AnasayfaBlogFransızca Renkleri Öğrenin!
Yabancı Dil Eğitimi

Fransızca Renkleri Öğrenin!

24 Temmuz 2021
Açık bir alanda, arka planda büyük bir bayrakla birlikte bir grup resim sergileniyor. İlk resim, üzerinde açık mavi bir etiket bulunan bir şişeyi yakından gösteriyor. İkinci görüntü büyük beyaz ve mor dikdörtgen bir nesne. Üçüncü görüntü, karmaşık oymaları olan ahşap bir yapının yakın çekimidir. Dördüncü resim, nehir ve ağaçlardan oluşan bir manzara resminin yakın çekimidir. Beşinci görüntü açık mavi renkte boyanmış iki kuleli bir binaya ait. Altıncı görüntü, rüzgarda dalgalanan bir bayrağa sahip bir grup bina. Yedinci resim siyah zemin üzerine beyaz bir metin. Sekizinci resim siyah uçlu bir dolmakalemin yakın çekim görüntüsüdür. Son resim ise büyük yeşil yaprakları ve sarı merkezi olan bir bitkinin resmidir.
Fransızca RenklerÖrnek CümleEk Bilgi
Bleu(e)Un livre bleu (Bir mavi kitap)Renkler feminen ve maskulen nesnelerle uyumlu hale getirilir, 'bleu' maskulen, 'bleue' feminen kullanılır
Vert(e)Un crayon vert (Bir yeşil kalem)Renklerin sonuna 'e' ekleyerek feminen hale getirilir. 'vert' maskulen, 'verte' feminen şeklinde kullanılır
Blanc(he)Une chaise blanche (Bir beyaz sandalye)Feminen manası 'blanche' olarak verilir. Maskulen hali ise 'blanc'tır
Noir(e)Un cahier noir (Bir siyah defter)'Noir' maskulen ve 'noire' feminen kullanılır
VioletteUne fleur violette (Bir mor çiçek)Sonu zaten 'e' ile biten renkler olduğu gibi kullanılır hem feminen hem maskulen kelimelerde
JauneUne chemise jaune (Bir sarı gömlek)'Jaune' renk sıfatını hem feminen hem maskulen kelimelerde kullanabiliriz
MarronUne veste marron (Bir kahverengi ceket)Sonu 'e' ile bitmemesine rağmen 'marron' yalın kalıyor ve çekim almıyor
RougeUne voiture rouge (Bir kırmızı araba)'Rouge' renk sıfatını feminen ve maskulen kelimelerde fark etmeden kullanabiliriz
Renk tonlarıBleu foncé (Koyu mavi), Marron clair (Açık kahverengi)Bir renge koyu/ açık demek istiyorsak renkten sonra 'foncé'/ 'clair' kelimesini getiririz
Renk yakınlıklarıRougeâtre (Kırmızımsı), Jaunâtre (Sarımsı)Bir renge yakınlığınızı belirtmek için Fransızca'da '-âtre' ekiyle ifade ederiz

Sakin, huzur verici, doğayla iç içe bir yer hayalinizde canlandırın. Rengarenk kanatlı bir kelebeğin önünüzden uçarak geçmesini ya da bir göl kenarını. Bu hayalleri betimlerken en çok hangi kelimeler geçti aklınızdan? Benimkiler; kuş cıvıltısı, ağaçların yeşilliği, gökyüzünün sonsuz maviliği, gökkuşağının göz kamaştıran renkleri, kalp şeklindeki yapraklarıyla mor menekşeler, güneşin ısıtan sarısı oldu. Kendi dilimizde rahatça ifade edebildiğimiz renkleri bambaşka bir dilde öğrenmeye ne derdiniz? Farklı bir telaffuzla, apayrı bir dilde aynı şeyi ifade edebilmek. Yani siz ister mavi deyin ister bleu yine aynı gökyüzünün maviliğine seslenmiş olacaksınız. O halde Turgut Uyar’ın da dediği gibi ‘göğe bakalım’!

