AnasayfaBlogİş Görüşmesine Giderken Ne Giyilmeli?
CV - Özgeçmiş

İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilmeli?

30 Ağustos 2021
Mor atletli bir kadın kameranın karşısında durmaktadır. Gözlük takıyor ve uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Atletinin orta kısmı dar ve kıvrımlarını vurguluyor. Atlet açık mor renkte ve önünde siyah bir baskı var. Gözleri parlak ve tetikte ve güneş gözlüklerinden parlıyor. Arka plan parlak beyaz bir duvar ve etrafındaki hava durgun ve huzurlu. Kendinden emin bir şekilde duruyor, güç ve güzellik enerjisi yayıyor.
Kıyafet ÖnerileriAçıklamalarÖnemli Notlar
Resmi KıyafetKeten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek uygun olacaktır.Her zaman doğru bir seçim, şık ve resmi bir görünüm sağlar.
Tişört ve Kot PantolonÇoğunlukla uygun görülmez, çok rahat bir görüntü verir.Eğer işe alım uzmanı çok rahat biri olsa dahi kot pantolon giymek genellikle iyi bir fikir değildir.
Takım ElbiseŞık ve resmi bir görüntü verir.İşyerinde her gün insanlar takım elbiseyle çalışıyorsa siz de öyle giyinmeli.
Giyilmemesi Gerekenler (Kadınlar)Kolsuz bluz, Mini etek. Abartı makyaj ve stil.Bu tür kıyafet ve uygulamaları genellikle iş görüşmeleri için uygun bulunmaz.
Giyilmemesi Gerekenler (Erkekler)Tişört ve zincirli kot pantolon giymemelisiniz. Bu tür kıyafetler genellikle iş görüşmeleri için uygun bulunmaz.
Ayakkabı SeçimiTerlikler, spor ayakkabılar yerine daha resmi ve temiz ayakkabılar tercih edilmelidir.İşletmenin kültürüne bağlı olmakla beraber, genel olarak ayakkabı giymek geçerli bir kuraldır.
Şık Gündelik KıyafetlerKatı bir kıyafet kuralı olmayabilir, ancak düzgün görünen çalışanlarla çalışmak istenir.Maddi gücünüz varsa bu kurallardan çok sapmamaya çalışın.
Kıyafetin Önemiİşe alım uzmanları ne giydiğinizden çok, sahip olduğunuz özgüvene daha çok önem verir.Kıyafet, görüşme iyi geçtiyse genellikle önemli olmaz.
İçgüdülerinize Güveninİş görüşmesinde ne giyeceğinizi bilmiyorsanız, iç güdülerinizle hareket edin.Eğer bir kıyafetle kendinizi rahat hissetmiyorsanız, o kıyafeti giymemelisiniz.
Özgeçmişinizin FotoğrafıFotoğraf düzgün, temiz ve düzenli olmalıdır.İş görüşmesine gitmeden önce de bu kural geçerlidir.

Bu yazımızda bir adayın iş görüşmesi için nasıl giyinmesi gerektiğinden bahsedeceğiz. Bir iş görüşmesine gitmeden önce fotoğrafınıza mutlaka bakılır. Bu yüzden özgeçmişe eklediğimiz fotoğraf düzgün, temiz ve düzenli olması gerekir. İş görüşmesine gitmeden önce de bu kurallar geçerlidir. Eğer hastaysanız iş görüşmesine gitmeyip bir mazeretinizin olduğunu bildirin. Ya da kendinizi iyi hissetmiyorsanız görüşmeyi erteleyip erteleyemeyeceklerini sorun. Kendinizi iyi hissetmediğinizi ifade edin. Eğer yine de görüşmek istiyorlarsa ve başka boş randevu günü olmadığını söylerlerse görüşmeye gitmenizde sakınca yok. Çünkü zaten sizin görüşme için hazırlamayacağınızı biliyorlar.

Pozisyon ne olursa olsun iş görüşmesine gitmeden önce iyi bir kıyafet seçmeniz oldukça önemli. İyi göründüğünüz için sizi takdir edeceklerdir.

