AnasayfaBlogİş Hayatında Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?
İş Hayatı

İş Hayatında Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?

23 Ekim 2019
Bir grup insan bir odada toplanmış, kâğıtlara bakmaktadır. Bir adam gülümsüyor ve eliyle yüzünü kapatarak gülüyor. Grubun ortasında, mavi tişörtlü iki kadın dikkatle bir kâğıda bakmaktadır. Kameraya en yakın olan kadının yüzünde parlak bir gülümseme var. Grubun sağ tarafında, takım elbiseli bir adam elinde bir kağıt parçası tutuyor ve aşağıya bakıyor. Gömleği beyazdır ve parlak kırmızı bir kravatı vardır. Grubun solunda bir kadın gülümsüyor ve bir kâğıt parçasına bakıyor. Arka planda, bir kişinin eli odak dışında, bir kağıt parçası tutuyor. Tüm insanlar görevlerine odaklanmış ve meşgul görünüyor.
YollarAçıklamaEk Bilgi
İş Yerinde Görgü ve Etikİş yerinde, nezaket kurallarına dikkat etmek, kişisel ve kurumsal saygınlığı arttırır.Kurum içi başarıyı ve verimli çalışmayı teşvik eder.
Sevdiğiniz İşi YapınSevdiğiniz işi yapmak, iş yerinde mutluluğa ulaşmanın en kesin yoludur.Herkesin istediği işi yapmasına olanak olmayabilir, bu durumda mevcut işin iyi yanlarına odaklanmalıdır.
Sağlıklı İletişim ve İyi İnsan İlişkileriİş yerinde sağlıklı iletişim ve iyi insan ilişkileri kurmak, iş yerindeki mutluluğu arttırır.Empati yapabilen ve birbirine saygılı bir iş yeri ortamı yaratılmalıdır.
Mutlu YöneticiÇalışanlarına değer veren ve onların işlerini takdir eden yönetici, iş yerindeki mutluluğu arttırır.Pozitif bir enerji ile daha mutlu ve motive olmuş çalışanlar yaratır.
Kendinize Vakit AyırınHer gün kendinize belirli bir süre vakit ayırarak zihnen dinlenin ve rahatlayın.Bu, genel yaşam kalitesini ve iş verimliliğinizi arttıracaktır.
Mobbingin Etkileriİş yerinde mobbing uygulamalarının farkında olun ve buna karşı önlemler alın.Mobbing, istenmeyen bir durum olup hukuki haklarınızı koruma altına almanızı gerektirir.
Yasal Haklarınızı Bilinİş yerinde yaşanabilecek olumsuz durumlarda yasal haklarınıza başvurunuz.Bu, iş yerinde yaşanabilecek olumsuz durumları çözme ve koruma konusunda önemlidir.
Online Eğitimlere Katılınİş hayatında ve sosyal hayatta daha başarılı olmak için online eğitimlere katılın.Bu, kariyer gelişiminiz için olumlu katkılar sağlar.
Sevdiklerinize Zaman AyırınSevdiklerinize zaman ayırarak hayatınızdaki mutluluk seviyenizi arttırabilirsiniz.Bu, genel yaşam kalitesini arttırır ve iş yerindeki verimliliğe yansır.
Kişisel Gelişim ve Hobiİş dışında zaman ayırıp kişisel gelişim yapmak ve hobi edinmek iş hayatındaki mutluluğu arttırır.Bu, stresi azaltır ve iş yerindeki performansı yükseltir.

İş hayatı, ortalama 12-16 senelik eğitim hayatımızın meyvesidir. Bazılarımız iş hayatına daha erken atılsa da hepimizin ortak kaygısı hayatımızı idame ettirebilmek ve ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için para kazanmaktır.

Günümüzün önemli bir kısmını iş yerinde geçirdiğimizi, yeri geldiğinde ailemizden çok iş arkadaşlarımızı gördüğümüzü göz önünde bulundurursak, iş ortamında mutlu olmak işi daha çekilebilir kılar. Peki, iş hayatı içerisinde bizi neler bekliyor, iş yerinde nasıl daha mutlu olabiliriz, nasıl daha verimli çalışabiliriz? Bu soruların yanıtını birlikte bulmaya çalışalım.

