AnasayfaBlogGüzellik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Güzellik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

12 Mayıs 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın kameranın önünde durmaktadır. Gözleri yakın plandan görülebiliyor ve ağzı hafifçe açık. Arka planda yeşil ve siyah bir logo görüntüsü var. Köşede de yeşil ve beyaz bir metin görünür. Kamera yakınlaştırılarak boynu gösterilir ve ardından daha da yakınlaştırılarak gözlüklerinin çerçevelediği gözlerine ve burnuna odaklanılır. Bakışları sağa doğru yönelmiştir. Görüntüde ayrıca siyah zemin üzerine beyaz bir harf yer alıyor.
KonuAçıklamaÖnemli Bilgi
Güzellik Uzmanı Nedir?Estetik ve güzellik alanında konusunda uzmanlaşmış kişidir.Güzellik ve estetik alanındaki teknolojik yenilikleri yakından izleyebilmeli ve uygulayabilmelidir.
Güzellik Uzmanının GörevleriMüşterilerinin ihtiyaçlarına bağlı olarak cilt bakım tekniklerini uygun bir şekilde uygulamak ve cilt sağlığını korumaktır.Cildin ihtiyacını doğru analiz edebilmeli ve sırasıyla uygulamaları yapabilmelidir.
Güzellik Uzmanının ÖzellikleriDüzenli olmak, etkili iletişim kurabilme yeteneği, güvenilirlik, saygılı ve dürüst olmak gibi özelliklere sahip olmalıdır.İş ahlakına uygun davranış sergileyebilmeli ve sorumluluklarının farkında olmalıdır.
Güzellik Uzmanının BecerileriEl çabukluğu, estetik kaygıya önem verme, görsel beceri, dikkatli ve özenli olma gibi becerilere ihtiyaç duyar.Becerilerini müşterinin isteği ve kişisel özellikleri ışığında doğru bir şekilde uygulayabilmeli.
Güzellik Uzmanının İşleyişiMüşterinin istekleri doğrultusunda işlem yapar ve uygulamaları ustaca yürütür.Müşteriye yapılan işlemi ve kullanılan ürünleri ayrıntılı bir şekilde anlatmalıdır.
Güzellik Uzmanının Görev AlanlarıGüzellik uzmanı, cilt bakımının yanı sıra makyaj, masaj, manikür-pedikür ve epilasyon işlemlerini de gerçekleştirir.Her türlü cilt probleminin tedavisinde deneyimli bir uzmandır.
Müşteri İletişimiMüşteri ile iyi bir diyaloğun yanı sıra, onunla güven ilişkisi kurma yeteneği de önemlidir.Dürüst, güler yüzlü ve sabırlı olmalıdır.
Güzellik Uzmanının MaaşıAslında asgari ücret+prim üzerinden belirlenir fakat bu durum işyeri, konum, deneyim gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.Bu işi severek yapmalı ve para kazanmanın dışında da hizmet odaklı olmalıdır.
Güzellik Uzmanının Mesleki GelişimiBu alanda sürekli eğitimler almalı ve yenilikleri takip etmelidir.Sürekli kendini geliştirmesi ve yeteneklerini arttırması gerekmektedir.
Güzellik Uzmanının Kişisel BakımıKişisel bakımına dikkat etmeli ve bunu ilke edinmelidir.Kendine bakmayı ve kişisel ihtiyaçlarına dikkat etmeyi unutmamalıdır.

Tarih boyunca insanlar güzel görünmek ve güzelleşmek için pek çok farklı yöntemler denemişlerdir. Özellikle son yıllarda estetik kaygı oldukça gündemde olan bir konu haline geldi. İnsanlar dışarıdan nasıl göründüklerini önemser hale geldikçe bu alanda hizmet verecek sektörlerin de artış göstermesine sebep oldu.

Gelişen teknolojiyle birlikte birbirinden farklı yöntemler ve ürünler geliştirilmeye başladı. Öyle ki bu gelişmeleri yakından takip edecek ve yeni ürünleri doğru bir şekilde uygulayacak uzmanların ihtiyacı da kaçınılmaz oldu.

