AnasayfaBlogİş Teklifi Nasıl Yapılır?
İş Teklifi

İş Teklifi Nasıl Yapılır?

07 Nisan 2018
Bu, kameraya gülümseyen bir kadını gösteren bir bilgisayar ekranının ekran görüntüsüdür. Kırmızı çizgi desenli beyaz bir üst giymiş, başı hafifçe yana eğilmiş ve ağzı neşeli bir ifadeyle hafifçe açık. Yüzünün sağında siyah ve mavi bir metin kutusu var. Sol alt köşede küçük bir cep telefonu ekran görüntüsü var. Arka plan düz beyaz bir kağıt. Görüntü çok net ve ayrıntılıdır ve 1280x720 çözünürlüğe sahiptir.
İş Teklifi ÖğesiAçıklamaÖnemli Notlar
Maaşİş teklifi maaşı aday ile paylaşarmalısınız.Firma ücretlendirme için genellikle bir politika ve skalası vardır.
Sosyal haklarAdayı firmanızdaki sosyal haklarla ilgili bilgilendirmelisiniz.Sosyal haklardan kısarak adayı etkilenebilir ve teklifi reddedebilir.
Çalışma DepartmanıAdayın hangi departmanda çalışacağını belirtmelisiniz.Bu, adayın karar vermesinde büyük bir rol oynar.
İlk YöneticiAdayın kiminle çalışacağı hakkında bilgi vermelisiniz.Özellikle bir üst yöneticiyle ilgili bilgi, adayın kararını etkileyebilir.
Sosyal Politikalar ve ProsedürlerAdaya şirket politikaları ve prosedürleri hakkında bilgi vermelisiniz.Şirket kültürü adayın seçiminde önemli bir faktördür.
Sözleşme SüresiAdaya sözleşmenin süresi (belirli ya da belirsiz) açıkça belirtilmelidir.Bu bilgi olmadan adayın son kararı vermesi zor olabilir.
Maaş Ödeme GünüMaaşın ne zaman ödeneceği adaya bildirilmelidir.Bu bilgi adayın mali planlamasına yardımcı olacaktır.
Pazarlık ve MüzakereAdayın teklifi kabul etmek yerine karşı teklif vermesi durumunda bu da değerlendirilmelidir.Bu genellikle üst düzey pozisyonlar için geçerlidir.
Adayın İsteğiAdayın beklediği ya da talep ettiği maaşı da göz önünde bulundurmalısınız.Adayın bu talebi karşılamadan önce şirket maliyetlerini kontrol etmek önemlidir.
İş Teklifi Sunumuİş teklifi bir işletmenin dış kapısıdır, ona göre yapılmalı ve sunulmalıdır.Bu süreç, adayı kazanmanız ya da kaybetmenizde önemli bir rol oynar.

Eğer işletmenize bir personeli kazandıracaksanız ona bir iş teklifi yapmanız gerekir. İş teklifi bir personeli işe almadan hemen önce yapılacak olan şeydir. Ayrıca iş teklifi mülakatın son aşamasıdır. Aday tüm mülakatlardan geçer ve son aşamada adaya iş teklifi yapılır. Bu sebeple en az bir personel çalıştıran herhangi bir işletmenin eninde sonunda birgün yapacağı şeydir.

Bir adaya iş teklifi yaparken bazı bilgileri vermeniz gerekiyor. Bunları aşağıda sıraladım.

  1. Öncelikle maaş :)

  2. Sosyal haklar,

  3. Hangi departmanda çalışacağı,

  4. İlk yöneticisinin adı,

  5. Ve şirketinizde uyguladığınız diğer sosyal politikalar ve prosedürler.

İş teklifi yaparken bilmeniz gerekenler neler?

İş teklifi pozisyona göre değişebilir ve bu teklif öncesinde iş görüşmesi sırasında konuşulmuş olabilir. Eğer konuşulmamışsa teklif sırasında pazarlık yapılabilir. Eğer iş görüşmelerini bir işe alım uzmanı yapıyorsa o kişiyle ilgili bilgileri ve önerileri işe alım müdürüne iletirler. Eğer kararları işe alım müdürü vermiyorsa (ki genelde böyle değildir) görüşmeyi yapan kişi buna karar verecektir.

Maaş ve diğer ek ödemeler için şirketin bir politikası mevcuttur. Şirket kime ne kadar maaş vereceği ile ilgili önceden bir karar vermiş olabilir. Bunlar insan kaynakları politikası ile belirlenmektedir. Hakim ücret düzeyi ya da ortalama ücret düzeyi gibi ücretlendirme skalaları bulunur. İşletmeler bu politikaya göre çalışanları ve aday çalışanları ücretlendirirler.

İş teklifinde sözleşmeden bahsedin.

İş teklifi yaparken iş sözleşmesinin süresinden ve biçiminden bahsetmeniz gerekebilir. Belirsiz süreli sözleşme mi yoksa belirli süreli sözleşme mi yapılacağını adaya belirtmelisiniz. Çünkü iş teklifini kabul eden aday görüşmeye geldiğinde süprizle karşılaşabilir.

Maaş ödeme günü

İş teklifi yaparken maaş ödeme günü bazı durumlarda bahsedilebilir. Genellikle adaylar bunları mülakat sırasında sorar. Ancak bunlar konuşulmadıysa adayın değerlendirebilmesi için iş teklifi yazısında mutlaka belirtilmelidir. Göze önemsiz birşey gibi geliyor ama bazı adayların maaş ödeme gününe göre teklifi kabul edip etmeyeceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Üst düzey pozisyonlarda adayın teklifinize karşı teklif vermesi nasıl olur?

