AnasayfaBlogİş Güvenliği Donanımları
İş Güvenliği

İş Güvenliği Donanımları

05 Temmuz 2019
Bu resim, bir çift botun üzerinde duran bir çift siyah ve sarı kulaklığın yakın çekimini gösteriyor. Kulaklıkların solunda mavi kayışlı sarı bir baret, sağında ise tornavidalı sarı bir güneş gözlüğü bulunmaktadır. Daha sağda ise üzerinde haç olan mavi bir kayış var. Ön planda bir çift eldiven, arka planda ise bir kask görülmektedir. Bu görsel, hepsi ortak bir pratiklik temasıyla birbirine bağlanan çeşitli öğeleri tasvir etmektedir. Görseldeki renkler siyah, sarı, mavi ve beyazın bir kombinasyonudur ve genel kompozisyon geometrik şekillerden oluşmaktadır.
Donanım TürüKullanım AlanıÖzel Özellikleri
BaretlerŞantiye, itfaiye, bina dış mantolamaDarbelere, ısıya ve aleve karşı koruyucu
KulaklıklarYüksek desibeldeki çalışma ortamlarıİşitme kaybını önlemek için desibel seviyesini düşürür, haberleşme sağlayıcı modeli de bulunur
Solunum KoruyucularGaz, toz ve buhar tehlikelerine karşıFiltreleme yaparak partikül tutar, yarım ve tam yüz maskesi seçeneği mevcuttur
GözlüklerLaboratuvar, tünel, kaynakçılık ve lazer işleriParçacık, toz, gaz, radyasyon ve yüksek sıcaklığa karşı koruyucu
EldivenlerDış mekan işleri, gıda ve tıp sektörü, endüstri, kaynakçılıkSürtünmeye karşı dayanıklı, su geçirmez, ısıya karşı koruyucu vb.
AyakkabılarMaden, orman, tarım, inşaat, elektrikçilikBatmalara ve ezilmelere karşı koruyucu, kışlık ve yazlık seçenekleri bulunur
İş KıyafetleriSoğuk hava depoları, erimiş metal sıçramaları, kimyasal işlerSoğuğu keser, radyan ısıya ve erimiş metale karşı korur
ÖnlüklerGıda sektörü, sağlık ve kozmetik sektörüKana, ısıya, yağlara ve temizlik malzemelerine karşı dayanıklı
Tüy TulumlarOtomotiv sektörüToz geçirmeyen, aşınmaya dayanıklı, antistatik
Kaçış MaskeleriDuman ve toksik gazlı ortamlar5 dakikada güvenli bir alana uzaklaşmayı sağlar

İş sağlığı ve güvenliği kişileri fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden sağlıklı olmalarını hedeflerken bunu kişilere sağladığı iş güvenliği donanımları ve standart çalışma koşullarının devamlılığı ile sağlar. Tarihte M.S.yaşamış olan Plinius, çalışma ortamında bulunan tehlikeli tozlara karşı başa torba geçirin önerisi ile ilk iş güvenliği donanımları fikri oluşmaya başlar. Zaman içerisinde teknolojik gelişimin yardımı ile koruyucu donanımlar gelişim gösterir ve her çalışma için özelleşmiş hal alır.

Darbelere Karşı Koruyan İş Güvenliği Donanımları 

Baretler

Genel anlamda başı darbelere karşı koruyan iş güvenliği donanımları olarak geçen baretleri düşündüğümüzde aklımıza şantiye sahaları gelse de, baretler her türlü küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılmaktadır. İtfaiyecilerin kullandığı baretlerin boyun ve yüz kısımları kapatılarak koruma alanı arttırılır. Isıya ve aleve karşı dayanma özellikleri diğer baretlere göre daha fazladır. 

Bina dış mantolama gibi yüksekte yapılan işlerde kullanılan baretlerin ön kısımlarında koruyucu çıkıntı yoktur. Yüksek yapılı binaların cam temizliğini yapan çalışanlar bu baretlerin mutlaka 4 noktadan birleşen çene bağlarını bağlarlar. Ayrıca soğuk havalarda boyun ve kulakları sıcak tutan polar kumaştan üretilmiş kep şeklindeki baretler de iş güvenliği donanımları açısından uyumludur.

Kulaklıklar

Limit değerleri aşan yüksek desibeldeki çalışma ortamlarında kullanılarak, işitme kaybını önleyen iş güvenliği donanımları ise kulaklıklardır. Hafif gürültülü ortamlar için tek kullanımlık kulak tıkaçları vardır. Yüksek desibel seviyeleri için manşon tipi kulaklıklar bulunur. Ayrıca baretlere monte edilen türleri de mevcuttur. Bunlara ek olarak haberleşme sağlayıcı manşon tipi kulaklıklar da üretilmiştir.

Solunum Koruyucular 

Solunum koruyucular gaz, toz ve buhar tehlikelerine karşı filtreleme yaparak çalışırlar. Tekrarlı kullanıma olanak sağlayan filtreler dolduğunda veya standartlara göre kullanım süresi bittiğinde değiştirilir. Bu tür bir donanım tek kullanımlık maskelere göre partikül boyutu daha küçük parçacıkları tutabilir. Korunan alan farklılıklarına göre ise yarım ve tam yüz maskeleri mevcuttur. Duman ve toksik gazlı ortamlar için üretilmiş iş güvenliği donanımları olan tüplü ve tüpsüz kaçış maskeleri ile ortamdan 5 dakikada uzaklaşılabilir.