Fransızca Renkler

Fransızca öğrenmeye yeni başlayanlar için en temel ve eğlenceli konulardan biri renklerdir. Online olarak Fransızca A1 kursumuza katılarak da renkleri öğrenebilir ve temel seviyede bir Fransızcaya sahip olabilirsiniz. Tabii yeni bir dil öğrenmenin olmazsa olmazları vardır. Yeni bir dil öğrenirken kendinizi çok yönlü geliştirmeye çalışmalısınız. Yani sadece kelime ve anlamı değil, telaffuzu, kullanım alanları, kalıplar, diyaloglar, seslendiriliş biçimleri, yazılışı gibi dili birçok açıdan değerlendirmeniz gerekir. Bolca pratik yapıp konuştukça da yabancı dilinizi geliştirirsiniz. Ancak bu şekilde kalıcı ve iyi bir dil eğitimine sahip olabilirsiniz. Enstitümüzün kursunda da değerli hocamızın rehberliğinde aldığınız eğitim ve üstüne kendi kattıklarınızla harika bir başlangıç yapabilir, sonucunda elde ettiğiniz başarı sayesinde bir sertifikaya sahip olabilirsiniz. Özgeçmişiniz için büyük, sizin için yeni bir deneyim olacaktır.

O halde konumuza ısınmaya başlayalım. Fransızca’da renkleri öğrenmek için ezberlemek şart. Dikkat etmemiz gereken tek nokta ise niteleyeceğimiz nesnelerin artikellerine uygun renklerde çekimler yapmaktır. Bu kurallara ilerleyen başlıklarımızda detaylıca yer vereceğiz. O halde önce ‘couleur’ kelimesinin renk anlamına geldiğini bilelim. Şimdi renklerin Fransızca karşılıklarına bakmaya başlayabiliriz.

RenkFransızca Karşılığı (Tekil) Fransızca Karşılığı (Çoğul)
Beyazblancblanches
Sarıjaunejaunes
Turuncuorangeoranges
Pemberoseroses
Kırmızırougerouges
Kahverengimarronmarrons
Yeşilvertverte verts - vertes
Mavibleubleue  bleus - bleues
Morvioletviolette violets - violettes
Grigrisgrise  gris - grises
Siyahnoirnoire noirs - noires
Gümüş renkliargenté veya grismétallisé argentés
Altın veya altın renklidorédorés
Lilaleylaklilas lilas
Turkuazturquoiseturquoises
Bejbeigebeiges

Temel renkleri öğrendiysek birkaç noktaya değinelim. Tabloda dikkatinizi çektiyse bazı renklerin iki farklı ifade edilişi varken bazıları için bu durum söz konusu değil. Fransızca’da kelimeler artikel denilen ön bir ekle söylenir veya yazılır. Bu artikeller kelimenin feminen, maskulen veya çoğul olmasına göre değişir. Işte renklerde de gördüğümüz ufak farklar bu konuyla ilgilidir. Yani renk sıfatını alacak kelimenin artikeli eğer maskulen ise rengimiz ‘-e’ ekini almıyor. Fakat feminen ise sonuna ‘e’ eklememiz gerekiyor. Sonu zaten ‘e’ ile biten renkleri ise olduğu gibi kullanabiliyoruz hem feminen hem maskulen kelimelerde. İstisna olarak da ‘marron’ rengi ‘e’ ile bitmemesine rağmen yalın kalıyor. 

Çoğul yaparken ise yine önce feminen veya maskulen olmasına dikkat edip gerekli ekleri koyduktan sonra sonuna ‘s’ sesini ekliyoruz. 

Değineceğimiz diğer bir nokta ise renkleri de nitelediğimiz ‘koyu/açık’ sıfatları. Eğer bir renge koyu demek istiyorsak renkten sonra ‘foncé’ kelimesini getiriyoruz. Tam tersi rengin açıklığından söz edeceksek de ‘clair’ kelimesini kullanırız. Hemen örnekleyelim:

  • ‘Koyu mavi’ demek için ‘bleu foncé’ deriz.

  • ‘Açık kahverengi’ demek için ‘marron clair’ deriz.

Peki biz bir renge yakınlığı belirtmek için Türkçe’de ne deriz? ‘Tam mavi değil de mavimsi’ ya da ‘tam renginden emin değilim ama kırmızımsı gibiydi’. Işte buradaki yakınlıkları Fransızca’da ‘-âtre’ ekiyle ifade ediyoruz. Birkaç örnekle pekiştirelim:

  • ‘Kırmızımsı’ demek için ‘rougeâtre’ diyebiliriz.

  • ‘Sarımsı’ demek için ‘jaunâtre’ diyebiliriz.

Eğer gökkuşağı gibi ‘çok renkli’ demek istiyorsanız da ‘multicolore’ şeklinde ifade edebilirsiniz.

Fransızca’da Nesne+Renk Kullanımı

Renklerin Fransızca karşılıklarını öğrendiğimize göre şimdi de nesnelerle nasıl kullanabileceğimize bakalım. 

