AnasayfaBlogİnternet İçin Video Haberler ve Kurgu Mantığı
Meslekler

İnternet İçin Video Haberler ve Kurgu Mantığı

27 Aralık 2019
Üzerine kamera monte edilmiş bir tripod bu görüntünün odak noktasıdır. Kamera çerçevenin ortasına yerleştirilmiş ve alt kısmında kavisli bir metal nesne var. Kamera merceği yakın plandadır ve yan tarafında mavi bir nesne vardır. Kamera kafası da çerçevede görülebiliyor ve yanında siyah bir video kaydedici var. Objektifin net bir görüntüsü odaktadır ve kamera ile tripodun renkleri iyi tanımlanmıştır. Görüntünün tüm ayrıntıları çok nettir, bu da onu bir görüntü başlığı veri seti hazırlamak için ideal kılar.
Video Haber TürüKarakteristik ÖzellikUygulama Alanı
Son Dakika HaberleriOrtalama 1 dakikalık kısa ve çarpıcı videolarHemen hemen tüm sosyal medya ve web siteleri
Açıklayıcı Video Haberler4-5 dakika süresinde, olay hakkında derinlemesine bilgi sahibi olunabilen videolarWeb siteleri, sosyal medya kanalları
Sosyal VideolarGenç kuşakların ilgisini çeken, ortalama 3 dakikalık videolarSosyal medya platformları
Haber Dosyaları5 ila 15 dakika arasında, bilgi verici birçok detayı içeren videolarWeb siteleri, belgesel kanalları
Belgeseller30 dakikaya kadar sürebilen, araştırmacı gazetecilik formatında videolarWeb siteleri, belgesel kanalları
Arama Motoru OptimasyonuVideo ve metnin, arama motorlarına uygun hazırlanmasıWeb siteleri
Son Dakika HaberleriÇarpıcı görüntü ve metin ile hemen haber veren kısa videolarYoutube, sosyal medya platformları
Müzik ve Efekt KullanımıVideonun daha ilgi çekici hale getirilmesiTüm video tabanlı platformlar
SenkronizasyonGörüntü ve sesin uyum içerisinde olmasıTüm video tabanlı platformlar
Ses ve Görüntü KalitesiYüksek kaliteli görüntü ve sesTüm video tabanlı platformlar

Video içerikler dijital platformun en çok tercih edilen formatlarına dönüşmesi özellikle sosyal medyada en fazla etkileşim alan içerikler olması habercilik açısından büyük önem teşkil ediyor. İnternet için video haberler web sitesi, YouTube, İnstagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanalları olmak üzere ayrı ayrı platformlar için hazırlanıyor. Haberi tüm dijital kanallardan ulaştırmak ve bunu yaparken tüm kuşakların haber tercihlerini dikkate almak internet haberciliği ana kuralları arasında yer alıyor. İnternet için video haberler bu kurallara bağlı olarak farklı biçimlerde hazırlanıyor.

  • Son dakika haberleri: En çok etkileşim sağlanan kısa ortalama 1 dakikalık basit videolardan oluşuyor.

  • Açıklayıcı video haberler: Ortalama 4-5 dakika süresi olan, habere konu olan olay hakkında daha derinlemesine bilgi veren ve kullanıcıyı sitede uzun süre tutabilen videolardır. Animasyon, sanal gerçeklik formatlarında da hazırlanabiliyor.

  • Sosyal Videolar: Özellikle genç kuşaklar için haberi ilgi çekici halde sunmak için hazırlanan ortalama 3 dakikalık uzunluğu olan haber videolarıdır. Sosyal medya platformlarında kullanılır.

  • Haber Dosyaları: Sıcak gündemin ötesinde, arka plan haberler olarak düşünülen daha çok bilgi verici olarak hazırlanmış özel haber listesinden oluşur. 5 ila 15 dakika arasında hazırlanır. İçerisinde olayla ilgili kişilerle röportajlara da yer verilir.

  • Belgeseller: 30 dakikaya kadar süresi uzayabilen, araştırmacı gazetecilik kapsamında hazırlanan video haber formatıdır. üretim aşaması diğerlerine göre çok daha uzundur.

İnternet için video haberler bir diğer ifadeyle görüntülü haberler okuyucunun sitede daha fazla kalmasına, sosyal medyanın da kullanılmasıyla sitenin trafiğinin artmasına katkıda bulunurlar. Bunun için haberin dikkat çekici bir içerikten oluşması, iyi bir kurgu mantığının olması, videoların arama motorlarına göre optimize edilmiş olması önemlidir.

İnternet İçin Video Haberlerde Kurgu Nasıl Yapılır?

