AnasayfaBlogGenetik ve Yaşam Bilimleri Programları Bölümü
Bölümler

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları Bölümü

08 Aralık 2020
Bu bir insan gözünün yakın çekimi. Göz bebeği ortada açıkça görülebiliyor ve koyu kahverengi iris halkasıyla çevrelenmiş. Göz kapakları kapalı ve kirpikler görülebiliyor. Kirpikler uzun ve kıvrıktır ve gözlerde hafif bir parlaklık vardır. Çevresi çiller ve açık mavi ve yeşil beneklerle dolu ve ışık gözün pürüzsüz, parlak yüzeyinden yansıyor. Arka plan mavinin bulanık ama güzel bir tonu. Görüntünün odak noktası gözdür ve bu da onu ilgi odağı haline getirmektedir.
Programın Özellikleriİş İmkanlarıDersler ve Kariyer Yolu
Genetik ve Yaşam Bilimleri Programı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde bulunur.Mezunlar kamu kurumları ve özel sektörde çalışabilir.Dersler ve kariyer yolu seçtikleri bölüme göre şekillenir.
Öğrenciler ilk üç dönem ortak dersler alır ve ardından fakültedeki diploma programlarından birini seçer.Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünden mezun olanlar genellikle tarımsal danışmanlık, ilaç ve gübre firmalarında çalışırlar.Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü, tarım, gıda, sağlık ve enerji biyoteknolojisi alanlarında çalışabilecek bireyler yetiştirir.
Zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı bulunur ve eğitim %100 İngilizce olarak verilir.Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları; tüp bebek merkezleri, genetik tanı laboratuvarları ve gıda üretim fabrikalarında çalışabilirler.Öğrenciler başarılı olmaları durumunda çift ana dal yapabilirler, Erasmus programı ile yurtdışında eğitim ve araştırma fırsatlarından yararlanabilirler.
Bölüm öğrencileri, T-Biçimi eğitim modeli uygulanarak geniş bir bakış açısı kazanır.Kamu kurumlarında ve özel sektörde geniş bir iş yelpazesi bulunmaktadır.Seçilen bölüme göre dersler ve kariyer yolu belirlenir.

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları bölümü Türkiye’de sadece bir üniversitede bulunur: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi. Bölümü yakından tanıyabilmek için önce üniversitenin eğitim sisteminde kısaca bahsetmek gerekir. Zira alışılagelmiş bir eğitim sistemleri yok.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bir vakıf üniversitesi. Eğitim sistemi de genelden ihtisaslaşmaya gider ve uygulama ağırlıklıdır. Üniversitede T-Biçimi eğitim modeli uygulanır. Üniversitede herhangi bir bölüme yerleşen öğrenciler ilk 3 dönem fakültedeki diğer bölümlerle aynı dersleri alır. Sonrasında uzmanlaşmak istediği bölümü seçer. Üniversite hakkındaki bu kısa bilgiden sonra, Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları bölümüne dair bilgileri paylaşalım.

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları Bölümü Nedir?

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi çatısı altında eğitim veren bir bölümdür. Zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı vardır. Bölüme yerleşen öğrenciler T-Biçimi eğitim modeline göre ilk 3 dönem bölümdeki diğer öğrencilerle aynı dersleri alır. İlk üç dönem ortak derslerin okutulmasının amacı, öğrencilerin bakış açısının geniş olmasını sağlamaktır. Dördüncü döneme gelindiğinde (İkinci sınıfın son dönemi)fakülte bünyesindeki diploma programlarından birini seçer ve o bölüme geçer.

Programa yerleşen öğrencilerin dördüncü dönemde seçebilecekleri bölümler; Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü ile Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümüdür. Her iki bölümde %100 İngilizce’dir. Seçilen bölümle ilgili herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Özetle, yerleşilen bölüm farklı mezun olunan bölüm farklıdır. 

Bu bölümünü öğrencilerinin okuyacakları dersler ve kariyer planları da seçtikleri bölüme göre şekillenir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü, öğrendiği uluslararası gelişmeleri, yerelde uygulayabilen ziraat mühendisleri yetiştirir. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ise tarım, gıda, sağlık ve enerji biyoteknolojisi alanlarında çalışabilecek ve araştırmalar yapabilecek donanımlı bireyler yetiştirmeyi amaçlar.

Bölüm öğrencileri, başarılı olmaları halinde çift ana dal yapabilirler. Üniversiteye başladıklarında ortak dersler almaları çift ana dalda başarılı olmalarının önünü açar. Bölüm öğrencileri Erasmus hakkına da sahiptirler. Erasmus ile yurtdışında eğitim alabilirler ve araştırma yapabilirler.

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları İş İmkanları Nelerdir?

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programlarını okuyan öğrencilerin çalışabilecekleri alanlar da seçilen bölüme göre değişir. Kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışabilirler. Programın bulunduğu tek üniversite sanayi ile iç içe bir model çerçevesinde kurulduğu için mezunlarının iş imkanı da fazladır.

