AnasayfaBlogİçimizi Ürperten Kelime: İşsizlik
İş Hayatı

İçimizi Ürperten Kelime: İşsizlik

26 Haziran 2019
Şık gri bir takım elbise giyen ve kravat takan bir adam yerde rahat bir pozisyonda oturmaktadır. Başı hafifçe yana eğiktir ve sol elini alnına dayamıştır. Sağ eli ise kucağında durmaktadır. Ön planda bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kravat görülüyor. Ayrıca arka planda beyaz bir tahta ve bir sandalyenin bulanık bir görüntüsü var. Resmin renkleri çoğunlukla grinin tonlarından oluşuyor ve resme sakin, dingin bir hava veriyor.
ÜrünZam OranıÖnceki Fiyat
Domates%305 TL
Patlıcan%254 TL
Biber%206 TL
Kabak%153,5 TL
Marul%102 TL
Soğan%123 TL
Patates%174 TL
Salatalık%144.5 TL
Elma%135 TL
Muz%166 TL

Bu ayın zam şampiyonu domates, ikinci sırada ise patlıcan…” 
Altın rekora doğru koşarken…”
Dış ticaret açığımız giderek artıyor borçlarımız geçen yıllara göre …”

Tüm bu okumuş olduğunuz satırlar gerek yazılı gerekse de görsel medyada da hemen hemen her gün karşılaştığımız ve pek çok kişinin üzerinde dahi durmadığı basit gibi görünen ekonomi haberleri. Hem ülkemizi hem dünyayı bir o kadar yakından ilgilendiren bu haberlere gözlerimiz ve kulaklarımız sürekli aşina oldu. Ancak hepimiz, tüm bunların gerek ülkemizdeki gerekse dünyadaki piyasalarla ve işsizlik ile ilişki içerisinde olduğunun farkındayız.

Türkiye’nin Kanayan Yarası

İşte bizim için can alıcı ve içimizi ürperten kelime işsizlik! Malum devir değişti. Ekmek artık aslanın neresinde belli değil. Eskiden üniversite mezunlarının el üstünde tutulduğu itibar gördüğü ve en üst mevkilere rahatlıkla ulaşabildiği iş imkanları azaldı. İşe alınırken aranan nitelikler arttı. Sanki birden fazla pozisyonda çalışacak gibi nitelikler geldi. Tabi kendine göre iş veren de haklı malum ekonomi ortada. Piyasa durgun üretim yok dışarıya bağımlılık çok.

Binlerce genç dışarıda. Umutlarımız giderek azalırken arkamızdan sürekli yenileri geliyor. Yeterli iş imkanlarının yaratılmadığı, teşviklerin oluşmadığı ve kötü yönetimlerin sonucunda yılların emeği gözler önünde bir anda tuzla buz oluyor. Bu karabasan hikayesi yetmezmiş gibi her geçen yıl büyümeye devam ediyor. İşsizlik tıpkı yuvarlanarak büyüyen ve tutulması imkânsız hale gelen bir kar topuna benziyor. Tut tutabilirsen.

İşsizlik Azalıyor Mu?

Bakmayın siz verilere haberlerdeki işsizlik azalıyor söylentilerine. Gerçekler içimizde ve bizimle beraber yaşayıp nefes alıyor. Bunlara paralel olarak evde ekmek bekleyen eşler, çocuklar, dışarıda ödenmeyi bekleyen borçlar, aylarca geciktirilen kiralar, ödeme tarihleri geçtiği halde kesilme korkusuyla açılan elektrik düğmeleri, fazla tüketilme korkusu ile kısık kısık açılan su vanaları, mum ateşine dönüşen ocaklar, soğuktan tir tir titrerken bile açmaya korkup cesaretimizi kıran doğalgaz vanaları ve dahası.

İşsizlik Çözülecek Mi?

Türkiye ekonomisi yüksek ateş (enflasyon), kilo kayıpları (ekonomik küçülme) ve yeterince beslenememe (işsizlik) dertlerinden muzdarip. Üstelik hastanın morali de (beklentiler) çok bozuk. Doğru teşhis bu. Bunların çözümüne nasıl başlanacak? Yani tedavi nasıl olacak? İlk sırada hastanın moralinin düzeltilmesi geliyor. Hukukun üstünlüğüne, yasama, yürütme , yargının bağımsızlığına ve parlamentonun eski durumuna kavuşturulmasına geçilse hastanın morali düzelecek.



