AnasayfaBlogKoç Kimdir? Güçlü Soru Sorma Becerisi Nasıl Geliştirilir?
Video

Koç Kimdir? Güçlü Soru Sorma Becerisi Nasıl Geliştirilir?

25 Haziran 2021
Bir grup insan bir odada bir arada durmaktadır. Grupta siyah beyaz puantiyeli gömlek giyen uzun saçlı bir kadın, kollarını kavuşturmuş bir kadın ve siyah gömlekli bir adam vardır. Ortada, sarı saçlı bir kadının kolajı görülüyor. Ortadaki kadın güçlü bir bakışa sahip ve saçları düzgün bir şekilde şekillendirilmiş. Grup, arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık ve renkli bir odada duruyor. Hepsi gülümsüyor ve iyi vakit geçiriyor gibi görünüyorlar.
KonuDetayEk Bilgi
Sultan CüneyitDokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunu. 2016’da koçlukla tanıştı ve şu anda performans koçluğu üzerine yoğunlaşıyor.Sultan Cüneyit aynı zamanda bir işveren danışmanıdır ve kendi danışmanlık firmasını kurmuştur.
KoçKişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren müşteriyle ortaklık ilişkisidir.Koçun görevi kişinin kendi hedeflerini ve vizyonunu oluşturmasına yardımcı olmaktır.
Yaşam Koçu ve Kariyer KoçuYaşam koçluğu koçluğun temelini oluştururken, kariyer koçluğu daha belirli bir alanda uzmanlaşmayı gerektirir.Profesyoneller genellikle, kendi ilgi alanlarına göre farklı koçluk branşlarını seçerler.
Performans KoçluğuÇalışanların performansını en üst seviyeye çıkarmak amacıyla kullanılırPerformans koçluğu, çalışanların motivasyonlarını artırmalarına ve hedeflerini netleştirmelerine yardımcı olur.
Psikologluk ve Koçluğun FarkıKoçluk, kişiyi şimdi ve gelecekle ilgili hedeflerine ulaşırken psikologluk, genellikle geçmişle ilgilenir.Koçlukta sıklıkla eylem adımları belirlenir ve kişiye bir adım ileri gitme yardımı sağlanır.
İş Hayatında Koçluk Süreciİş hayatında koçluk süreci, kariyer koçluğu ve yönetici koçluğu olmak üzere ikiye ayrılır.Ayrıca, bu süreçte firmaların iç koçluk sistemlerini kurma eğilimi bulunmaktadır.
Koç Olma Sebepleriİnsanlar, kişisel gelişim konusunda yardımcı olma ve diğerlerinin potansiyelini ortaya çıkarma konusunda, koçluk mesleğini tercih ederler.2013'te meslek olarak tanınan koçluk, insanların sürekli gelişim arzusu nedeniyle popülerlik kazanmıştır.
Koçluğa Kimler İhtiyaç DuyarHerkes, hayatlarının belirli aşamalarında karşılarına çıkan zor seçimler ve karmaşalarla baş etmek için koçluk hizmetlerine başvurabilir.Koçluk hizmetleri, hayatın her alanında ve her cinsiyetten insanlara hitap eder.

Kariyer ve yönetici koçu Sultan Cüneyit ile iş hayatında koçluk sürecini konuştuk. “İş hayatında da bir koça ihtiyaç duyuluyor mu? İş hayatı koçlarının hangi yetkinliklere sahip olmalı?” gibi soruların cevaplarını aldık.

Sultan Cüneyit kimdir?

2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun oldum. Okul bitirince insan kaynakları deneyimim başladı perakende sektöründe. Savunma, beyaz eşya ve tekstil sektörlerinde insan kaynaklarında çalıştım. 2016’da koçlukla tanıştım. ICF akredite koçluk eğitimi aldım. 2018’e kadar eğitimle kazabildiğim yetkinliklerle devam ettim. 2020’in şubat ayında kurumsaldan tamamen ayrıldım ve firmamızı kurduk. Koçluk yapıyoruz, eğitimler ve danışmanlıklar veriyoruz. 2021’de tamamen performans koçluğuyla ilerlemeye başladım.

Koç kime denir?

