AnasayfaBlogGünümüzde Influencer Olmak
Dijital Pazarlama

Günümüzde Influencer Olmak

24 Haziran 2019
Bir kadın elinde bir makyaj fırçası tutarak yüzüne makyaj yapıyor. Arka planda bir kanepenin üzerinde mavi bir yastık var. Masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve makyaj çantası var. Çantanın yakın çekimi görülebiliyor. Kanepenin üzerinde bir tripod da var. Yastığın yakın çekimi de görülebiliyor. Kadın bir aynaya bakıyor ve yüzüne dikkatlice makyaj yapıyor. Konsantre olurken dudakları hafifçe aralanmıştır. Cildine dikkatlice pudra sürerken gözleri yansımasına odaklanmıştır. Koyu renk saçları, makyajı kolaylıkla yapabilmesini sağlayacak şekilde yüzünden geriye doğru taranmış. Yüzü dizüstü bilgisayardan gelen ışıkla aydınlanıyor.
KonuAçıklamaÖnem
Influencer Nedir?Dijital medyada çok sayıda takipçisi olan ve takipçileri ile markaları buluşturan kişilere influencer denir.Reklam ve pazarlama alanında önemli bir rol oynarlar.
Makro ve Mikro InfluencerTakipçi sayısı 3.000 ile 100.000 arasında olanlara mikro, 100.000 üstü olanlara makro influencer denir.Her iki kategori de, reklam kampanyalarının hedef kitlesini belirlemek için kullanılır.
Influencer Olabilmek için Alan SeçimiSpor, bilgisayar oyunları, makyaj, vlog, seyahat, yemek gibi alanlarda influencer olunabilir.Seçilen alan, influencer'ın hedef kitlesini ve marka ilişkilerini belirler.
Güvenilir OlmaInfluencer, tanıttığı ürün veya hizmetleri kullanmalı ve dürüst olmalıdır.Güvenilirlik, takipçi kitlesi ve markalarla olan ilişkileri doğrudan etkiler.
SeçicilikInfluencer, hangi markalarla çalışacağını dikkatlice seçmelidir.Marka seçimi, influencer'ın imajını ve takipçi kitlesinin markaya olan tepkisini etkiler.
Orijinal İçerik ÜretimInfluencer, özgün ve kaliteli içerikler üretmelidir.Orijinal içerik, influencer'ın diğerlerinden sıyrılmasını ve takipçi kitlesini genişletmesini sağlar.
Sosyal Medya EtkileşimleriInfluencer, paylaşımlarının etkileşimlerini takip etmelidir.Etkileşimler, influencer'ın içeriklerin tutarlılığını ve etkinliğini değerlendirmesini sağlar.
Influencer ArkadaşlarıInfluencer, aynı işi yapmakta olan diğer influencer'lardan öğrenmeli ve onlarla iş ilişkisi kurmalıdır.Bu, influencer'ın kendi hedef kitlesi ve etkileşimlerini genişletmesi adına önemlidir.
Organik Takipçi KitlesiInfluencer'ın takipçi kitlesi, sahte olmamalı ve organik olmalıdır.Gerçek ve organik takipçilerin varlığı, influencer'ın güvenilirliği ve itibarı için kritiktir.
Online EğitimlerInfluencer olmak isteyenler, kendilerini geliştirmek ve bilgi edinmek için çeşitli online eğitimler alabilir.Bu eğitimler, influencer'ın kendi yeteneklerini ve bilgilerini geliştirmesine ve profesyonel bir seviyeye ulaşmasına yardımcı olur.

Influencer, dijital medyada oldukça takipçi kitlesi bulunan ve bu takipçi kitlesiyle markalardan aldığı reklamı buluşturan kişidir. Influencer bu hizmet için belirli bir ücret, mal veya hizmet talep etmekte ve deneyimleri ya da kullanıcı yorumlarını takipçisine aktarır.

Makro ve Mikro Influencer Nedir?