Aslında ben burada başka bir şeye daha değinmek istiyorum. Resmi kıyafet giyerek görüşmeye gitmek yapılan araştırma ve gözlemlere göre insanlara özgüven kazandırıyor. Ama bunun yanında strese de sebep oluyor. İş görüşmesinde stres sizin en büyük düşmanınızdır. Eğer endişeli veya gerginseniz bu görüşmede kolayca anlaşılır. Bu da iyi bir izlenim yaratmaz. Fakat endişelenecek bir şey yok çünkü zaten işe alım uzmanları sizin gergin olabileceğini tahmin ediyor ve görüşmenin başında havadan sudan sorulan soruların amacı da bu. Sizi sakinleştirmeye çalışmak…

Mümkünse görüşme öncesi arkadaşlarınızdan destek isteyin ve bir mülakat simulasyonu yapın. Simulasyon elbette gerçek mülakat gibi olmaz ama faydası olacaktır. Asıl görüşme kapıdan içeri girdiğiniz andan itibaren başlar ama görüşmenin nasıl geçeceği öncesinde yaptığınız hazırlıkla ilişkilidir.

Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse; bir işletme personel almaya karar verir ve iki adayı iş görüşmesine davet eder. İki aday da dış görünüşüne dikkat eden, kariyer hedefi olan kişilerdi. İkisi de üniversiteden yeni mezun olmuştu. Fakat ikisi de işe alınmadı. Sizce neden?

İş görüşmesini gerçekleştiren İK uzmanına bu soru soruldu ve İK uzmanı şöyle yanıt verdi; “bu işi istiyor gibi değillerdi”. Daha sonra sanki bu kararına bir gerekçe arıyor gibi bir izlenim yaratan ifade kullandı “Terlik giymişlerdi” dedi. İş görüşmesine katılan diğer İK uzmanı ve yönetici de bunu onaylayarak başlarını salladılar.

Ne Giyilir?Ne Giyilmez?
Kırışık ve kirli kıyafetlerTemiz ve ütülü kıyafetler
Resmi veya yarı resmi takım elbiseAşırı rahat veya şık olmayan giysiler
Uygun boyda etek veya pantolonAşırı mini etek veya şort
Düzgün ve sade bir gömlek/bluzAşırı dekolteli veya transparan üstler
Koyu renkli çoraplar (erkekler için)Canlı renkli veya desenli çoraplar
Kapalı burunlu ve düşük topuklu ayakkabılarAçık burunlu veya yüksek topuklu ayakkabılar
Sade ve düz renkli kravat (erkekler için)Canlı renkli veya desenli kravatlar
Tercihen tek renk ve düz desenli kemerBüyük toka veya canlı desenli kemerler
Doğal ve sade makyajAşırı makyaj veya parlak renkler
Kısa ve düzgün kesilmiş tırnaklarUzun ve renkli ojeli tırnaklar
Sade ve şık aksesuarlarBüyük ve dikkat çekici aksesuarlar

İş görüşmesine/Mülakata Giderken Ne Giyilmeli?

Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.

Tişört ve kot pantolon genellikle uygun görülmez çünkü görüşmede rahat olmak istediğinizi gösterir. Ayrıca bu görüşmeyi resmi bir görüşme olarak görmediğinizi de gösterir. Bu da işe alındığınızda da çok rahat ve sorumsuz olabileceğinize dair bir işaret olarak algılanır

Eğer işletmede çalışan birinde bir tüyo almadıysanız (örneğin kot pantolon giymek sorun değil) kesinlikle giymeyin. İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. 

Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir. Almanya’dan gelen pop şarkıcısı değilseniz ve müzik şirketiyle anlaşma yapmayacaksanız resmi giyinmeniz gerekir.

Unutmayın; kıyafetiniz rahat değil, şık olmalıdır. 