İş Yerinde Görgü ve Etik

İş yerinde nezaket kurallarına dikkat etmek, hem kendi imajınız hem de kurum içi saygınlığınız açısından son derece önemli bir detay. Çünkü insanları bir arada tutan, ilişkilerini daha sağlıklı yürütebilmesine yardımcı olan, karşılıklı saygı ve nezakettir.

İş yerinde görgü ve etik kurallarının sağlıklı işlemesi, kurum içinde sağladığı huzur ile daha verimli ve motive olmuş çalışanlar ile başarılı işler çıkartmaya neden olur. Başarı mutluluk getirir mi tartışılır ama mutluluk başarılı olmayı daha kolay kılar. Kurum içinde elde edilen başarı kurum dışı rekabete karşı daha güçlü ve dayanıklı kılar.

İlgili kurs: İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları Eğitimi

Sevdiğiniz işi yapın

İş yerinde mutlu olmada en önemli etkenler arasında sevdiğiniz işi yapmanız vardır. Hangi iş sizi daha çok mutlu ediyorsa o alanda çalışın. Ancak ekonomik şartlar ya da ülke şartları göz önünde bulundurulduğunda böyle bir şey herkes için mümkün olmayabilir. Gerçekçi yaklaşmak gerek. Peki bu durumda ne yapacağız, mutsuz mutsuz mu çalışacağız? Hayır.  

Elinizde olanı güzelleştirmeye çalışacaksınız. Yaptığınız işin iyi taraflarını görmeye çalışın. O kadar kolay olmadığını ben de biliyorum ancak unuttuğumuz bir şey var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerine göre işsiz sayısı 4 milyonu aşarak yüzde 13 seviyelerinde… İşiniz olduğu için bile mutlu olun ve şartları iyileştirmeye bakın. 



İş yerinde sağlıklı iletişim ve iyi insan ilişkileri

İş yerinde mutlu olmanın bir diğer yolu da sağlıklı iletişim ve iyi insan ilişkilerinden geçiyor. empati yapabilen, birbirinin kişisel alanına ve özel hayatına saygılı bir iş yeri kişiyi güvende hissettirir. ayrıca yeri geldiğinde eğlenceli bir çalışma ortamı, ilişkileri kuvvetlendirecek grup aktiviteleri iş yerine olan bağlılığı arttırır. 

Tüm bunlarda iş verenin de rolü büyük. Mutlu yönetici, daha pozitif bir enerji ve daha mutlu çalışanlar demek. Çalışanına değer veren, çalışanlarının yaptığı işleri takdir eden yönetici, çalışanlarını da olumlu motive eder. İş hayatı, mutlu ve motive edici yöneticilerle güzel.

Kendinize vakit ayırın

Sessiz bir ortamda tamamen zihninizi boşaltabilmek için kendinize her gün 5-10 dakika verin. Rahatsız edilmeden dinlenin ve rahatlayın.

İş Hayatında Mobbing ve Etkileri

Türkçe’de yıldırma anlamına gelen mobbing, daha da Türkçesi ile ifade edecek olursam işinizden soğuyup nefret etmenize neden olacak kadar ciddi bir problemdir. Gerek iş arkadaşlarınızdan gerekse patronunuz tarafından mobbinge uğramanız olasıdır.

Mobbinge uğradığımızı nasıl anlarız?