Son dönemlerin popüler başlıklarından influencer kavramını makro ve mikro olarak ikiye ayırmak mümkün. Takipçi sayısının 3.000 ile 100.000 arasında  mikro, 100.000 üstü takipçi sayısı makro influencer olarak bilinir. Televizyonlar reklam ve tanıtım yapmakta yetersiz kalırken aniden sosyal medyanın yeni nimeti influencer marketing kavramı ortaya çıktı. 

Reklamlar

Günümüzde ise televizyon, dergi, gazete, internet ve sinema gibi birçok mecrada reklamlar karşımıza çıkmakta. Reklam dediğimiz olgu markanın geniş yığınlara ulaşmasına ve çok daha fazla kişinin ürünü istemesini sağlamaya çalışma eylemidir. Reklamlar söz, yazı, motto veya reklam filmleri ile kitleleri etkileme amacını güder. Fakat reklamların en aktif kullanılan kanal şüphesiz internet siteleri. Sosyal medya bir influencer’ın birçok alanda çalışabileceğinin göstergesi.Türkiye’de akıllı telefon kullananların oranı %75. İşte bu kesim ulaşılmaya çalışılan reklamların kitlesi. 

Influencer Marketing Hangi Alanlarda Yapılabilir?

Influencer olarak başlamak için sosyal paylaşım sitelerinde spor, bilgisayar oyunları, makyaj, vlog, seyahat veya yemek gibi çoğaltılabilecek birçok alan seçmek mümkün. İçerik üreteceğiniz alanı belirlerken fiziki ve fikri özelliklerinizi de göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Yetenekleriniz üzerinde düşünerek tercih yapın. Bu sizi başarıya taşır.

Influencer olmak freelance yapılacak işler arasında en çok tercih edilen arasında. Başarılı bir influencer seçilecek alanda hangi hesapların olduğunu, neler paylaşıldığını ve hangi eleştirilere maruz kalındığını mutlaka çok iyi takip etmeli. Böylece rakiplerin hesaplarından da birçok şey öğrenmiş olunur. İyi bir influencer pazarlama ve marka yönetimi konusunda eksiksiz bilgiye sahip olmalı.

Influencer içerik üreticisi sahip olduğu takipçi kitlesinin ne istediğini iyi analiz etmeli. Burada ki analizden kasıt takip eden kullanıcıların sizi neden takip ettiğini iyi anlamak. Örneğin moda üzerine paylaşımlar yapıyorsunuz ve butiklerden reklam alıyorsunuz.

Ama aynı zamanda makyaj üzerine de başarılısınız ve bunu moda paylaşımlarıyla birleştiriyorsunuz. Böylece reklam aldığınız marka portföyünü de genişletmiş oluyorsunuz. Burada ki önemli ölçüt makyaj uygulamanızı takip eden kitlenizin sayısı. Etkileşim oranı yüksek ise markaların dikkatini çekersin. Ayrıca bu durum kitlenin hızla artmasına da sebep olur.

Influencer Olmanın Püf Noktaları

Peki gelelim Nasıl influencer olunur? konusuna. İşte başarılı bir influencer olmanın bazı yolları.

Güvenilir Olun

tanıtım yaparken asla kullanmadığınız bir ürünü tercih etmeyin. takipçiler üründen memnun kalmadıklarında size tepki gösterecektir. size olan güven sarsılırsa diğer markalar  gelebilecek olumsuz geri dönüşler yüzünden sizinle çalışmayı tercih etmeyebilir ve zamanla aldığınız reklamlar giderek azalır. takipçilerinizin  güvenini sarsmayın.

Seçici Olun

Markalar size tanıtım için gelebilir ve sizi diğer içerik üreticileri arasından seçtiklerini söyleyebilirler. Aynısını sizde yapmalı ve güvenilir markalarla yola devam etmelisiniz. Hem takipçi kitlenizi hem de markanın takipçi kitlesi içerisinde olumsuz yansımalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Seçici olmaktan korkmayın.

Orijinal İçerik Üretin

Ürettiğiniz içeriğin diğer hesaplardan farklı olması sizi bir adım öne çıkarır. Ayrıca içeriğinizin belirli bir yetkinlikte olması diğerlerinde ayrılmasına yardımcı olur. Sürekli tekrar etmektense kendine ait orijinal fikirler üretin.