İş teklifininizi adayın kabul etme ya da kabul etmeme gibi iki seçenekli bir yönü yok. İş teklifinde pazarlık ve müzakere yapılabilir. Bu genellikle yeni mezun pozisyonlarında ya da orta düzey pozisyonlarda olmaz. Ama üst düzey pozisyonlarda adaylar teklifinizi beğenmez ve o pozisyonda çalışmak isterse karşı teklif yapabilir. Bu tür durumlara hazırlıklı olmalısınız ve iş görüşmesinde aldığınız notları yeniden gözden geçirmelisiniz. Ayrıca adayın istediği maaşı verecekseniz bunun şirket içinde oluşturacağı durumuda gözden geçirmelisiniz. Gerçekten işletmenize birşeyler katabileceğini düşündüğünüz bir adayın teklifini kabul etmeniz işletmenize oldukça faydalı olacaktır.

Benim iş teklifi ile ilgili yazılarımı okuyup "gaza gelen" yeni mezunlarda mevcut. Bunların örneklerini çoğu zaman duyuyorum. Yakın zamanda bir işe alım uzmanı arkadaşım; neredeyse hiç deneyimi olmayan bir yeni mezuna asgari ücretin biraz üzerinde bir maaş teklifi yaptıklarını ve adayın bu teklife karşı teklif yaptığını anlattı. Olay kurumsal bir işletmede geçiyor ve adayın çok şey öğrenebileceği ve işletmenin bu kişiye işi öğretebilmek için ciddi bir zaman ve eğitim masrafı yapması da gerekiyor. Ama aday bunu reddedip teklif edilen maaşın 500₺ üzerinde bir maaş istemiş. İlk olarak adayın işi istemediği ve bu sebeple kendince alaycı bir tavırla karşı teklif verdiklerini düşünmüşler ancak aday şirketi arayıp yüzyüze görüşmek istediğini iletmiş. Bu tür durumlara cahil cesareti diyoruz. İş teklifinde işveren ve aday ölçülü olmalı. Özellikle aday karşı teklif verecekse ölçülü bir teklif vermelidir. Gerçekten beklediği düzeyde bir maaş değilse kibarca reddetmek gerekiyor.

İş teklifi bir işletmenin dışarıya açılan penceresidir ve bir satış teklifi gibi düşünülmelidir. İş teklifi yaparken şirketinize çok iyi bir adayı kazandırabilir ya da kaybettirebilirsiniz.

Maaş, İş teklifi maaşı aday ile paylaşarmalısınız, Firma ücretlendirme için genellikle bir politika ve skalası vardır, Sosyal haklar, Adayı firmanızdaki sosyal haklarla ilgili bilgilendirmelisiniz, Sosyal haklardan kısarak adayı etkilenebilir ve teklifi reddedebilir, Çalışma Departmanı, Adayın hangi departmanda çalışacağını belirtmelisiniz, Bu, adayın karar vermesinde büyük bir rol oynar, İlk Yönetici, Adayın kiminle çalışacağı hakkında bilgi vermelisiniz, Özellikle bir üst yöneticiyle ilgili bilgi, adayın kararını etkileyebilir, Sosyal Politikalar ve Prosedürler, Adaya şirket politikaları ve prosedürleri hakkında bilgi vermelisiniz, Şirket kültürü adayın seçiminde önemli bir faktördür, Sözleşme Süresi, Adaya sözleşmenin süresi (belirli ya da belirsiz) açıkça belirtilmelidir, Bu bilgi olmadan adayın son kararı vermesi zor olabilir, Maaş Ödeme Günü, Maaşın ne zaman ödeneceği adaya bildirilmelidir, Bu bilgi adayın mali planlamasına yardımcı olacaktır, Pazarlık ve Müzakere, Adayın teklifi kabul etmek yerine karşı teklif vermesi durumunda bu da değerlendirilmelidir, Bu genellikle üst düzey pozisyonlar için geçerlidir, Adayın İsteği, Adayın beklediği ya da talep ettiği maaşı da göz önünde bulundurmalısınız, Adayın bu talebi karşılamadan önce şirket maliyetlerini kontrol etmek önemlidir, İş Teklifi Sunumu, İş teklifi bir işletmenin dış kapısıdır, ona göre yapılmalı ve sunulmalıdır, Bu süreç, adayı kazanmanız ya da kaybetmenizde önemli bir rol oynar
İş Teklifi Nasıl Yapılır?iş teklifi nasıl reddedilir iş teklifi nasıl yapılır iş teklifi yapmak iş teklifi yazısı
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, kameraya gülümseyen bir kadını gösteren bir bilgisayar ekranının ekran görüntüsüdür. Kırmızı çizgi desenli beyaz bir üst giymiş, başı hafifçe yana eğilmiş ve ağzı neşeli bir ifadeyle hafifçe açık. Yüzünün sağında siyah ve mavi bir metin kutusu var. Sol alt köşede küçük bir cep telefonu ekran görüntüsü var. Arka plan düz beyaz bir kağıt. Görüntü çok net ve ayrıntılıdır ve 1280x720 çözünürlüğe sahiptir.
İş Teklifi

İş Teklifi Nasıl Yapılır?

07 Nisan 2018
Mavi elbiseli bir kadın kameraya gülümsüyor. Sarı saçları vardır ve beyaz ızgara desenli bir üst giymektedir. Kamera kadının göğsüne yakınlaştırılmış, göğsünün yakın çekimi ve üzerinde siyah bir kare olan beyaz dikdörtgen bir nesne gösteriliyor. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan gri bir işaret, yan tarafında ise beyaz arka planlı siyah bir daire var. Yüzünde parlak, neşeli bir ifade var, bu da onu çok mutlu ve memnun gösteriyor.
Maaş Pazarlığı

Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?

18 Şubat 2018