AnasayfaBlogİş Hayatında Konsantrasyon Sağlama Yöntemleri
İş Hayatı

İş Hayatında Konsantrasyon Sağlama Yöntemleri

29 Haziran 2020
Kısa siyah saçlı, sarı gömlekli ve küpeli bir kadın kulaklıkla müzik dinliyor. Arka planda bir bilgisayar ekranı olan bir televizyonun önünde oturmaktadır. Bilgisayar ekranında daireler ve noktalar içeren siyah bir ağaç gösterilmektedir. Kadının gömleği yakın plandadır ve parlak sarı renktedir. Her iki kulağında da küpeler var ve müziğe odaklanmış durumda.
Konu BaşlığıDetaylarÖnemli Bilgiler
Zeynep Kökden'e Genel Bakışİstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu ve aktif olarak kendi alanında çalışıyor.Aynı zamanda bir öğrenci koçu ve İstanbul İşletme Enstitüsü'nde ders veriyor.
Konsantrasyon Bozukluğuİş hayatında konsantrasyon bozukluğunun nasıl giderileceği üzerine konuşma yapıldı.Kökden, konsantrasyon geliştirme yöntemlerini ve egzersizlerini paylaşıyor.
Kökden'ın Konsantrasyon EğitimiKökden, öncelikle öğrencilerle çalışmaya başladı ve daha fazla insana ulaşmak için İstanbul İşletme Enstitüsü ile çalışmaya başladı.Öğrencilere ve diğer insanlara konsantrasyon geliştirme yöntemlerini öğretiyor.
Kökden'ın Kişisel HayatıKökden evli ve bir çocuk annesi.Ailesi onun için çok önemli.
Kökden'ın Eğitim Geçmişiİstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu.Öğrenci koçluğu üzerine eğitimler aldı.
Kökden'ın Profesyonel HayatıÖğrenci koçluğu ve İstanbul İşletme Enstitüsü'nde öğretmenlik yapıyor.Konsantrasyon eğitimini ön planda tutuyor.
Kökden'ın Kariyer HedefleriDaha fazla insana ulaşıp, konsantrasyon eğitimini yaygınlaştırmak.İstanbul İşletme Enstitüsü'nde ders vermekten memnun.
Kökden'ın Konsantrasyon Üzerine GörüşleriKonsantrasyon bozukluğu yaşayanlar için çözüm önerileri var.Kökden'ın önerileri, konsantrasyon bozukluklarını gidermekte etkili.
Kökden'ın Eğitim YöntemleriÖğrencilerine kendi deneyimlerinden yola çıkarak, konsantrasyonu arttırmak için yöntemler öğretiyor.Kökden'ın yöntemleri, öğrenci konsantrasyonunda büyük fark yaratıyor.
Kökden'ın Konsantrasyon Eğitimine KatkısıYıllarını konsantrasyon eğitimine verdi ve birçok kişiye yardımcı oldu.Kökden'ın çalışmaları, birçok kişinin konsantrasyon seviyelerini geliştirdi.

Bu yayında Konsantrasyon Eğitimi Eğitmeni Zeynep Kökden ile bir röportaj gerçekleştirdik. Özellikle iş hayatında konsantrasyon bozukluğu, nasıl giderilmesi gerektiği, konsantrasyon egzersizleri ve çok daha fazlasını konuştuk. Konsantrasyon geliştirme yöntemleri konusunda kendisinden tavsiyelerini aldık.

Zeynep Kökden Kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Aktif olarak kendi alanımda çalıştım ve hala çalışmaya devam ediyorum. İşim sırasında öğrenci koçluğu üzerine eğitimler almaya başladım. öncelikle kendimden yola çıkarak öğrencilerle ilgili ve onlarla birçok çalışma yaptım. Daha fazla insana nasıl ulaşabilirim derken İstanbul İşletme Enstitüsü ile yollarımız kesişti. Enstitüde ders vermekten çok memnunum. Onun dışında evliyim ve bir çocuğum var.
Kimya bölümü mezunu olarak buralara kadar geldim. Kendi mesleğim içinde de çeşitli eğitimler verdim. Aynı zamanda A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanıyım. O konuda da eğitimler verdim. Aslında genel olarak eğitim vermekten çok mutluyum. Şu an sadece konsantrasyon konusuna yoğunlaştım.

Konsantrasyon Eğitimi İçeriği Nedir?

