AnasayfaBlogGüzel Yazı Yazma Teknikleri
Nedir?

Güzel Yazı Yazma Teknikleri

20 Ocak 2021
Siyah maske takan bir kişi beyaz bir arka planın önünde durmaktadır. Sol elinde bir parça beyaz kâğıt, sağ elinde ise bir kalem tutmaktadır. Gözleri maskenin arkasından görülebiliyor ve saçları arkadan bağlı. Kağıda bir şeyler yazıyor ve dikkatle konsantre oluyor. Kişinin ifadesi ciddi ve odaklanmış ve beyaz yakalı siyah bir gömlek giyiyor.
Yazı Yazma TeknikleriYazı MalzemeleriPratik Teknikler
Kendinizi bilgilendirmek, yazı yazmayı incelemek ve teknikleri çözmek böylece yazınızı geliştirmek için egzersizler yapmak.Çeşitli kalemler kullanarak, hangi türün size en uygun olduğunu bulma. Örneğin tükenmez, kurşun, dolma kalem, ya da keçeli kalem olabilir.Her gün düzenli olarak yazı yazma pratiği yapmak, belli bir süre sonunda yazınızı geliştirecektir. Yazmaya ne ile başlanacağı konusunda öneriler alıştırmalar yapabilirsiniz.
Bir noktadan diğerine geçerken, hareketleri kaybetmeden akıcı bir şekilde harfleri birleştirme üzerine pratik yapın.Her bir yazı aracının tek tek denemesi, size hangi kalemin yazınıza en uygun olduğunu görecektir.Alfabe ile başlayıp, her harfin çizimini defalarca çoğaltabilirsiniz. Bu, harflerin hatlarını hafızanıza daha iyi kaydedecektir.
Yazınızı görsel olarak güzelleştirmek için, bazı harflerin altını çizme, kalınlaştırma ya da yükseklik değiştirme gibi teknikleri deneyin.Belki de en iyi sonuçları verecek kalemin, özel yazı araçları arasından seçilmiş bir dolma kalem olabileceğini görebilirsiniz.İlgilendiğiniz bir konu hakkında her gün bir paragraf yazmak, yazı yazmayı alışkanlık haline getiren ve geliştiren etkili bir egzersizdir.
Özgün bir font stili oluşturmak için farklı fontlardan esinlenme, ancak her zaman özgünlüğü ve kişisel tarzı koruma.Yazı yazma tekniğine uygun olan en iyi araçların seçilmesi, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır.Yazı yazmayı geliştirmek için, alfabedeki tüm harfleri içeren cümlelerle (pantagramlarla) pratik yapmak işe yarar bir tekniktir.

yazma tutkunları toplanın! Yazı yazmaktan haz duyanlar, hayal gücü yüksek olanlar, yazılarının estetik görünmesini isteyenler tam olarak doğru yerdesiniz. Yazı tipinden memnun olmayanlar da kendini geliştirebilmek adına birçok şey bulacaktır yazımızda.

Güzel yazı yazma için çok çeşitli, süslü araçlara ihtiyacımız yok. Tek gereken elimiz, kağıt, kalem ve hayal gücü. Ama yine de diyorsanız ki, ‘Rengarenk kalemlerle yapmak istiyorum’, ‘Dolma Kalem, mavi mürekkep istiyorum’ ve bu örneklerin nicesi. Sizler için de adım adım tekniklerimizi paylaşacağız. 

Güzel Yazı Yazmak İçin Nelerden Yararlanalım? 

Evet, hadi bir çizgili kağıdı önümüze alarak başlayalım. Bu da işin fazla ince detayı diyebilirsiniz belki ama şunu da belirtmeden geçmeyelim. Çok büyük puntolar da küçük puntolar da gözleri yorar, bunda hemfikir olduğumuzu varsayarak söylüyorum. Rutin yazınız çok büyükse çizgileri daha birbirine yakın kağıt tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle hem yazı boyutunuzu daha kontrollü hem de yazınızı daha okunabilir hale getirebilirsiniz.