  • Une chaise blanche (bir beyaz sandalye)

  • Un crayon vert (bir yeşil kalem)

  • Une fleur violette (bir mor çiçek)

  • Un livre bleu (bir mavi kitap)

  • Une chemise blanche (bir beyaz gömlek)

  • Un cahier noir (bir siyah defter)

  • Une cravate bleue (bir mavi kravat)

Burada dikkatimizi çekmesi gereken nesnelerin feminen veya maskulen artikellerine uygun eklerin getirilmesi olmalıdır. Örneğin yukarıdaki ‘chaise’ yani sandalye kelimesi feminen artikele sahiptir. Bu sebeple ‘un’ yerine ‘une’ kullanıp rengimizin feminen halini yazıyoruz; ‘blanche’. Maskulen artikeline sahip nesneler için ise ‘un’ sade haliyle kullanılarak rengimizin de maskulen versiyonuna yer veririz.

Renklerle Cümle Kalıplarına Örnekler

Evet kelime bilgisi önemli. Ama kelimeyi bir başına bilmek bazen göründüğü kadar yardımcı olmuyor. Bazı soru kalıplarına, cümlelere, renklerle ilgili duyabileceğimiz Fransızca kelimelere ihtiyaç duyabiliriz. Şimdi biraz rengin nasıl sorulduğuyla ve bir nesneyi rengiyle nasıl yazabileceğimizle ilgili örneklere bakalım. 

  • Quelle couleur est-ce? (Bu ne renk?)

  • Il/Elle est de quelle couleur? (Bu ne renk?) (*Il eril özneler için, elle dişil özneler için kullanılır.)

  • Quelle est ta couleur préférée? (En sevdiğin renk nedir?)

  • Ma couleur préférée est le noir. (Favori rengim siyahtır.)

  • Mes couleur préférés sont orange et noir. (Benim favori renklerim turuncu ve siyahtır.)

  • Cette couleur est le rouge. (Bu renk kırmızıdır.)

  • De quelle couleur sont tes yeux?(Gözlerin ne renk?)

  • Mes yeux sont marron clair. (Gözlerim açık kahverengi.)

  • De quelle couleur est la table? (Masa ne renk?)

  • La table est blanche. (Masa beyaz.)

  • C’est un crayon bleu. (Bu mavi bir kalemdir.)

  • C’est une voiture de sport bleue. (Bu mavi bir spor arabadır.)

  • Mon chat est noir. (Benim kedim siyahtır.) 

Örneklerde de gördüğümüz gibi renk sıfatları cümlenin sonunda kullanılıyor. Evet Fransızca renklerle ilgili bilmemiz gereken her şeyi öğrendik. Bundan sonrası sizde. Bolca pratik, tekrar, dinleme ve konuşma egzersizleriyle Fransızca'nızı geliştirebilirsiniz. kimilerine göre oldukça zor bir dil gibi gelse de gerçekten öğrenmek isteyen için bu aşılamayacak bir zorluk değildir.

Bleu(e), Un livre bleu (Bir mavi kitap), Renkler feminen ve maskulen nesnelerle uyumlu hale getirilir, 'bleu' maskulen, 'bleue' feminen kullanılır, Vert(e), Un crayon vert (Bir yeşil kalem), Renklerin sonuna 'e' ekleyerek feminen hale getirilir 'vert' maskulen, 'verte' feminen şeklinde kullanılır, Blanc(he), Une chaise blanche (Bir beyaz sandalye), Feminen manası 'blanche' olarak verilir Maskulen hali ise 'blanc'tır, Noir(e), Un cahier noir (Bir siyah defter), 'Noir' maskulen ve 'noire' feminen kullanılır, Violette, Une fleur violette (Bir mor çiçek), Sonu zaten 'e' ile biten renkler olduğu gibi kullanılır hem feminen hem maskulen kelimelerde, Jaune, Une chemise jaune (Bir sarı gömlek), 'Jaune' renk sıfatını hem feminen hem maskulen kelimelerde kullanabiliriz, Marron, Une veste marron (Bir kahverengi ceket), Sonu 'e' ile bitmemesine rağmen 'marron' yalın kalıyor ve çekim almıyor, Rouge, Une voiture rouge (Bir kırmızı araba), 'Rouge' renk sıfatını feminen ve maskulen kelimelerde fark etmeden kullanabiliriz, Renk tonları, Bleu foncé (Koyu mavi), Marron clair (Açık kahverengi), Bir renge koyu/ açık demek istiyorsak renkten sonra 'foncé'/ 'clair' kelimesini getiririz, Renk yakınlıkları, Rougeâtre (Kırmızımsı), Jaunâtre (Sarımsı), Bir renge yakınlığınızı belirtmek için Fransızca'da '-âtre' ekiyle ifade ederiz
Fransızca Renkler Fransızca Renkler Nelerdir Fransızca Renkler cümle kullanımı
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir direğin üzerindeki bir grup bayrak yakından görülebiliyor. Bayraklar kırmızı ve beyazın yanı sıra yeşil ve beyaz çizgilidir. Direk, bayraklar rüzgârda dalgalanırken dimdik ayakta durmaktadır. Bayrakların hepsi farklı boyutlardadır; en büyüğü en üstteki kırmızı ve beyaz olan, en küçüğü ise en alttaki yeşil ve beyaz olandır. Direk siyah ve ince olup tepesinde sivri bir uç bulunmaktadır. Direk üzerindeki bayraklar birbirleriyle mükemmel bir uyum içinde olup düzen ve birlik hissi vermektedir.
Yabancı Dil Eğitimi