Eğitimde konsantrasyonun tanımı ile başlayan bir sürecimiz var. Bu tanım olarak değil de algıda ne demek bunu anlatıyorum. Sonrasında konsantrasyon bozukluğu konusuyla devam ediyoruz. Konsantrasyon problemlerini, bu problemlerin sebebinin ne olduğunu konuşuyoruz. İlk günden konsantrasyon egzersizlerine başlıyoruz. Konsantrasyon hayatımızın her anını etkiliyor. başta algı testi olmak üzere her gün için test var. Çocuklarıyla katılan anneler var. onlar çok keyifle  bu testleri yaptıklarını söylüyor. Eğitime katılan öğretmen sayısı da çok fazla onlarda sonrasında öğrencilerine yaptırıyormuş. Testler çok ilgi gördü. Bende eğitime gelenler ile paylaşmaya çalışıyorum. Sorunlar, etkenler, konsantrasyonun temeli her şey var eğitim içeriğinde.

Konsantrasyon Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak sınav dönemi, iş hayatı, günlük işlerimiz gibi yaşamın içinde bulunan her şeye karşı oluşan konsantrasyon bozukluğumuzun sebebi nedir? Konsantrasyon bzoukluğu nasıl en aza indirilebilir?

Aslında çözümü kişiden kişiye değişse de sebebi günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmiş olmasıdır. Teknolojinin yanında iç ve dış etkenler vardır. Kitap okurken oluşan konsantrasyon bozukluğunun sebebi iç etkenlerdir. Dış etkenler içinde beynimizi bir şeyler beklemeye koşullamış durumdayız. Her şeye başımızı çevirip tepki veriyoruz ve ya tepkisiz olduğumuz süreçte de cep telefonunda oluyoruz. Telefonla beraber her şeye yetişebiliyormuş gibi hissediyor insanlar. Örneğin rapor ya da tez yazarken yanınızda cep telefonu varsa ya da bilgisayarda bir şeyler açık sosyal medya hesaplarınıza bakıyorsanız zaten konsantre olamadınız demektir. Bu durumda işlerinizi yetiştiremeyecek ve bu  duruma söylenmeye başlayacaksınız. Aslında bu olumsuz durumu ortaya biz çıkarıyoruz ama fark etmiyoruz. Konsantre bozukluğu sebeplerinin farkında değiliz. Artık cep telefonlarımızla yaşıyoruz. Bırakın teknolojiyi diyemeyiz sadece bunu nasıl kullanmak gerektiği hakkında farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Beyin mantık ile çalışmaz, koşul ile çalışır. Biz beynimizi koşullandırıyoruz.

İş Hayatında Konsantrasyon Nasıl Sağlanır?

Öncelikle iş hayatında sizin için konsantrasyon bozukluğu oluşturan sebepleri bulmanız gerekecektir. Ancak neden konsantre olmadığınızı bilerek bir çözüm üretebilirsiniz. İş hayatında en önemlisi telefon, tablet ve bilgisayar aktif kullanılıyor. Bu sebepten iş anlamında planlamanızı iyi yaparsanız günü hem verimli geçirmiş olacaksınız hemde konsantrasyon bozukluğu sebeplerini biraz yok etmiş olacaksınız. Konsantrasyon eğitimi içeriğinde de ben bunları anlatıyorum. Planlama günlük hayat, okul ve iş hayatı için çok önemlidir. Standart iş saatleri açısından bakacak olursak saat sekizden akşam beşe kadar geçen günlük bir süreç var. Bu durumda en verimli çalıştığınız zamanı bilmeniz gerekir. İş ortamında sabah saatleridir. Hormonlar açısından bakarsak en verim alabileceğiniz zaman dilimidir. O zaman konsantre olmanız gereken en önemli işi en verimli saate almanız gerekecektir. Bunları iyi analiz etmesi gerekiyor. Örneğin yemek vaktine yakın ve yemek sonrası daha hafif işleri yapması lazım. Kişinin kendi verimli saatlerini bulmuş olması iş hayatı açısından konsantrasyon bozukluğu için önemli bir çözüm olacaktır. Ayrıca telefon detoksu yapabilirsiniz. Telefon konusunda bağımlıyım kelimesini sıkça duyuyorum. En azından yarım saat kadar telefon detoksu yapabilirsiniz. Hafta sonları deneyebilirsiniz. Çünkü telefonda sürekli sosyal medya hesaplarından gelenleri ya da paylaşımları bekliyoruz. Bu şekilde zaman geçiyor ve ortaya verimsiz geçen bir zaman ortaya çıkıyor.

