AnasayfaBlogİş Görüşmesinde Söylenmemesi Gereken 9 İfade
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesinde Söylenmemesi Gereken 9 İfade

06 Eylül 2021
Gözlüklü ve pembe gömlekli bir kadın bilgisayar ekranının önünde oturuyor. Kadın dikkatle ekrana bakmakta, gözleri ekrandaki çeşitli unsurlara odaklanmış durumda. Ekranda, sol tarafında siyah ve kırmızı bir çizgi bulunan beyaz bir kare ile bir bilgisayar ızgarasının ekran görüntüsü var. Kadının sağında ise aynı tabloyu gösteren bir cep telefonu var. Arka planda siyah bir kuş beyaz bir karenin üzerine tünemiş. Kadının gözlükleri ekrandan gelen ışığı geri yansıtıyor ve saçları düzgünce geriye taranmış. Etrafındaki ortam sakin ve huzurlu.
Söylenmemesi Gereken İfadeSebepAlternatif Yaklaşım
Son işimden beri işsizim bu yüzden bu işe gerçekten ihtiyacım var...İşverenler çaresiz veya muhtaç insanları işe almak istemezler. İş güvencesi ve şirket kültürüne uyum konusunda endişe duyarlar.İşten ayrıldıktan sonra aranızda geçen süreci kişisel gelişim ve eğitim için değerlendirdiğinizi belirtin.
Üniversiteyi yeni bitirdim…Yeni mezunların deneyimsiz olduğu ve düşük maaş teklif aldığı algısı vardır.Üniversitedeki projelerinizden, staj deneyimlerinizden veya çalışma hayatına nasıl bir katkı sağlayabileceğinize dair örnekler verin.
Bu pozisyonun önü açık mı? Kariyer imkanı var mı?İlk görüşmede kendi hedeflerinize odaklanmanız, şirket başarısına odaklanmadığınız izlenimini verebilir.Bir şirketin başarı göstergeleri, vizyonu hakkında sorular sorun.
Fazla maaş istemiyorumMaaş konusu genellikle işveren tarafından açılır ve ilk söyleyen genellikle dezavantajlı konuma düşer.Maaş beklentinizi belirtirken piyasa ortalamalarını ve yeteneklerinizin karşılığı olması gereken değeri göz önünde bulundurun.
Daha büyük şirketlerde iş arıyordum ama burada da çalışabilirim.Bu ifade, sizin için şirketin ikinci tercih olduğu anlamına gelebilir.Görevinizi yerine getirirken ne tür fırsatlar aradığınızı ve bu şirketin size bu fırsatları sunabileceğini belirtin.
Eski yöneticimi hiç sevmiyorum.Eski işvereninizi kötülemeniz, olumsuz bir iş ahlakına işaret eder.Pasif bir dille, eski işyerindeki deneyimlerinizden ne öğrendiğinizi ve nasıl geliştiğinizi anlatın.
Sorum yok…Soru sormadığınızda şirkete ilgisiz görünebilir.Görüşme öncesinde pozisyon ve şirketle ilgili birkaç soru hazırlayın.
Her yere başvurdum…Bu ifade, iş arama sürecinizin düşüncesiz ve umutsuz olduğu izlenimini yaratabilir.Spesifik nedenlerle bu şirketi seçtiğinizi açıklayın.
Ah, o şirket beni istemedi...Başarısızlık hikayelerinizi paylaşmanız, işverenin sizi olumsuz olarak değerlendirmesine neden olabilir.Daha önceki iş deneyimlerinizden edindiğiniz dersleri ve pozitif değişimleri paylaşın.
Daha önce iş görüşmesi yapmadım.Bir aday olarak deneyimsiz görünmeniz, işverenin sizi daha az uygun bulmasına neden olabilir.Dışarıda belirli bir beklentiyle olmasanız bile, sürecin izleyeceği genel düzene aşina olduğunuzu belirtin.

Uzun süredir işsiz olsanız bile bir iş görüşmesine gittiğinizde söylememeniz gereken şeyler var. Söylemeniz gerekenleri başka bir içerikte zaten paylaştık ama kesinlikle söylenmemesi gereken şeyler İstanbul İşletme Enstütüsü'nde ilk defa yayınlanıyor. O yüzden bu içeriği dikkatlice inceleyin.

Öncelikle bilmeniz gereken bir şey var. Birçok kişi iş görüşmesine giderken söyleyeceği şeyleri planlayarak gidiyor. 10’larca soruya vereceği cevabı evde hazırlayıp pratik yapıyor. Yani iş görüşmesine giderken söylemeyi planladığı şeyleri anlatmaya gidiyor. Fakat kimse işveren benden ne bekliyor diye düşünmüyor. İşveren nasıl bir cevap vermemi bekliyor diye düşünmüyor. 