İtalyanca Renkler Nelerdir?

10 Temmuz 2021
Açık bir alanda, arka planda büyük bir bayrakla birlikte bir grup resim sergileniyor. İlk resim, üzerinde açık mavi bir etiket bulunan bir şişeyi yakından gösteriyor. İkinci görüntü büyük beyaz ve mor dikdörtgen bir nesne. Üçüncü görüntü, karmaşık oymaları olan ahşap bir yapının yakın çekimidir. Dördüncü resim, nehir ve ağaçlardan oluşan bir manzara resminin yakın çekimidir. Beşinci görüntü açık mavi renkte boyanmış iki kuleli bir binaya ait. Altıncı görüntü, rüzgarda dalgalanan bir bayrağa sahip bir grup bina. Yedinci resim siyah zemin üzerine beyaz bir metin. Sekizinci resim siyah uçlu bir dolmakalemin yakın çekim görüntüsüdür. Son resim ise büyük yeşil yaprakları ve sarı merkezi olan bir bitkinin resmidir.
Yabancı Dil Eğitimi

Fransızca Renkleri Öğrenin!

24 Temmuz 2021
Gözlüklü bir kadının yakın çekimi bir bilgisayar ekranında görüntülenir. Kadının üzerinde pembe bir gömlek vardır ve gözlükleri burnunun üzerinde durmaktadır. Kadın başını hafifçe sola eğmiştir ve ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Bilgisayar ekranında siyah ve kırmızı çizgiler olan küçük beyaz bir kare ve sağ alt köşede siyah bir kuş ve beyaz bir kare görülüyor. Kadının boynu odakta ve yüzü gözlükleri tarafından kısmen gizlenmiş gibi görünüyor. Görüntü detay ve duygu dolu, kadına ve çevresine büyüleyici bir bakış sağlıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Fransızca Öğrenmek Zor Mu?

15 Eylül 2021
Bu görüntüde beyaz tahtaya keçeli kalemle yazı yazan bir kadın görülüyor. Kadın tahtanın önünde durmakta ve yazarken kolunu uzatmaktadır. Sağ eli kalemi tutarken sol eli arkasına doğru uzanmış. Mavi bir gömlek giymiş ve saçlarını arkaya toplamıştır. Beyaz tahta metin, semboller ve sayılarla doludur. Arka planda bir kitabın yakın çekimi ve bir kişinin kolunun yakın çekimi var. Ayrıca, ön planda siyah arka planlı beyaz bir sayı var.
Meslekler

Fransızca Öğretmenliği Nedir?

10 Temmuz 2021
Bu resimde bir kadın kırmızı bir kazak giyerken kameraya gülümsüyor. Arka planda siyah metinli mavi beyaz bir işaret var, bu da kadının A1 seviyesinde bir Fransızca dil kursuna katıldığını gösteriyor. Buna ek olarak, beyaz metinli siyah ve kırmızı bir dikdörtgen var ki bu bir logo ya da kursla ilgili bir mesaj olabilir. Genel olarak bu görüntü, yeni bir dil öğrenmek için harika bir motivasyon olan neşe ve başarı duygusunu yansıtıyor.
5
(12)

Fransızca Kursu (A1)

14 Konu5 Saat
Omuz hizasında, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Gözleri parlak ve ağzı geniş bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Yüzünde arkadaş canlısı ve davetkâr bir ifade var. Siyah, uzun kollu bir gömlek ve bir kot pantolon giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da ona ilgi odağı olduğu hissini veriyor. Genel tavrı sıcaklık ve neşe dolu. Hayattan keyif alan ve anı yaşayan birinin mükemmel bir örneği.Jenya İçliyürek
1175464
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444