 2020 verilerine göre iş ve uğraşı terapisi atama puanı en düşük 74'dür , Kamu kurumları, devlet hastaneleri, Bireylerle Çalışan Teknikerler, İş ve uğraşı terapisi teknikerleri kişi ya da grubun yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için uygun rehabilitasyon teknikleri ve programları uygular, Hastane, rehabilitasyon merkezleri, özel sağlık merkezleri, Gruplarla Çalışan Teknikerler, İş ve uğraşı terapi teknikerleri, gruplarla da çalışabilmektedir Özellikle sosyal aktivite ve özel eğitim merkezlerinde başarılı çalışmaları vardır, Özel eğitim merkezleri, sosyal aktivite merkezleri, Hastane Dışında Çalışma, İş ve uğraşı terapisi mezunları, gerekirse hastanın kendi evinde de çalışabilmektedir, Hasta evleri, özel klinikler, evde bakım hizmetleri, Özel Sağlık Merkezinde Çalışma, Özel sektörde geniş iş olanaklarına sahip bölüm, özel sağlık merkezlerinde istihdam yaratmaktadır, Özel sağlık merkezleri, özel rehabilitasyon merkezleri
iş ve uğraşı terapisi bölümü ergoterapi iş ve uğraşı terapisi taban puanları iş ve uğraşı terapisi teknikeri iş ve uğraşı terapisi dersleri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.