Diğer ana materyalimize gelelim, kalem seçimi. Klasik bir kurşun kalem kullanıyorsanız, kalemtıraşla sürekli sivriltmenizi tavsiye etmiyorum, en azından başlangıçta. Çünkü elinizin kaymasıyla yaptığınız bir hatayla onu temizlemek biraz zor olabilir. Uçlu kalem kullanıyorsanız gönlüm 0.7 ucu tercih etmenizden yana. Tamam 0.5 tutkunları beni taşlayabilirsiniz fakat eğri oturup doğru konuşalım, 0.5’in daha silik, narin ve gereğinden fazla ince olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi gelelim çeşidin daha bol olduğu tükenmez ve keçeli kalemlere.

Tükenmez kalem kullanacaksanız kaliteli olanından ve yazarken kesinti yapmayanından tercih edin, günlük kullandıklarımızda harflerin çizgileri kesintiye uğrayabiliyor, üstünden geçmek zorunda kalabiliyoruz. Üstünden geçince de harflerin kalınlığı artıyor ve ‘ben buradayım’ diye bağırıyor yazıda adeta. Keçeli kalemler daha stabil bu konuda. Likiti dolu olan bir keçeli kalemde böyle sıkıntılar çıkmaz, üstelik istediğiniz renkte de bulabilirsiniz. Dolma kaleme de değinecek olursak ki benim favori tercihimdir, markası, birçok uç ve mürekkep seçeneğiyle apayrı bir pencere açar ufkumuzda. Şunu da belirtelim, kalem ucu kalınlığı da yazımızı yazarken çok önemli, tercihen orta kalınlıkta bir uç ilerlemenizde daha yardımcı olacaktır.

Güzel yazı yazmayı öğrenme sürecinizde farklı farklı kalemler deneyin; tükenmez, kurşun, dolma kalem, keçeli, hangisiyle yazmaktan keyif aldığınızı da böylelikle keşfedersiniz.

Elimizi Nasıl Geliştirebiliriz?

Güzel yazı yazmak isteyenler ama elimi çok rahat kullanamıyorum, harfleri istediğim gibi çizemiyorum diyenler cevap çok basit; bol pratik yapılacak. Her gün düzenli olarak en azından 50-100 kelime arasında bir paragraf dahi yazsanız gün geçtikçe daha iyi yazdığınızı fark edeceksiniz. Peki ne yazalım? Ne istiyorsanız onu yazabilirsiniz tabi ama bu konuda da bize kulak verin derim.



Öncelikle alfabeyle başlayın. Baştan sona tekrar, tekrar ve tekrar. El yazısı kıvamında mı yazmak istiyorsunuz? Kuyruklu harflerin kuyruklarını uzatmak mı istiyorsunuz? İtalik olsun, sola eğik olsun mu istiyorsunuz? Dilediğiniz fontta bütün alfabeyi tekrarlayarak yazın. Farklı fontlar araştırarak kullanmak istediklerinize karar verin, bunun için çeşitli uygulamalardan yararlanabilirsiniz, internet bu konuda altın madeni.

"Bu da yazmayı yeni öğreniyor gibi olacak" diye düşünenlerimiz için de pantagrama değineceğim. Alfabedeki tüm harfleri içeren cümlelere pantagram diyoruz. Belki bazı cümlelerin anlamları çok düşük olabilir ama amaca hizmet ediyorsa bizim için sorun yok.

Sizinle bulduğumuz bir örneği de hemen paylaşalım:
"Pijamalı hasta yağız şoföre çabucak güvendi."

Kendiniz de buna benzer pantagramlar türetebilirsiniz. Harfleri büyüklü küçüklü yazmaya özen gösterin ki hem yazınız hem başlıklarınız çarpıcı olsun.

Güzel Yazı Yazma Teknikleri

Materyal seçimlerimizden bahsettik, elimizi nasıl geliştirebileceğimizden söz ettik, pratik yapmanın önemine de değindik. Adım adım harika yazılar yazmaya doğru koşuyoruz.

  • Kusurlarını Ortaya Çıkar

Öğrenmenin temelinde de yatan önce hata yap ilkesi burada da geçerli. Önce kendi yazınızı keşfedin, hangi aşamada olduğunuzu görün. Sizi rahatsız eden kısımları işaretleyin, kusurlarınızı keşfedin. İstediğinizden daha fazla mı eğik yazıyorsunuz? Yoksa kılavuz çizgileriyle aranız kötü mü? Harfleriniz çizginin üstüne veya altına mı taşıyor? Yaptığınız hataları bilirseniz neyi düzelteceğinizi de bilirsiniz.

