AnasayfaBlogİki Yabancı Dil Kursunu Birlikte Yapabilir Miyim?
Yabancı Dil Eğitimi

İki Yabancı Dil Kursunu Birlikte Yapabilir Miyim?

16 Şubat 2021
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş, her birinin elinde siyah keçeli kalemle çizilmiş bir kağıt parçası var. Masanın ortasındaki kağıdın üzerine bir konuşma balonu çizilmiştir. Bir kişi ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakarken, diğerleri kağıda ve konuşma balonuna bakıyor ve görünüşe göre sohbet ediyor. Kâğıtta çok renkli vurgulara sahip beyaz bir metin var ve ortadaki kişinin gömleğine bir çiçek çizilmiş. İkisi solda ve ikisi sağda olmak üzere, kâğıtlarında yüz çizimleri olan dört kişi daha var. Hepsi odaklanmış ve niyetli görünüyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Yabancı Dil ÖğrenmeKüreselleşen dünyada dil öğrenmenin önemi artmakta.İnsanlar için iş imkanları ve seyahat kolaylığı sağlar.
Türkiye'de Yabancı Dil Öğrenim DurumuTürkiye'de İngilizce öncelikli dil olmasına rağmen Almanca, Rusça ve Çince gibi dillerde ilgi görmekte.Bu dilleri öğrenmek iş teklifleri ve kariyer fırsatlarını artırabilir.
Yabancı Dil Öğrenmenin ZorluğuYabancı dil öğrenmek isteyen ve çalışan herkes için kolay bir süreçtir.Online platformlar ve uygulamalar bu süreci kolaylaştırmaktadır.
İki Dil Bir Arada Öğrenilebilir mi?Zor ve uzun bir süreç olsa da iki yabancı dili aynı anda öğrenmek mümkündür.Bu süreçte doğru planlama ve programlama oldukça önemlidir.
Yabancı Dil Öğrenme PlatformlarıBusuu, Iienstitu ve Cambly, popüler ve ücretsiz dil öğrenme platformlarıdır.Bu platformlar dil öğrenmeyi ve pratik yapmayı eğlenceli ve kolay hale getirir.
Dil Öğrenmeyi Kolaylaştıran UnsurYabancı dil öğrenme sürecinde en önemli unsur yabancı dile olan yatkınlıktır.Her insanın öğrenme biçimi ve hızı farklı olabilir.
Öğrenilecek Yabancı Dilin SeçimiÖğrenilecek dilin seçimi kariyer hedeflerine ve kişisel ihtiyaçlara bağlı olabilir.Hangi dili öğreneceğinize kesin karar vermeden önce biraz araştırma yapmanız yararınıza olabilir.
Yabancı Dil Öğrenme Sürecinin AvantajlarıYabancı dil öğrenmek kültürel farkındalığı artırır ve dünya perspektifini genişletir.Farklı dillerde düşünme becerisi geliştirir ve anlama yeteneklerini keskinleştirir.
Dil Öğrenme MotivasyonuYabancı bir dil öğrenme süreci boyunca motivasyonunuzun yüksek kalması önemlidir.Kendi hedeflerinizi belirlemek ve ilerlemeyi takip etmek motivasyonu artırabilir.
Dil Eğitimi PlanlamasıDoğru bir dil eğitimi planı, öğrenme sürecini hızlandırır ve daha verimli hale getirir.Bir dil öğrenme takvimi oluşturun ve maksimum etkili seanslar planlamaya çalışın.

Hızla küreselleşen dünyada dil öğrenmenin önemi de gitgide artmaktadır. Aslında ülkece yıllardır bu serüvenin içindeyiz. Özellikle dünyada en yaygın kullanılan yabancı dil olan İngilizce dilini öğrenmek için ülkemizde birçok eğitim kurumu bulunuyor. Yıllar geçtikçe diğer dillerin önemi de anlaşılmaya başlandı. Mevcut kurumların çoğu farklı yabancı dil eğitimlerini de bünyesine aldı ve daha da fazla eğitim kurumu açıldı.

"Bir dil, bir insan’’ derler. Yabancı bir dil öğrenmek aslında hayatımızı kolaylaştırır. Yurtdışına daha rahat, kimseye bağlı olmadan gidebiliriz. Yabancı basını ya da yayını kendi dilinde okuyup anlayabiliriz. Yabancı dil gerektiren kariyer fırsatlarının kapısını arayabiliriz. Farklı ülkelerden insanlarla tanışıp sohbet edebiliriz. Farklı kültürleri, ülkeleri, iş dünyasını, insanları tanıyabiliriz.

Sadece genel kültürümüz için bile yabancı dil öğrenebiliriz. Yabancı bir şarkı dinlerken anlayabilmek; yabancı bir filmi altyazı olmadan orijinal dilinde izleyebilmek bile insana keyif verir. Bilginin hiçbir türlüsü fazla gelmez. Aksine her yeni bilgi insana özgüven verir. Bir iş başvurusunda bile ‘’iyi derecede İngilizce’’ yazmak en başta insanın kendisini mutlu eder; ayrıcalıklı hissettirir. Tabii ki işverenler için de oldukça ayrıcalıklı bir durumdur.