Kadınlar için iş görüşmesi kıyafet önerileri

Kıyafet SeçeneğiDoğru SeçimYanlış Seçim
Üst (Gömlek, Bluz, Ceket)Sade, düz renkli ve düzgün kesimAşırı dekolteli, transparan, canlı renkli
Etek veya PantolonDiz hizasında etek veya düz kesim pantolonAşırı mini etek, şort, tayt
Takım ElbiseKlasik ve düz renkli takım elbiseAşırı şık veya rahat takım elbiseler
AyakkabıKapalı burunlu, düşük topuklu veya düzAçık burunlu, yüksek topuklu
Çorap veya TaytKoyu renkli, ince ve düz desenliCanlı renkli, kalın veya desenli
Ceket veya BlazerUygun kesim, düz renkli ve düzgün duranAşırı büyük, küçük veya rahatsız edici
Aksesuar (Takı, Kemer, Şal)Sade, şık ve abartısızBüyük, dikkat çekici veya canlı renkli
SaçTemiz, düzgün ve profesyonel görünümAşırı şekilli, renkli veya dağınık
MakyajDoğal ve sade makyajAşırı makyaj veya parlak renkler
TırnaklarKısa ve düzgün kesilmiş, sade ojeUzun, renkli veya desenli ojeli tırnaklar

Erkekler için iş görüşmesi kıyafet önerileri

Kıyafet SeçeneğiDoğru SeçimYanlış Seçim
Üst (Gömlek, Ceket)Sade, düz renkli ve düzgün kesim gömlekCanlı renkli, büyük desenli gömlekler
Takım ElbiseKlasik ve düz renkli takım elbiseAşırı şık veya rahat takım elbiseler
PantolonDüz kesim, koyu renkli pantolonAşırı dar, bol veya şort
KravatSade ve düz renkli veya düz desenliCanlı renkli, büyük desenli kravatlar
AyakkabıKlasik tarzda, kapalı burunluSpor ayakkabılar, sandaletler
ÇorapKoyu renkli, ince ve düz desenliCanlı renkli, kalın veya desenli
Ceket veya BlazerUygun kesim, düz renkli ve düzgün duranAşırı büyük, küçük veya rahatsız edici
Aksesuar (Kemer, Kol Düğmesi)Sade, şık ve abartısızBüyük, dikkat çekici veya canlı renkli
SaçTemiz, düzgün ve profesyonel görünümAşırı şekilli, renkli veya dağınık
TırnaklarKısa ve düzgün kesilmişUzun, renkli veya desenli ojeli tırnaklar

Erkekler ve kadınlar için bazı uygun ayakkabılar:

Giyilmemesi gerekenler: Parmak arası terlikler, terlikler, spor ayakkabılar, kirli botlar

Bir iş görüşmesinde ne giyeceğinizi bilmiyorsanız, iç güdülerinizle hareket edin. Eğer bu olmaz diyorsanız, o zaman giymeyin!

Takım elbise giymek istiyorsanız evet bu harika olur. Ancak o işyerinde her gün insanlar takım elbise giyerek çalışıyorsa siz de öyle giyinin.

Kadınlar İçinErkekler İçinDoğru SeçimYanlış Seçim
Kapalı burunluKapalı burunluDüşük topuklu veya düz ayakkabılarAşırı yüksek topuklu ayakkabılar
Düz veya düşük topukluKlasik tarzdaKoyu renkli ayakkabılar (siyah, lacivert, kahverengi)Canlı renkli ayakkabılar
Klasik ve sade tasarımDüz ve sade tasarımDeri veya süet gibi kaliteli materyallerPlastik veya ucuz görünümlü materyaller
Temiz ve bakımlıTemiz ve bakımlıSade aksesuarlar veya süslemelerBüyük tokalar veya dikkat çekici süslemeler
Rahat ve uyumluRahat ve uyumluTopuk boyu ve genişliği rahat ve dengeliAşırı dar veya rahatsız edici ayakkabılar

Peki ya "şık gündelik" kıyafetler?

Uymanız gereken katı bir kıyafet kuralı yoktur, ancak birçok şirket düzgün görünen çalışanlarla çalışmak ister. Bu nedenle maddi gücünüz varsa aşağıdaki kurallardan çok fazla sapmamaya çalışın:

Giyilmemesi Gerekenler

Kadınlar için: Kolsuz bluz, Mini etek. Abartı makyaj ve stil (yani, Gotik veya aşırı makyaj ve kıyafet).