Gözlükler

Gözlükler iş hayatının neredeyse her sektöründe kullanım bulur. Laboratuvar ve tünel açım işleri gibi farklı alanlarda kullanılsalar da kullanım amaçları benzerdir. Büyük ve küçük her türlü parçacıklara, toza, gaza, sıçrayan kıvılcımlara, radyasyona ve yüksek sıcaklığa karşı bariyer görevini üstlenen iş güvenliği donanımları olarak bilinirler.

Sırasıyla genel kullanım gözlüklerinde, tam korumalı gözlüklerde ve yüz siperliğinde korunan alanda artış gözlenir. Kaynakçı gözlük ve maskesi, çapak, kıvılcım ve zararlı ışınlara karşı koruma sağlar. Lazer gözlükler lazer ışınlarına maruz kalınabilecek metal, mermer ve hastane gibi çalışma ortamlarında kullanılır.

Vücut Koruyan İş Güvenliği Donanımları 

Eldivenler

El koruması için kullanılan eldivenlerin çeşitleri fazladır. Dış mekan işlerinde kullanılan kalın, sürtünmeye dayanıklı eldivenler, su geçirmez eldivenler, gıda ve tıp sektörünün daha çok tercih ettiği lateks eldivenler mevcuttur. Kaymaz vinil eldivenler cam endüstrisi için çok uygun iş güvenliği donanımları olarak görülürler. Kaynakçı eldivenleri deriden imal edilir ve dirseğe kadar uzanabilir. 

Dökümhane eldivenleri 500 dereceye kadar dayanabilir. Zirai ilaçlamalarda, sağlık ve kozmetik sektöründe tam kol korumalı eldivenler tavsiye edilir. Paslanmaz çelik eldivenler kesimhanelerde el kesiklerine karşı zorunlu iş güvenliği donanımları sınıfındadır. Elektrikçi eldiveni elektrik tehlikelerine karşı dielektrik özelliktedir.

Ayakkabılar 

Ayakkabılar batmalara ve ezilmelere karşı ayakkabı tabanında ve ucunda koruyucular taşır. Kışlık modeller ayak bileklerini sarar, soğuk ve yağmura karşı korur. Yazlık modellerde ise nefes alabilirlik önemlidir. Kaymama özelliği her iki tür ayakkabı için vazgeçilmezdir. Elektrikçilerin ayakkabıları elektrik çarpmalarına karşı korurken maden, orman, tarım, inşaat alanlarında çizme tercih edilebilir. Kimyasal çalışmalar sırasında, çalışana kimyasal koruyucu galoş verilebilir.

İş Kıyafetleri

Soğuk mevsimde açık alanda veya soğuk depolarda iş görenler için olan kalın ve polar iş kıyafetleri, sıcak mevsimler için de ince iş elbiseleri vardır. Radyan ısıya ve erimiş metal sıçramalarına karışı alüminize başlık, kolluk, pantolon, ceket ve tozluk tercih edilmelidir. Kimyasallara karşı tulumlar olduğu gibi otomotiv sektöründe çokça kullanılan toz geçirmeyen, aşınmaya dayanıklı, antistatik tüy tulumlar bulmakta mümkün.

Kana, ısıya, hayvansal yağlara ve temizlik malzemelerine karşı dayanıklı gıda sektörü için önlükler üretilmiştir. Fosfor ve reflektör ihtiva eden yelek ve montları da daha çok şantiyelerde görmeye alışığızdır. Dizleri üstünde çalışmak zorunda olan ustalar içinde diz koruyucuları diz sağlıkları için gereklidir.

Yerli ve yabancı iş güvenliği donanımları satan birçok firma bulunmaktadır. Bunlar internet üzerinden sipariş edilebildiği gibi yakın çevrenizdeki nalbur ve birçok markanın ürünlerini aynı anda satan iş güvenliği firmalarından da temin edilebilir. Her bütçeye uygun standart ve yönetmeliklere bağlı kalınarak üretilmiş malzeme sektörde mevcuttur.

Baretler, Şantiye, itfaiye, bina dış mantolama, Darbelere, ısıya ve aleve karşı koruyucu, Kulaklıklar, Yüksek desibeldeki çalışma ortamları, İşitme kaybını önlemek için desibel seviyesini düşürür, haberleşme sağlayıcı modeli de bulunur, Solunum Koruyucular, Gaz, toz ve buhar tehlikelerine karşı, Filtreleme yaparak partikül tutar, yarım ve tam yüz maskesi seçeneği mevcuttur, Gözlükler, Laboratuvar, tünel, kaynakçılık ve lazer işleri, Parçacık, toz, gaz, radyasyon ve yüksek sıcaklığa karşı koruyucu, Eldivenler, Dış mekan işleri, gıda ve tıp sektörü, endüstri, kaynakçılık, Sürtünmeye karşı dayanıklı, su geçirmez, ısıya karşı koruyucu vb, Ayakkabılar, Maden, orman, tarım, inşaat, elektrikçilik, Batmalara ve ezilmelere karşı koruyucu, kışlık ve yazlık seçenekleri bulunur, İş Kıyafetleri, Soğuk hava depoları, erimiş metal sıçramaları, kimyasal işler, Soğuğu keser, radyan ısıya ve erimiş metale karşı korur, Önlükler, Gıda sektörü, sağlık ve kozmetik sektörü, Kana, ısıya, yağlara ve temizlik malzemelerine karşı dayanıklı, Tüy Tulumlar, Otomotiv sektörü, Toz geçirmeyen, aşınmaya dayanıklı, antistatik, Kaçış Maskeleri, Duman ve toksik gazlı ortamlar, 5 dakikada güvenli bir alana uzaklaşmayı sağlar
iş güvenliği donanımları iş güvenliği baretler kulaklıklar. iş kıyafetleri önlükler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.