AnasayfaBlogGirişimci Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Girişimci Nedir? Ne İş Yapar?

08 Temmuz 2021
Girişimci Nedir? Ne İş Yapar?

Girişimciliğin temel tanımı, kâr elde etmek için bir iş yaratma eylemidir. Ancak modern çağımızda girişimcilik, büyük ölçekli sorunları çözerek dünyayı dönüştürme eylemini içerecek şekilde gelişmiştir. İnternetin ortaya çıkmasıyla birlikte girişimcilik, bireyleri olumlu yönde etkileyen ve sosyal sorunları büyük fikirlerle ele alan bir hizmet veya ürün yaratarak sosyal değişim yaratma gücüne sahiptir. Girişimcilik aynı zamanda kendi kendini motive eden bireylerin kendi kariyer yollarını ve gelirlerini yaratmaları, insanların istediği, ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetleri geliştirmek için bir çalışma fırsatıdır. Geçimini sağlamak için riskli bir yaklaşımdır, ancak girişimciliğin sonu şaşırtıcı ödüller ve kalıcı başarı ile sonuçlanabilmektedir. Girişimci, Fransızca entreprendre, “üstlenen”, yani “yönetici” sözcüklerinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Girişimci Nedir?

Girişimci, kâr elde etmek amacıyla bir iş yaratan kişidir. Girişimciler bir mal veya hizmet için bir fikir bulur ve bunu tüketicilere satmak için harekete geçmektedir. Girişimciler ayrıca mevcut bir mal veya hizmeti iyileştirip, yenileyebilir ve pazardaki tüketicilere daha iyi bir alternatif olarak satabilirler. Bazı girişimciler tesadüfen girişimciliğe düşmektedirler. Girişimciler, bağımsız bir perakende işletmesinin veya bir çevrimiçi mağazanın sahibi gibi, ana gelir kaynakları olarak doğrudan girişimciliğe adım atmaktadırlar. Girişimciliğe nasıl başladığınızdan bağımsız olarak, girişimciler ekonomimizin ve toplumumuzun önemli bir parçasıdır. Girişimciler olmasaydı muhtemelen bugün kullandığımız pek çok yenilikçi ürün ve hizmete sahip olamayacaktık. Bir girişimci, yeni bir iş, yenilik veya başka bir girişim biçimi peşinde koşarken üstlendiği kişisel risk ile tanımlanmaktadır. Bu riski üstlenmenin karşılığında, genellikle işletmelerinin başarısından en önemli şekilde yararlanmaktadırlar.

Bir girişimcinin kesin tanımı üzerinde bazı tartışmalar bulunmaktadır. Bazılarının, kendileri için çalışan herkesi içeren geniş bir tanımı vardır. Diğerleri daha dar bir bakış açısına sahiptir, bu da girişimcinin sadece kendi işleri için bağımsız olarak çalışmadığını, aynı zamanda işlerinin inovasyon ve liderliği de içermesi gerektiğini öne sürmektedir. Bir iş kurma süreci girişimcilik olarak bilinmektedir. Girişimci genellikle bir yenilikçi, yeni fikirlerin, malların, hizmetlerin, iş veya prosedürlerin kaynağı olarak görülmektedir. Girişimciler, ihtiyaçları öngörmek ve piyasaya iyi yeni fikirler getirmek için gerekli becerileri ve inisiyatifi kullanarak herhangi bir ekonomide kilit bir rol oynamaktadırlar. Bir girişim yaratmanın risklerini üstlenmede başarılı olduğunu kanıtlayan girişimcilik, kar, şöhret ve sürekli büyüme fırsatları ile ödüllendirilir. Başarısız olan girişimcilik, ilgililer için pazarlarda kayıplara ve daha az yaygınlığa neden olmaktadır.

Girişimci Ne İş Yapar?

Girişimciler, nihai amacı finansal kâr olan işletmeleri geliştirir, tasarlar, üretir, pazarlar ve sonunda satmaktadırlar. Ülkedeki her işin arkasında, büyüklüğü ve kapsamı ne olursa olsun (Coca Cola, Microsoft, Facebook, Amazon, McDonald's vb.) girişimciler vardır. Girişimciler, küçük ayakkabı mağazalarından teknoloji girişimlerine kadar her şeyin sahibi ve işletmecisi olabilmektedirler. Modern bir yorum, girişimci olmayı çevrimiçi kullanım için yenilikçi ve yaratıcı bir fikre sahip olmakla ve internetin gücünü bir boşluğu doldurmak için kullanabilen biriyle ilişkilendirebilmektedir. Kendi işinize sahip olmak son derece ödüllendirici ve tatmin edici olabilmektedir. Bununla beraber, girişimci olmak aynı zamanda oldukça fazla tehlike ve insiyatif almak anlamına da gelmektedir. Kaçınılmaz olarak makul miktarda stres ve endişe getirmektedir. İşletme sahipleri büyük olasılıkla ofisten ilk ve en son ayrılan kişilerdir. İşlerin olabildiğince sorunsuz yürüdüğünden emin olmak için hafta sonları ve tatillerinin çoğunu kaybetmekle birlikte genellikle akşamları fazladan saatler harcarlar.