Uluslararası koçluk federasyonunun (ICF) tanımıyla başlayalım. Günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren müşteriyle ortaklık ilişkisidir. Ben tamamen kişilerin potansiyellerine ulaşmaları için düşünce doğuran yaratıcı bir süreçtir. Kişinin kendi hedeflerini ve vizyonunu oluşturması ve buna odaklanmasını sağlayan bir süreçtir diyebilirim. Bir metafor kullanmam gerekirse tulumbaya benzetebilirim. Nasıl tulumbanın içinde su var, onun açığa çıkması için çekmek için güç gerekiyorsa koçlukta öyle, kuyudaki suyu potansiyel olarak görüyorum, o potansiyeli açığa çıkarmak için bir desteğe ihtiyacı var kişilerin. Kendilerini keşfetmek için bir yol arkadaşlığı diyebilirim. 

Yaşam koçu ile kariyer koçu aynı mı? 

Koçluk eğitimini ICF akredite kurumlardan almasını öneriyoruz. Yaşam koçluğu profesyonel koçluğun temelini oluşturuyor. ICF akredite eğitiminde temel koçluk becerilerinin yanı sıra bütünsel yaşam koçluğunu veriyorlar bize. Bu temeldir. Yaşam koçluğu koçluğun temelini oluşturuyor diyebilirim. Sonrasında alanlar geliyor, ilgi alanına göre; kariyer koçluğu, yönetici koçluğu ya da Öğrenci Koçluğu eğitimini alıp temel bilgilerle birleştirip ilerliyorlar. Aynı şey mi? Farklı şey mi? Temel konulara baktığımızda farklı. Zaman yönetimi ev hanımın da çalışanın da konusu olabilir. Yaşam koçluğu bütün koçluğun temelini oluşturuyor. 

İlgili eğitim: Yaşam Koçluğu Eğitimi

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

Performans koçluğu nedir?

Performans koçluğu daha fazla satış ekipleri için kullanılıyor ama tüm çalışanlar için kullanıyorum. Çalışanların hedefi performansını en üst seviyeye çıkarmak. Bu anlamada da önünde engeller var mı keşfedip, aşma yönünde ilerlemeleri gerekiyor. İş hayatını potansiyelleri ortaya çıkarmak. Hiçbir faydasını görmeseler dahi motivasyonları artıyor, hedefleri netleşiyor, zamanı yönetmeyi öğreniyorlar. Her şeye bakış açıları değişiyor ve yaratıcılıkları artıyor. 

Psikologluk ve koçluğun farkı nedir?

Çok farkı var. Psikologlar da sorular soruyorlar, dinliyorlar, kişiyi ileriye taşıyorlar. Koçluk sadece şimdi ve gelecekle ilgileniyor, geçmişle ilgilenmiyor. Koçluğun psikolojik sınırıyla karşılaştığımızda psikologlara yönlendiriyorlar. Bir terapi değil, kişiyi bir adım ileri taşımak için eylem adımları belirlemek. A noktasından B noktasına nasıl giderim hangi engellerim var. 

İş hayatında koçluk süreci nasıl ilerliyor?

İkiye ayırabilirim. Önce kariyer koçluğu iş hayatına yeni adım atacak kişiler için. Hedefleri, vizyonu, değerleri ne? Değerlerine uygun iş bulabilmek adına hangi aşamaları görmesi gerekiyor. Kariyer koçluğunda ileriye yönelik seçimler yaparken kendini tanıyan ve doğru seçimlere yönelen kişiler için öneriyorum. İş hayatında bu süreç nasıl ilerliyor. Üçe ayırabilirim. Dışardan koçluk almakla başlayabilir. Bireysel olarak yöneticilerin talebi olduğu gibi şirketlerin de yöneticilerine koçluk talebi oluyor. Diğeri iç koçluk sisteminin kurulması. Kurarken zorlanıyorlar ancak iç koçluk firmalara katkı sağlayan önemli sistemlerden bir tanesi. Üçüncü aşamada, yönetici ve liderlerini koçvari yetiştirmek diyebilirim. Bütün koçluk becerilerini kendinde bulunduruyor hatta koçluk yapıyor. 

İnsanlar neden koç olmak istiyor?

Galileo, “İnsana bir şey öğretemezsiniz, onu kendi içinde keşfetmesi için yardım edersiniz.” Demiş. İFC müşteri denilmesini istiyor. Müşteri ile çalışırken hiçbir eğitime benzemiyor dedi. Bun böyle yapmalısın demek yerine ben nasıl yapabilirimi düşünüyorum dedi, ilk defa koçluk yapan bir kişi. İnsanlar koçlukla tanıştıkça ve ne olduğunu bildikçe, yatkın ise de tercih etmeye başladılar. 2013’te meslek olarak tanındı. Kaliteli sınavlarla sertifika aldıkları için de ben bunu yapabilirim demeye başladı. Cirosu da çittikçe artıyor. İnsanlar da faydasını gördükçe, artmaya başladığını düşünüyorum. 