Güzellik uzmanları, estetik ve güzellik alanında kullanılması gereken ürünlerin bilgisine sahip kişilerdir. Yalnızca güzellik alanında da değil insanın anatomisi üzerine de gerekli eğitimleri alarak bilgi sahibi olmaları gerekir. Mesleki bilgilerini beceri olarak uygulayabilen ve bu konuda kendini geliştirmiş kimseler bu alanda daha iyi tutunabilmektedir. 

Güzellik Uzmanı Nedir?

Güzellik uzmanı, aldığı eğitimler ve bilgilerinden doğru bir şekilde yararlanarak müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda uygun teknikleri ya da müdahaleleri uygulayan kişilerdir. Kozmetik bilgisini ve teknolojinin getirilerini de kullanarak daha doğru, sağlıklı ve uygun araç ve gereçleri tercih etmek oldukça önemlidir.

Güzellik uzmanları daha sağlıklı bir cilt görünümünü elde etmek isteyenlerin tercih ettiği uzman ve bilgili kişilerdir. Cildin sağlıklı, dinç ve canlı bir görünüme kavuşmasını için gerekli olan teknikleri uygulayabilir. Zamanla cildimizde ya da vücudumuzda istemediğimiz durumlar meydana gelebilir ve bunlara evdeki yöntemlerle çözüm bulamayabiliriz.

Örneğin, kırışıklık sorunları, akne, sivilce, gözenek problemleri, çatlak, selülit gibi durumların giderilmesi konusunda deneyimli bir güzellik uzmanına ihtiyaç duyarız. Güzellik uzmanlarının sahip olması gereken birtakım özellikler vardır. Bunlar:

  • Düzenli olmak

  • Etkili iletişim kurabilmek

  • Güler yüzlü olmak

  • Temiz ve düzenli çalışmak

  • Kendi öz bakımına dikkat etmek

  • Güvenilir olmak

  • Saygılı ve dürüst olmak

  • İş ahlakına uygun davranışlar sergilemek

  • Sorumluluklarının farkında olmak.

Bu özelliklerin yanı sıra güzellik uzmanı olmak isteyenlerin sahip olması gereken bazı beceriler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Estetik kaygıya önem veren

  • El çabukluğu olan ve parmaklarını ustaca kullanabilen

  • Dikkatli ve özenli

  • Pazarlama iletişimi gelişmiş

  • Uzun süre boyunca ayakta durabilecek 

  • Yeniliklere açık

  • Görsel becerileri gelişmiş kimseler güzellik uzmanlığı konusunda sektörde daha başarılı olacaktır.

Güzellik Uzmanı Ne İş Yapar?

Güzellik uzmanları pek çok anlamda teorik bilgiyi öğrendikten sonra sürekli uygulayıcı konumundadırlar. Çünkü bu işte el becerisi ve uygulama konusundaki yetkinlik oldukça önem arz eder. Sahip olması gereken özellikler ve becerileri de kullanarak bir güzellik uzmanının neler yaptığına gelin birlikte bakalım

  • Öncelikle müşterinin istekleri doğrultusunda onu iyice anlamalıdır

  • Cilt yapısını inceleyerek doğru analizler yapabilmeli ve ihtiyacı belirleyebilmelidir

  • İhtiyacı belirledikten sonra işlemleri sırasıyla uygulayabilmelidir.

  • İşlemleri uygulamadan önce müşteriye kullanılan ürünleri ve cihazları tanıtabilmelidir.

  • Yüz tipine ve isteğe bağlı olarak makyaj yapabilmelidir

  • Yüze ve vücuda bilinçli müdahalelerle masaj yapabilmelidir

  • Hijyenik bir şekilde manikür ve pedikür yapabilmelidir. 

  • Epilasyon işlemini güvenli ve dikkatli bir şekilde uygulayabilmelidir.

Güzellik uzmanları gün içerisinde pek çok farklı insan tipiyle karşılaşır. Bununla birlikte sabırlı ve güler yüzlü olmaya özen göstermesi oldukça önemlidir. Hem kedi kariyeri hem de temsil ettiği işyerinin saygınlığı açısından iş ahlakını uygulaması gerekir. 

Cilde maske, peeling, temizleme, tonik gibi birçok tekniği uygulayabilir. Kan dolaşımını hızlandıran ve daha canlı bir cilt oluşturan masajları uygular. Yüzdeki lekelerin, kırışıklıkların ya da aknelerin giderilmesi tedavisinden sorumludur. 

