AnasayfaBlogİş Hayatında Başarı ve Motivasyon
Motivasyon

İş Hayatında Başarı ve Motivasyon

19 Kasım 2019
Bir dizüstü bilgisayara bakan iki kadının yakın çekimi. Kadınlardan biri sandalyede otururken diğeri ayakta durmaktadır. Her ikisi de dizüstü bilgisayarın ekranına odaklanmış ve oturan kadın ayakta duran kadına bir şey işaret ediyor gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında bir bitkinin yakın çekimi, sol tarafında ise bir sandalyenin yakın çekimi yer alıyor. Fotoğrafın alt kısmında bir yatakta oturan bir kişi ve arka planda bir kadının yakın çekimi yer alıyor. Görüntüdeki tüm unsurlar bir araya gelerek iki kadının bilgi paylaştığı bir sahne oluşturuyor.
BaşlıkDetayÖrnek
Başarı Nedir?İyi alınmış bir eğitim ve kendini geliştirme süreci ile birleşerek hedeflere ulaşmayı ve yeni hedefler belirlemeyi içerir.Steve Jobs, düşünce ve fikirleri ile teknoloji dünyasında devrim yaratmış başarılı bir iş insanıdır.
Başarısızlık Nedir?Başarıya giden yolda çekilen çile olarak kabul edilir. Yeniden denemeye devam ettiğimiz takdirde başarısızlıklar, başarıya dönüşebilir.Steve Jobs, başarısızlık olarak tanımlanabilecek aşamalardan geçmiş ama hiçbir zaman pes etmemiştir.
Motivasyonun RolüMotivasyon, hedeflere ulaşma arzusu ve başarı hırsını körükler. Yüksek motivasyon, iş hayatında daha fazla başarı getirir.Steve Jobs, hedeflerini gerçekleştirmek için yüksek motivasyon seviyesini korumuştur.
İnanma GücüKendine olan inanç ve güven, başarıyı elde etme olasılığını arttırır.Steve Jobs, her zaman kendi fikirlerine inanmış ve bu fikirlerle yenilikler yaratmıştır.
Büyük Resme OdaklanmakKısa vadeli sorunlar yerine uzun vadeli hedeflere odaklanmak, başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.Apple, zaman içinde büyük başarılara ulaşmayı hedefleyerek tasarladığı ürünlerle pazar lideri olmuştur.
Aktif Olma DurumuFiziksel ve sosyal etkinliklere katılmak, iş hayatındaki başarıyı arttırır.
Stres YönetimiStres düzeyini yönetmek, motivasyon düzeyini korur ve iş hayatındaki başarıyı arttırır.
Başarısızlıktan Ders ÇıkarmaBaşarısızlık deneyimlerinden ders çıkarmak, tekrar aynı hataları yapmaktan korur ve başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.Steve Jobs, başarısızlık deneyimlerinden ders çıkararak Apple'ı teknoloji devi haline getirmiştir.
VazgeçmemekZorluklar karşısında pes etmek yerine kararlılıkla hedeflere ulaşmayı amaçlamak, başarıya giden yolda önemlidir.Steve Jobs, zorluklar karşısında asla vazgeçmemiştir.
Eyleme GeçmekHedeflerinin peşinden gitmek ve aktif adımlar atmak, başarıyı getiren önemli faktörlerdendir.Steve Jobs, bilimse sektörün öncülerinden olan Apple'ı kurarak eyleme geçmiştir.

Başarı nedir? Başarı dediğimiz olgu insanlar için kendini en çok iş ve eğitim hayatında göstermektedir. İyi alınmış bir eğitim kişinin kendini geliştirmesiyle de taçlanarak iş hayatındaki başarıyı kaçınılmaz kılmaktadır. Fakat başarı yalnızca bu değişkenlere bağlı bir süreç değildir. 