Hiç yabancı dil bilgisi gerektirmeyen bir pozisyon için bile işveren yabancı dil bilgisini göz ardı etmez. Çünkü dil biliyor olmak bir şey için çabalamış olmak demektir. Birden fazla yabancı dil bilmek insanı çok daha özel kılar. Hem çevresi hem işverenler hem de kendisi için ayrıcalıklı olmak demektir. Özetle dil öğrenmek ve etkin şekilde kullanabilmek günümüz dünyasında ayrıcalıktır.

Ülkemizde Yabancı Dil Öğrenmek Önemli mi?

Türkiye’de yurtdışına seyahat etmek bundan 15 yıl öncesinde daha yaygın hale geldi. Aynı dönemde yine yabancı şirketlerin ülkemizdeki şirketlerle iş ortaklığı da hızlı bir şekilde artış gösterdi. Yabancı şirketler ülkemizde yatırım yapmaya başladı ve yabancı dil bilen çalışan de ihtiyaç haline geldi.

Yurtdışına seyahat ederken dünyadaki insanların en sık kullandığı yabancı dil olan İngilizce dilini bilmek ve konuşuyor olmak büyük bir rahatlık sağlıyor. Seyahat esnasında ve tatil sürecinde herhangi bir sorun ya da aksaklık yaşamamak için en azından İngilizce dilini bilmek gerekiyor. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin, geçerliliği olan tek yabancı dil İngilizcedir.

Ülkemizde yapılan yabancı iş ortaklığı da elbette sadece İngiliz asıllı şirketler tarafından yapılmıyor. Birçok farklı ülkeden şirketler ülkemize yatırım yapıyor. Fakat resmi yazışmalar genellikle İngilizce dili üzerinden oluyor.

Bu sebeplerden ötürü ülkemizde İngilizce diline rağbet hiç azalmadan devam ediyor. İngilizce dili dışında da son yıllarda ilgi gören başka başlıca diller de bulunuyor. Örneğin Almanca, Çince, Arapça, Fransızca ve Rusça gibi… Bu dillerin de öğrenciler tarafından talep edilmesinin en başlıca sebebi şüphesiz ki iş dünyasındaki şekillenmedir.

Ülkemizin turizm bölgelerinde İngilizce dilinden sonra en sık kullanılan diğer bir yabancı dil Rusçadır. Uluslararası şirketlerde ise yine aranan ikinci hatta üçüncü yabancı diller arasında Almanca, Arapça, Çince ve Fransızca yer alıyor. Bu dilleri ana dili olarak konuşan ülkelerden yapılan yatırımların sürekli artması, bu dilleri de İngilizceye ek olarak biliyor olmak büyük avantaj sağlıyor.

Yabancı Dil Öğrenmek Kolay mı?

Yabancı dil bilmenin öneminden bahsettik. Hayatımızın her alanında büyük bir avantaj sağladığını da anladık. Peki yabancı dil öğrenmek kolay mı? Yabancı dil öğrenmek, gerçekten isteyen ve çalışan herkes için kolay bir süreçtir. Dil öğrenmek matematiğe benzer. Her dilde olduğu gibi formüller, yöntemler vardır. Dilin yapısını, içindeki formülleri öğrendiğimiz zaman öğrenme sürecimiz daha da kolaylaşır ve hızlanır. Gerçekten öğrenmek istediğimizde, odaklandığımızda ve çalıştığımız da dil öğrenmemiz kolay olacaktır.

Bu süreçte işimizi kolaylaştıran birçok farklı araç bulunuyor. Bu araçların çeşitliliği de gün be gün artıyor. Pratik yapabileceğimiz online yabancılar, eğlenerek öğrenebileceğimiz uygulamalar, çoğu ücretsiz olan online dil kursları ve daha da fazlası… Birkaç örnek verecek olursak;

  • BUSUU – ücretsiz eğlenerek dil öğrenebileceğimiz bir platform,

  • IIENSTITU – ücretsiz online dil kursu

  • CAMBLY – online karşılıklı konuşarak pratik yapabileceğimiz yabancılar

Alanlarında en iyi olan 3 seçeneği sizlerle paylaştık. Websiteleri üzerinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İki Yabancı Dili Aynı Anda Öğrenmek Mümkün mü?

Elbette zor ve uzun bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Fakat mümkün olmadığını söyleyemeyiz. Nasıl ki tek bir yabancı dil öğrenmek çok çalışmaktan ve odaklanmaktan geçiyorsa; iki yabancı dili aynı anda öğrenmek de aynı şeyleri gerektiriyor. Doğru bir ders programı ve planlama ile iki yabancı dili aynı anda öğrenebiliriz.

Aslında en başta önemli olan, yabancı dil öğrenmeye olan yatkınlığımızdır. Kimi insan sadece dinleyerek bile çok hızlı bir şekilde yabancı dil öğrenebilir. Bir kere duyduğunu ya da okuduğunu unutmaz; hemen hafızasında yer edinir. Bu kişiler için elbette ki iki yabancı dili aynı anda öğrenmek çok daha kolaylaşır.