Güzellik Uzmanı Maaşları

güzellik uzmanları ya da estetisyenler bu meslekte para kazanmanın dışında ilgiyle ve severek bu alanda çalışmaları gerektiğini unutmamalıdır. çünkü para kaygısından çok mesleğini severek, güler yüzlü ve inançla yapanlar, müşteriler ve işverenler ile daha iyi iletişim kuranlar bu alanda daha başarılı olacaktır.

İnsanlar ile diyaloğu güçlü olanların bu meslekteki önemi büyüktür. Çünkü iyi bir güzellik uzmanı karşısındaki insanın ondan beklentisini anlayabilmelidir. Ardından ona yapılacak işlemleri doğru ve net bir dille açıklamalı ve aralarında güven duygusunu pekiştirebilmelidir. Bu anlamda ilgili ve içten olmak karşı taraftaki insanın da kendini anlaşılır ve güvende hissetmesini sağlayacaktır. 

Genel olarak bir güzellik uzmanının maaşı asgari ücret +prim şeklindedir. Müşteri sayısına göre ve yapılan işin kalitesine göre bu prim artabilir. Bu kazancı etkileyen birçok faktör vardır. Bilgi, beceri, deneyim, iletişim, işyeri, kişisel özellikler ve bulunulan konuma göre kazanılan ücret de değişiklik gösterebilir.

Bu alada kendini geliştirmiş ve başarı elde etmiş güzellik uzmanları ortalama asgari ücretin iki katı kazanç elde etmektedir. Ancak kendi işyeri olanların kazançlarını net bir şekilde tespit etmek mümkün değildir. Bu kazançlar işyerinin tanınırlığına, gelişmişliğine, imkanlarına ve konumuna göre de çeşitlilik gösterebilir. 

Güzellik Uzmanı Nasıl Olunur?

Güzellik uzmanı olabilmek için meslek okullarını, İŞKUR tarafından ya da MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından düzenlenen kursları tercih edebilirsiniz. Günümüzde MEB tarafından organize edilen güzellik uzmanlığı eğitimlerine katılanlar katılım sonrasında aldıkları sertifikalar yardımıyla pek çok yerde iş imkanına ulaşabilirler.

Kurslarda aldıkları çeşitli eğitimler aynı zamanda uygulamalı olarak verildiği için staj niteliği de taşır. Böylece eğitimlerin sonucunda iş hayatına atılmadan önce pratiklik becerisini de kazanmış olacaklardır. Güzellik uzmanı olabilmek için 4 farklı yol vardır;

  1. Güzellik uzmanlığı sertifikalı MEB onaylı programlara katılmak

  2. Anadolu Meslek Lisesi mezunu olmak

  3. Kız Meslek Lisesi mezunu olmak

  4. Kuaförlük ve cilt bakımı ile ilgili bölümlerden mezun olmak

Bununla birlikte İŞKUR Güzellik Uzmanı Kursları adı altında ücretsiz ya da düşük ücretli pek çok beceri kursları sunmaktadır. Genellikle bu gibi uzmanlık kursları 6-7 ay sürmektedir. Derslere devamlılık ve eğitimlerde aktif olmak, uzmanlar tarafından alınan bu teknikleri daha iyi öğrenmek açısından önemlidir.

Kulaktan dolma bilgiler yerine işi bilenlerden doğru eğitimleri almak gerekir. Bu kursların hepsinde genel olarak belli şeyler öğretilir. Örneğin; kozmetiğin tarihçesi, müşteri odaklı satış teknikleri, etkili iletişim stratejileri, anatomi-fizyoloji, tıbbi ve kozmetik ürünler, epilasyon, depilasyon, cilt hastalıkları, temel makyaj, klasik masaj, cilt analizi, el ve ayak bakımı, vücut bakımı, ürün içerikleri, mesleki İngilizce gibi. Bu ve bunun gibi pek çok alanda bilgilerini ve becerilerini arttırıcı yönde eğitimler zenginleştirilebilir. Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü (MYO) okuyanlar da bu alanda çalışabilmektedir.