Zaman yönetimi konsantrasyon konusunda önemli bir faktör mü?

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Zaman yönetimi her şey için büyük önem taşıyor. Konsantrasyon için daha çok verimli saat kavramını bilmek öncelik taşıyor. Bunu ancak siz keşfedip bilebilirsiniz. Gün içinde sizin en konsantre olduğunuz zamanı bulamanız önemli olan. hangi işiniz en önemli ise onu verimli zamanınıza denk getirmeniz gerekecektir.

Konsantrasyon Egzersizleri Nelerdir?

Konsantrasyon egzersizleri herkes için geçerli midir?

Konsantrasyon egzersizleri herkes için geçerlidir. Ancak her egzersiz herkeste aynı etkiyi sağlamaz. Eğitimlerde bunu deniyoruz ve herkes farklı yorumlar yapıyor. Önemli olan burada sürekliliktir. Denediğiniz bir egzersiz işe yaramadığında denemeye devam etmelisiniz. Sadece bazı teknikler daha doğrusu çalışmalar ortaktır. Örneğin basık ve karanlık bir odada olmakla açık ve havadar bir ortamda olmak aynı şey değildir. Normal şartlarda 50 dakika kitap okuyabilecek iken 15 dakikaya düşebilirsiniz. Egzersizler için ise kendinize göre olanı seçebilirsiniz. Bunu tablo halinde eğitimde gösteriyorum. Analizini herkesin kendisi yapması gerekiyor. 

Eğitime kimler katılabilir ile ilgili bir kriter var mı? Çünkü çok geniş bir kitleye hitap ediyorsunuz?

Özellikle pandemi süreci ile beraber 10 yaşından balşıyor katılımcı yaşları 60 yaşına kadar. En çok 20-35 yaş aralığında oluyor. Küçük yaşlarda geliyor olmaları beni çok mutlu ediyor ama aynı zamanda konsantrasyon problemleri olduğu için üzülüyorum. Ben zaten eğitimde herkese hitap edebilecek konular değiniyorum. Özel olarakta eğitim ve eğitim sonrası sorulara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Konsantrasyon Bozukluğuna Sebep Olan Etkenler

Çevre ve durum etkilerinden söz edebiliriz. Burada öğrenme şekilleri önemli olan. İşitsel, görsel ya da dokunsal öğrenme şekillerinden hangisinin sizin için uygun olduğunu bilmeniz gerekiyor. Konsantre olma sürecinde yardımcı olacaktır. Doğru çalışma yöntemlerini seçmekte katkı sağlar. Örneğin beyaz ışık olduğu zaman ders çalışma süreniz azalabilir. Müzikte çoğu zaman olumsuz etkiler. Psikolojik etkenlere bakacak olursak stres doğrudan etkiler. Aynı zamanda kötü beslenme ve uyku düzeni konsantre olmak için zorlayıcı olacaktır.
Müzik ile çok iyi çalıştığını söyleyenler olabilir. Bu konuda hakkında kesin olarak olumsuz etkilemez diyecek bir araştırma sonucu çıkmadı. Tabi ki spor yaparken tempolu bir müzik sizi iyi gelebilir. Bu sadece ders çalışmak üzerine söyledim.

Konsantrasyonu artırmak için ne yapmalıyız?

Boş zamanlarda resim yapmak, kitap okumak, hobilerle uğraşmak konsantrasyonu artırır mı?

Kitap okumakla başlayabiliriz. Konsantrasyon eşiğinizi ölçmeniz gerekiyor. İlk gün için  örnek veriyorum elli sayfa okudunuz ikinci gün 5 sayfa daha okumanız lazım. Buna beş tekniği ya da beş kuralı diyoruz. Yaptığınız her ne ise bir sonraki gün hep beş fazlasını yaparak bu eşiği artırabilirsiniz. Hobiniz olan bir şeyi yaparken size iyi hissettiriyor ve konsantrasyonunuzu artırmasında katkı sağlıyorsa her zaman yapmaya devam edin. Kısacası geliştirme yöntemleri kişiye özeldir. Ayrıca beynin hem sağ hem de sol lobunu çalıştırmak için aktiviteler yapabilirsiniz. Puzzle, meditasyonda aynı zamanda katkı sağlayacaktır. Özellikle çalışanlar için meditasyonu mutlaka yapmaları gerekir.
Aromaterapi yeni eklendi eğitimin içeriğine. Aynı şekilde o da kişiye özel. Son bir tavsiyem ise çantanızda mutlaka bir kalem bulundurun ve gün içinde boş olduğunuz anlarda kullanmadığınız elinizle yazı yazmaya çalışın.