Hedefe Ulaşmak

Başarıda öncelik istenilen hedefe ulaşmak ve devamlılığı sağlayarak yeni hedefler belirlemektir. Başarısızlık nedir? Başarısızlık olarak gördüğümüz süreçler ise başarıya giden yolda çekilen çiledir diyebiliriz. Her başarısızlık, denemeye devam ettiğimiz takdirde başarıya dönüşür ve yaşam kalitemizi bir üst kademeye taşımamıza yardımcı olur.

İş hayatı içinde başarıyı ve başarısızlığı içinde barındıran bir dünya ve bu dünyanın içinde insanoğlu anlamlı bir bütünün parçası olmayı kendine görev edinmiş durumdadır. Yani aslında başarı dediğimiz şey dünyada fark yaratmaktır. Ait olduğumuz bütünün içinde parlayan bir yıldız haline gelmektedir. 

Motivasyon Yüksek Olmalı

Bu anlamda motivasyonunu sürekli yüksek tutan, başarısız olsa dahi denemekten vazgeçmeyen başarılı insanlar için iş hayatında birçok örnek bulunmaktadır. Aklımıza gelen ilk soru ise, strese ve birçok zorluğu rağmen iş hayatının başarılı insanları nasıl motivasyon sağlamaktadır? İnsanın içindeki inanma gücünü damlayarak taşı delen suya benzetebiliriz. Kendi içimizdeki kapasitenin farkındalığı da bu noktada başlar. Kendi yeteneklerinin bilincinde olan ve kendisi için bir amaç belirleyen insanlar iş hayatında daha başarılı olmakta.

Steve Jobs Örneği

Bunun bir örneği olarak Amerikan bilişim sektörünün öncülerinden Apple şirketinin sahibi Steve Jobs’ı söyleyebiliriz. Jobs dünyada olmak istediği noktaya ulaşmanın fark yaratmaktan geçtiğini üniversite yıllarında fark etmiş ve başaramayacağına inanan insanlara rağmen yepyeni bir teknolojinin adımlarını 1970’lerde atmıştır ve yıllar geçtikçe başarı basamaklarını hızla tırmanmıştır. 

Bu tırmanışlar esnasında bazı hataları dolayısıyla başarısızlık olarak tanımlayacağımız aşamalardan geçse de iş hayatındaki başarısından, inandıklarından ve hedeflerinden asla vazgeçmemiştir. Kendi motivasyonu üzerine kurduğu şirketi, Jobs hayatta olmamasına rağmen halen dünyanın en çok kazanan teknoloji devlerinden biridir. Dünya teknolojisi getirdiği nokta ise başarılı insanların motivasyonunun inanmaktan geçtiğinin bir kanıtıdır.

İş Hayatı Yalnızca Başarı Üzerine Kurulu Değildir

Başarısızlık, stres gibi değişkenlerin sıklıkla olduğu bir oyundur. Bu değişkenlere bağlı olarak motivasyonun düştüğü, işten sıkıldığınız zamanlar olması da muhtemeldir. İşte tam da bu noktada düşen motivasyonun mevcut başarıyı düşürmesi ya da engellemesi sorununu çözmek için büyük resme odaklanmak gerekmektedir. Stres düzeyi arttıkça öfke de aynı oranda artmaktadır. 

Birçok insan için en kolay çözüm öfkelenip kazandıklarını da çöpe atmaktır ama unutulan bir şey var. Vazgeçmek, başarısızlıktan daha büyük pişmanlıklar yaratır yani iş hayatındaki başarınızı devam ettirmek istiyorsanız büyük sorunlarla da karşılaşsanız hedeflerinizden vazgeçmeyin. Yolda karşılaştığınız problemleri daimi bir tecrübe olarak değerlendirin ve yolunuza devam edin. 