  • Kalemi Doğru Tutun

Kalemi tutuş biçimi de önemlidir. Nasıl doğru kalem tutulur? Şöyle ki güzel bir yazı yazmak için başparmağınızı, işaret parmağı ve orta parmağınızı kullanmalısınız. Kalemi baş ve işaret parmağınızın arasına sıkıştırarak orta parmağınızla kalemi desteklemelisiniz, kalemin ucunu da ileri dönük tutmalısınız.

Kalemi tutuş biçiminizde problem olduğunu fark ediyorsanız çeşitli egzersizler yapabilirsiniz. Toplayanlar bilir, küçükken okulda elma toplama hareketi yaptırırdı öğretmenlerimiz. Bu en basit yapabileceğiniz egzersizlerden, yumruk yapıp açın ve tekrarlayın. Parmaklarınızı ve bileğinizi esnetin.

Yazar krampı denilen el ve bileğin çok kullanılmasıyla oluşan ağrıdan kendinizi korumak için parmaklarınızla değil bileğiniz ve omzunuzla yazın. Kalemi çok sıkı da tutmaktan kaçınalım. Bazen fark etmeden çok sıkabiliyoruz parmaklarımızı, ara ara kontrol edelim. Aynı zamanda kalemi ne çok bastırın ne de hiç basınç uygulamayıp silik olmasına sebep olmayın. Harfleri yazarken kalemi titretmemeye dikkat edelim.

  • Çizgilerden Yararlanın

Yazımızı geliştirmek için çizgili defterlerin daha ideal olduğunu söylemiştik. Çizginin içinde kalmak ve yazımızı ideal boyuta ulaştırmak için bu defterler çok kullanışlı. Çizgili defterlerin yanı sıra kareli defterler de bize kılavuzluk etmesi açısından tercih edebileceğimiz türdendir. Yazı boyutu defterin çizgili veya kareli olmasına göre değiştiği gibi kalemin ucuna göre de değişkenlik gösterir.

  • Mesafelere Dikkat Edin

Güzel bir yazıda dikkatimizi çeken bir unsur da harfler ve kelimeler arası mesafelerdir. Kelimeler arasında en azından bir ‘o’ harfinin sığacağı kadar boşluk bırakmak yazınızı daha okunur yapacaktır. Harfler arasında bırakılan boşluklara bakacak olursak üç seçeneğimiz var; dar, orta ve geniş. Yazının amacına uygun da bu mesafelere karar verebiliriz. Örneğin uzunca bir yazı yazacaksak harfler arasındaki mesafeleri daha dar tercih edebiliriz. Çarpıcı bir başlık atmak istiyorsak da harfler arasında geniş mesafeler bırakmak daha güzel durabilir.

  • İlham Alın

Bol bol örnek araştırın, değişik fontları önünüze koyup çizmeyi deneyin. Gözünüze hitap eden fontlardan ilham alarak kendiniz de yenilikler katabilirsiniz. Kendi yazı karakterinizi oluşturmak için çubuklu harflerin boylarıyla oynayabilirsiniz, el yazısına benzer daha farklı karakterler ortaya çıkarabilirsiniz. Harfleri italik; sağa veya sola eğik yazabilir ya da dimdik yazarak daha dijital bir görüntü elde edebilirsiniz.

  • Günlük Pratik Yapın

Gün içinde elinize en sevdiğiniz kalemlerinizi alıp bol bol yazın. Bir paragraf dahi yazı yazsanız elinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Pantagramları kullanın, favori kitaplarınızı kullanın, güzel başlıklar atın. Büyüklü küçüklü tüm harflerin üstünden geçerek güzel yazı yazma yeteneğine adım adım ilerleyin.

Bol bol pratik yapın derken şu dipnotu da atmasak olmaz; kağıtlarınızı önlü arkalı, her yerini kullanarak pratik yapın. Kağıt israfına karşı duyarlı olalım.