Erkekler için: Tişört giymeyin. Kot pantolon bazı görüşmeler için giyilebilir amap antolonunuzdan zincir sarkmasın.

Peki sizce iş görüşmesine gelen adayın kıyafeti önemli mi?

Bir üniversitenin kariyer merkezi müdür şöyle söylüyor: “Bir adayın ne giydiği umrumda değil. Eğer görüşme iyi geçtiyse onu işe alırım”. Ama ayakkabılar önemlidir diye ekliyor. Yani işe takım elbiseyle gelip gelmediğin umrumda değil. Ama terlikle gelemezsin. Bu aslında tamamen işletmenin kültürüyle ilgili. Eğer işletmede terlik giymek yadırganacak bir şey değilse giymenizde elbette bir sakınca yok. Fakat ayakkabı giymek genellikle birçok işletmede geçerli bir kuraldır.

Ülkemizde takım elbise giymek ya da prezentabl yani şık giyinmek işe yarar bir şey. Mahkemede bile suçlular takım elbise giydiğinde ceza indirimi alıyor. Bu sebeple iş hayatında profesyonel bir şekilde giyinirseniz eliniz daima güçlü olur. İş görüşmesine giderken de resmi bir kıyafet giymek elinizi güçlendirecektir.

İş görüşmesine giderken resmi kıyafet giymek ne işe yarar?

Elbette size iş garantisi vermeyecektir ama bu kesinlikle denemeye değer bir davranış. Ayrıca resmi bir kıyafet giydiğinizde verdiğiniz mesaj profesyonellik değil hazırlıklı olduğunuzdur. Yani sabah yataktan kalkar kalkmaz yüzümü yıkayıp buraya gelmedim. Sabah kalktım ve hazırlandım. Yani bu görüşmeye değer veriyorum. Sizinle konuşacağım için kıyafet seçtim ve hazırladım anlamına gelir. Diğer adaylardan öne çıkmak istiyorsanız bence bu denemeye değer. 

Diğer ülkelerde resmi kıyafet zorunlu mu?

Dünyanın neresinde olursa olsun insanlar dış görünüşün önemli olduğunu biliyor. En zengin ülkeden en fakir ülkeye kadar, insanlar güzel giyinmek ve kıyafet seçimi konusunda para harcıyor. Bu sizin için önemli mi bilmiyorum ama yakın zamanda bir deney yapıldı. Size bu deneyden bahsedeyim.

Bir grup araştırmacı bir çalışma yaparak bu inancın gerçek olup olmadığını araştırdı. 20’li yaşlardaki üç kadın bu projede yer aldı. Kadınlara birkaç şirkete iş başvurusu yapmaları istendi. Üç kadının seçilmesinin amacı hepsini farklı dış görünüş özelliklerine göre yapılandırılmasıydı. Neyse üç kadına büyük marketlere gidip kasiyer veya satış temsilcisi gibi pozisyonlara başvurmaları istendi. Bir kadın güneş gözlüğü takıyordu, diğeri saçını toplayıp görüşmeye gitti ve üçüncünün yüzünde de yastık izi vardı. Üçüncü henüz yataktan yeni çıkmış gibi bir izlenim bırakıyordu. Kadınların hiçbiri makyaj yapmadı ve parfüm kullanmadılar. Ayrıca hepsine oldukça muhafazakar giyinmeleri söylendi.

Şimdi düşünün sizce sonuç ne olur? Devam etmeden önce yorum bölümüne de bunu yazarsanız harika olur!

Neyse sonuç olarak üç kadın bir şekilde iş bulabildi. Ancak görüşmede bazı sorular soruldu. Yüzünde yastık izi olan kadına “yüzüne ne oldu” diye şaşkınlıkla sorular soruldu. Gözlük takan kadına raftaki ürünleri göremeyebilirsin denildi. Burada bir dipnot daha vermek istiyorum ki hepsinin özgeçmişi aynıydı. Hangi okulda okudukları, yetkinlikleri, yabancı dil seviyeleri gibi her şey aynıydı. Peki buradan nasıl bir sonuç çıkarmalıyız?