Başarılı Olmak İçin

Çünkü başarılı olmak için büyük resimde ne gördüğünüz her zaman için daha önemlidir. Günlük yaşamınızı etkileyen diğer sorunlar ya da diğer etkenler iş hayatındaki adaptasyonu ve motivasyonu fazlasıyla etkilemektedir. Bu süreci kolaylaştırmak ve daha katlanılır kılmak da başarıyla doğru orantılıdır. Bu nedenle yüksek motivasyon sağlayan aktif olma durumu iş hayatındaki başarının anahtarlarından biridir. 

Kişinin stres yükünü azaltacağı şekilde spor yapması ya da fiziksel ve sosyal gelişim sağlayan etkinliklere katılması başarı yüzdesini oldukça arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ofis ortamında uzun saatler hareketsiz kalan çalışanların başarı oranı ve işe devamlılık yüzdeleri diğer çalışanlara oranla oldukça fazladır.

Özetle başarılı olmak ve iş hayatında kariyer hedeflerimiz doğrultusunda hareket etmek için inanmak, eyleme geçmek, vazgeçmemek ve aktif olmak büyük önem taşımakta ve iş motivasyonunun devamlılığını fazlasıyla etkilemektedir. Bütün bu aşamaları tamamladığınızda iş hayatındaki başarınız kaçınılmaz olacaktır.

Başarı Nedir?, İyi alınmış bir eğitim ve kendini geliştirme süreci ile birleşerek hedeflere ulaşmayı ve yeni hedefler belirlemeyi içerir, Steve Jobs, düşünce ve fikirleri ile teknoloji dünyasında devrim yaratmış başarılı bir iş insanıdır, Başarısızlık Nedir?, Başarıya giden yolda çekilen çile olarak kabul edilir Yeniden denemeye devam ettiğimiz takdirde başarısızlıklar, başarıya dönüşebilir, Steve Jobs, başarısızlık olarak tanımlanabilecek aşamalardan geçmiş ama hiçbir zaman pes etmemiştir, Motivasyonun Rolü, Motivasyon, hedeflere ulaşma arzusu ve başarı hırsını körükler Yüksek motivasyon, iş hayatında daha fazla başarı getirir, Steve Jobs, hedeflerini gerçekleştirmek için yüksek motivasyon seviyesini korumuştur, İnanma Gücü, Kendine olan inanç ve güven, başarıyı elde etme olasılığını arttırır, Steve Jobs, her zaman kendi fikirlerine inanmış ve bu fikirlerle yenilikler yaratmıştır, Büyük Resme Odaklanmak, Kısa vadeli sorunlar yerine uzun vadeli hedeflere odaklanmak, başarıya ulaşmayı kolaylaştırır, Apple, zaman içinde büyük başarılara ulaşmayı hedefleyerek tasarladığı ürünlerle pazar lideri olmuştur, Aktif Olma Durumu, Fiziksel ve sosyal etkinliklere katılmak, iş hayatındaki başarıyı arttırır, , Stres Yönetimi, Stres düzeyini yönetmek, motivasyon düzeyini korur ve iş hayatındaki başarıyı arttırır, , Başarısızlıktan Ders Çıkarma, Başarısızlık deneyimlerinden ders çıkarmak, tekrar aynı hataları yapmaktan korur ve başarıya ulaşmayı kolaylaştırır, Steve Jobs, başarısızlık deneyimlerinden ders çıkararak Apple'ı teknoloji devi haline getirmiştir, Vazgeçmemek, Zorluklar karşısında pes etmek yerine kararlılıkla hedeflere ulaşmayı amaçlamak, başarıya giden yolda önemlidir, Steve Jobs, zorluklar karşısında asla vazgeçmemiştir, Eyleme Geçmek, Hedeflerinin peşinden gitmek ve aktif adımlar atmak, başarıyı getiren önemli faktörlerdendir, Steve Jobs, bilimse sektörün öncülerinden olan Apple'ı kurarak eyleme geçmiştir
iş hayatında başarı ve motivasyon iş hayatı iş hayatındaki başarı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.