Kurgu video için gerekli ses, görüntü, efekt gibi parçaların bir araya getirilmesi anlamına gelir. İnternet haberciliğinde haber ile ilgili gelen ham görüntüler kurgulanırken iki tip yöntem kullanılır. Birincisi önce haber metni oluşturulur ve görüntüler metine göre seçilir. İkincisi önce ham görüntülerden kareler seçilerek metin daha sonra yazılır. İnternet için video haberlerde kurgu hazırlanacak videonun türüne göre bazı yönlerden ayrılsa da genel olarak ortak habercilik kriterleri göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

  • Montaj hazırlarken 5N1K kuralına uymak,

  • Çok uzun olmayan görüntüleri seçmek,

  • Hareketli ve çarpıcı unsurlardan yararlanmak

  • Altyazıları görsel ile bütünlük sağlayacak şekilde belirlemek

  • İyi bir planlama oluşturmak

  • Ön planda olması gereken sahneleri belirlemek

  • Müzik ve efektlerin kullanılması gereken yerleri belirlemek

  • Giriş, gelişme, sonuç şeklinde bir kurgu hazırlamak

  • İnternet için video haber hazırlarken arama motoru optimizasyonunu göz önünde bulundurmak

Ayrıca teknik olarak dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar görüntü ve ses kalitesidir. Mümkün olduğunca doğal fotoğraflar kullanmaya dikkat edilmeli, ses ile görüntüler aynı anda gidilecek şekilde birleştirilmeli yani görüntü ve ses arasında senkron olmalıdır. Video haber, yayınlanacağı mecraya içeriğine bağlı olarak değişen süresine göre bazı ince ayrıntılara bağlı olarak kurgulanır. Bir son dakika haberi için yapılacak kısa süreli bir videoda habere en çarpıcı görüntü ile başlanmalıdır. Daha uzun süreli video haberlerde konuşan bir kişi ile video bitiriliyorsa görüntü sesten birkaç saniye daha uzun tutulmalıdır.

Dijital Ortamda Haber Videoları Yayınlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dijital ortamda video şeklinde yayınlanan haberler web sitelerinde, sosyal medya platformlarında ve YouTube kanalında yayınlanırken farklı şeylere dikkat etmek gerekir. Haber sitelerinde video haberler için teknik olarak sitenin donanımlı olması site açılış hızını yavaşlatmaması gerekir. Ana sayfada son çıkan video haberleri çarpıcı başlıklarla yayınlayarak ilgili video sayfasına yönlendirme yapılabilir. Ancak merak uyandırıcı bir başlığın video içeriğindeki haberle örtüşmesine dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde okuyucunun güveni kaybedilebilir.

YouTube başlı başına ayrı bir mecradır. Daha çok son dakika haberlerinin tercih edildiği YouTube platformunda yapılması gereken en önemli çalışma haberi tanıtan fotoğraf ve başlıktır. Bunu video haberinizin reklam afişi gibi düşünebilirsiniz. Önemli olan burada en çok dikkat etmeniz gereken şey fotoğraf ve başlığın aynı şeyi anlatıyor olmanıza dikkat etmenizdir.  Ayrıca son dakika haberleri konuyla ilgili çok detaylı bilgi vermenin ötesinde sadece o anki olayı anlatmaya yöneliktir. Örneğin son dakika bir teknoloji haberinde bir telefon markasının yaptığı lansman telefonun özelliklerini tanıtmaktan çok lansmana yönelik kısa bilgilerden oluşur.

Eğer bu lansman haberini destekleyecek, telefonu tanıttığınız daha uzun bir video haberini haber kanalınızda yer vermişseniz okuyucuyu daha uzun süre kanalınızda tutmak ve hatta abonelik kazanmak için bir fırsat yaratmış olursunuz. Yani internet ortamında özellikle kısaca geçilen son dakika haberlerinizle ilgili arka plan bilgiler bulundurmanız okuyucuya kapsamlı bilgi sunmak açısından tercih edilme sebebiniz olabilir. Son olarak çekimin teknik kısmına ağırlık vererek habercilik kısmını geri planda bırakmayın. Görüntüler haber metnini belgeler nitelikte olmalı, başlıktan KJ bantlarına ve altyazılara kadar bir akış ve bütünlük içinde olmalıdır.

Video Haberlerde Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Arama motoru optimizasyonlarında videolar içinde birinci kural anahtar kelimelerdir. Başlıkta tıpkı tüm online içeriklerde olduğu gibi ana anahtar kelimenizi geçirmeniz önemlidir. Anahtar kelimenizle birlikte oluşturacağınız başlık mutlaka videonuzun içeriğini anlatmalıdır. Açıklama kısmında anahtar kelimenizi tekrar geçirerek haberin en çarpıcı kısmından oluşan bir bilgiyi sunmalısınız. Arama sonuçlarında yer alabilmek için haber sitesine eklediğiniz videoları tanımlayacak site haritaları kullanmalısınız. Tabii ki içeriğinizin kaliteli olması, kullanıcıya fayda sağlar bilgilerden oluşması da önemlidir.  