Tavsiyeleri ve katılımcı soruları için videonun devamını izleyebilirsiniz.

Zeynep Kökden'e Genel Bakış, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu ve aktif olarak kendi alanında çalışıyor, Aynı zamanda bir öğrenci koçu ve İstanbul İşletme Enstitüsü'nde ders veriyor, Konsantrasyon Bozukluğu, İş hayatında konsantrasyon bozukluğunun nasıl giderileceği üzerine konuşma yapıldı, Kökden, konsantrasyon geliştirme yöntemlerini ve egzersizlerini paylaşıyor, Kökden'ın Konsantrasyon Eğitimi, Kökden, öncelikle öğrencilerle çalışmaya başladı ve daha fazla insana ulaşmak için İstanbul İşletme Enstitüsü ile çalışmaya başladı, Öğrencilere ve diğer insanlara konsantrasyon geliştirme yöntemlerini öğretiyor, Kökden'ın Kişisel Hayatı, Kökden evli ve bir çocuk annesi, Ailesi onun için çok önemli, Kökden'ın Eğitim Geçmişi, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu, Öğrenci koçluğu üzerine eğitimler aldı, Kökden'ın Profesyonel Hayatı, Öğrenci koçluğu ve İstanbul İşletme Enstitüsü'nde öğretmenlik yapıyor, Konsantrasyon eğitimini ön planda tutuyor, Kökden'ın Kariyer Hedefleri, Daha fazla insana ulaşıp, konsantrasyon eğitimini yaygınlaştırmak, İstanbul İşletme Enstitüsü'nde ders vermekten memnun, Kökden'ın Konsantrasyon Üzerine Görüşleri, Konsantrasyon bozukluğu yaşayanlar için çözüm önerileri var, Kökden'ın önerileri, konsantrasyon bozukluklarını gidermekte etkili, Kökden'ın Eğitim Yöntemleri, Öğrencilerine kendi deneyimlerinden yola çıkarak, konsantrasyonu arttırmak için yöntemler öğretiyor, Kökden'ın yöntemleri, öğrenci konsantrasyonunda büyük fark yaratıyor, Kökden'ın Konsantrasyon Eğitimine Katkısı, Yıllarını konsantrasyon eğitimine verdi ve birçok kişiye yardımcı oldu, Kökden'ın çalışmaları, birçok kişinin konsantrasyon seviyelerini geliştirdi
konsantrasyon
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam aydınlık bir odada kitap okumaktadır. Elinde kitapla bir sandalyede oturuyor, gözleri dikkatle sayfaya odaklanmış. Önündeki masada bir fincan kahve var. Fincanın yanında kitap yığınları var ve arkasındaki pencere içeri ışık girmesine izin veriyor. Masanın üzerinde bir insanın elinin bulanık bir görüntüsü var. Adamın başı eliyle desteklenmiş ve burnunun yakın çekimi görülebiliyor. Üzerinde bir gömlek ve kot pantolon var ve okurken yüz ifadesi konsantre olmuş gibi. Odaklanmış ve materyali anlamaya niyetli görünüyor.
Nedir?

Konsantrasyon Nedir?

17 Ocak 2020
Bu resimde masa başında oturmuş dizüstü bilgisayar kullanan bir kadın görülüyor. Atkuyruğu saçları ve gözlükleri var ve çizgili bir gömlek giyiyor. Dizüstü bilgisayara bakıyor ve masanın üzerinde bir bitki saksısı ve diğer eşyalarla çevrili. Dizüstü bilgisayar önünde açık ve elleri klavyenin üzerinde. Masa iyi aydınlatılmış ve kadın elindeki işe odaklanmış görünüyor. Görüntü masanın yakın çekimidir ve kadın sahneye hakimdir. Arka plan odak dışıdır ve renkler soluktur.
Kişisel Gelişim

Konsantrasyon Egzersizleri

13 Ağustos 2021