AnasayfaBlogFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Bölümler

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

14 Ağustos 2020
Mavi gömlek giyen genç bir kişi bir şeyi tutmak için lastik bir bant kullanıyor. Kişi lastik bandı işaret parmağı ve başparmağıyla sıkıca kavrarken diğer parmakları da bandın etrafında kıvrılmış. Lastik bant parmakların arasında gergin bir şekilde duruyor ve parlak mavi rengi kişinin teniyle kontrast oluşturuyor. Kişinin bakışları dikkatle elindeki işe odaklanmış, konsantrasyonu yüzünden okunuyor. Sabitlemeye çalıştığı nesne kadrajın dışında, ancak lastik bantla sabitlediğinden emin olduğu açık. Arka plan bulanık ama kişinin aydınlık bir ortamda olduğu belli.
KonuAçıklamaİlgili Bilgi
BaşlıkFizyoterapi ve Rehabilitasyon BölümüFizyoterapist olarak mezun olanlar, hareket bozukluğu meydana getiren durumlar, hasta ve yaşlılık sebebiyle oluşan rahatsızlıklarda tedavi uygulama yetisine sahip.
Eğitim Süresi4 yıllık lisans eğitimiÖğrenciler toplamda 240 kredi alarak mezun olurlar.
StajBölümlerinde zorunlu staj bulunmaktadır.2nci ve 3ncü sınıfta zorunlu staj, 4ncü sınıfta haftada 4 gün zorunlu staj gerçekleştirilir.
Mesleki İmkanlarFizyoterapist iş imkanlarıKamu, özel hastaneler ve huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, evde bakım, spor kulüpleri, araştırma enstitüleri ve askeriye fizyoterapistlere iş imkanı sunmaktadır.
Görev AlanlarıFizyoterapistlerin görevleriHasta olanlara, yaşlanma ve kaza gibi durumlar sonucu hareket kabiliyetini kaybedenlere ya da olumsuz etkilenenlere tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunarlar.
Tedavi YöntemleriFizyoterapistlerin uyguladığı tedavi yöntemleriPasif egzersiz, aktif egzersiz, sinir ağrılarının hafifletilmesi, kuvvet kaybının tedavisi, fıtığa bağlı baş ağrıları, fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromlarına müdahale ve rehabilitasyon hizmetlerini sunarlar.
Bölümün AmacıFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nün genel amacıHasta olanların, yaşlanma, ağrı veya kaza sonucu yaralananların tedavisinde yetkin bireyler yetiştirmektir.
Bilimsel MetotlarFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerindeki EğitimÖğrenciler bilimsel metotlarla yetiştirilir ve teknoloji ve bilimin tüm yeniliklerinden faydalanma yetisine sahip olurlar.
Talep DurumuFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümüne olan talepTürkiye'de her geçen gün talep artmaktadır.
Boyun Fıtığı TedavisiFizyoterapistin RolüFizyoterapistler, boyun fıtığına bağlı baş ağrılarının tedavisinde önemli bir rol oynarlar.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon geçmişten günümüze en çok kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Fizyoterapi, fiziksel yöntemleri kullanarak, kayba uğrayan hareket kabiliyetini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Fizyoterapi, hareket bozukluğu meydana getiren farklı yaralanma şekilleri, hastalık ve yaşlılık sebebiyle oluşan rahatsızlıklar, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında hekim tanısı sonrasında uygulanan tedavi yöntemlerine verilen addır. Sağlık ve yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rol oynar.

Sağlık bilimleri fakültesi, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olanlara fizyoterapist unvanı verilir. Uygulanan tedavi yöntemlerinin çoğu fizyoterapistler tarafından geliştirilmiştir. Fizyoterapistler, hareket ve fonksiyonlar için risk teşkil edebilecek durumlarda, sağlık ve yaşam kalitesini yükseltecek farklı yaklaşımlarla tedavi uygulamaya devam etmekteler. Dünyada ve ülkemizde teknolojinin gelişmesi ile hareketsizlik, toplumların ortak sorunu haline gelmiştir.  Tüm insanların gelecekte ihtiyaç duyacakları fizyoterapi mesleğinin gelişimi önümüzdeki yıllarda da tüm hızıyla devam edecektir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?

Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü sağlık bilimleri fakültesinin 4 yıllık lisans eğitimidir. Öğrenciler bölümden toplamda 240 krediyi tamamlayarak mezun olurlar. Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde öğrencilerin ikinci ve üçüncü sınıfta zorunlu stajları bulunmaktadır. Dördüncü sınıfta ise haftada 4 gün olmak üzere zorunlu staja devam ederler. Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünün amacı; hasta olanların, yaşlılıktan dolayı fonksiyon kaybına uğrayanların, ağrısı olanların, kaza gibi durumlarla karşılaşıp yaralananların tedavisini yapabilecek öğrencileri yetiştirmektir.

Öğrenciler bilimsel metotlarla eğitilir. Yaptıkları uygulamalı eğitimlerin de desteği ile fizyoterapistlik mesleğine donanımlı olarak yetiştirilirler. Bunların yanında mezunların; sağlıklı fakat programlanmaya ihtiyacı olan bireyler için program hazırlama, fiziksel olarak aktif olmalarını sağlama gibi amaçları da bulunmaktadır. Eğitim süreleri boyunca ve iş yaşamlarında teknoloji ve bilimin tüm yeniliklerinden faydalanarak görevlerini yaparlar. Türkiye’ de bölüm yeni gelişiyor olsa da her geçen gün bölüme olan talepler artmaktadır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon İş İmkanları Nelerdir?

Fizyoterapi ve rehabilitasyon mezunları; yaralanma, yaşlılık, engelli, kas sistemi bozukluğu, eklem rahatsızlığı gibi hasta olma durumlarında tedavi uygulama ve iyileştirme görevini üstlenir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon mezunları kariyer yaşamlarına başlamak için farklı iş alanlarına sahiptirler. İlgilerine göre alan tercihi yapabilirler. Özel ve kamu sektörü olmak üzere pek çok alanda iş imkanına ulaşabilirler. Fizyoterapi ve rehabilitasyon mezunlarının iş imkanlarını sizler için aşağıda sıraladık.

  • Kamu,

  • Özel Hastaneler ve huzurevleri,

  • Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon merkezleri

  • Evde bakım 

  • Spor kulüpleri

  • Araştırma enstitüleri 

  • Askeriye

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mezunları Ne İş Yapar?

Kas iskelet, ortopedik, nörolojik ve yaşlılığa bağlı hareket kısıtları bulunan hastaların hareket kabiliyetlerinin tedavi edilmesi, ağrılarının azaltılması ve yaşam konforlarının arttırılması için fizyoterapi ihtiyacı oluşur. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanlarının görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Vücudunun belli bir bölgesini hiç hareket ettiremeyen hastaların; eklemlerinde iyileşme sağlamak için pasif egzersiz, aktif egzersiz gibi farklı uygulamalarda bulunmak.

  • Omuriliği bağlı felç gibi durumlarında, tümör ya da sinir sistemi ağrılarında, ağrıyı hafifletme veya kuvvet kaybı varsa tedavisini uygulamak.

  • Bireylerde spor yaralanmaları bağlı gelişen; eklem, kas hasarları veya kırık gibi sakatlıkların tedavisi sonrasında kas ve eklemlerin rehabilitasyonunun yapılması.

  • Eklem hastalıkları ve romatolojik hastalıklarda ağrı sağaltımında görev alırlar.

  • Günümüz koşullarına bağlı, özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromlarının ve ağrıdan dolayı gelişen hareket kısıtlılıklarını ortadan kaldırmak ve yaşam kalitesini arttırmak.

  • Bel, boyun ağrıları ile yaşamak zorunda kalan hastaların tedavisinde, operasyon geçirmeleri durumunda operasyon sonrası aktivitelerini yapabilmeleri için rehabilitasyon uygulamak. Oluşan kuvvet kaybının gidermek.

  • Çoğu hasta boyun fıtığına bağlı olarak baş ağrıları yaşar. Bu ağrıların giderilmesi, akut kas spazmı ağrılarının sağaltılması gibi durumlarda fizyoterapi ve rehabilitasyon ihtiyacı ortaya çıkar.

  • Özellikle kadınlarda daha çok rastlanan el uyuşmaları sonrasında karpal tünel sendromuna cerrahi harici tedavi uygulaması.

  • Kazalar sonrasında alçı ile iyileşen hastaların ortaya çıkan hareket kısıtlılıkları sonucu gelişen tembelliklerin giderilmesi, hareket kabiliyetinin yeniden kazanılması için yapılacak tüm uygulamalar.

  • Ortopedik rahatsızlıklar sonrasında gerçekleştirilen ameliyatlarda ortaya çıkabilecek sinir hasarlarına bağlı olarak gelişen hareket bozukluğu tedavi sürecinde bulunmak için farklı fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri kullanılır. Tüm bu tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için şikâyeti olanlar öncelikle bir fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Gerekli tedavi şekli ve kaç seans uygulanması gerektiğine karar verilmesi gerekir. Belirlenen uygulama yöntemleri uzman fizyoterapistler tarafından uygulanır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dersleri Nelerdir?