YouTube, SEO  için ayrı bir platform olarak değerlendirilmelidir. Videolar için arama motorları optimizasyonunu yapmakta en çok zorlanılan kısım, okunabilir kısımları doğru oluşturmaktır. Çünkü arama motoru videoların içeriğini henüz değerlendiremiyor. Sadece videonuz ile ilgili ekleyeceğiniz açıklama kısımları üzerinden değerlendiriliyor. Video için seçtiğiniz kapak fotoğrafı ve başlık yazısı Youtube’a anahtar kelimeyle yüklenmeli, video dosyanızın ismi de aynı anahtar kelimeden oluşmalıdır. Başlık kısmınız sadece anahtar kelimeden oluşmamalı, içerisinde anahtar kelime geçmelidir. Açıklama kısmı çok fazla uzun tutulmadan videoda ne anlatıldığını yani haberin en çarpıcı kısmını ifade etmelidir.

YouTube’da alakalı videolar kısmında yer alabilmek için konu etiketlerinizi doğru seçmelisiniz. YouTube’daki video uzunlukları izlenebilirlik açısından da göz önünde bulundurmanız gereken bir detaydır. Ortalama 4 dakikayı geçmeden hazırlayacağınız Youtube haber videoları izlenirlik açısından önemlidir. Eğer sunacağınız haber daha kapsamlı bir video gerektiriyorsa bunu parçalara birkaç video şeklinde hazırlayabilir ya da açıklama kısmından internet sitenize yönlendirerek daha detaylı bir videoya oradan ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Haber Videoları Artık Çok Daha Kolay Hazırlanıyor

İnternet haberciliğinde birkaç yıl öncesine kadar video içeriklerini hazırlamak hem maliyetli hem de bu konuda uzmanlaşmış kişiler gerektiriyordu. Ancak teknoloji tıpkı web sitesi kurmak, veri haberciliği yapmak gibi alanlarda sağladığı herkesin işini kolaylaştırıcı programları video dünyasında da herkes için kullanılabilir hale getirdi. Bunlardan Adobe Premiere Pro CC, en basit videolarda Hollywood yapımlarındaki sinema filmlerine kadar herkesin kullanabileceği çok geniş bir yelpazesi olan bir video hazırlama programıdır. Dolayısıyla haber hazırlamak için de teknik bilgiye çok ihtiyaç duymadan öne çıkabilecek video haberleri Premiere Pro ile hazırlayabilirsiniz.

Enstitü eğitimlerinde yer alan Video Editörlüğü sayesinde Premiere Pro ile haber siteleriniz için farklı formatlarda videolar hazırlayabilirsiniz. Habercilik alanında dijital mecrada uzmanlaşmak ve internet haberciliğini öğrenmek için de yine Enstitü’nün online eğitim programlarında bulunan İnternet Haberciliği eğitimini alabilir ve bu alanda kariyer yapmak için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. İnternet için video haberler, kullanıcı tercihlerine göre daha sık izlenmeleri açısından gün geçtikçe önem kazanıyor. Siz de bu eğitim programlarıyla yeni nesil habercilik için kendinizi şimdiden geliştirebilirsiniz.

Son Dakika Haberleri, Ortalama 1 dakikalık kısa ve çarpıcı videolar, Hemen hemen tüm sosyal medya ve web siteleri, Açıklayıcı Video Haberler, 4-5 dakika süresinde, olay hakkında derinlemesine bilgi sahibi olunabilen videolar, Web siteleri, sosyal medya kanalları, Sosyal Videolar, Genç kuşakların ilgisini çeken, ortalama 3 dakikalık videolar, Sosyal medya platformları, Haber Dosyaları, 5 ila 15 dakika arasında, bilgi verici birçok detayı içeren videolar, Web siteleri, belgesel kanalları, Belgeseller, 30 dakikaya kadar sürebilen, araştırmacı gazetecilik formatında videolar, Web siteleri, belgesel kanalları, Arama Motoru Optimasyonu, Video ve metnin, arama motorlarına uygun hazırlanması, Web siteleri, Son Dakika Haberleri, Çarpıcı görüntü ve metin ile hemen haber veren kısa videolar, Youtube, sosyal medya platformları, Müzik ve Efekt Kullanımı, Videonun daha ilgi çekici hale getirilmesi, Tüm video tabanlı platformlar, Senkronizasyon, Görüntü ve sesin uyum içerisinde olması, Tüm video tabanlı platformlar, Ses ve Görüntü Kalitesi, Yüksek kaliteli görüntü ve ses, Tüm video tabanlı platformlar
internet için video haberler video haberler internet haberciliği video editörlüğü eğitimi Adobe Premiere Pro CC internet haberciliği eğitimi youtube haber videoları SEO
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.