  • İş yerinde hakkımızda asılsız dedikodular çıkıyorsa,

  • Kıskançlık, çekememezlik seziyor ve somut biçimde şüphelerimiz varsa,

  • Söylediğimiz şeylere alaycı bir üslup ve ciddiyetsiz tavırlar ile karşılık veriliyorsa, konuşurken lafınız sık sık kesiliyorsa,

  • Bize, hoşumuza gitmeyecek lakaplarla sesleniyorlarsa,

  • Cinsel ya da psikolojik tacizlere maruz kalıyorsanız,

  • Motivasyonunuzu düşürecek davranışlar sergileniyorsa,

  • Patronunuz; gerekçe göstermeden fazla mesaiye bırakıyorsa, yaptığımız her işte bir kusur arıyorsa, hatalarımızı yapıcı değil yıkıcı bir üslupla ifade ediyorsa,

Bu belirtilerden birkaçı varsa geçmiş olsun, mobbing dünyasına hoş geldiniz!

Mobbinge karşı ne gibi önlemler alabilirsiniz, cezaları var mı?

Mobbing, bir suçtur. Mobbing uygulayanlar için; Türk Ceza Kanunu'nun 109. maddesine göre “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevinin sağladığı nüfûz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.” 

Yasal haklarla korunduğunuz gibi, maddi manevi tazminat davası açarak hukuki hakkınızı arayabilirsiniz. İş yerinde mutlu olmak, verimli çalışabilmek için mobbinge uğradığınızda yasal haklarınıza başvurarak kendinizi korumaya alın. 

Ayrıca iş hayatında ve sosyal hayatta da daha başarılı olmak için online eğitimlerden faydalabilir, sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.

Bonus: İş hayatında mutlu olmak için önce kendi içinizde mutlu olmanız ve sevdiğiniz şeylere hayatınızda daha fazla yer vermeniz gerektiğini unutmayın :)

İş Yerinde Görgü ve Etik, İş yerinde, nezaket kurallarına dikkat etmek, kişisel ve kurumsal saygınlığı arttırır, Kurum içi başarıyı ve verimli çalışmayı teşvik eder , Sevdiğiniz İşi Yapın, Sevdiğiniz işi yapmak, iş yerinde mutluluğa ulaşmanın en kesin yoludur, Herkesin istediği işi yapmasına olanak olmayabilir, bu durumda mevcut işin iyi yanlarına odaklanmalıdır, Sağlıklı İletişim ve İyi İnsan İlişkileri, İş yerinde sağlıklı iletişim ve iyi insan ilişkileri kurmak, iş yerindeki mutluluğu arttırır, Empati yapabilen ve birbirine saygılı bir iş yeri ortamı yaratılmalıdır, Mutlu Yönetici, Çalışanlarına değer veren ve onların işlerini takdir eden yönetici, iş yerindeki mutluluğu arttırır, Pozitif bir enerji ile daha mutlu ve motive olmuş çalışanlar yaratır, Kendinize Vakit Ayırın, Her gün kendinize belirli bir süre vakit ayırarak zihnen dinlenin ve rahatlayın, Bu, genel yaşam kalitesini ve iş verimliliğinizi arttıracaktır, Mobbingin Etkileri, İş yerinde mobbing uygulamalarının farkında olun ve buna karşı önlemler alın, Mobbing, istenmeyen bir durum olup hukuki haklarınızı koruma altına almanızı gerektirir, Yasal Haklarınızı Bilin, İş yerinde yaşanabilecek olumsuz durumlarda yasal haklarınıza başvurunuz, Bu, iş yerinde yaşanabilecek olumsuz durumları çözme ve koruma konusunda önemlidir, Online Eğitimlere Katılın, İş hayatında ve sosyal hayatta daha başarılı olmak için online eğitimlere katılın, Bu, kariyer gelişiminiz için olumlu katkılar sağlar, Sevdiklerinize Zaman Ayırın, Sevdiklerinize zaman ayırarak hayatınızdaki mutluluk seviyenizi arttırabilirsiniz, Bu, genel yaşam kalitesini arttırır ve iş yerindeki verimliliğe yansır, Kişisel Gelişim ve Hobi, İş dışında zaman ayırıp kişisel gelişim yapmak ve hobi edinmek iş hayatındaki mutluluğu arttırır, Bu, stresi azaltır ve iş yerindeki performansı yükseltir
iş yeri iş hayatı çalışan yönetici iletişim online eğitim kariyer sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.