Ne yazık ki bugüne kadar hastaya teşhis koyanlar hastanın aslında iyi olduğunu, enflasyonun, küçülmenin ve işsizliğin geçici olgular olduğunu öne sürerek yanlış tedavi uyguladılar. Bu tıpkı zatürre olan hastaya grip teşhisi koyup ilaçla tedavi etmeye çalışmak gibi bir şey. Hasta, teşhis koyanların teşhisine inanmadığı için tedavi olarak önüne konulan programa da uymuyor. Tabi hastamız neden tedaviye cevap versin ki yanlış yöntemlerle ona gidersek.

Ne diyor Sherlock Holmes: “Elde yeterince veri olmadan teori geliştirmek en büyük hatadır. Bu durumda teorinizi gerçeklere uydurmak yerine gerçekleri eğip bükerek teorinize uydurmaya çalışırsınız.”

Umutlar Tükenmesin

Peki ne olacak bundan sonra? İşsizlik alıp başını gitmişken çoğu insanımız neredeyse açlık sınırında yaşayabilmeye çalışıyorken nasıl olacakta her şey zamanla düzelecek? Herkes hayalini kurduğu o yaşam düzeyine ve işine nasıl kavuşacak? 

Yoksa hayata küsüp sağımızdaki solumuzdaki kişilerden mi çıkartmamız gerek tüm kızgınlığımızı? Giderek umutların tükendiği bir ülke mi bırakacağız gelecek nesillere? İşsizlikten tüm umudunu ve yaşama arzunu yitirmiş bir kesim mi olacağız? Ya da el ele verip sanayimizi geliştirip, çiftçilerimize yardım edip, gerekli teşvikler sağlayıp üretim yapan ve ürettiğini satan güzel bir ülke yaratıp güzel yarınlar mı yaratacağız? 

Uzun lafın kısası bu ve bunun gibi sorulara yanıt verdiğimiz takdirde ve uygulamaya geçtiğimiz andan itibaren insanlarımız daha mutlu olup gözlerindeki o canlanan ışığı ve yüzündeki o tebessümü yeniden göreceğiz. Elbet her batışın bir doğuşu her gidişin bir gelişi vardır. Gerisi mi? Gerisi bu işi düzeltecek olanlara ve onların duyarlı adımlarına kalmış ne diyelim.

İşsizlik konusu hakkında İstanbul İşletme Enstitüsü blog sayfalarında yer alan İşsizlik Sürecini Nasıl Verimli Kullanabiliriz? ve Aniden İşsiz Kalma İle Nasıl Başa Çıkılır? yazılarını okumak size fayda sağlayabilir.

Yazar: Mert Pekgöz

Domates, %30, 5 TL, Patlıcan, %25, 4 TL, Biber, %20, 6 TL, Kabak, %15, 3,5 TL, Marul, %10, 2 TL, Soğan, %12, 3 TL, Patates, %17, 4 TL, Salatalık, %14, 45 TL, Elma, %13, 5 TL, Muz, %16, 6 TL
işsizlik ekonomi enflasyon işsiz kalma ekonomik küçülme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bu resim bir Oryantasyon Hazırlık Kursunu tasvir etmektedir. Yeşil gömlek giyen bir kadını gösteriyor ve bunun ciddi bir öğrenme ortamı olduğunu gösteriyor. Arka planda, öğrenmenin karmaşıklığını ve rehberlik ihtiyacını gösteren noktalı ve çizgili siyah bir ağaç bulunmaktadır. Bu görsel, her zaman öğrenilecek bir şeyler olduğunu ve hazırlık kursunun sürecin ilk adımı olduğunu hatırlatmaktadır. Yeşil gömlek kurs sırasında edinilecek bilgi ve becerileri sembolize ederken, siyah ağaç öğrencilerin ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olmak için destekleyici bir ortamın ve deneyimli eğitmenlerin hazır bulunmasının önemini vurgulamaktadır. Oryantasyon Hazırlık Kursu, belirli bir konuda bilgi ve anlayışlarını geliştirmek isteyenler için harika bir fırsattır. Kişinin uzman olma yolculuğuna başlaması için mükemmel bir yerdir.
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
1102464