Bu süreçte zor olan ise bu dilleri birbirine karıştırmadan öğrenmektir. Tek bir yabancı dil öğrenirken bile ana dilimiz ile karıştırabiliyor; cümlenin içinde her iki dilden kelimeler kullanabiliyoruz. Öğrendiğimiz dil sayısı arttıkça şüphesiz ki bu durum daha da artacaktır.

Özetle öğrenmek istediğimiz dilleri sırayla öğrenmemiz çok daha kolay olacaktır. Ama imkânsız diye bir şey yoktur!

Yabancı Dil Öğrenmek Maliyetli Mi?

Yabancı dil öğrenmeye başladığımız ilk dönemlerde, seçenekler sınırlı olduğu için oldukça maliyetli bir süreçti. Özel dil kurslarının ücretleri yüksekti ve herkes için ulaşılabilir değildi. Dil kurslarının dışında da birkaç kurumdan dil setleri temin ediliyordu ve bu setlerin de fiyatları aynı şekilde yüksekti. Zamanla artan talep karşısında seçenekler de arttı. Bu artış da rekabete sebep oldu ve dil kurslarının da ücretlerinde düşüş gerçekleşti. Fakat günümüzde yabancı dil öğrenmek çok daha az maliyetli bir süreç haline geldi.

Dil kurslarının fiyatlarındaki artışın dışında tamamen ücretsiz online platformlar açıldı. Artık telefonumuza ya da bilgisayarımıza indirdiğimiz bir program sayesinde de istediğimiz yabancı dili sıfır maliyet ile öğrenebiliyoruz. Tamamen ücretsiz! Üstelik ücretsiz platformların sayısı hiç de az değil. Kendi öğrenme şeklinize en uygun olan programı ya da online dil kursunu tercih edebilirsiniz. Tamamen ücretsiz kursların dışında makul ücret karşılığında eğitim veren de birçok uygulama/kurs bulunuyor.

Yabancı Dil Öğrenme, Küreselleşen dünyada dil öğrenmenin önemi artmakta, İnsanlar için iş imkanları ve seyahat kolaylığı sağlar, Türkiye'de Yabancı Dil Öğrenim Durumu, Türkiye'de İngilizce öncelikli dil olmasına rağmen Almanca, Rusça ve Çince gibi dillerde ilgi görmekte, Bu dilleri öğrenmek iş teklifleri ve kariyer fırsatlarını artırabilir, Yabancı Dil Öğrenmenin Zorluğu, Yabancı dil öğrenmek isteyen ve çalışan herkes için kolay bir süreçtir, Online platformlar ve uygulamalar bu süreci kolaylaştırmaktadır, İki Dil Bir Arada Öğrenilebilir mi?, Zor ve uzun bir süreç olsa da iki yabancı dili aynı anda öğrenmek mümkündür, Bu süreçte doğru planlama ve programlama oldukça önemlidir, Yabancı Dil Öğrenme Platformları, Busuu, Iienstitu ve Cambly, popüler ve ücretsiz dil öğrenme platformlarıdır, Bu platformlar dil öğrenmeyi ve pratik yapmayı eğlenceli ve kolay hale getirir, Dil Öğrenmeyi Kolaylaştıran Unsur, Yabancı dil öğrenme sürecinde en önemli unsur yabancı dile olan yatkınlıktır, Her insanın öğrenme biçimi ve hızı farklı olabilir, Öğrenilecek Yabancı Dilin Seçimi, Öğrenilecek dilin seçimi kariyer hedeflerine ve kişisel ihtiyaçlara bağlı olabilir, Hangi dili öğreneceğinize kesin karar vermeden önce biraz araştırma yapmanız yararınıza olabilir, Yabancı Dil Öğrenme Sürecinin Avantajları, Yabancı dil öğrenmek kültürel farkındalığı artırır ve dünya perspektifini genişletir, Farklı dillerde düşünme becerisi geliştirir ve anlama yeteneklerini keskinleştirir, Dil Öğrenme Motivasyonu, Yabancı bir dil öğrenme süreci boyunca motivasyonunuzun yüksek kalması önemlidir, Kendi hedeflerinizi belirlemek ve ilerlemeyi takip etmek motivasyonu artırabilir, Dil Eğitimi Planlaması, Doğru bir dil eğitimi planı, öğrenme sürecini hızlandırır ve daha verimli hale getirir, Bir dil öğrenme takvimi oluşturun ve maksimum etkili seanslar planlamaya çalışın
Yabancı dil kursu yabancı dil yabancı dil öğrenmek iki yabancı dil kursu iki yabancı dil yabancı dil eğitimi dil öğrenmek dil eğitimi
Blog yazarı
Özgün Altan
Blog Yazarı

Oxford Brookes Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği ve İşletme çift ana dal mezunudur. 2010 - 2019 yılları arasında Turizm sektöründe 9 yıllık bir iş deneyimi oldu.  İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress Eğitim sertifikaları aldı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.