Sizce ne yapması gerek? İşverenin duymak istemediği şeyleri paspas altına mı atmalı? İşveren duymak istemiyor diye içimizden geçeni söylemeyelim mi?

İlk maddeyle başlayalım.

İş Görüşmesinde Söylenmemesi Gereken İfadeler

1. Son işimden beri işsizim bu yüzden bu işe gerçekten ihtiyacım var...

İşverenler çaresiz veya muhtaç insanları işe almak istemiyorlar. Gerçek niyetinizin ne olduğunu ve şirket kültürüne uygun olup olmadığınızı merak ediyorlar.

En önemlisi, o iş ortamına uyum sağlayıp sağlayamayacağınızı ve 3 ay sonra işten çıkıp çıkmayacağınızı merak ediyorlar. İş görüşmesindeki en iyi davranış bir profesyonel gibi davranmaktır. Ağlayıp sızlanan biri gibi değil. Ayrıca bu ifade genellikle işe yaramaz.

2. Üniversiteyi yeni bitirdim…

İş görüşmesinde ne zaman mezun olduğunuza bakılmama ihtimali var. Üniversitedeyken çalışıyorsanız ve az biraz deneyiminiz varsa mezuniyet yılının üzerine vurgu yapmanız gerek yok. Yeni mezun adaylar deneyimli bile olsa pek tercih edilmiyor. Tercih edilse bile maaş konusunda çok düşük maaşlar teklif ediliyor. Bu yüzden sorulmadıkça mezuniyet yılınızı söylemenize gerek yok.

3. Bu pozisyonun önü açık mı? Kariyer imkanı var mı?

i̇lk iş görüşmesinde böyle bir soru sormak işletmenin başarısı yerine kendi hedeflerine odaklanan biri imajı yaratabilir. kariyer yolu açık mı sorusu da aslında günümüzde anlamsız olmaya başladı. bir işletmede ortalama 3 yıl çalışıldığı düşünülürse eğer, genel müdürle tanışamadan işten ayrılacaksınız. 

4. Fazla maaş istemiyorum

İş görüşmesinde maaş konusu genellikle aday tarafından değil işveren tarafından açılır. Burada size bir tüyo verecek olursam, ne olursa olsun maaş konusunu ilk açan siz olmayın. Çünkü maaş konusunda ne rakamı verirseniz verin, ilk söyleyen dezavantajlı konuma düşer.

Fazla maaş istemiyorum ifadesi de sizi küçük düşürebilir. Ya da amacınızın değer katmak değil, deneyim kazanmak olduğu anlamına da gelebilir. Deneyimli bir aday olarak başvurduysanız ve fazla maaş istemiyorum derseniz insanların kafası karışabilir. Ama deneyiminiz yoksa veya üniversiteye gitmediyseniz bunu iş görüşmesi sırasında belirtmeniz belki işe yarayabilir.

5. Daha büyük şirketlerde iş arıyordum ama burada da çalışabilirim.

İşverenler zaten bunun farkında. Her insanın bir işyerinden beklentileri farklıdır. Fakat bu iş görüşmesinde söylemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Muhtemelen iyi niyetle bunu söylüyorsunuz ve profesyonel gözükmeye çalışıyorsunuz. Yani beni kaçırmayın diyorsunuz ama bu işsiz kalmaya devam edeceğiniz anlamına geliyor.

6. Eski yöneticimi hiç sevmiyorum.

Eski yöneticinizi veya patronunuzu kötülemeyin. Hiç kimse ekibinde böyle birini çalıştırmak istemez. Eski yöneticisiyle ilgili kötü yorum yapmanın yeri iş görüşmesi değildir. Ayrıca böyle bir ifadede bulunduğunuzda “bir de karşı tarafı dinlemek lazım” yanıtını almanız işten bile değil. Böyle bir cevap alırsanız görüşmenin kalan süresinde “ne kadar profesyonel biri olduğunuzu” anlatmaya çalışırsınız. Bu da size sadece zaman kaybettirir.

7. Sorum yok…

İşte bu görüşmenin kritik noktası. Bana bir sorunuz var mı diye sorulduğunda “yok” demeyin. İş görüşmesinden önce mutlaka birkaç soru hazırlayın. Maaş ne kadar, mesai kaçta bitiyor, servis var mı gibi sorulardan da uzak durun.

Pozisyon ve şirketle ilgili sorular sorun. Şirketi merak ediyormuşsunuz gibi gözükün. Şirketin internet sitesine girdiğinizde zaten şirketle ilgili birçok bilgiye sahip oluyorsunuz. Şirketin yatırımlarını sorun, nasıl bir büyüme hedeflediklerini sorun veya pozisyonla ilgili spesifik sorular yöneltin. Bu, sizi hem farklı hem profesyonel gösterir.