Eğitimi Alanların Çalışma Alanları

Güzellik uzmanlığı alanında verilen eğitimleri alan ve resmi bir sertifikaya sahip kişiler, hastanelerdeki uzman doktorların yanında işbirliği içerisinde çalışabilirler. Güzellik merkezleri, SPA merkezleri, bay ve bayan kuaförleri, kozmetik markaları, manken ajansları, oteller, cilt sağlığı merkezleri ve özel klinikler gibi birçok yerde iş bulma olanakları vardır. Bunun yanında kendi iş yerlerini açabilme yetkilerine sahiptirler. Hatta bu alanda uygulayıcı olmayı tercih etmedikleri taktirde cilt sağlığı ve bakım hizmetlerinde öğretici/eğitmen rolünde bulunabilirler. 

Güzellik Uzmanı Nedir?, Estetik ve güzellik alanında konusunda uzmanlaşmış kişidir, Güzellik ve estetik alanındaki teknolojik yenilikleri yakından izleyebilmeli ve uygulayabilmelidir, Güzellik Uzmanının Görevleri, Müşterilerinin ihtiyaçlarına bağlı olarak cilt bakım tekniklerini uygun bir şekilde uygulamak ve cilt sağlığını korumaktır, Cildin ihtiyacını doğru analiz edebilmeli ve sırasıyla uygulamaları yapabilmelidir, Güzellik Uzmanının Özellikleri, Düzenli olmak, etkili iletişim kurabilme yeteneği, güvenilirlik, saygılı ve dürüst olmak gibi özelliklere sahip olmalıdır, İş ahlakına uygun davranış sergileyebilmeli ve sorumluluklarının farkında olmalıdır, Güzellik Uzmanının Becerileri, El çabukluğu, estetik kaygıya önem verme, görsel beceri, dikkatli ve özenli olma gibi becerilere ihtiyaç duyar, Becerilerini müşterinin isteği ve kişisel özellikleri ışığında doğru bir şekilde uygulayabilmeli, Güzellik Uzmanının İşleyişi, Müşterinin istekleri doğrultusunda işlem yapar ve uygulamaları ustaca yürütür, Müşteriye yapılan işlemi ve kullanılan ürünleri ayrıntılı bir şekilde anlatmalıdır, Güzellik Uzmanının Görev Alanları, Güzellik uzmanı, cilt bakımının yanı sıra makyaj, masaj, manikür-pedikür ve epilasyon işlemlerini de gerçekleştirir, Her türlü cilt probleminin tedavisinde deneyimli bir uzmandır, Müşteri İletişimi, Müşteri ile iyi bir diyaloğun yanı sıra, onunla güven ilişkisi kurma yeteneği de önemlidir, Dürüst, güler yüzlü ve sabırlı olmalıdır, Güzellik Uzmanının Maaşı, Aslında asgari ücret+prim üzerinden belirlenir fakat bu durum işyeri, konum, deneyim gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir, Bu işi severek yapmalı ve para kazanmanın dışında da hizmet odaklı olmalıdır, Güzellik Uzmanının Mesleki Gelişimi, Bu alanda sürekli eğitimler almalı ve yenilikleri takip etmelidir, Sürekli kendini geliştirmesi ve yeteneklerini arttırması gerekmektedir, Güzellik Uzmanının Kişisel Bakımı, Kişisel bakımına dikkat etmeli ve bunu ilke edinmelidir, Kendine bakmayı ve kişisel ihtiyaçlarına dikkat etmeyi unutmamalıdır
Güzellik Uzmanı Güzellik Uzmanı nedir Güzellik Uzmanı ne iş yapar Güzellik Uzmanı maaşları Güzellik Uzmanı nasıl olunur güzellik uzmanlığı
Bu görüntüde gündelik kıyafetiyle dışarıda duran bir kadın görülüyor. Elinde bir el çantası var ve koyu renk pantolonla beyaz bir üst giymiş. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve yüzü hafifçe kameraya dönük. Kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor, ifadesi nötr ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık alanda tek başına dururken düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Zeyneb Kürkcü
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrenci. 7 ay boyunca bir içerik ajansında e-ticaret üzerine içerik yazarlığı yaptı. Kitap-dizi-film ve motivasyon üzerine kendi instagram bloğunu yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor ve takipçilerine içerik üretiyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.