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünü seçip başarıyla tamamlayan ziraat mühendislerinin çalışabileceği kurum ve kuruluşlar:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kurumları,

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı kurumları

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurumları, 

  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve müdürlüğe bağlı kuruluşlar

  • Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve müdürlüğe bağlı kuruluşları,

  • Tarım Araştırma Enstitüleri, 

  • Tarım İl Müdürlükleri, 

  • Belediyeler ve belediyeler bünyesindeki fen, imar işleri; park ve bahçeler bölümü, 

  • Tarım kooperatifleri,

  • Üniversiteler,

  • Un, şeker ve yem fabrikaları, 

  • Tohum şirketleri, fidan ve fide üreten şirketler, gübre ve ilaç firmaları, 

  • Sebze ve meyve yetiştiren özel şirketler, 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunu ziraat mühendisleri tarımsal danışmanlık bürosu açabilir ve uzmanlık alanları kapsamında bilirkişilik yapabilir. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünü seçip başarıyla tamamlayan mezunlar ise; 

  • Tüp bebek merkezleri, 

  • Genetik tanı laboratuvarları, 

  • Gıda analiz laboratuvarları, 

  • Gıda üretim fabrikaları

  • Yerli ilaç üretim tesisleri, 

  • Patent büroları,

  • Danışmanlık firmalarında çalışabilirdiler. 

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları Mezunları Ne İş Yapar?

Program mezunlarının yaptığı iş de öğrenciyken seçtikleri bölüme göre şekillenir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Ziraat Mühendisi” unvanının sahibi olur. Yaptığı iş çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterir. Üniversitelerde akademisyen ve araştırma görevlisi olabilir. Kendi bürosunu açıp danışmanlık yapabilir. Fabrikalarda, sebze meyve yetiştiren şirketlerde ve kooperatiflerde ziraat mühendisi olarak çalışır.

moleküler biyoloji ve genetik bölümünü mezunlarının da yaptıkları işler çalıştıkları alana göre değişiklik gösterir. laboratuvarlarda araştırmacı ve yönetici olarak çalışabilir. i̇laç ve gıda endüstrisinde araştırmacı olabilir. üniversitelerde araştırma görevlisi olabilir ve akademisyenlik yapabilirler. akademik kariyer için; ziraat, biyoloji, tıp, veterinerlik ve fen bölümlerini seçebilirler. 

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları Dersleri Nelerdir?

Bölümün eğitim dili İngilizcedir. Öğrenciler, bölüme başlamadan muafiyet sınavına girer. Başarılı olanlar birinci sınıftan eğitime devam eder. Başarılı olamayanlar ise hazırlık sınıfı okumak zorundadır.

Program öğrencilerinin ders içerikleri de seçtikleri bölüme göre değişiklik gösterir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünde; toprak bilimi, bitki ıslahı ve koruması, bahçe ve tarla bitkileri, tarımsal yapılar ve sulama alanlarından dersler içerir. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünün de Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünün de staj yapmaları zorunludur.

Bölümde Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi okutulur. Ayrıca programda 3 dönem boyunca okutulan dersler şunlardır:

  • Bilgisayar Okuryazarlığı

  • Yaşam Bilimleri İçin Matematik I- II

  • Yaşam Bilimleri İçin Fizik I- II

  • Yaşam Bilimleri İçin Kimya I - II

  • Yaşam Bilimleri İçin Biyoloji I - II

  • İş Sağlığı ve Güvenliği I- II

  • Sosyal Sorumluluk

  • Programlamaya Giriş

  • Gıda ve Tarım Uygulamaları

  • Teknik Çizim

  • Yaşam Bilimleri Oryantasyonu

  • Olasılık ve İstatistik

  • Ekoloji ve Doğal Kaynak Yönetimi

  • Genetik

  • Bilim, Teknoloji ve Toplum

  • Ekonomiye Giriş

  • Bilimsel Yazma ve Sunum Becerileri

  • Yaşam Bilimleri için Hesaplamalı Araçlar

Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları Taban Puanları Ve Sıralama

Bu bölüm sadece bir üniversitede vardır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi. Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi çatısı altında eğitim verir. ÖSYM’nin düzenlediği YKS’de “sayısal” puan türüne göre öğrenci kabul eder. Öğrencilerin TYT ve AYT’de ilgili oturumlara girmesi gerekir. Bölümün burslu, %50 indirimli ve ücretli kontenjan seçenekleri bulunur. YÖK’ün sitesinde yer alan son güncel verilere göre bölümün taban puanları ve sıralaması:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİ.Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları (İng-Burslu)400,9461498.764
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİ.Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları (İng-Ücretli)208,93261676.432
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİ.Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları (İng-%50 İndirimli)191,85246692.307
Genetik ve Yaşam Bilimleri Programı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde bulunur, Mezunlar kamu kurumları ve özel sektörde çalışabilir, Dersler ve kariyer yolu seçtikleri bölüme göre şekillenir, Öğrenciler ilk üç dönem ortak dersler alır ve ardından fakültedeki diploma programlarından birini seçer, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünden mezun olanlar genellikle tarımsal danışmanlık, ilaç ve gübre firmalarında çalışırlar, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü, tarım, gıda, sağlık ve enerji biyoteknolojisi alanlarında çalışabilecek bireyler yetiştirir, Zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı bulunur ve eğitim %100 İngilizce olarak verilir, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları; tüp bebek merkezleri, genetik tanı laboratuvarları ve gıda üretim fabrikalarında çalışabilirler, Öğrenciler başarılı olmaları durumunda çift ana dal yapabilirler, Erasmus programı ile yurtdışında eğitim ve araştırma fırsatlarından yararlanabilirler, Bölüm öğrencileri, T-Biçimi eğitim modeli uygulanarak geniş bir bakış açısı kazanır, Kamu kurumlarında ve özel sektörde geniş bir iş yelpazesi bulunmaktadır, Seçilen bölüme göre dersler ve kariyer yolu belirlenir
Genetik ve yaşam bilimleri programları Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları bölümü nedir Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları iş imkanları nelerdir
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.