Kadınlar mı yoksa erkekler mi koçluğa daha çok ihtiyaç duyuyor?

Koçluğa ihtiyaç konusunu önce konuşalım. Koçluğa ihtiyaç konusu herkesin kafasında soru işareti. Küçük bir aşamada bile bunu mu seçmeliyim, bunu mu seçmeliyim? Kolay gibi geliyor ama. Karışmış ip gibi düşünün, o karışıklık noktasında bir koçluk aldığında koç o makarayı sarıp eline veriyor. Kafanızı karıştıran her şey için koçluk alınabilir. Psikoloji tarafa gitmiyorsa koçlukla çözüm bulunacak şeyler. Evinin düzeniyle ilgili koçluk alan kişiler var. Kadınlar mı erkekler mi daha fazla ihtiyaç duyuyor? İş hayatında eşittir, kariyer koçluğunda kadınlar daha hızlı olmasını istiyor. 

Etkili soru sorabilme nedir ve nasıl geliştirilebilir?

güçlü soru sorabilmek için çok iyi dinleyebilmek gerekiyor öncelikle. pareto kuralı ile anlatabiliriz. dinleme neden önem kazanıyor. koç olarak o yüzde 20’yi duyabildiğimde kişinin daha rahat farkındalık yaşamasını ve ileriye yönelik eylem adımları atmasını sağlıyoruz. dinlemeyi 3’e ayırıyoruz. i̇lk kısım kelimeleri seçerek dinlemek. i̇kinci seviye kişilerin arka planda da ne düşünüyorlar kısmı var. i̇ş hayatında beklediğimiz seviyedir. üçüncü seviye de koçlukla ilgili kısım. beden dilini, ses tonunu dinleme. söylemediğini duyma aslında.

İkinci ve üçüncü seviye dinlemede güçlü sorular neden önemli? Sen bunları söylerken şu düşündüğünü de duydum diyoruz. Güçlü sorular açık uçlu sorulardır. Düşündürücü sorulardır. Kişiye soru sorduğumuzda 4 saniye bekliyorsa güçlü sorudur. 

Kimler çalışma hayatında koçluk desteği almalı? 

Kendini iyi hissetmeyen herkes koçluk desteği alabilir ki motivasyon kaynaklarını bulsun. İhtiyaç kendini iyi hissetmediğin her an diyebilirim. Önemli olan kendini keşfetmek ve sorgulamak. 

İş hayatında koçluk becerileri geliştirme eğitiminiz var. Bu eğitiminize kimler katılmalı, katıldıklarında neler öğrenecekler?

İş hayatında koçluk becerileri geliştirme eğitimi, ilk başta yöneticiler için başlatmıştık. Sonra düşündük ki çalışan herkesin ihtiyacı var. Dinleme var, güçlü soru sorabilme var, yansıtabilme var. İlerde koçluk eğitimi almak isteyen katılabilir. İş hayatındaki herkes katılsın derim eğitime. İş hayatındaki geribildirimi de ekliyoruz. 

Koç olmak isteyenlere neler önerirsiniz? 

Öncelikle bir koçluk seansı almalarını öneririm. Kendimizde fayda görmemiz gerekiyor ki ilerletip meslek olarak devam ettirelim. Koçluk eğitimlerini seçerken ICF sitesine girip onaylı okul bulduktan sonra koçluk eğitimi almalı. Yargı olmadan dinleyebiliyorsam, koç olayım. Ne kadar çok koçluk yaparsak o kadar hızlı ilerleyebiliriz. 

Koç nedir?

Kişilerin potansiyellerine ulaşmaları için düşünce doğuran yaratıcı bir süreçtir. Kişinin kendi hedeflerini ve vizyonunu oluşturması ve buna odaklanmasını sağlayan bir süreçtir diyebilirim.

Yaşam koçluğu nedir?

Yaşam koçluğu koçluğun temelini oluşturuyor diyebilirim. Sonrasında alanlar geliyor, ilgi alanına göre; kariyer koçluğu, yönetici koçluğu ya da öğrenci koçluğu eğitimini alıp temel bilgilerle birleştirip ilerliyorlar.

Psikologluk ve koçluğun farkı nedir?

Koçluk sadece şimdi ve gelecekle ilgileniyor, geçmişle ilgilenmiyor. Koçluğun psikolojik sınırıyla karşılaştığımızda psikologlara yönlendiriyorlar. Bir terapi değil, kişiyi bir adım ileri taşımak için eylem adımları belirlemek.