Fizyoterapi ve rehabilitasyon mesleğine ilgi duyan üniversite adayları, bölümü tercih etmeleri durumunda karşılaşacakları dersleri merak eder. Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü tercih edecek öğrencilerin bölümü başarı ile tamamlamak için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunları; fen derslerine ilgili, sürekli hastalarla iç içe olacakları için sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü, yardım etmeye seven, sorumluluk almaktan çekinmeyen insanlar olarak sıralayabiliriz.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde öğrenciler özellikle son iki senesinde teorik derslere ek olarak uygulamalı derslerde bulunur. Bu durum gelecekteki iş yaşamları için tecrübe edinmelerine olanak sağlar. Sağlık bilimleri fakültesi fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde öğretilen dersler aşağıdaki gibidir.

  • Anatomi,

  • Fizyoloji,

  • Beslenme,

  • Elektroterapi,

  • Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme,

  • Tedavi Hareketleri ve Prensipleri,

  • Pediatrik Rehabilitasyon,

  • İşitme ve Konuşma Tedavisi,

  • Sağlık Departmanlarında Araştırma Yöntemleri,

  • Biyomekanik.

Başlık, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapist olarak mezun olanlar, hareket bozukluğu meydana getiren durumlar, hasta ve yaşlılık sebebiyle oluşan rahatsızlıklarda tedavi uygulama yetisine sahip, Eğitim Süresi, 4 yıllık lisans eğitimi, Öğrenciler toplamda 240 kredi alarak mezun olurlar, Staj, Bölümlerinde zorunlu staj bulunmaktadır, 2nci ve 3ncü sınıfta zorunlu staj, 4ncü sınıfta haftada 4 gün zorunlu staj gerçekleştirilir, Mesleki İmkanlar, Fizyoterapist iş imkanları, Kamu, özel hastaneler ve huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, evde bakım, spor kulüpleri, araştırma enstitüleri ve askeriye fizyoterapistlere iş imkanı sunmaktadır, Görev Alanları, Fizyoterapistlerin görevleri, Hasta olanlara, yaşlanma ve kaza gibi durumlar sonucu hareket kabiliyetini kaybedenlere ya da olumsuz etkilenenlere tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunarlar, Tedavi Yöntemleri, Fizyoterapistlerin uyguladığı tedavi yöntemleri, Pasif egzersiz, aktif egzersiz, sinir ağrılarının hafifletilmesi, kuvvet kaybının tedavisi, fıtığa bağlı baş ağrıları, fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromlarına müdahale ve rehabilitasyon hizmetlerini sunarlar, Bölümün Amacı, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nün genel amacı, Hasta olanların, yaşlanma, ağrı veya kaza sonucu yaralananların tedavisinde yetkin bireyler yetiştirmektir, Bilimsel Metotlar, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerindeki Eğitim, Öğrenciler bilimsel metotlarla yetiştirilir ve teknoloji ve bilimin tüm yeniliklerinden faydalanma yetisine sahip olurlar, Talep Durumu, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümüne olan talep, Türkiye'de her geçen gün talep artmaktadır, Boyun Fıtığı Tedavisi, Fizyoterapistin Rolü, Fizyoterapistler, boyun fıtığına bağlı baş ağrılarının tedavisinde önemli bir rol oynarlar
fizyoterapi rehabilitasyon fizyoterapist
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlekli ve mavi pantolonlu bir adam, kollarında beyaz gömlekli başka bir adamı tutuyor. Mavi pantolonlu adamın yüzünde sevgi ve şefkat dolu bir ifade var. Beyaz gömlekli adam diğer adamı sıkıca kucaklıyor ve çenesini rahatça omzuna koyuyor. Her ikisinin de yüzünde sıcak ve sakin bir ifade var. Sağ taraflarında turuncu ayaklı beyaz bir sandalye ve yerde mavi ve yeşil bir top görülüyor. Arka planda bir masanın bulanık görüntüsü görülebiliyor. Mavi pantolonlu adamın üzerinde koyu renkli bir pantolon, beyaz gömlekli adamın üzerinde ise açık renkli bir pantolon var. Her ikisinin de gözleri kapalı ve gülümsemeleri aralarında derin bir bağ olduğunu gösteriyor.
Bölümler

Fizyoterapi Bölümü (MYO)

26 Eylül 2020
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524