Ne bildiğiniz, nasıl göründüğünüzden daha önemli! 

Bir işveren bir adayı işe alırken kıyafeti göz önünde bulundurulmamalıdır. 

Özgeçmişe eklediğimiz fotoğraflar ne kadar önemli?

Bu konuda da bir araştırma var ve özgeçmişinde profesyonel fotoğrafı olan adayların görüşmeye davet edilme olasılığı daha yüksek.

Amerikalı araştırmacıların yaptığı araştırmada iki aday bir işe başvuruyor. Bir otelin yönetim düzeyindeki pozisyonuna başvuru yapıyorlar. Her iki adayda benzer özgeçmişler veriyor. Fakat birinde fotoğraf yok diğerinde ise fotoğraflı özgeçmiş var. Giyim ve dış görünüş iş görüşmesi sırasında önemlidir ancak bu araştırma bir insanı görüşmeden önce dış görünüşüne göre değerlendirdiğini ilk kez oraya koymuştur.

Bir aday fotoğrafsız özgeçmiş verdiğine eğer özgeçmişi iyi ve yetenekliyse iş görüşmesine davet edilme olasılığı yüksek. Fakat fotoğraflı özgeçmiş verirse iş görüşmesine davet edilme olasılığı 7 kat artıyor. Araştırmacılar bu konuda şöyle söylüyor: “Fotoğraf, karar verme sürecinin bir parçası”

Bu tür araştırmalar insanlara biraz umut veriyor gibi görünse de şu anda iş arayanlar için çok umut vermemeli. Çünkü şu anda inanılmaz bir rekabet var ve yüksek oranda işsizlik var. Bu sebeple vesikalık fotoğrafınızı mutlaka özgeçmişinize ekleyin.

Resmi Kıyafet, Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek uygun olacaktır, Her zaman doğru bir seçim, şık ve resmi bir görünüm sağlar, Tişört ve Kot Pantolon, Çoğunlukla uygun görülmez, çok rahat bir görüntü verir, Eğer işe alım uzmanı çok rahat biri olsa dahi kot pantolon giymek genellikle iyi bir fikir değildir, Takım Elbise, Şık ve resmi bir görüntü verir, İşyerinde her gün insanlar takım elbiseyle çalışıyorsa siz de öyle giyinmeli, Giyilmemesi Gerekenler (Kadınlar), Kolsuz bluz, Mini etek Abartı makyaj ve stil, Bu tür kıyafet ve uygulamaları genellikle iş görüşmeleri için uygun bulunmaz, Giyilmemesi Gerekenler (Erkekler), Tişört ve zincirli kot pantolon giymemelisiniz , Bu tür kıyafetler genellikle iş görüşmeleri için uygun bulunmaz, Ayakkabı Seçimi, Terlikler, spor ayakkabılar yerine daha resmi ve temiz ayakkabılar tercih edilmelidir, İşletmenin kültürüne bağlı olmakla beraber, genel olarak ayakkabı giymek geçerli bir kuraldır, Şık Gündelik Kıyafetler, Katı bir kıyafet kuralı olmayabilir, ancak düzgün görünen çalışanlarla çalışmak istenir, Maddi gücünüz varsa bu kurallardan çok sapmamaya çalışın, Kıyafetin Önemi, İşe alım uzmanları ne giydiğinizden çok, sahip olduğunuz özgüvene daha çok önem verir, Kıyafet, görüşme iyi geçtiyse genellikle önemli olmaz, İçgüdülerinize Güvenin, İş görüşmesinde ne giyeceğinizi bilmiyorsanız, iç güdülerinizle hareket edin, Eğer bir kıyafetle kendinizi rahat hissetmiyorsanız, o kıyafeti giymemelisiniz, Özgeçmişinizin Fotoğrafı, Fotoğraf düzgün, temiz ve düzenli olmalıdır, İş görüşmesine gitmeden önce de bu kural geçerlidir
insan kaynakları prezentabl olmak takım elbise iş görüşmesine giderken ne giyilmeli iş görüşmesi hazırlığı
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.