Girişimcilik faaliyetleri ön güdü sahibi olmayı ayrıca başarılı bir birey olmak için de güçlü bir kararlılığı gerektirmektedir. Buna benzer olarak da büyük miktarda azim, bağımsızlık ve güven gerektirmektedir. Bu, yatırımcı veya müşteri bulmak için yüzlerce soğuk arama yapmak ve E-posta üzerine E-posta yazmak anlamına gelebilir. Bu, çevrimiçi pazarlama kampanyaları aracılığıyla sosyal medyanın nasıl ses getireceğini öğrenmek anlamına da gelmektedir. Ayrıca bir ürün için üretim maliyetlerini belirlemek için üreticilerle pazarlık yapmakta gerekmektedir. Çeşitli Girişimci türleri bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

  • İş Girişimcisi

Bir iş girişimcisinin iş dünyası için bir fikri veya ürünü vardır. Genellikle yeni ya da farklı bir fikirdir. Daha önce görülmemiş bir şeydir veya mevcut bir sektör için yeni bir bükülme, gelişme sağlayan bir şey olabilmektedir.

  • Sosyal Girişimci

Bir sosyal girişimci, sosyal değişim için yenilikçi fikirlere veya sosyal sorunlara yeni çözümlere sahiptir. Zamanını bu fikirleri hayata geçirmeye adamış bir kişi olarak bilinmektedir. Bu kişilere bir örnek vermek gerekirse; bu sorunları ele almak için yeni bir hayır kurumu oluşturmak olabilmektedir.

  • Seri Girişimci

Seri girişimcinin birçok fikri vardır ve bu fikirleri uygulamak için sürekli olarak yeni şirketler veya girişimler başlatmaktadır. Genellikle seri girişimci, önceki girişimlerde iyi bir başarı elde etmiş olacak ve yeni girişimler başlatmasına izin verilebilecektir.

  • Yaşam Tarzı Girişimcisi

Yaşam Tarzı Girişimcisi, tutkulu oldukları bir spor, hobi veya eğlenceye dayalı olarak fikrini veya girişimini geliştirip, başlatmaktadır. Bu tür bir girişim için genellikle büyük başlangıç maliyetleri gerekmektedir. Genellikle iş dünyasında başarılı olmuş ve yatırım yapmak için kendi parasının bir kısmına sahip olan insanlar bu geçişi yapabilirler.

Girişimci Maaşları

Girişimci, kâr amacıyla mal veya hizmet üretmek amacıyla sermaye ve emeği bir araya getiren girişimcilik olarak bilinen fikrini gerçekleştirmek için bir firma yaratır. Girişimcilik oldukça risklidir ancak ekonomik zenginlik, büyüme ve yenilik yaratmaya hizmet ettiği için son derece ödüllendirici olabilmektedir. Girişimcilerin vergileri dosyalama ve ödeme şekli, işin yapı açısından nasıl kurulduğuna bağlı olarak değişmektedir. Girişimciler, şirketlerini kurarken genellikle birçok engelle karşılaşabilmektedirler. Girişimciler, hedeflerine ulaşırken finansman, çalışan ve organizasyonel zorluklar dahil olmak üzere engellerin üstesinden gelmek zorundadır.

2021 verilerine göre bir girişimcinin ortalama maaşı 8.300 TL'dir. En düşük maaşı 3.370 TL ve en yüksek maaşı ise 14.300 TL olarak belirlenmiştir. Fakat bir girişimcilik hareketinden kaynaklı bir iş yeri sahibi ise bu maaş miktarları iş yerinin işleyişine ve verimine göre artı ya da eksi miktarlarda olabilmektedir.

Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci olmak isteyen kişiler üniversitelerin bilişim ve bilgisayar bilimleri ile alakalı bölümlerini tercih edip okuyabilmektedir. İyi bir girişimci olmak isteyen kişide önemli ölçüde özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler, ileri görüşlülük, özgüven, zaman yönetimi, finansal bilgi, yönetim becerisi, esneklik, hırslı olmak, iletişim becerileri ve bonus olarak da şansının olması gerekmektedir. Girişimciler çoğunlukla kalıpların dışına çıkarak düşünmekte ve fikirlerini sorgulayabilecek başkaları tarafından etkilenmemektedirler. Cesaret ve liderlik özelliğini birleştirerek kişiler iyi birer girişimci olabilmektedirler. Bir fikri olan ve onu geliştiren, karlı bir işe dönüştüren, küçük çaplı, az bilinen girişimcilerin sayısız örneği bulunmaktadır. İyi ve sağlam bir fikre sahipseniz girişimci olabilirsiniz.

Girişimci Girişimci nedir Girişimci ne iş yapar Girişimci maaşları Girişimci nasıl olunur
Fatma Aykut
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ticari Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Sosyal Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Girişimcilik Nedir Türleri Nelerdir
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Girişimcilik İçin 6 Fikir
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019