Sosyal Medya Etkileşimlerine Önem Verin

Paylaşımlarınız kaç kişiye ulaşıyor, kaç kişi ürettiğiniz içeriği arkadaşları ile ya da yakın çevresiyle paylaşmış? Bu tür soruları sık sık kendinize sorun ve takibini mutlaka yapın. Influencer olmak emek ve zaman harcamakla eşdeğerdir.

Influencer Arkadaşlar Edinin

Etrafınızda aynı işi yaptığınız insanların olmasına özen gösterin. Bu durum sizi sürekli bir adım ileriye götür. Bu durumu iyi arkadaşlıklar kurmaktan çok iş ilişkisi olarak görün. Daha çok takipçiye ulaşmanız için bir basamak olacaktır.

Organik Takipçi Kitlesine Sahip Olun

Sahip olduğunuz takipçilerin sahte olması etkileşimleri düşürecek ve zamanla takipçi etkileşim farkını gösterecektir. Bu da zamanla size duyulan güvenin azalmasına neden olur. Sizi takip eden organik takipçiler sizin gerçek destekçilerinizdir. Onları koruyun ve kollayın. En büyük destekçiniz onlar.

İyi bir influencer olmak için İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen ücretsiz online eğitimler alabilirsiniz. İçerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı veya dijital pazarlama gibi eğitimler alarak kendinizi geliştirebilir bu alanda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu eğitimlerin sonunda alacağınız sertifika da bilgilerinizin yazılı bir temsilcisi olacaktır.

Yazar: Gizem Sarıyer

Influencer Nedir?, Dijital medyada çok sayıda takipçisi olan ve takipçileri ile markaları buluşturan kişilere influencer denir, Reklam ve pazarlama alanında önemli bir rol oynarlar, Makro ve Mikro Influencer, Takipçi sayısı 3000 ile 100000 arasında olanlara mikro, 100000 üstü olanlara makro influencer denir, Her iki kategori de, reklam kampanyalarının hedef kitlesini belirlemek için kullanılır, Influencer Olabilmek için Alan Seçimi, Spor, bilgisayar oyunları, makyaj, vlog, seyahat, yemek gibi alanlarda influencer olunabilir, Seçilen alan, influencer'ın hedef kitlesini ve marka ilişkilerini belirler, Güvenilir Olma, Influencer, tanıttığı ürün veya hizmetleri kullanmalı ve dürüst olmalıdır, Güvenilirlik, takipçi kitlesi ve markalarla olan ilişkileri doğrudan etkiler, Seçicilik, Influencer, hangi markalarla çalışacağını dikkatlice seçmelidir, Marka seçimi, influencer'ın imajını ve takipçi kitlesinin markaya olan tepkisini etkiler, Orijinal İçerik Üretim, Influencer, özgün ve kaliteli içerikler üretmelidir, Orijinal içerik, influencer'ın diğerlerinden sıyrılmasını ve takipçi kitlesini genişletmesini sağlar, Sosyal Medya Etkileşimleri, Influencer, paylaşımlarının etkileşimlerini takip etmelidir, Etkileşimler, influencer'ın içeriklerin tutarlılığını ve etkinliğini değerlendirmesini sağlar, Influencer Arkadaşları, Influencer, aynı işi yapmakta olan diğer influencer'lardan öğrenmeli ve onlarla iş ilişkisi kurmalıdır, Bu, influencer'ın kendi hedef kitlesi ve etkileşimlerini genişletmesi adına önemlidir, Organik Takipçi Kitlesi, Influencer'ın takipçi kitlesi, sahte olmamalı ve organik olmalıdır, Gerçek ve organik takipçilerin varlığı, influencer'ın güvenilirliği ve itibarı için kritiktir, Online Eğitimler, Influencer olmak isteyenler, kendilerini geliştirmek ve bilgi edinmek için çeşitli online eğitimler alabilir, Bu eğitimler, influencer'ın kendi yeteneklerini ve bilgilerini geliştirmesine ve profesyonel bir seviyeye ulaşmasına yardımcı olur
influencer içerik sosyal medya reklam dijital pazarlama marka pazarlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.