Sultan Cüneyit, Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunu 2016’da koçlukla tanıştı ve şu anda performans koçluğu üzerine yoğunlaşıyor, Sultan Cüneyit aynı zamanda bir işveren danışmanıdır ve kendi danışmanlık firmasını kurmuştur, Koç, Kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren müşteriyle ortaklık ilişkisidir, Koçun görevi kişinin kendi hedeflerini ve vizyonunu oluşturmasına yardımcı olmaktır, Yaşam Koçu ve Kariyer Koçu, Yaşam koçluğu koçluğun temelini oluştururken, kariyer koçluğu daha belirli bir alanda uzmanlaşmayı gerektirir, Profesyoneller genellikle, kendi ilgi alanlarına göre farklı koçluk branşlarını seçerler, Performans Koçluğu, Çalışanların performansını en üst seviyeye çıkarmak amacıyla kullanılır, Performans koçluğu, çalışanların motivasyonlarını artırmalarına ve hedeflerini netleştirmelerine yardımcı olur, Psikologluk ve Koçluğun Farkı, Koçluk, kişiyi şimdi ve gelecekle ilgili hedeflerine ulaşırken psikologluk, genellikle geçmişle ilgilenir, Koçlukta sıklıkla eylem adımları belirlenir ve kişiye bir adım ileri gitme yardımı sağlanır, İş Hayatında Koçluk Süreci, İş hayatında koçluk süreci, kariyer koçluğu ve yönetici koçluğu olmak üzere ikiye ayrılır, Ayrıca, bu süreçte firmaların iç koçluk sistemlerini kurma eğilimi bulunmaktadır, Koç Olma Sebepleri, İnsanlar, kişisel gelişim konusunda yardımcı olma ve diğerlerinin potansiyelini ortaya çıkarma konusunda, koçluk mesleğini tercih ederler, 2013'te meslek olarak tanınan koçluk, insanların sürekli gelişim arzusu nedeniyle popülerlik kazanmıştır, Koçluğa Kimler İhtiyaç Duyar, Herkes, hayatlarının belirli aşamalarında karşılarına çıkan zor seçimler ve karmaşalarla baş etmek için koçluk hizmetlerine başvurabilir, Koçluk hizmetleri, hayatın her alanında ve her cinsiyetten insanlara hitap eder
koçluk
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi kucağında bir bebek tutmaktadır ve bebeğin başı omzuna yaslanmıştır. Bebeğin yüzü görünüyor ve kameraya bakıyor, gözleri kapalı ve yüzünde memnun bir ifade var. Bebeğin elleri yumruk halindedir ve elleri kişinin gömleğini kavrarken görülebilir. Kişinin elleri bebeği sıkıca kavramış, güvenli ve rahatlatıcı bir kucaklama sağlıyor. Bebeğin ayakları da görülebiliyor, ayak parmakları hafifçe kıvrılmış. Arka planda mavi bir kumaşın yakın çekimi görülüyor.
Popüler Yazılar

Doğum Koçluğu Nedir?

24 Ağustos 2018
Karton bir tabela tutan bir elin yakın çekimi görülüyor. Dikdörtgen şeklinde olduğu anlaşılan tabelanın beyaz yüzeyinde kırmızı ve beyaz bir rakam var. Ayrıca, tabelanın ortasında kırmızı bir harf var. El hafif yüksek bir açıdan görülüyor ve tırnakları görünüyor. Tırnaklar açık pembe renge boyanmıştır. İşaret ayrıca kırmızı ve beyaz bir daire ile süslenmiştir ve görüntünün arka planı düz beyazdır. Genel izlenim, bir mesajı iletmek için bir işaret tutan bir kişinin izlenimidir.
Kişisel Gelişim

Hayatının Yaşam Koçu Sensin

11 Temmuz 2019
Bir elinde kalem, diğer elinde sopa ile bir pano tutan bir kişinin görüntüsü. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon giymektedir ve yüzünde nötr bir ifade vardır. Pano üzerinde bir kişinin resmi bulunmaktadır. Sağ alt köşede sarı ve beyaz tuşları olan beyaz bir klavye vardır. Görüntü, kişiye ve tuttuğu nesnelere odaklanan yakın bir açıdan çekilmiştir. Görüntünün arka planı odak dışında ve görünmüyor. Resim parlak ve nettir, bozulma veya bulanıklık yoktur.
Koçluk

Geleceğimizin Mesleği: Koçluk

06 Haziran 2021
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340