8. Her yere başvurdum…

Başka nerelere başvurdunuz sorusuna yanıtınız bu olmasın. Kariyer sitesine girip tüm butonlara bastığınızı söylemek sizce doğru mu?

9. Ah, o şirket beni istemedi...

Özellikle şu anda çalışıyorsanız ve yeni bir iş için görüşmeye gittiyseniz, size “neden mevcut işinizden ayrılmak istiyorsunuz?” sorusunu soracaklar. Daha deneyimli biriyle çalışmak istiyorlar ya da beni istemiyorlar gibi bir yanıt vermeyin. Bu gerçekten doğru olsa da söylenmemesi gerekiyor. İşverenler her gün yeni şeyler öğrenen, görevlerini eksiksiz yerine getiren ve kendine güvenen insanlarla çalışmak isterler.

Sonuç olarak iş görüşmesinde söylediğiniz her şeyin dikkate alınacağını unutmayın. Biraz önce anlattığım ifadeler her zaman sorun yaratmasa da bazen iş arama sürecinize zarar verebilir. Verdiğiniz yanıtlar profesyonel olmalıdır. İş görüşmesine gitmeden önce de CV'nizdeki kısımları mutlaka dikkatlice inceleyin. Hem iş görüşmesine hazırlık hem de CV hazırlama ile ilgili CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi'ne katılabilirsiniz.

Pozitif kalın ve daha önce çalıştığınız insanlarla ilgili olumlu konuşun. Soru sormaktan çekinmeyin ve şirketi daha önceden araştırın. Bunları yaparsanız işe girme ihtimaliniz yüksek. Bol şans!

Son işimden beri işsizim bu yüzden bu işe gerçekten ihtiyacım var, İşverenler çaresiz veya muhtaç insanları işe almak istemezler İş güvencesi ve şirket kültürüne uyum konusunda endişe duyarlar, İşten ayrıldıktan sonra aranızda geçen süreci kişisel gelişim ve eğitim için değerlendirdiğinizi belirtin, Üniversiteyi yeni bitirdim…, Yeni mezunların deneyimsiz olduğu ve düşük maaş teklif aldığı algısı vardır, Üniversitedeki projelerinizden, staj deneyimlerinizden veya çalışma hayatına nasıl bir katkı sağlayabileceğinize dair örnekler verin, Bu pozisyonun önü açık mı? Kariyer imkanı var mı?, İlk görüşmede kendi hedeflerinize odaklanmanız, şirket başarısına odaklanmadığınız izlenimini verebilir, Bir şirketin başarı göstergeleri, vizyonu hakkında sorular sorun, Fazla maaş istemiyorum, Maaş konusu genellikle işveren tarafından açılır ve ilk söyleyen genellikle dezavantajlı konuma düşer, Maaş beklentinizi belirtirken piyasa ortalamalarını ve yeteneklerinizin karşılığı olması gereken değeri göz önünde bulundurun, Daha büyük şirketlerde iş arıyordum ama burada da çalışabilirim, Bu ifade, sizin için şirketin ikinci tercih olduğu anlamına gelebilir, Görevinizi yerine getirirken ne tür fırsatlar aradığınızı ve bu şirketin size bu fırsatları sunabileceğini belirtin, Eski yöneticimi hiç sevmiyorum, Eski işvereninizi kötülemeniz, olumsuz bir iş ahlakına işaret eder, Pasif bir dille, eski işyerindeki deneyimlerinizden ne öğrendiğinizi ve nasıl geliştiğinizi anlatın, Sorum yok…, Soru sormadığınızda şirkete ilgisiz görünebilir, Görüşme öncesinde pozisyon ve şirketle ilgili birkaç soru hazırlayın, Her yere başvurdum…, Bu ifade, iş arama sürecinizin düşüncesiz ve umutsuz olduğu izlenimini yaratabilir, Spesifik nedenlerle bu şirketi seçtiğinizi açıklayın, Ah, o şirket beni istemedi, Başarısızlık hikayelerinizi paylaşmanız, işverenin sizi olumsuz olarak değerlendirmesine neden olabilir, Daha önceki iş deneyimlerinizden edindiğiniz dersleri ve pozitif değişimleri paylaşın, Daha önce iş görüşmesi yapmadım, Bir aday olarak deneyimsiz görünmeniz, işverenin sizi daha az uygun bulmasına neden olabilir, Dışarıda belirli bir beklentiyle olmasanız bile, sürecin izleyeceği genel düzene aşina olduğunuzu belirtin
mülakat iş görüşmesi cv hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık iş görüşmesinde sorulmaması gereken 9 soru mülakatta sorulmaması gereken sorular
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019