Kendinizi bilgilendirmek, yazı yazmayı incelemek ve teknikleri çözmek böylece yazınızı geliştirmek için egzersizler yapmak, Çeşitli kalemler kullanarak, hangi türün size en uygun olduğunu bulma Örneğin tükenmez, kurşun, dolma kalem, ya da keçeli kalem olabilir, Her gün düzenli olarak yazı yazma pratiği yapmak, belli bir süre sonunda yazınızı geliştirecektir Yazmaya ne ile başlanacağı konusunda öneriler alıştırmalar yapabilirsiniz, Bir noktadan diğerine geçerken, hareketleri kaybetmeden akıcı bir şekilde harfleri birleştirme üzerine pratik yapın, Her bir yazı aracının tek tek denemesi, size hangi kalemin yazınıza en uygun olduğunu görecektir, Alfabe ile başlayıp, her harfin çizimini defalarca çoğaltabilirsiniz Bu, harflerin hatlarını hafızanıza daha iyi kaydedecektir, Yazınızı görsel olarak güzelleştirmek için, bazı harflerin altını çizme, kalınlaştırma ya da yükseklik değiştirme gibi teknikleri deneyin, Belki de en iyi sonuçları verecek kalemin, özel yazı araçları arasından seçilmiş bir dolma kalem olabileceğini görebilirsiniz, İlgilendiğiniz bir konu hakkında her gün bir paragraf yazmak, yazı yazmayı alışkanlık haline getiren ve geliştiren etkili bir egzersizdir, Özgün bir font stili oluşturmak için farklı fontlardan esinlenme, ancak her zaman özgünlüğü ve kişisel tarzı koruma, Yazı yazma tekniğine uygun olan en iyi araçların seçilmesi, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır, Yazı yazmayı geliştirmek için, alfabedeki tüm harfleri içeren cümlelerle (pantagramlarla) pratik yapmak işe yarar bir tekniktir
güzel yazı güzel yazı kalem kağıt güzel yazı yazma teknikleri yazı yazma teknikleri el yazısı
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayara bakan bir kadını gösteriyor. Kadın rahat bir pozisyonda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş. Yüzü bilgisayar ekranı tarafından aydınlatılıyor ve ona odaklanmış ve konsantre bir ifade veriyor. Mavi ve beyaz desenli bir gömlek giymiş ve saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış. Arka planda, bir kişinin kafasının bulanık görüntüsü görülebiliyor. Görüntünün sağ tarafında, bir kadının yüzünün yakın çekimi, kravat ve mavi bir saatle birlikte görülüyor. Görüntünün sağ alt köşesinde bir sokak lambasının bulanık bir görüntüsü mevcut. Dizüstü bilgisayar gümüş bir kaplamaya sahip ve ekranı parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Kadın dikkatle dizüstü bilgisayarı inceliyor ve görüntünün atmosferi odaklanma ve konsantrasyondan oluşuyor.
Kişisel Gelişim

Yazı Yazma Yolculuğu

05 Temmuz 2019
Genç bir kadın ahşap bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarında çalışıyor. Yanındaki sehpaya bir dijital fotoğraf makinesi yerleştirilmiş ve önündeki tabağın üzerinde bir fincan kahve duruyor. Güneş gözlüğü takıyor ve sağındaki masanın üzerinde saksı içinde küçük bir bitki duruyor. Dizüstü bilgisayar ekranı aydınlatılmış ve kameranın objektifi ona doğrultulmuştur. Kahve sıcak ve dumanı tütüyor, bitki odakta, yaprakları ve saksısı arka planda görünüyor.
Blog Yazmak

Blog Yazmak İçin 5 Altın Kural

17 Temmuz 2019
Bir adam masa başında oturmuş, dizüstü bilgisayarının önünde bir şeyler yazıyor. Bir gözlük takıyor ve önündeki defterin üzerinde bir kalem tutuyor. Başının yakın çekiminde saçları görünüyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki yüzeyde siyah bir kapak ve üzerinde başka bir gözlük bulunan beyaz bir bez var. Tüm dikkatini dizüstü bilgisayara vermiş ve önemli bir şeyler yazıyor gibi görünüyor. Yüzünde odaklanmış bir ifade var ve elleri klavyenin üzerinde hızla hareket ediyor.
Kişisel Gelişim

Hızlı Yazma Teknikleri

21 Ocak 2021